Ion Ceban

Ceban:“ Trebuie le dăm peste labe“ - La cine s-a referit primarul Capitalei

104
Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că odată cu reluarea activității instituțiilor de învățământ părinții semnalează cazuri de colectare ilegală a banilor în școli. Edilul-șef susține că directorii instituțiilor ar putea ajunge în vizorul instituțiilor de drept.

CHIȘINĂU, 7 sept- Sputnik. Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, susține că a văzut pe rețelele de socializare mai multe plângeri din partea părinților, care au reclamat că li se cer ilegal bani în școli.

Ion Ceban nu a oferit detalii despre școlile în care s-ar fi colectat bani, însă și-a îndemnat subalternii de la Direcția Educație să monitorizeze activitatea instituțiilor de învățământ pentru a opri astfel de cazuri. Edilul-șef a îndemnat și părinții să sesizeze autoritățile când se confruntă cu astfel de situații. 

“Trebuie să le dăm peste labe directorilor care de facto impun părinții, iar ei au toate cele necesare. Ajung rapoarte că se cheltuie odată, dar se colectează de trei ori. Vă rog mult, la control strict! Iar locuitorii municipiului Chișinău vă rugăm, inclusiv anonim, să ne anunțați despre existența acestor situații. Știm cazuri când au fost anunțate lucruri și după asta copiii au fost marginalizați. Vă vom asigura maximă protecție. Iar dacă directorii au de gând să îi ia de furcă, sunt și organe de drept”, a spus Ion Ceban. 

Ceban condamnă acțiunile managerilor care stabilesc propriile reguli în școli. 

“Cu tot respectul pentru pedagogi și pentru medici, dar avem directori care de o viață sunt directori și fac ce vor în instituție. Iată ăstora trebuie de le dat peste mâinile păroase”, a declarat Ion Ceban.

Anterior a fost făcut un calcul în baza unor date neoficiale. Astfel, în grădinițe și școli sunt adunaţi lunar sub formă de cotizații între 200 şi 1000 de lei de la fiecare copil. Un simplu calcul arată că, chiar dacă s-ar colecta doar câte 200 de lei pe lună, această sumă doar într-o singură școală ar constitui într-un an două milioane și jumătate de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

104
Tagurile:
Școală, Primărie, COVID-19
Tematic
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie
Activități pentru elevi în vacanța de vară: Inițiativa unui liceu din Capitală
Câți elevi și profesori sunt infectați

COVID-19 Moldova: Câți elevi și profesori sunt infectați

79
Situația epidemică din țară rămâne una încordată, cu toate acestea, autoritățile au redus distanța socială dintre elevi în instituțiile de învățământ pentru ca un număr mai mare de elevi să poată frecventa școala. Iată câți elevi și profesori sunt infectați cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 29 sept - Sputnik. Ministerul Educației informează că 247 de elevi și 265 de profesori au fost confirmați pozitiv cu noul Coronavirus. În autoizolare se află 8672 de elevi și 457 de cadre didactice.

Totodată, din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 50 de persoane, iar alte 95 se află în autoizolare. Din cele 1240 de instituții de învățământ general publice și private care activează în țară, 12 își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei, ca și în cazul a 291 de clase.

Totodată, săptămâna trecută au fost testați pozitiv 14 elevi, 19 cadre didactice și 8 reprezentanți ai personalului nedidactic și auxiliar din cadrul învățământul profesional tehnic. De asemenea, 17 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În învățământul superior au fost testați pozitiv cu noul coronavirus 35 de studenți, 20 cadre didactice și 7 persoane din rândul personalului nedidactic și auxiliar. Alți 61 de studenți, 19 profesori și 8 persoane din rândul personalului auxiliar se află în autoizolare.

Reconfigurarea claselor

Ministrul Educației, Igor Șarov, consideră că odată cu reconfigurarea claselor, și anume în ceea ce ține de reducerea distanței sociale dintre elevi, un număr mai mare de eleviva putea să frecventeze școala.

”Aceste acțiuni nu reprezintă nici pe departe o relaxare a măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus în instituțiile de învățământ, ci mai degrabă ne fac mai responsabili”, a declarat Șarov în cadrul ultimei ședințe a Grupului Național de Coordonare a Siguranței în Educație.

Totodată, durata orelor va fi de 45 de minute şi nu 30, cum era până acum în unele instituţii de învăţământ.

Va fi sau nu sistat procesul educațional

Posibilitatea sistării procesului educațional, dar și a stopării activităților economice nu sunt examinate de autoritățile de la Chișinău, chiar dacă sâmbătă, 26 septembrie, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la aproape 900 de persoane. Precizarea a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și președintele Parlamentului Zinaida Grceanîi. Mai mult, Dodon spune că spitalele fac față numărului mare de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus.

De asemenea, președintele spune că spitalele sunt asigurate cu toate consumabilele necesare pentru tratarea persoanelor pozitive la COVID-19. Acesta a confirmat că sunt mai multe cazuri de infestare în Parlamentul Republicii Moldova, iar conducerea Legislativului urmează să ia o decizie privind activitatea de mai departe a instituției. 

Președintele a declarat că la momentul de față autoritățile nu examinează posibilitatea de a stopa activitățile economice în Republica Moldova, în legătură cu situația COVID-19.

Stare de urgență în sănătate publică în raioanele țării

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării.

De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică. La fel, a fost stabilite măsurile de sănătate publică aplicabile la nivel național.

Amintim că ieri, Ministerul Sănătății a anunțat despre alte 319 cazuri de infectare cu COVID-19. Bilanțul contaminărilor cu noul coronavirus ajungând la 51.194 de cazuri. Au fost raportate 14 noi decese provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
profesori, elevi, Moldova, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Expert: Iată câți moldoveni sunt bolnavi de fapt de COVID-19
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Ce s-a schimbat


Загрузка...
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Distanța fizică dintre elevi în școli a fost modificată

661
Ministerul Educației anunță că a fost modificată distanța fizică pe care trebuie să o respecte elevii în cadrul instituțiilor de învățământ.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Ministerul Educației anunță că distanța fizică obligatorie dintre elevi în cadrul instituțiilor de învățământ a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Astfel, fiecare elev sau student va ocupa zilnic același loc în bancă la o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de ceilalţi colegi. Decizia a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

În acest context, Ministerul Educației a solicitat ca până la sfârșitul lunii septembrie șefii Organelor Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ) să prezinte informații privind noua reconfigurare a claselor.

Reprezentații Ministerului Educației au mai discutat despre asigurarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul, alfabetizarea digitală a educatorilor din instituțiile educație timpurie, desfășurarea procesului educațional în condițiile pandemiei virusului COVID-19, dar și alte subiecte. 

Anterior, în contextul măsurilor luate în vederea prevenirii infectării cu COVID-19, a fost interzis accesul persoanelor străine în instituțiile de învățământ pentru o perioadă nedefinită. Conducătorii grădinițelor, școlilor, universităților vor permite intrarea în incinta instituțiilor doar a elevilor și studenților înscriși aici și a personalului angajat. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul Educației, Igor Șarov. Măsura are drept scop protejarea sănătății studenților, elevilor și angajaților instituțiilor de învățământ, în contextul existenței unui risc sporit de îmbolnăvire cu COVID-19 și asigurarea respectării regulilor care se impun în această situație.

În data de 21 septembrie, autoritățile municipale au raportat 106 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor din școlile din Chișinău. Astfel, 48 de clase sunt în autoizolare, fiind conectați la studii online 1 668 de copii. Autoritățile însă nu au actualizat informațiile cu privire la răspândirea coronavirusului în instituțiile de învățământ din țară. 

Astăzi, au fost confirmate 713 cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 49 666. În prezent, 558 de pacienți se află în stare gravă, dintre care 36 sunt conectați la aparate de respirație asistată. De la începutul pandemiei, 37 023 pacienți s-au vindecat de COVID-19, iar 1 264 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

661
Tagurile:
COVID-19, grafic, lecții, școală
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI
COVID-19: Număr mare de cazuri confirmate într-o singură zi


Загрузка...
alegeri

Prezidențiale 2020: Câte secții de votare vor fi în Chișinău

0
(reînnoit 16:56 29.09.2020)
Primarul Ceban a semnat o dispoziție ce prevede că în sectoarele Chișinăului vor fi deschise 245 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale, iar în suburbii – 60. În total, pe 1 noiembrie vor fi organizate 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotare.

CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Pe teritoriul municipiului Chișinău vor fi deschise 305 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. O dispoziție în acest sens a fost semnată astăzi de primarul general Ion Ceban.

Din totalul celor 305 secții de votare, 245 vor fi organizate în cele cinci sectoare ale capitalei, iar 60 de secții vor fi deschise în localitățile suburbane ce fac parte din municipiul Chișinău.

În ședința anunțată pentru 1 octombrie, Consiliul municipal Chișinău (CMC) urmează să discute și o chestiune privind aprobarea candidaturilor pentru funcțiile de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din sectoarele municipiului. Conform Codului Electoral, administrația publică locală desemnează canidaturile a trei membri din componența birourilor electorale ale secțiilor de votare de pe teritoriul administrat.  

Precizăm că, în total, pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 peste hotarele Republicii Moldova. Alte 42 de secții de votare vor fi organizate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. 

Până la această oră, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat cinci concurenți electorali pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie: Andrei Năstase (Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”), Renato Usatîi („Partidul Nostru”), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon („ales de adunarea cetățenilor”) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”). 

Astăzi și Dorin Chirtoacă (Mișcarea Politică „Unirea”) și-a depus listele cu semnături pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la CEC.

Pe 1 octombrie se va încheia perioada rezervată depunerii actelor la CEC în vederea înregistrării în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Chișinău, secții de votare, alegeri prezidențiale
Tematic
Oficial! Violeta Ivanov este candidat la prezidențiale


Загрузка...