Ore online

Autoritățile le vor oferi gratuit 10 mii de laptopuri elevilor din țară: Cine va beneficia

247
(reînnoit 14:10 14.04.2021)
Guvernul va distribui 10 mii de laptopuri elevilor din întreaga țara, în acest fel va acoperi integral necesitățile copiilor din ciclul gimnazial și liceal care nu aveau până acum acces la studiile online.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Un număr de 9 484 de elevi din clasele V-XII din toată țara au nevoie de un calculator pentru a se conecta la lecțiile online. Astfel, Guvernul a decis să distribuie 10 mii de laptopuri pentru ei. Astăzi, Ministerul Educației a recepționat primul lot de 2 400 de laptopuri, achiziționat prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”. Tot azi, calculatoarele urmează să fie distribuite în raioanele din țară, iar săptămâna viitoare va fi livrat și cel de-al doilea lot, care va conține 7 600 de calculatoare. 

Ministerul Educației va repartiza cele 10 mii de laptopuri în 35 de raioane. Calculatoarele vor ajunge la elevii din clasele V-XII, astfel că vor fi asigurați cu tehnică necesară pentru a avea acces la studiile în regim online. Aceste laptopuri vor acoperi integral necesitățile elevilor din ciclul gimnazial și liceal. 

Prim-ministrul interimar a declarat că investițiile de azi în sistemul de învățământ vor da roade peste 10-15 ani.

"Doar prin asigurarea unui învățământ de calitate, prin investiții mari în sistemul educațional putem să garantăm prosperarea acestei țări pe termen mediu și lung. Avem nevoie absolută de investiții în intelect, în materia cenușie a tinerii generații, care în timpul apropiat vor prelua pârghiile acestei țări și este de responsabilitatea noastră să asigurăm ca viitoarele generații sa fie mai inteligente și mai pregătite decât noi, cei din ziua de astăzi. Fiecare copil are datoria să depășească intelectual generațiile anterioare", a precizat Aureliu Ciocoi, premierul interimar. 

Ministrul Educației, Lilia Pogolșa, a menționat că pandemia a impus reorganizarea procesului de învățământ – în regim online, iar autoritățile trebuie să asigure elevii, fără posibilități, cu tehnica necesară.

Totodată, Lilia Pogolșa a spus că ar fi nevoie de încă 10 mii de calculatoare pentru a asigura pe deplin și accesul elevilor din clasele primare la studiile online. Guvernul a dat asigurări că vor continua să identifice mijloace financiare pentru achiziționarea tehnicii necesare.

Pe parcursul anului 2020, pentru a asigura procesul educațional la distanță, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei din care s-au procurat 2 500 de laptopuri donate instituțiilor de învățământ din țară. În total, sistemul educațional a fost dotat cu 20 de mii de unități de tehnică de calcul, cu suportul partenerilor de dezvoltare și cu achizițiile efectuate de administrațiile publice locale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

247
Tagurile:
elevi, copii, ani de școală, școală
Tematic
Platformă online pentru programare la vaccinare: Când va apărea
Moldovenii vor putea face cumpărături online mult mai ușor
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

43
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Victoria Melnic

Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

39
Ce oportunităţi au tinerii are își doresc să facă studii de calitate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, am aflat de la recotrul prestigioasei instituții Victoria Melnic.
Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

Instituția de învățământ superior le propune viitorilor candidați la studii trei facultăți: Facultatea Artă Vocală Muzicală; Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia; Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design.

"Facultatea Artă Muzicală – aici pregătim muzicieni absolut pentru toate domeniile de muzică, toate instrumentele, canto dirijat, compoziție, muzicologie – ce ține de muzica academică. De asemenea, avem specialități care pregătesc viitori muzicieni care vor activa în domeniul muzicii populare și interpreți la toate instrumentele și vocaliști, cântăreți și cercetători etnomuzicologi. Altă facultate este Arte Plastice, Decorative și Design, unde pregătim viitori pictori, sculptori, graficieni, tapiseri, ceramiști, designeri de interior și designeri vestimentari. A treia facultate este Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia. Aici avem profilul artă teatrală unde pregătim actori, regizori, teatrologi, manageri din domeniul teatrului, coregrafi și specialiști în pedagogia dansului", a declarat rectorul Victoria Melnic.

Potrivit ei, în acest an instituția își dorește să găzduiască un număr impunător de studenți. Însă persistă teama că efectele pandemiei ar putea influența dorința tinerilor de a-și continua studiile în domeniul artei și culturii.

"Oamenii de artă au avut de suferit foarte mult în această perioadî, iar tinerii care doresc să activeze în domeniu ar putea fi speriați de acest lucru. Cu toate acestea, este de înțeles faptul că arta și cultura reprezintă acel remediu care ne va ajuta să depășim această stare, este ceea ce definește omul ca ființă umană", a precizat Victoria Melnic.

Academia dispune de săli de studii spațioase și de tehnică necesară pentru desfășurarea procesului didactic și este orientată spre educarea unor personalități artistice. Rezultatul final al procesului didactic este apreciat de specialiștii şi de public. Examenele la disciplinele de specialitate sunt în formă de concerte, spectacole și expoziţii.

În 2021, instituția aniversează 81 ani de la fondare fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova şi singura instituţie de stat în domeniul învăţământului artistic superior din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
studii, artă
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta