Teren de joc pentru copii

Primăria Chișinău: Cu o mie de cereri mai multe de înscriere a copiilor în clasa I

58
(reînnoit 09:48 20.07.2020)
Responsabilii din cadrul Primăriei Chișinău au venit cu precizări privind activitatea instituțiilor de învățământ din Capitală. Astfel, în grădinițe și școli reparațiile sunt în plină desfășurare și continuă etapă de înscriere a copiilor în clasa întâi.

CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Viceprimarul Chișinăului Angela Cutasevici a declarat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei că, din data de 21 mai până în data de 19 iulie, au fost depuse 9 875 de cereri de înscriere a copiilor în clasa I în școlile din Capitală. Cutasevici a precizat că sunt cu o mie de solicitări mai multe decât ar fi preconizat autoritățile.

”Noi am avut planificate 8 913 locuri în 329 de clase, iar acum atestăm o situație complicată căci avem cu o mie de cereri suplimentare. Colegii vor analiza categoriile de suprasolicitări și vom găsi soluții să acoperim toate solicitările”, a declarat Angela Cutasevici.

Totodată, prima etapă de admitere în învățământul liceal s-a încheiat, iar media de admitere în municipiul Chișinău a fost de 7,91. Potrivit datelor autorităților, în Capitală sunt 81 de licee cu 71 821 de elevi și 2 552 de clase. La fel, 27 de gimnazii cu 6 273 de elevi și 3030 de clase, dar și 15 școli primare cu 4 931 de elevi și 176 de clase. 

”Săptămâna aceasta vom avea patru ședințe cu directorii de școli și vom selecta cele mai eficiente modele de predare pe care le vom adapta la fiecare instituție, ca procesul educațional să aibă loc în condiții de maximă securitate atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Vom depune toate eforturile să asigurăm instituțiile de învățământ cu echipamente de protecție și dezinfectant. De organizarea procesului va depinde și situația epidemiologică din țară”, a mai spus viceprimarul Chișinăului. 

Angela Cutasevici a declarat că grădinițele își vor relua activitatea, iar pe parcursul săptămânii trecute 4 413 angajați din instituțiile preșcolare au fost instruiți. Este vorba despre educatori, bucătari, și alți angajați. 

”Urmează o perioadă complicată. Grădinițele își vor lua activitatea, dar trebui să fim foarte bine pregătiți. Acum sunt efectuate lucrări de reparație”, a menționat Angela Cutasevici.

”Trebuie să fim pregătiți cât se poate de bine pentru noul an școlar, pentru ziua în care copiii vor veni la grădiniță și toate proiectele să le putem realiza cu pași grăbiți”, a precizat primarul Ion Ceban. 

Din cauza situației provocate de noul tip de coronavirus, în data de 11 martie, toate instituțiile de învățământ din țară și-au închis ușile, iar procesul de instruire a fost organizat online. În perioada 17 martie-15 mai, în Republica Moldova a a fost instituită starea de urgență în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Din 15 mai a fost instituită stare de urgență în domeniul sănătății publice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
grădinițe, școli
Tematic
Cum sunt protejați de COVID-19 elevii și instructorii unei școli auto din Chișinău
Alimentație gratuită în școli: Ce spune prim-ministrul Chicu
Natalia Grîu

Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

1370
(reînnoit 17:53 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stal al Ministerului Sănătății, Natalia Grâu, a vorbit despre posibilitatea reînchiderii școlilor și trecerea la învățământul exclusiv online, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ.
Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat documentul care instituie codurile de alertă și măsurile care se impun. În acest sens, decizia cu privire la închiderea instituțiilor de învățământ s-a descentralizat. Cu alte cuvinte, chiar dacă în contextul epidemiologic se va lua o astfel de decizie, ea nu va fi una națională, ci locală - va fi luată în fiecare localitate, în funcție de situație.

"Decizia se va lua la nivel teritorial, însă aceasta trebuie să fie foarte bine analizată. Perioada în care am revenit la școală a demonstrat că nu copiii sunt cei mai afectați. Ei suportă destul de bine această infecție. Ar fi mult mai periculos ca aceștia să fie lăsați nesupravegheați acasă. Cu certitduine, dacă se respectă aceste norme de sănătate, dacă le asigurăm acest mediu protectiv, școala își poate continua activitatea în liniște", a explicat Natalia Grâu.

Cei mai vulnerabili sunt pedagogii, susține sectretarul de stat. Astfel, autoritățile iau în calcul toate scenariile și pregătesc toate condițiile în cazul în care se va lua decizia de a trece la regimul de învățământ online în unele instituții.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină. Numărul elevilor la care s-a confirmat COVID-19 a ajuns la 291, iar cel al cadrelor didactice este de 384. De asemenea, 6 882 copii și 382 profesori se află în izolare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1370
Tagurile:
copii, Ministerul Sănătăţii, școală, COVID-19


Загрузка...
Dinu Țurcanu

UTM va crea cea mai modernă rețea universitară de Internet

215
(reînnoit 14:09 26.10.2020)
Universitatea Tehnică din Moldova își propune să formeze cea mai performantă rețea universitară de Internet. Detalii am aflat de la prorectorul instituției pentru învățământ superior, Dinu Țurcanu.
UTM va crea cea mai modernă rețea universitară de Internet

Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași au câștigat un proiect transfrontalier în valoare de două milioane de euro pentru a crea una dintre cele mai moderne rețele de Internet Wireless în campusul universitar. De asemenea, în cadrul proiectului urmează să fie modernizată integral și toată infrastructura de rețea cablată Internet din campusul UTM.

"În final, isntituția va avea cea mai modernă rețea universitară, deoarece se va crea rețeaua corporativă radio. Toate blocurile vor fi interconectate într-o rețea corporativă mobilă, ceea ce va asigura mobilitate și acces la toate sistemele de management. Totodată, vor fi asigurate toate echipamentele necesare pentru o modernizare integrală", a explicat pentru Sputnik Dinu Țurcanu.

Potrivit prorectorului UTM, scopul acestui proiect presupune creșterea calității activităților și a serviciilor educaționale și de cercetare pentru a corespunde standardelor impuse la nivel național și internațional, dar și consolidarea colaborărilor interinstituționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

215
Tagurile:
proiect, Internet, UTM


Загрузка...
Rezultatele parțiale Exit poll

Rezultatele parțiale ale Exit Poll la alegerile prezidențiale

0
(reînnoit 20:44 28.10.2020)
Rezultatele parțiale ale Exit poll la alegerile prezidențiale din Moldova ar urma să fie anunțate imediat după închiderea secțiilor de votare.

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rezultatele parțiale Exit Poll
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Când va oferi CEC informații despre rezultatul alegerilor


Загрузка...