Studenți în bibliotecă. Imagine simbol

Se așteaptă reforme: Ce se întâmplă în învățământul superior

252
(reînnoit 20:49 16.09.2020)
Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță mai multe schimbări în activitatea instituțiilor de învățământ superior.

CHIȘINĂU, 16 sept - Sputnik. Mai multe schimbări se așteaptă în în procesul de studii la ciclurile de licență, masterat și doctorat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care precizează că astăzi a fost lansat proiectul Învățământul Superior din Moldova.

Banca Mondială, care va oferi finanțare pentru efectuarea reformelor în sector, a stabilit că echipa responsabilă de implementare a îndeplinit condițiile solicitate. Astfel, banii promiși anterior - aproape 36 de milioane de euro, vor fi orefiți cu împrumut. 

Autoritățile își propun să îmbunătățească managementul învățământului superior, astfel încât programele de formare profesională să corespundă cerințelor de pe piața muncii. 

Ministerul Educației precizează că până la sfârșitul anului urmează să fie inițiate mai multe schimbări. Iată care sunt acestea: 

  • Vor fi elaborate noi standarde de calificare pentru cele trei cicluri de studii superioare - licență, master și doctorat
  • Actele de studii eliberate până în anul 2008 vor fi digitalizate 
  • Va fi elaborat un sistem informațional de management în învățământul superior
  • Va fi oferită asistență tehnică în procesul de acreditare la programe de master și doctorat
  • Va fi lansat un concurs de proiecte pentru învățământul superior

Șeful de la Educație, Igor Șarov, a remarcat că învățământul superior din Moldova necesită o îmbunătățire.

„Cred în reușita acestui demers. Consider că primele obiective au fost stabilite în mod pragmatic și e necesar să purcedem într-un timp cât mai scurt la implementare”, a spus Igor Șarov.  

Proiectul Învățământul Superior din Moldova va fi implementat până în anul 2025. Valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia este de 35,7 milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

252
Tagurile:
reforme, învățământ, studii superioare
Tematic
Ministrul Educației a prezentat rezultatele admiterii în universități - Detalii
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Distanța fizică dintre elevi în școli a fost modificată

149
Ministerul Educației anunță că a fost modificată distanța fizică pe care trebuie să o respecte elevii în cadrul instituțiilor de învățământ.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Ministerul Educației anunță că distanța fizică obligatorie dintre elevi în cadrul instituțiilor de învățământ a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Astfel, fiecare elev sau student va ocupa zilnic același loc în bancă la o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi colegi. Decizia a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

În acest context, Ministerul Educației a solicitat ca până la sfârșitul lunii septembrie șefii Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) să prezinte informații privind noua reconfigurare a claselor.

Reprezentații Ministerului Educației au mai discutat despre asigurarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul, alfabetizarea digitală a educatorilor din instituțiile educație timpurie, desfășurarea procesului educațional în condițiile pandemiei virusului COVID-19, dar și alte subiecte. 

Anterior, în contextul măsurilor luate în vederea prevenirii infectării cu COVID-19, a fost interzis accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației, Igor Șarov. Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor și angajaților instituțiilor de învățământ, în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

În data de 21 septembrie, autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, fiind conectați la studii online 1 668 de copii. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din țară. 

Astăzi, au fost confirmate 713 cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 49 666. În prezent, 558 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată. De la începutul pandemiei, 37 023 pacienți s-au vindecat de COVID-19, iar 1 264 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
COVID-19, grafic, lecții, școală
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI
COVID-19: Număr mare de cazuri confirmate într-o singură zi


Загрузка...
Evgheni Primakov

Cote la studii în Rusia: Mai multe locuri pentru studenții străini

39
(reînnoit 18:10 25.09.2020)
Formatul de a oferi locuri gratuite în universitățile rusești solicitanților din țările vecine și din statele baltice trebuie reformat, spune șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

VHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Evgheni Primakov a fost numit șef al Rossotrudnichestvo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. El a promis imediat schimbări majore în activitățile Agenției ruse. Unul dintre subiectele sensibile pe care le-a prezentat noul șef al Rossotrudnicestvo se referea la sistemul de alocare a cotelor pentru studii în universitățile rusești pentru cetățenii străini.

"Numărul cotelor se va majora - președintele (președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - ed.) a spus că vor fi mai multe. Până în 2023, numărul cotelor ar trebui să se dubleze. Dar colegii mei din Ministerul Educației și Științei, din Duma de Stat, discută despre faptul că chestiunea în sine legată de aceste cote nu este una foarte eficientă", a declarat pentru Sputnik șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

Și a adus drept exemplu Belarusul pentru care a fost alocat un număr mare de locuri finanțate din buget în universități, dar Rusiei îi „este greu să concureze chiar și cu Polonia”.

"Polonezii oferă oportunitatea nu numai de a studia, ci și anumite burse, acordă granturi pentru studenți. Este dificil pentru noi să concurăm dacă noi le propunem tinerilor doar să vină să studieze. Trebuie să îmbunătățim sistemul astfel încât, la un moment dat, cel puțin unele dintre aceste cote să aibă o componentă de granturi și burse. Adică nu doar să vină și să învețe, ci să li se ofere bilet pentru a ajunge la destinație, posibilitatea de a plăti pentru locuință sau cămin”, - a spus Primakov.

Rossotrudnicestvo este interesată ca studenții străini care vin în Rusia să devină specialiști de înaltă calificare, experți în domeniul în care studiază, a subliniat șeful agenției. Și, după studii, să se întoarcă acasă, să ocupe acolo funcții importante pentru ei și să-și găsească un loc de muncă bun. Cu toate acestea, în cadrul sistemului actual, aceste planuri deseori nu reușesc să devină realitatea.

"Există tineri care vin în Rusia, ajung în circumstanțe complicate, merg să lucreze ca îngrijitori, șoferi de taxi. Acest lucru este greșit chiar și din punctul de vedere al cheltuirii fondurilor bugetare pentru formarea acestor tineri", a explicat șeful Rossotrudnicestvo.

Și a adăugat că până în prezent nu există planuri clare pentru reformarea sistemului de alocare a cotelor, „planurile reprezintă deja ceva mai mult sau mai puțin clar, elaborat”, problema este încă discutată. Însă fără o reformare serioasă nu se va putea merge mai departe”, este convins Primakov.

Chestiunea creșterii cotelor de la 15 la 30 de mii de locuri bugetare pentru studenții străini a fost larg discutată în Duma de Stat la începutul anului 2020. Apoi, președintele comisiei Dumei pentru CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a spus că cele 15 mii de locuri nu corespund rolului internațional și forței umanitare a Rusiei. Și a adus drept exemplu Polonia, care alocă 10 mii de locuri bugetare numai pentru cetățenii din Belarus și România, care oferă studii gratuite pentru 5 mii de cetățeni Moldoveni anual. În același timp, numărul cererilor de la străini pentru a studia în Rusia s-a apropiat de 100 de mii. Drept urmare, Ministerul Educației și Științei intenționează să majoreze cotele pentru studenții străini până la 30 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

39
Tagurile:
Rusia
Tematic
Noul șef al Rossotrudnicestvo, despre planurile de viitor - detalii


Загрузка...
Oltea Boldureanu

Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

0
(reînnoit 18:19 27.09.2020)
Ascultați-vă organismul! Răcelile frecvente, tulburările de somn, sindromul oboselii cronice, durerile de cap frecvente, apariția erupțiilor cutanate, durerile musculare și articulare sunt cele mai frecvente simptome ale imunității scăzute.
Pași simpli pentru un sistem imunitar mai puternic

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor, a bacteriilor și a altor elemente care vă pot afecta starea de sănătate. Tocmai de aceea, este important să aveți o imunitate bună dacă vă doriți să vă mențineți mereu în formă.

Potrivit nutriționistului Oltea Boldureanu, stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. O persoană cu imunitate bună nu este predispusă la apariția anumitor boli.

"Stresul este un factor puternic de distrugere al organismului. În viața de zi cu zi apar diverse probleme, însă depinde de modul în care percepem stresul. Îl putem primi ca o ocazie de a crește sau o ocazie de a ne închide în sine și a ne îndepărta. Astfel, organismul se epuizează și apar diverse boli foarte complicate, cauzate de stres", a declarat în studioul Sputnik Moldova Oltea Boldureanu.

Totodată, organismul omului are nevoie de cure regulate de detoxifiere pentru un sistem imunitar de fier. Detoxifierea organismului înseamnă trecerea de la stilul alimentar nesănătos, bazat pe alimente procesate și rafinate, la un stil alimentar echilibrat.

"Detoxifierea organismului este necesară fiecărui om, întrucât aceasta este, poate, singura soluție prin care putem purifica organismul de toxine într-un mod natural și eficient. Pentru a evita apariția bolilor cauzate de toxine, este indicat să aveți o dietă alimentară sănătoasă din care să nu lipsească în primul rând fructele (mere, grapefruit, lămâia, ș.a.) și legumele (usturoi, ceapă, sfeclă, țelina, varza). Eliminați din meniul zilnic consumul de lactate, gluten, zahăr și sare", a subliniat nutriționista.

De asemenea, Oltea Boldureanu a remarcat importanța consumului de apă fără de care nu putem elimina în mod eficient din organism toxinele ce afectează buna funcționare a sistemului imunitar. În același timp, nutriționista afirmă că orice exercițiu fizic poate ajuta la întărirea imunității astfel încât omul să se simtă plin de energie și vitalitate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
stres, imunitate, detoxifiere


Загрузка...