Une école

Decizia privind închiderea școlilor - atacată în instanță

1691
Un barou de avocați a atacat în instanță decizie autorităților din sănătate publică privind închiderea școlilor și trecerea la învățământul on-line.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Un barou de avocați a contestat în instanța de judecată Hotărârea nr 47 din 26.02.2021 prin care Comisia Naționala Extraordinara Sănătate Publica a interzis desfășurarea procesului educațional în sălile de clasa și a obligat copiii sa treacă la educația on-line, fără sa asigure fiecare elev cu dispozitiv electronic conectat la internet. Despre acest lucra a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

"Statul este incapabil să asigure continuarea nediscriminatorie a tuturor tinerilor din Republica Moldova, iar aceasta Hotărâre este ilegală și abuzivă", a scris Rusanovschi pe internet.

Avocații car au contestat legea consideră că aceasta este ilegală, abuzivă și a fost adoptată prin depășirea atribuțiilor legale, dat fiind că intră în contradicție cu normele constituționale, lezând grav drepturile fundamentale ale cetățenilor și instituind măsuri restrictive aberante.

El mai spune că copii au fost scoși din școli, fiind efectiv lipsiți de dreptul constituțional la învățătură, care este unui garantat de Constituție.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1691
Tagurile:
Autorităţi, autoritati, decizia, instanță, atacată, atacat, închiderea școlilor
Une école

Câte școli și grădinițe se află în carantină - statistici

19
(reînnoit 08:43 13.04.2021)
Aproape 40 la sută dintre școlile generale din țara noastră activează exclusiv online, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării într-un comunicat sde presă în care prezintă datele privind evoluția situației epidemiologice în instituțiile de învățământ.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în data de 9 aprilie, urmare a deciziei Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ):

  • 494 de instituții de învățământ general activează exclusiv online (39,84%);
  • 327 de instituții activează cu program cu participare fizică a elevilor claselor primare, precum și  a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (26,37%);
  • 148 de instituții desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățământul primar și elevilor din clasele absolvente (11,94 %);
  • 271 de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19 (21,85%).

Totodată, la data de 9 aprilie, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, au fost plasate în carantină și desfășoară studiile la distanță alte 9 instituții (0,73%) din țară și 72 de clase (0,45%).

În instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 189 (0,06%), iar 1853 de elevi (0,55%)  au fost plasați în regim de autoizolare. 248 (0,92 %) cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus și 131 (0,49%)  se află în autoizolare. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 128 (0,63%)  de persoane, iar alte 76 (0,37%)  se află în autoizolare.

În perioada 5-9 aprilie,  în instituțiile de învățământ superior au fost confirmați pozitiv trei studenți, două cadre didactice și opt cadre auxiliare, iar în autoizolare au fost plasați doi studenți, nici un cadru didactic și nici un cadru auxiliar.

În învățământul profesional tehnic, în perioada 5-9 aprilie au fost confirmați pozitiv cu virusul Covid-19, 16 elevi, șase cadre didactice și 15 persoane alte categorii de personal.

În învățământul de educație timpurie, 27 (1,80%) grădinițe și 77 (1,19%) grupe de copii se află în carantină. Copii confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 26 (0,02%),  iar alți 2500 (1,67%) de copii se află în autoizolare. 119 (0,92%) cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus, în autoizolare se află 161 (1,25%) cadre didactice. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 117 (0,63%) de persoane, iar alte 235 (1,26%) se află în autoizolare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
grădinițe, Școli, carantină


Загрузка...
Polițiști americani la Austin-East Magnet High School in Knoxville, SUA, după împușcături la fața locului

VIDEO - Atac armat într-un liceu mulți răniți și un mort!

113
(reînnoit 08:04 13.04.2021)
Mai multe persoane, inclusiv un polițist, au fost rănite într-un grav atac armat desfășurat azi noapte într-un liceu.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Tragedie - atac armat într-un liceu din localitatea Knoxville, din statul american Tennessee: mai multe persoane au fost rănite, un bărbat decedând.

Poliția din Knoxville a anunțat că ofiţerii de poliţie locali au fost trimişi la liceul Austin-East Magnet ”după ce un suspect înarmat a fost raportat în incintă. S-au tras focuri de armă în timp ce se apropiau de suspect”, a transmis poliția locală pe Twitter.

În acțiune, un poliţist a fost lovit de gloanţe, dar viaţa lui nu este în pericol. Russia Today anunță că și un elev a fost rănit.

În schimb, un bărbat fost ucis. Poliția a arestat un suspect, iar ”elevii care nu au fost implicaţi în incident au fost încredinţaţi familiilor lor”, a transmis pe Twitter superintendentul școlilor din districtul Knoxville, Bob Thomas.

Sursa citată arată că municipalitatea din Knoxville a aprobat recent 1 milion de dolari pentru eforturile de „prevenire a violenței”, în urma morții a patru adolescenți de la Austin-Est, la începutul acestui an. Toți patru erau afro-americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

113
Tagurile:
SUA, împușcat, elev, Liceu, armat, atac


Загрузка...

”Intersecții” cu Andrei Porubin

0
(reînnoit 09:38 13.04.2021)
Geograful Valeriu Cazac a activat mai mulți ani în domeniul meteorologiei. El este printre puținii moldoveni care a cucerit continentul de gheață- Antarctida, activând acolo în calitate de specialist în meteorologie.

Geograful Valeriu Cazac   a activat mai mulți ani în domeniul meteorologiei. El mai este printre puținii moldoveni care a cucerit continentul de gheață- Antarctida, activând acolo în calitate de specialist în meteorologie. V.Cazac susține că atât Polul Nord, cât și Polul Sud, decid clima la nivel global, iar o eventuală încălzire în aceste zone ar afecta întreaga planetă.  Și dacă polii își vor schimba regimul la plus, atunci întreaga planetă va avea de suferit.  Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 90% din gheața și 70% din rezervele de apă dulce ale planetei se află în Antarctica. Dacă s-ar topi toată gheața de aici, nivelul mărilor lumii ar crește cu aproximativ 60 de metri.

     Ce lecții de viață i-a oferit Antarctida, cum se văd problemele Republicii Moldova de la extremitatea de Sud a globului pămîntesc – aflăm din emisiunea ”Intersecții”. Autor – Andrei Porubin.

 

 

0


Загрузка...