Primarul Capitalei Ion Ceban

Ziua Învățătorului: Mesajul primarului Capitalei, Ion Ceban - Video

227
(reînnoit 14:09 04.10.2020)
Duminică, în Capitală a fost organizat un concert festiv cu prilejul marcării ”Zilei profesionale a lucrătorilor din învăţământ”. Iată ce le-a urat învățătorilor primarul general Ion Ceban.

CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Pe 5 octombrie, în Moldova este marcată sărbătoarea ”Ziua profesională a lucrătorilor din învăţământ”. Cu acest prilej, în Capitală a fost organizat un concert festiv.

În discursul său, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, 

”Cred în continuare că eroii nu doar a zilei de ieri sau zilei de astăzi, cu certitudine și a zilei de mâine, sunt atât medicii noștri, cât și a dascălilor noștri. Noi suntem ceea ce ne faceți dumneavoastră ca să fim și prin asta vreau să vă mulțumesc în numele tuturor celor care fac parte din Primăria Chișinău, în numele fiecărui elev”, a spus Ceban.

Totodată, primarul Ion Ceban le-a mulțumit pentru mobilizarea de care au dat dovată profesorii în această primăvară, când din cauza epidemiei de COVID-19 au fost nevoiți să se adapteze la predarea on-line.

”Odată cu trecerea la educația on-line, deși cred că e ceva opțional, nu este o soluție, am văzut o astfel de mobilizare și o astfel de dedicație pentru ceva nou, rapidă și calitativă. Avem speranța că ziua de mâine va fi una sigură, că avem cu ce ne mândri, putem crea valori. Fiecare copil care este astăzi în băncile șcilii reprezintă viitorul acestei țări grație muncii dumneavoastră”, a subliniat Ceban. 

În legătură cu proclamarea de către Conferinţa Internaţională pentru Educaţie, convocată de UNESCO în 1993 la Geneva, Zilei de 5 octombrie drept  Zi Mondială a Învăţătorilor, Guvernul Republicii Moldova a decis în anul 2001 ca ziua de 5 octombrie să fie proclamă drept Ziua profesională a lucrătorilor din învăţămînt. Anterior, această sărbătoare purtanumele de ”Ziua Pedagogului” care era marcată în prima duminică a lunii octombrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

227
Tagurile:
video, Ion Ceban, Ziua Învățătorului
Тема:
Viața în Chișinău (339)
Tematic
COVID-19 Moldova: Câți elevi și profesori sunt infectați
Zeci de profesori au învățat limba română la distanță: Cine sunt beneficiarii
Une école

Decizia privind închiderea școlilor - atacată în instanță

1399
Un barou de avocați a atacat în instanță decizie autorităților din sănătate publică privind închiderea școlilor și trecerea la învățământul on-line.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Un barou de avocați a contestat în instanța de judecată Hotărârea nr 47 din 26.02.2021 prin care Comisia Naționala Extraordinara Sănătate Publica a interzis desfășurarea procesului educațional în sălile de clasa și a obligat copiii sa treacă la educația on-line, fără sa asigure fiecare elev cu dispozitiv electronic conectat la internet. Despre acest lucra a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

"Statul este incapabil să asigure continuarea nediscriminatorie a tuturor tinerilor din Republica Moldova, iar aceasta Hotărâre este ilegală și abuzivă", a scris Rusanovschi pe internet.

Avocații car au contestat legea consideră că aceasta este ilegală, abuzivă și a fost adoptată prin depășirea atribuțiilor legale, dat fiind că intră în contradicție cu normele constituționale, lezând grav drepturile fundamentale ale cetățenilor și instituind măsuri restrictive aberante.

El mai spune că copii au fost scoși din școli, fiind efectiv lipsiți de dreptul constituțional la învățătură, care este unui garantat de Constituție.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1399
Tagurile:
Autorităţi, autoritati, decizia, instanță, atacată, atacat, închiderea școlilor


Загрузка...
Școală

Mii de părinți au semnat o petiție în care cer redeschiderea școlilor

1140
(reînnoit 12:44 28.02.2021)
Peste două mii de părinți au semnat o petiție online în care își manifestă nemulțumirea față de decizia CNESP de a trece elevii la învățământul de la distanță și solicită anularea urgentă a acestei hotărâri. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, peste două mii de părinți au semnat o petiție online adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi și avocatului copilului Maia Bănărescu, în care cer ca elevii să meargă la școală de la 1 martie. Potrivit autorilor petiției, autoritățile nu au întreprins acțiunile necesare pentru a asigura condițiile pentru buna desfășurare a învățământului online. Părinții susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamentul necesar ca să-și poată continua studiile de la distanță.

„Menționăm că transferarea studiilor în regim online poate fi realizată doar dacă toți elevii și profesorii vor fi asigurați cu tehnică de calcul, iar părinții vor fi asigurați cu indemnizații pentru a putea asista copiii în acest proces. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”, se menționează în petiție.

De asemenea, părinții se arată indignați de faptul că, în timp ce școlile urmează a fi închise, alte locuri publice rămân deschise.

„În timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, menționează părinții.

Petiția este adresată președintelui CNESP, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi și avocatului copilului Maia Bănărescu.

Amintim că vineri, 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii este transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1140
Tagurile:
pandemie, petiție, părinți, școli, elevi
Tematic
Sute de elevi cu COVID-19: Instituții în carantină
Școlile se închid din nou și trec la învățământul online - iată de când


Загрузка...
Poliție

Crimă odioasă la Dubăsari: O adolescentă de 16 ani a fost ucisă

0
(reînnoit 08:41 02.03.2021)
O minoră de 16 ani a murit, iar alta a ajuns la spital după ce un tânăr a tras în ele cu o armă de foc. Crima a avut loc în noaptea de 1 spre 2 martie, în raionul Dubăsari. 

CHIȘINĂU 2 mar - Sputnik. Două minore de 16 ani au fost împușcate, iar una dintre ele a murit din cauza rănilor grave cu care s-a ales. Crima a avut loc în Holercani, raionul Dubăsari.

Acces interzis
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Oamenii legii au stabilit că un tânăr de 27 de ani a avut un conflict cu una dintre minore, după care acesta a scos a arma și a început să tragă în ea și în prietena acesteia. Ulterior, el a luat-o pe adolescenta cu care s-a certat și a transportat-o la spital, apoi a dispărut.

Totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 01:00. Adolescenta a murit la spital din cauza rănilor primite. Potrivit poliției, prietena adolescentei, care a fost rănită mai mult în zona picioarelor, este internată la spital. În prezent, oamenii legii stabilesc toate circumstanțele care au dus la comiterea crimei și încearcă să-l identifice și să-l rețină pe tânăr.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
împușcături, Dubăsari, adolescentă, crimă
Tematic
A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele


Загрузка...