Studentă

Modificări la acordarea burselor de merit: Ce valoare au acestea și cine va beneficia

50
(reînnoit 20:36 31.07.2020)
Guvernul va acorda anual din bugetul de stat 21 de Burse de Excelență a Guvernului în cuantum de 2500 de lei și șase Burse pe domenii științifice.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Guvernul a aprobat vineri modificarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a Bursei de Excelență a Guvernului  şi a Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi. Inițiativa a venit din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Bursele de merit vor fi acordate atât studenților–doctoranzi înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență la zi, cât și cu frecvență redusă.

Bursa de Excelență şi Bursa pe domenii se acordă anual, pentru un an calendaristic, atât studenților-doctoranzi finanțați din bugetul de stat, cât și celor în bază de contract, începând cu al doilea an de studii.

Concursul pentru acordarea Bursei de excelență și a Bursei pe domenii este organizat anual de către ministerul de resort, în perioada noiembrie–decembrie.

Criteriile minime de selectare a candidaților pentru acordarea burselor de merit sunt:

  • parcurgerea programului de pregătire bazat pe studii avansate și realizarea programului individual de cercetare științifică sau creație artistică, precum și acumularea numărului de credite transferabile stabilit de școala doctorală;
  • prezentarea rezultatelor activităților din domeniile cercetării și inovării în cadrul a cel puțin trei conferințe, simpozioane naționale sau alte evenimente științifice naționale și în cadrul a cel puțin două conferințe, simpozioane internaționale sau alte evenimente științifice internaționale;
  • autori/coautori a nu mai puțin de trei rezultate ale activităților din domeniile cercetării și inovării, confirmate prin publicaţii ştiinţifice, brevete, patente de autor etc., dintre care cel puțin unul la nivel internațional.

Studentul-doctorand poate beneficia doar o singură dată de Bursa de excelență sau de Bursa pe domenii.

Guvernul va acorda anual din bugetul de stat 21 de Burse de excelență a Guvernului în cuantum de 2500 de lei și șase Burse pe domenii științifice: științe ale naturii, științe inginerești și tehnologii, științe medicale, științe agricole, științe sociale și economice, științe umaniste, în cuantum de 2000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

50
Tagurile:
studenţi, burse
Тема:
Guvernul Moldovei - știri de ultimă oră, proiecte, reforme (218)
Tematic
Din 1 septembrie, unele categorii de medici vor prima salarii cu 30% mai mari – Iată care
Ștefan Gheorghiță

De ce grădinițele din țară nu au fost redeschise în luna august detalii

97
(reînnoit 12:50 03.08.2020)
Marea problemă a unor familii este că nu-și pot duce copiii la grădiniță. Mulți au sperat că din luna august vor putea miza pe instituțiile de educație timpurie. De ce nu s-a ținut cont de doleanțele părinților și când ar putea fi reluată activitatea grădinițelor?
Motivele pentru care grădinițele din țară nu au fost redeschise în luna august – detalii

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a menționat că, în condițiile epidemiologice actuale, redeschiderea instituțiilor de educație timpurie prezintă un mare risc pentru sănătatea micuților.

Chiar dacă ar fi respectate toate restricțiile necesare pentru reluarea activității grădinițelor, oricum aceasta ar fi o decizie prematură.

''Atunci când din numărul total de probe investigate avem aproximativ 20 procente de cazuri pozitive, atunci când săptămânal înregistrăm 1600-2000 de cazuri, atunci când peste o mie de copii sunt infectați, când sunt înregistrate cazuri în rândul lucrătorilor din instituțiile de educație – nu putem să ne asumăm riscul de a redeschide în prezent grădinițele'', a spus Ștefan Gheorghiță.

Cu toate acestea, în fiecare localitate, administrația publică locală și administrația grădiniței se pregătesc pentru redeschiderea grădinițelor, însă acestea își vor relua activitatea în funcție de evoluția situației epidemiologice și adaptarea riscurilor.

Mai mult, reluarea activității grădinițelor se va face gradual, astfel încât să nu fie afectată starea de sănătate a copiilor.

''Nu va mai fi așa cum a fost anterior, câte 25-30 persoane în grupă, ci doar câte 10 copii. La prima etapă după redeschiderea grădinițelor, vor fi admiși în instituții copii de 4-6 ani. Pe măsură ce situația se va îmbunătăți, vor putea frecventa grădinița și cei de 2-4 ani. De la început vor frecventa copiii din familiile social-vulnerabile sau unde ambii părinți lucrează. Distanța între mese și pătucuri va fi de 2 metri jumătate, iar în fiecare grupă vor fi câte 3 educatori/supraveghetori. Copilul va putea sta la grădiniță șapte ore'', a menționat el.

De menționat că în data de 2 august primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat într-o postare pe Facebook că grădinițele din Capitală sunt gata să primească din nou copiii.

El însă nu a precizat cum vor fi admiși copiii la grădiniță și dacă vor fi admiși toți de la 1 septembrie. Ion Ceban a mai spus că managerii instituțiilor vor fi obligați să respecte instrucțiunile aprobate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Aceștia vor asigura cu cantități de săpun și dezinfectat spațiile educaționale.

În aceeași postare, primarul a menționat că școlile și grădinițele din Capitală sunt  în proces de reparații capitale și curente, majoritatea din ele va încheia reparațiile până pe 15-20 august.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
Agenția Națională pentru Sănătate Publică, grădinițe


Загрузка...
Gheorghe Avornic

Admiterea 2020: Programe de studii la USPEE "Constantin Stere" - detalii

424
Absolvenții de liceu sau colegii pot depune actele în regim online la universitatea la care doresc să studieze. Iată cum se desfășoară procesul de admitere la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene "Constantin Stere".
Admiterea 2020: Programe de studii la USPEE "Constantin Stere" - detalii

Universitatea de Studii Politice și Economice Europene ”Constantin Stere” este o instituție de învățământ modernă, dotată cu echipamente și tehnică necesară. Studenții au posibilitate să facă două facultăți concomitent și practica peste hotare.

Cei care doresc să devină specialiști în domeniile: Drept, Relații Internaționale, Politologie, Juranlism și Procese mediatice, Comunicare și Relații Publice, Asistență Socială pot alege și din programele de studii oferite de USPEE, doar că trebuie să se grăbească pentru că prima etapă de admitere se va desfășura până în data de 4 august.

''Noi avem grijă ca absolvenții noștri să fie angajați în câmpul muncii, în primul rând, în Republica Moldova, cu salarii care sunt foarte bune. La universitate se face carte cu adevărat, dar nu uităm să vă pregătim pentru viață, pentru ca să fiți multilateral dezvoltați. Este o legătură directă între teorie și practică. Vă asigurăm și cu loc de trai, avem căminele noastre, noi chiar corespundem cerințelor înainte instituțiilor de învățământ la etapa contemporană'', a declarat Gheorghe Avornic, rectorul USPEE "Constantin Stere".

De menționat că studiile pot fi realizate atât în română, cât și în limbile străine. Studenții sunt motivați cu burse de merit și învață gratuit la cea de-a doua facultate.

În prezent, peste 1500 de studenți își fac studiile la USPEE "Constantin Stere" din Capitală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

424
Tagurile:
USPEE, Admiterea 2020, admitere


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

24
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...