examen

Orarul examenelor de absolvire din 2021: Când vor avea loc probele

555
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a făcut public orarul examenelor de absolvire din anul 2021.

CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. S-a aflat când se vor desfășura examenele de absolvire în cadrul celor trei cicluri ale învățământului secundar - primar, gimnazial și liceal. 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că a aprobat orarul pentru sesiunea 2021. 

Învățământul primar

Prima probă din cadrul testării naționale în învățământul primar se va desfășura pe 12 mai 2021. Este vorba despre examenul la limba și literatura română pentru elevii care studiază într-o altă limbă decât cea de stat. 

Orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2021, aprobat de MECC
Orarul examenelor de absolvire, sesiunea 2021, aprobat de MECC

Peste două zile, pe 14 mai, va avea loc examenul la limba maternă pentru elevii care nu studiază în română, ci în bulgară, găgăuză sau ucraineană.

Pe 18 mai se va desfășura examenul la limba de instruire, iar pe 20 - la matematică. 

Examenele de absolvire a gimnaziului

Examenele de absolvire a ciclului gimnazial se vor desfășura în perioada 3-14 iunie, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

Pe 3 iunie este programat examenul la limba și literatura română pentru elevii care studiază într-o altă limbă decât cea de stat, iar pe 7 iunie se va desfășura proba la matematică. 

Pe 10 iunie va avea loc examenul la limba de instruire, iar patru zile mai târziu, pe 14 iunie, se va desfășura examenul la istoria românilor și universală. 

Examenele de Bacalaureat

Ministerul Educației anunță că examenele de Bacalaureat din 2021 se vor desfășura în perioada 4-22 iunie. 

Prima probă va fi pe 4 iunie la limba și literatura română pentru liceenii care studiază într-o altă limbă decât cea de stat. 

În data de 8 iunie se va desfășura examenul la limba de instruire, iar trei zile mai târziu, pe 11 iunie - la limba străină.

Pe 15 iunie sunt programate examenele la istoria românilor și universală, matematică, arte și educație fizică.

Iar pe 18 iunie se va desfășura proba la alegere. Ultimul examen va fi pe 22 iunie. Atunci va fi susținută proba la limba maternă pentru liceenii care studiază în bulgară, găgăuză sau ucraineană. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

555
Tagurile:
2021, absolvire, examene, orar
Tematic
Ministerul Educației: Peste 3 mii de elevi din țară se află în autoizolare - Detalii
Sergiu Brânză

Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

32
(reînnoit 11:28 21.11.2020)
Școala este acea instituție care trebuie să formeze deprinderea copiilor de a se respecta reciproc și de a-și cunoaște drepturile și obligațiile pe care le au. De această părere este directorul liceului din comuna Budești, Sergiu Brânză.
Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Brânză a remarcat că școala are un rol foarte important în formarea personalității copiilor, iat lecțiile care unora li se par mai puțin utile precum educația civică ș.a. stau la baza creării celor mai importante valori sociale.

"Copiii trebuie să-și cunoască drepturile și obligațiile pe care le au, iar dacă se întâmplă unele situații trebuie luate măurile de rigoare. Aceste deprinderi trebuie formate din copilărie, pentru ca mai târziu aceștia să devină cetățeni responsabili", a spus directorul liceului.

În acest context, Sergiu Brânză a mențonat că instituția pe care o reprezintă organziează diverse activități de informare pentru elevi privind drepturile și responsabilitățile pe care le au. În fiecare an sunt organizate școli de vară la care participă elevi din diferite categorii de vârstă, voluntari și cadre didactice.

Amintim că în această săptămână, pe 20 noiembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată din anul 1989, atunci când a fost semnată Convenția ONU. În Republica Moldova, Convenţia a fost ratificată la 12 decembrie 1990, intrând în vigoare din 25 februarie 1993.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
școala, Drepturile copilului


Загрузка...
Ministrul Apărării ,Victor Gaiciuc, şi Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, au semnat un plan de acțiuni comune, privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021.

Ministerul Apărării și Mitropolia Moldovei - plan comun de acțiuni

213
Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului şi a Întregii Moldove au semnat un plan de acțiuni comune privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, şi Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove.

Planul prevede activități comune, precum desfășurarea ședințelor de asistență moral-spirituală cu militarii, organizarea serviciilor divine în unități, demonstrarea filmelor documentare şi artistice pentru soldați în ajunul sărbătorilor religioase, binecuvântarea militarilor detașați în misiuni de menținere a păcii, precum şi organizarea excursiilor la lăcașurile sfinte.

Victor Gaiciuc a menționat, în cadrul evenimentului că asistența religioasă în Armata Națională contribuie la educația patriotică a tuturor categoriilor de militari. „Vreau să vă asigur că acest plan va fi implementat cu succes în toate unitățile Armatei Naționale, cu sprijinul preoților militari. Totodată, am profundă încredere că colaborarea Ministerului Apărării cu Mitropolia Chișinăului şi a Întregii Moldovei va fi fructuoasă, în special prin intermediul Direcției educație civică și protecție socială care a fost recent creată”, a spus oficialul.

Ministrul Apărării ,Victor Gaiciuc, şi Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, au semnat un plan de acțiuni comune, privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021.
Ministrul Apărării ,Victor Gaiciuc, şi mitropolitul Vladimir

La rândul său, Mitropolitul ÎPS Vladimir a mulțumit instituției de apărare pentru cooperare și deschidere în promovarea credinței în rândul militarilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
REpublica Moldova, Ministerul Apărării, Mitropolia Moldovei


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...