Universitatea Tehnică a Moldovei

Șarov: Managerii universităților vor fi responsabili de modul de studiere în pandemie

79
(reînnoit 14:47 25.08.2020)
Ministrul Educației Igor Șarov a precizat că managerii universităților vor fi responsabili de modalitatea de desfășurare a studiilor pe timp de pandemie.

CHIȘINĂU, 24 aug - Sputnik. Ministrul Educații, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a precizat într-un briefing de presă că studenții ar putea învăța mai mult online anul acesta, iar prezența fizică la ore se va face treptat.

Ministrul Educației a subliniat că studenții pot fi ghidați și online, doar pentru tinerii din anului întâi se recomandă desfășurarea lecțiilor în sălilor de curs. Studenții de la învățământul cu frecvență redusă vor studia exclusiv online. Șarov a mai spus că managerii universităților vor fi responsabili atât pentru alegerea metodei de studiu cât și pentru consecințele acestei alegeri.

„Ministerul Educației recomandă ca în procesul de pregătire a redeschiderii instituțiilor conducerea instituției să organizeze renovările curente și curățenia generală, deratizarea și dezinfectarea teritoriilor. Examinează condițiile de igienă și asigură cantitățile necesare de de săpun și dezinfectant. Evaluează capacitatea instituțională de desfășurare a orelor și stabilește modul de organizare a procesului educațional. Senatul universitar va decide asupra modului de organizare a procesului de studii. Cel puțin în primele două săptămâni universitățile vor desfășura toate activitățile doar online. Fiecare grupă va trebui să cunoască orarul cursurilor”, a declarat Igor Șarov.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a adus la cunoștință astăzi și rezultatele admiterii la studiile superioare în sesiunea de bază 2020. La fel, ministrul a vorbit și despre pregătirea instituțiilor de învățământ superior pentru noul an de studii în condițiile de pandemie. Potrivit lui Igor Șarov, în acest an s-au înscris în universități mai mulți studenți decât anul trecut. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

79
Tagurile:
metoda, universități
Tematic
Igor Șarov: Nicio intituție de învățământ nu a ales studiile exclusiv online din toamnă
Dinu Țurcanu

Cum a fost anul 2020 pentru Universitatea Tehnică a Moldovei

106
Deși anul 2020 a fost plin de provocări pentru sistemul de educație, Universitatea Tehnică a Moldovei a reușit să facă față și să aibă parte de proiecte fructuoase.
Cum a fost anul 2020 pentru UTM

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul UTM, Dinu Țurcanu, a remarcat faptul că anul 2020 a fost unul benefic pentru instituția universitară. Pandemia nu i-a prins nepregătiți pentru trecerea la sistemul online de studii, astfel studenții și elevii au reușit să facă față provocărilor mult mai ușor.

"Din 2016 am început să utilizăm mai intens intrumentele IT și am învățat să colaborăm online. Universitatea este dotată tehnic, avem toate condițiile de a răspunde noilor cerințe. Inițial, a fost mai complicat să trecem în totalitate în regim online, însă pe parcurs ne-a reușit acest lucru foarte bine", a menționat prorectorul.

Mai mult, în anul curent, prin atragerea unor noi parteneri, UTM a inițiat un proces de modernizare a infrastructurii instituției, îmbunătățind condițiile în aule și proiectând un design modern în holurile și blocurile de studii, iar un cămin studențesc a fost reparat integral.

Pentru 2021, UTM își propune priecte inedite. Despre planurile instituției în noul an aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
2020, UTM


Загрузка...
Lucia Caciuc Roșioru

Cu ce gânduri încheie profesorii anul 2020

53
(reînnoit 17:37 28.12.2020)
Anul 2020 a fost plin de provocări pentru sistemul educațional. Elevii și profesorii au fost nevoiți să se adapteze condițiilor dictate de pandemie. Despre dificultățile acestui proces a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" profesoara Lucia Caciuc-Roșioru.
Cu ce gânduri încheie profesorii anul 2020

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, profesoara Lucia Caciuc-Roșioru a menționat că anul 2020 a fost dificil și plin de provocări pentru profesori și elevi, întrucât multe lecții s-au desfășurat în regim online.

Lipsa de comunicare față în față a făcut mai dificil procesul de studiere, însă profesorii au făcut eforturi pentru a ajuta elevii să obțină rezultate pe măsura așteptărilor.

"Suntem repsonsabili în formarea noilor generații și trebuie să fim conștienți asupra cerințelor pe care le înaintează viața la această etapă. Fiecare dintre noi a încercat să-și corecteze parcursul, să-și revadă valorile, mecanismele prin care lucrează cu copiii", a remarcat profesoara.

Lucia Caciuc-Roșioru a subliniat că studierea în regim online a influențat negativ calitatea educației, iar efectele vor fi resimțite încă o bună perioadă de timp.

"Nu am simțit o evoluție așa cum se cuvine. Trei zile acasă și două la școală nu-i responsabilizează pe elevi. A fost greu să ținem sub control lucrurile, să-i dirijezi și să-i formezi. Nu știu în ce măsură mesajele pe care le transmitem copiilor prin sistemul online ajung așa cum ne dorim și dacă este acel feedback", a conchis interlocutoarea.

Precizăm că elevii claselor primare, gimnaziale și liceale ​​au intrat joi, 24 decembrie, în vacanța de iarnă, iar în ultima săptămână a primului semestru au studiat la distanță, din cauza situației epidemice alarmante – incidența COVID-19 a fost una înaltă. Elevii vor reveni la studii pe 11 ianuarie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
studii, elevi, online, profesor


Загрузка...
Activitatea SAMU Botanica

Foto: Un tânăr a căzut în gol în timp ce se filma pe tik-tok

61
(reînnoit 16:16 15.01.2021)
Un tânăr de 18 ani a fost transportat la spital după ce a căzut în gol dintr-un centru comercial din Capitală, în timp ce se filma cu telefonul.

CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Caz tragic într-un centru comercial din Chișinău. Un tânăr a căzut de la înălțime. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Potrivit informațiilor, totul s-a întâmplat la ora 14:40 la mall-ul de pe strada Arborilor din Capitală. Tânărul de 22 ani a căzut de la șapte metri înălțime în timp ce se filma cu telefonul. 

„La fața locului imediat s-au deplasat angajații Inspectoratului de Poliție ai sectorului Centru, pentru documentare și stabilirea tuturor circumstanțelor”, a precizat Stati.

Tânărul a fost preluat de o ambulanță și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Polițiștii care au efectuat cercetări la fața locului au stabilit ca el se afla în incinta centrului comercial împreună cu niște prieteni, care au comuncat că acesta a vrut să facă un filmuleț pentru tik-tok. Pe balustrada escalatorului tânărul și-a pierdut echilibrul și a căzut. Cazul este documentat în continuare de către angajații poliției.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
a căzut de la geam, căzut în gol


Загрузка...