Examen

Vor susține sau nu elevii claselor IX-a și a XII-a examenele de absolvire anul acesta

2941
Elevii claselor a IX-a și a XII-a vor susține examenele de absolvire. Asta susțin reprezentanții Ministerului Educației, cel puțin acum, la actualul nivel de evoluției a pandemiei. Dar nu este exclus că, dacă situația se va înrăutăți, decizia ar putea fi revizuită.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Șeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru formularea examenelor pentru absolvenții claselor a IX-a și clasa a XII-a, iar testele ar putea să includă mai puține sarcini. Despre aceasta Valentin Crudu a vorbit pentru Sputnik Moldova

"Noi am anunțat că ne pregătim pentru examenele de absolvire, clasa a IX-a și clasa a XII-a. Mai mult, ținând cont că în primul semestru până la 1 martie am fost la ore cu prezență fizică și doar anumite clasa au fost în carantină pe perioade determinate, și ținând cont de rapoartele venite din teritoriu, noi ne pregătim de aceste examene. Se propune ca unele materii să fie excluse din evaluarea finală pentru aceste clase. Testele vor avea mai puține sarcini și anumite teme pentru elevii absolvenții de bacalaureat să fie excluse, în special din semestrul doi al anului trecut de studii, perioada martie-mai, ar putea ca anumite teme să nu fie propuse pentru evaluare", a declarat Valentin Crudu, șeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației. 

Totuși, dacă situația epidemiologică din țară ar putea să se înrăutățească, atunci Ministerul Educației, împreună cu alte structuri ale statului, vor analiza care cea mai optimă decizie.

"În perioadă de pandemie, prioritatea numărul unu rămâne sănătate populației. Ce va urma și cum va fi situația epidemiologică în Republica Moldova pe parcursul lunii aprilie nu știm, dar Ministerul Educației se va pronunța", a mai spus Valentin Crudu.

În același timp, fostul ministru al Educație Anatol Gremalschi a declarat că examenele de absolvire sunt necesare, indiferent de situație. Mai mult, Gremalschi spune că testele pot fi susținute de elevi cu prezența fizică în instituțiile de învățământ, doar cu respectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. 

"Criza sanitară ne-a dat viața peste cap, învățătura este o muncă, dar copiii trebuie să învețe și să susține examenele. Nu cred că ar fi o decizie corectă anularea evaluărilor. Țările dezvoltate cu tradiție în educație, au găsit soluții și pentru evaluările în condițiile de criză sanitară. Anul trecut s-a optat pentru eliberarea diplomelor, fără susținerea examenelor, și evident că elevii care nu prea învață și în acest an pot invoca diverse motive doar să li se elibereze tot așa diplome, fără a depune eforturi. Dar cum vă imaginați să eliberăm diplome de chirurgi fără examene?", a declarat Anatol Gremalschi, fostul ministru al Educației.

În prezent, sunt aproape 300 de instituții de învățământ din țară care activează cu prezență fizică a elevilor la ore, 174 de școli în care frecventează fizic orele elevii claselor primare și absolvenții și în alte 567 de instituții, adică aproape 46% din numărul total, vin clasele primare la ore și absolvenții, doar că în capacitate de 50 la sută din numărul total de elevi. În același timp, 196 de școli sau 15,8% activează online. Reprezentanții Ministerului spune că înțeleg nemulțumirea părinților, dar lecțiile la distanță sunt unica soluție pentru a proteja profesorii și elevii de a se infecta cu COVID-19. 

"Este clar că sunt anumite incomodități cu aceste lecții online, în special când părinții muncesc. Cu părere de rău, avem multe cadre didactice infectate cu COVUD-19, dar și care au decedat din cauza acestui virus. Din acest motiv, în zonele roșii, cum este municipiul Chișinău, s-a decis să se meargă pe această cale. Sperăm societatea să fie puțin mai responsabilă, că nu doar prin închiderea școlilor vom combate acest virus", a precizat Valentin Crudu. 

Șeful Direcţiei Învăţământ General din cadrul Ministerului Educației a mai spus că autoritățile nu examinează deocamdată decizia de a trimite elevii în vacanță, întrucât copiii vor avea o pauză în luna mai, în perioada sărbătorilor pascale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2941
Tagurile:
examene, elevi, educație
Tematic
Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID
Care elevi ar putea reveni la școală după vacanță și cine va continua lecțiile online
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

41
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Victoria Melnic

Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

37
Ce oportunităţi au tinerii are își doresc să facă studii de calitate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, am aflat de la recotrul prestigioasei instituții Victoria Melnic.
Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

Instituția de învățământ superior le propune viitorilor candidați la studii trei facultăți: Facultatea Artă Vocală Muzicală; Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia; Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design.

"Facultatea Artă Muzicală – aici pregătim muzicieni absolut pentru toate domeniile de muzică, toate instrumentele, canto dirijat, compoziție, muzicologie – ce ține de muzica academică. De asemenea, avem specialități care pregătesc viitori muzicieni care vor activa în domeniul muzicii populare și interpreți la toate instrumentele și vocaliști, cântăreți și cercetători etnomuzicologi. Altă facultate este Arte Plastice, Decorative și Design, unde pregătim viitori pictori, sculptori, graficieni, tapiseri, ceramiști, designeri de interior și designeri vestimentari. A treia facultate este Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia. Aici avem profilul artă teatrală unde pregătim actori, regizori, teatrologi, manageri din domeniul teatrului, coregrafi și specialiști în pedagogia dansului", a declarat rectorul Victoria Melnic.

Potrivit ei, în acest an instituția își dorește să găzduiască un număr impunător de studenți. Însă persistă teama că efectele pandemiei ar putea influența dorința tinerilor de a-și continua studiile în domeniul artei și culturii.

"Oamenii de artă au avut de suferit foarte mult în această perioadî, iar tinerii care doresc să activeze în domeniu ar putea fi speriați de acest lucru. Cu toate acestea, este de înțeles faptul că arta și cultura reprezintă acel remediu care ne va ajuta să depășim această stare, este ceea ce definește omul ca ființă umană", a precizat Victoria Melnic.

Academia dispune de săli de studii spațioase și de tehnică necesară pentru desfășurarea procesului didactic și este orientată spre educarea unor personalități artistice. Rezultatul final al procesului didactic este apreciat de specialiștii şi de public. Examenele la disciplinele de specialitate sunt în formă de concerte, spectacole și expoziţii.

În 2021, instituția aniversează 81 ani de la fondare fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova şi singura instituţie de stat în domeniul învăţământului artistic superior din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
studii, artă
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...

Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău