Școală

Cum să-ți înscrii copilul în clasa întâi: Câte cereri s-au depus în Capitală

187
(reînnoit 16:50 03.04.2021)
În doar două zile de când s-a dat startul înscrierii în clasa întâi, peste 2 700 de cereri au fost depuse doar în Capitală. Primăria anunță că cererile sunt depuse online, prin intermediul unei platforme.

CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. 2 716 cereri au fost depuse de părinții din Capitală pentru a-și înscrie copiii în clasa întâi. Înregistrarea se face online, gratuit, pe platforma www.escoala.chisinau.md care  poate fi accesată și de pe platforma https://educatieonline.md.

Pe aceste două platforme sunt descrise toate etapele necesare pentru depunerea cererii. Inițial, părintele trebuie să-și creeze un profil prin care să se autorizeze, apoi alege instituția în care vrea să-și înscrie copilul, aplică cererea, ulterior verifică toate informațiile și la sfârșit trebuie să se prezinte la instituția școlară. 

Potrivit Primăriei Chișinău, toate cererile vor fi analizate în ordinea în care au fost depuse. Procedura de înscriere în clasa întâi se va desfășura în două etape, prima a început pe data de 1 aprilie și va dura până pe 11 iunie. 

În acest interval de timp, va avea loc depunerea, completarea și validarea cererilor. Înscrierea se face pentru copiii care vor împlini vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar în instituția de învățământ din districtul școlar. Documentele pot fi expediate în format electronic la adresa de e-mail a instituției de învățământ sau pot fi prezentate pe suport hârtie.

Rezultatele primei etape vor fi afișate la data de 11 iunie. Totodată, instituțiile de învățământ în care au mai rămas locuri libere vor prezenta numărul de locuri rămase. Cea de-a doua etapă de înscriere se va organiza în perioada 14 iunie – 30 august. În această etapă vor fi depuse cererile copiilor care nu au reușit să fie înscriși în școlile din districtul lor, dar vor putea fi înscriși în alte școli unde au rămas locuri libere. 

Școlile care au clase cu profil vor organiza probele de aptitudini, prin coordonare cu organul local de specialitate în domeniul învățământului.

Lista finală a copiilor înscriși în clasa I va fi afișată public la 30 august.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187
Tagurile:
online, cereri, clasa întâi, elevi
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

39
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Viorel Bostan

Admiterea 2021: Oferte educaționale noi la UTM

63
(reînnoit 16:42 12.06.2021)
Universitatea Tehnică a Moldovei vine cu o paletă bogată de oferte educaționale. Ce le propune în noul an de studii instituția de învățământ superior viitorilor studenți aflați de la rectorul UTM, Viorel Bostan.
Admiterea 2021: Oferte educaționale noi la UTM

Tinerii pasionați de domenii dinamice, creative și inovative precum este ingineria, tehnologiile informaționale sau arhitectura au șansa de a-și desfășura activitatea în această sferă, urmându-și studiile la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară – Universitatea Tehnică a Moldovei.

Instituția propune o gamă largă de oferte educaționale pentru posibilii candidați la studii și oferă peste 60 de specialități în cadrul celor 9 facultăți: Facultatea Electronică și Telecomunicații, Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, Facultatea Urbanism şi Arhitectură, Facultatea Construcții, Geodezie şi Cadastru, Facultatea Inginerie Economică şi Business, Facultatea Textile și Poligrafie

Mai mult, în noul an de studii UTM vine cu noi surprize pentru viitorii studenți.

"Reieșind și din evenimentele pe care le-am trăit în ultima perioadă, anul acesta ne-am axat pe specialități noi la master – Ingineria Software, programe noi în domeniul energeticii. De asemenea, avem un program nou la licență – arhitectura peisageră. În urma analizei cererii pe piața muncii și din discuțiile purtate cu angajatorii, am constatat că există un deficit de specialiști anume în acest domeniu", a precizat rectorul UTM.

Mai mult, Viorel Bostan a menționat că după absolvirea instituției studenții își pot găsi cu ușurință un loc de muncă. Începând cu anul III-IV de studii, tinerii deja muncesc conform specialității, reușind să combine armonios teoria cu practica.

"Acestea sunt profesiile viitorului  și necesită o abordare specială. Este important ca tânărul să înțeleagă că are nevoie de experiență și răbdare, iar vârful profesional al succesului va putea fi dobândit chiar și peste zece ani", a conchis interlocutorul.

În mediu, un contract de studii pentru ciclul de studii universitare de licență la UTM, cu frecvență la zi, variază între 9 și 10 mii de lei.

Amintim că, potrivit unui raport publicat de Webometrics în data de 28 ianuarie 2020, Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. UTM se situează pe primul loc în rândul instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, pe locul 154 în rândul celor din Europa Centrală și de Est, pe locul 838 în rândul celor din întreaga Europă şi pe locul 2960 în lume.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
2021, UTM
Tematic
Cele mai bune universități din lume: UTM, lider în Moldova


Загрузка...
Elena Dabija

Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău: Evenimente consacrate poetului