Grădiniță

Grădinițele activează altfel începând de astăzi: Iată ce modificări s-au făcut

94
De astăzi, grădinițele din Capitală activează în regim extins, adică de la 07:30 până la 17:30, iar numărul de copii a fost mărit. Modificările au fost făcute de autoritățile municipale la solicitarea părinților.

CHIȘINĂU, 7 sept- Sputnik. Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a anunțat la ședința operativă a serviciilor municipale că de azi grădinițele activează de la 07:30 până la 17.30. 

Decizia a fost luată după ce mai mulți părinți din Chișinău au protestat săptămâna trecută și au cerut să fie redeschise toate grădinițelor în regim normal. Asta pentru că, din cauza programului redus, părinții nu pot merge la serviciu și riscă să rămână fără locul de muncă.

”În perioada 1-5 septembrie și-au reluat activitatea 511 grupe, dintre care 242 au realizat procesul la distanță, conform metodologiei aprobate prin ordinul ministrului Educației. În prima săptămână, la grădinițe au fost 3 640 de copii din grupele pregătitoare, cu vârsta cuprinsă între 5 ani și jumătate și 6 ani și jumătate și 1 311 copii cu vârsta de 5-6 ani”, a declarat Angela Cutasevici.

A fost extins și numărul de grupe, asta pentru ca mai mulți copii să poată frecventa instituțiile de educație timpurie.

”Vor reveni la grădinițe copiii în 20 de grupe de vârstă pregătitoare, suplimentar la cele care și-au reluat activitatea săptămâna trecută. La grupe de vârstă mare, 5-6 ani, vor fi deschise 241 de grupe și 109 grupe pentru copiii cu vârsta medie de 4-5 ani”, a spus Angela Cutasevici.

În același timp, unele grădinițe vor avea program în cicluri. 

”Din păcate, având un număr extrem de mare de copii în grupe, unele instituții vor organiza procesul educațional în spațiul grădiniței prin alternarea aflării copiilor în grădiniță, peste o zi, peste o săptămână sau din 2 în 2 săptămâni. Acest fapt stârnește nemulțumirea multor părinți, dar reieșind din măsurile impuse nu putem include toți copiii în grădinițe”, a subliniat Angela Cutasevici.

În Chișinău sunt 131 de grădinițe. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
copii, grafic, grădinițe
Tematic
Cum vor ajunge copiii în siguranță la școală și grădiniță în condiții de COVID-19
Certificate medicale necesare pentru școală și grădiniță – precizarea MSMPS
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Distanța fizică dintre elevi în școli a fost modificată

155
Ministerul Educației anunță că a fost modificată distanța fizică pe care trebuie să o respecte elevii în cadrul instituțiilor de învățământ.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Ministerul Educației anunță că distanța fizică obligatorie dintre elevi în cadrul instituțiilor de învățământ a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Astfel, fiecare elev sau student va ocupa zilnic același loc în bancă la o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi colegi. Decizia a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

În acest context, Ministerul Educației a solicitat ca până la sfârșitul lunii septembrie șefii Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) să prezinte informații privind noua reconfigurare a claselor.

Reprezentații Ministerului Educației au mai discutat despre asigurarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul, alfabetizarea digitală a educatorilor din instituțiile educație timpurie, desfășurarea procesului educațional în condițiile pandemiei virusului COVID-19, dar și alte subiecte. 

Anterior, în contextul măsurilor luate în vederea prevenirii infectării cu COVID-19, a fost interzis accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației, Igor Șarov. Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor și angajaților instituțiilor de învățământ, în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

În data de 21 septembrie, autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, fiind conectați la studii online 1 668 de copii. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din țară. 

Astăzi, au fost confirmate 713 cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 49 666. În prezent, 558 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată. De la începutul pandemiei, 37 023 pacienți s-au vindecat de COVID-19, iar 1 264 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
COVID-19, grafic, lecții, școală
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI
COVID-19: Număr mare de cazuri confirmate într-o singură zi


Загрузка...
Evgheni Primakov

Cote la studii în Rusia: Mai multe locuri pentru studenții străini

42
(reînnoit 18:10 25.09.2020)
Formatul de a oferi locuri gratuite în universitățile rusești solicitanților din țările vecine și din statele baltice trebuie reformat, spune șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

VHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse Evgheni Primakov a fost numit șef al Rossotrudnichestvo la sfârșitul lunii iunie a acestui an. El a promis imediat schimbări majore în activitățile Agenției ruse. Unul dintre subiectele sensibile pe care le-a prezentat noul șef al Rossotrudnicestvo se referea la sistemul de alocare a cotelor pentru studii în universitățile rusești pentru cetățenii străini.

"Numărul cotelor se va majora - președintele (președintele Federației Ruse, Vladimir Putin - ed.) a spus că vor fi mai multe. Până în 2023, numărul cotelor ar trebui să se dubleze. Dar colegii mei din Ministerul Educației și Științei, din Duma de Stat, discută despre faptul că chestiunea în sine legată de aceste cote nu este una foarte eficientă", a declarat pentru Sputnik șeful Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

Și a adus drept exemplu Belarusul pentru care a fost alocat un număr mare de locuri finanțate din buget în universități, dar Rusiei îi „este greu să concureze chiar și cu Polonia”.

"Polonezii oferă oportunitatea nu numai de a studia, ci și anumite burse, acordă granturi pentru studenți. Este dificil pentru noi să concurăm dacă noi le propunem tinerilor doar să vină să studieze. Trebuie să îmbunătățim sistemul astfel încât, la un moment dat, cel puțin unele dintre aceste cote să aibă o componentă de granturi și burse. Adică nu doar să vină și să învețe, ci să li se ofere bilet pentru a ajunge la destinație, posibilitatea de a plăti pentru locuință sau cămin”, - a spus Primakov.

Rossotrudnicestvo este interesată ca studenții străini care vin în Rusia să devină specialiști de înaltă calificare, experți în domeniul în care studiază, a subliniat șeful agenției. Și, după studii, să se întoarcă acasă, să ocupe acolo funcții importante pentru ei și să-și găsească un loc de muncă bun. Cu toate acestea, în cadrul sistemului actual, aceste planuri deseori nu reușesc să devină realitatea.

"Există tineri care vin în Rusia, ajung în circumstanțe complicate, merg să lucreze ca îngrijitori, șoferi de taxi. Acest lucru este greșit chiar și din punctul de vedere al cheltuirii fondurilor bugetare pentru formarea acestor tineri", a explicat șeful Rossotrudnicestvo.

Și a adăugat că până în prezent nu există planuri clare pentru reformarea sistemului de alocare a cotelor, „planurile reprezintă deja ceva mai mult sau mai puțin clar, elaborat”, problema este încă discutată. Însă fără o reformare serioasă nu se va putea merge mai departe”, este convins Primakov.

Chestiunea creșterii cotelor de la 15 la 30 de mii de locuri bugetare pentru studenții străini a fost larg discutată în Duma de Stat la începutul anului 2020. Apoi, președintele comisiei Dumei pentru CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a spus că cele 15 mii de locuri nu corespund rolului internațional și forței umanitare a Rusiei. Și a adus drept exemplu Polonia, care alocă 10 mii de locuri bugetare numai pentru cetățenii din Belarus și România, care oferă studii gratuite pentru 5 mii de cetățeni Moldoveni anual. În același timp, numărul cererilor de la străini pentru a studia în Rusia s-a apropiat de 100 de mii. Drept urmare, Ministerul Educației și Științei intenționează să majoreze cotele pentru studenții străini până la 30 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

42
Tagurile:
Rusia
Tematic
Noul șef al Rossotrudnicestvo, despre planurile de viitor - detalii


Загрузка...
Radu Albot

Radu Albot a debutat cu o victorie clară la Roland Garros

0
Radu Albot revine la forma de altădată. După mai multe înfrângeri în acest an, tenismenul moldovean a debutat în forță la turneul de Mare Șlem de la Roland Garros.

CHIȘINĂU, 27 sep – Sputnik. Albot a dispus în trei seturi de australianul Jordan Thompson, numărul 53 mondial, scor 6-2, 6-4, 6-1, după 2 ore și 8 minute de joc.

În turul doi, tenismenul moldovean îl va întâlni pe americanul Taylor Fritz, numărul 29 ATP. Cei doi s-au duelat o singură dată, în semifinalele turneului ATP de la Los Cabos (Mexic). Fritz s-a impus în două seturi, scor 6-3, 6-2.

La Roland Garros, Radu Albot va concura și la dublu. El va face pereche cu georgianul Nikoloz Basilashvili. Pe 29 septembrie, ei vor întâlni duetul Mayer-Pella.

Radu Albot se află momentan pe locul 79 în clasamentul mondial.

Prima mare surpriză de la Roland Garros îl are ca protagonist pe italianul de 19 ani, Jannik Sinner. El a dispus de al 11-lea favorit al competiției, belgianul David Goffin în trei seturi, scor 7-5, 6-0, 6-3.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Federaţia Europeană de Tenis, Tenis de câmp, Tenis, Radu Albot


Загрузка...