Au demarat lucrările de construcție a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat

Foto - Șantier inaugurat oficial la Comrat: Chicu, Șarov, Ioniță, Vlah

131
(reînnoit 17:42 19.06.2020)
Astăzi au demarat lucrările de construcție a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. La ceremonia de inaugurare a șantierului de construcții a participa prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu; ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov; ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță; bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Șantierul de construcții a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat: prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu; Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov; ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță; bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah
Șantierul de construcții a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat: prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu; Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov; ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță; bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah

Construcția  blocului de studii este realizată în cadrul sub-proiectului „Lucrări de construcție a blocului de studii la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, UTAG”, finanțat în cadrul Programului de asistență tehnică şi financiară acordată de Guvernul României, conform Hotărârilor de Guvern nr. 436/2014 și nr. 487/2019. Costul lucrărilor civile constituie 20 051 381, 08 lei, anunță ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Ministrul Igor Șarov a menționat că construcția unui nou bloc de studii pentru elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat reprezintă un proiect foarte important pentru întreaga comunitate.

Premierul Ion Chicu la ceremonia de inaugurare a șantierului de construcții a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat
Premierul Ion Chicu la ceremonia de inaugurare a șantierului de construcții a noului bloc de studii a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Comrat

„Crearea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ este un element indispensabil pentru obținerea performanțelor.

Iată de ce, eforturile Autorităților Publice Locale și Autorităților Publice Centrale necesită a fi concentrate pentru atingerea acestui deziderat. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a identificat mijloace financiare, în sumă totală de 5,6 milioane de lei, pentru acoperirea contribuției autorităților locale în cadrul acestui proiect. Sunt ferm convins că doar acționând împreună putem contribui la dezvoltarea  fizică, emoțională, cognitivă și socială a elevilor, factori indispensabili pentru formarea viitorilor cetățeni activi”, a declarat oficialul de la Chișinău.

În context, ministrul Igor Șarov a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant pe care îl acordă Republicii Moldova.

Menționăm că Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” este unica instituție cu predare în limba română din municipiul Comrat. În prezent, în cadrul instituției de învățământ își fac studiile 476 de elevi.

Blocul de studii va fi dat în folosință la începutul anului de studii 2021. Instituția va avea o capacitate pentru mai mult de 700 de elevi care vor învăța în limba română.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
Ion Chicu, Daniel Ioniță, Irina Vlah, Liceu, Eminescu, Comrat
Profesor, foto de arhivă

Oficial: Schimbări în procesul de atestare a cadrelor didactice

108
Noul Regulament de atestare oferă posibilitatea obținerii gradului didactic unu și superior înainte de termen și vine să descentralizeze procedura de acordare a acestora.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik.  Mai multe schimbări intervin în procesul de atestare a cadrelor didactice odată cu aprobarea unui nou Regulament în acest sens de către Ministerul Educației.

Astfel, cadrele didactice care se vor reangaja în sistemul educațional vor putea solicita conferirea gradului didactic deținut anterior, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada în care pedagogul a lipsit din sistem.

Totodată, cadrele didactice cu performanțe deosebite și rezultate remarcabile obținute de discipolii lor vor putea aspira la conferirea gradului didactic unu și superior, cu titlu de excepție, înainte de termen.

De asemenea, metodiștii vor acea dreptul să solicite gradul didactic deținut la disciplina predată. Documentul aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prevede și descentralizează procedura de confirmare a gradului didactic superior - de la nivel republican la nivel raional/ municipal.

A fost exclusă elaborarea și prezentarea rapoartelor de autoevaluare și a lucrărilor metodice, acestea fiind substituite cu următoarele probe: „Interviul de evaluare a competențelor profesionale” și „Proba practică – prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic unu și superior; proba „Studiu de caz”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic doi.

De menționat că prevederile „Regulamentului de atestare a cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică” se aplică începând cu sesiunea de atestare 2020 – 2021.

Etapa instituțională urmează să se desfășoare în perioada octombrie-februarie a anului de studii prin realizarea activităților educaționale în cadrul instituției de învățământ, activități prevăzute și în Regulamentul anterior.

”Etapele raionale/ municipale/ republicane de atestare vor fi desfășurate în perioada aprilie-iunie, prin susținerea probelor noi: „Studiu de caz”, „Interviul de evaluare a competențelor profesionale, prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, precizează MECC printr-un comunicat.

Concomitent, este inițiat programul de formare, în regim online, a specialiștilor responsabili de atestare în vederea implementării noului Regulament de atestare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
cadre didactice, atestare, Regulament
Tematic
China a donat 26 de laptopuri pentru instituțiile de învățământ din țara noastră - Detalii
Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță


Загрузка...
Rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii.

Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță

77
(reînnoit 10:47 13.10.2020)
Rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii, a explicat de ce unii studenți nu pot să învețe de la distanță.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Trecerea la învățământul online nu este binevenită în cazul tuturor studenților. De exemplu, cei care învață la facultățile de fizică și matematică nu vor deveni specialiști buni în aceste condiții, ei au nevoie de practică. Constatarea a fost făcută de către rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii, în studioul Radio Sputnik. 

„Nu putem nega complet forma învățării la distanță, deoarece mulți studenți au învățat deja în baza unui astfel de sistem. Da, desigur, ei lucrează permanent cu computerele, urmăresc materiale științifice, studiază, se pregătesc pentru prelegeri. Aceste metode de învățare la distanță sunt, de asemenea, utile. Dar le-aș numi auxiliare ", a spus rectorul.

Potrivit lui Sadovnicii, din punctul de vedere al științei, cercetătorul trebuie să comunice cu colegii, să facă schimb de opinii și experiență, lecții practice în diferite domenii, dar acum principalul lucru este să treacă perioada de criză din această toamnă, când epidemiologii declară o nouă creștere a incidenței coronavirusului în Rusia și în mai multe țări europene.

„Este important să nu cedați psihologic, să nu considerați că fiecare trăiește acum de sine stătător, acest lucru este distructiv pentru o persoană. Cred că trebuie să rămânem la fel de veseli, sociabili, să menținem comunicarea cu prietenii și colegii atât de la distanță, cât și pe viu, respectând toate normele", a conchis interlocutorul.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
studenți, învățământ, dezavantaje
Tematic
Învățământ la distanță: Ministerul Educației anunță când va fi reluat procesul


Загрузка...
Выборы президента Молдовы 2016

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate în turul I

0
(reînnoit 20:58 24.10.2020)
Alegerile președintelui țării vor avea loc pe 1 noiembrie. Rezultatele turului întâi practic sunt cunoscute - diferențele de procentaj de la un sondaj la altul sunt practic nesemnificative.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale. În ceea ce privește rezultatele, analiștii sunt siguri, iar sondajele de opinie confirmă acest lucru, că învingători în turul întâi vor fi liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu, și actualul președintele, Igor Dodon.

Ce spun sondajele

Potrivit studiului realizat cu puțin timp în urmă de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Un ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova arată aproximativ aceleași rezultate - în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători. Pe locul trei este liderul Platformei DA Andrei Năstase cu 9,2%, urmat de liderul ”Partidului Nostru” Renato Usatîi, care ar fi susținut de 6,5% dintre alegători. Pentru candidatul Partidului Șor, Violeta Ivanov, ar vota  4,9% dintre cei chestionați, pentru  liderul Partidului Unității Naționale Octavian Țîcu - 1,6%, pentru candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu - 1,3%, iar pentru Dorin Chirtoacă de la blocul Unirea și-ar da votul 1,2%.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Perspectivele turului doi de scrutin

Unii experți admit însă că s-ar putea chiar să nu avem un al doilea tur de scrutin din cauza pandemice noului coronavirus. Astfel, în opinia politologului Igor Volnițchi, dacă situația pandemică  nu va fi favorabilă la momentul alegerilor, lucrurile s-ar putea derula după un cu tot alt scenariu decât cel așteptat.

”Sigur, cele mai multe șanse de a accede în turul doi și de a da acolo ”lupta decisivă” le au Igor Dodon și Maia Sandu. Pe de altă parte, în ce va consta specificul acestor alegeri? Cred că situația epidemică își va spune cuvântul . Eu prevăd că prezența la alegeri va fi foarte joasă”, a menționat Igor Volnițchi în studioul Sputnik Moldova.

În opinia politologului, oamenii vor prefera să stea acasă, pornind de la necesitatea de a-și proteja sănătatea lor și a membrilor familiei și atunci acest aspect va juca un rol decisiv în alegeri. Absenteismul alegătorilor ar putea să influențeze serios tabloul general. În confruntarea dintre cei doi principali candidați, foarte mult va depinde de faptul unde se va înregistra cel mai mare absenteism – pe flancul drept sau pe cel stâng. Dacă pe cel drept, atunci Igor Dodon va câștiga lejer un al doilea mandat. Dacă absenteismul se va manifesta mai mult pe flancul stâng, atunci, respectiv, Maia Sandu ar avea șansa să devină președinte.

”Însă eu admit că absenteismul ar putea influența și rezultatele primului tur. Eu aș admite chiar că, într-un anumit concurs de împrejurări, în cazul unei prezențe reduse la urne ar putea nici să nu fie vorba de turul doi de scrutin. Și, repet, este vorba doar despre influența situației epidemice asupra dispozițiilor alegătorilor”, a concluzionat Volnițchi.

Astfel, în cazul unei înrăutățiri a situației epidemiologice, aceasta ar putea marca puternic alegerile prezidențiale, iar în cazul dat ”viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent cine va fi, va avea poate cea mai slabă reprezentativitate din istoria țării", remarca anterior Igor Volnițchi în studioul Sputnik.

Despre alegerile prezidențiale

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
turul doi de scrutin, Turul întâi, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Rusia
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din Spania


Загрузка...