Первый звонок

Mesajul primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, în ultima zi de școală

91
(reînnoit 14:22 29.05.2020)
În ultima zi a anului școlar, care de această dată se desfășoară fără tradiționalele solemnități din curțile instituțiilor de învățământ, primarul Capitalei a venit cu un mesaj către elevi și cadrele didactice.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Ion Ceban a scris pe pagina sa de Facebook că anul acesta ultima zi de școală este mai tristă decât în anii precedenți.

"Astăzi se încheie un nou an școlar. Din păcate, mai trist decât de obicei, fără careuri solemne şi fără ultimul sunet de clopoțel. Pentru toți ultimele luni au fost complicate, din cauza pandemiei Covid-19, care ne-a ținut la distanță. Totuși cel mai greu v-a fost vouă, dragi elevi și cadre didactice, care, cu mari eforturi, prin diverse metode, ați continuat să faceți lecții. Împreună am reușit să ne mobilizăm și să lansăm în premieră proiectul inedit educatieonline.md (http://educatieonline.md), platformă care va fi în continuare completată şi îmbunătățită", a scris Ceban pe Facebook.

El și-a exprimat speranța că la toamnă elevii și cadrele didactice vor putea să revină în școli.

"Sper ca la toamnă să revină lucrurile la normal, iar procesul educațional să decurgă în mod obișnuit, cu elevi în bănci și dascăli dornici de ași revedea discipolii. O vacanță frumoasă vă doresc, cu experiențe interesante și utile. Aveți grijă de sănătate, pentru a ne putea vedea plini de entuziasm la toamnă!", a mai scris primarul.

Amintim că procesul educațional în școli a fost sistat din cauza epidemiei cu COVID-19 din 12 martie 2020 și de atunci elevii nu au mai mers la școală, lecțiile s-au desfășurat doar online.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
chișinău, ultimul clopoțel, Școli, Ion Ceban
Protestul părinților

Vor reveni elevii la școală după vacanță? Ce spun reprezentanții Ministerului Educației

1843
(reînnoit 15:25 05.03.2021)
Mai mulți părinți nemulțumiți de revenirea la învățământul online protestează în fața Guvernului. Ei cer ca copiii lor să poată merge la ore. În fața protestatarilor a ieșit secretarul de stat al Ministerului Educației ca să le explice situația din școli.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. Mai mulți părinți sunt nemulțumiți de decizia CNESP privind trecerea elevilor la învățământul de la distanță și cer în cadrul protestului să fie redeschise școlile. În fața părinților nemulțumiți a ieșit secretarul de stat al Ministerului Educației Natalia Grîu. 

„Am luat decizia de a prelungi vacanța ca să nu limităm pe nimeni. După vacanță noi vrem să revenim la ore cu prezența fizică. Noi sperăm ca părinții să fie conștienți. Eu nu sunt Vanga ca să știu ce va fi în viitor. Noi am venit cu propunerea la CNESP ca fiecare localitate să vină cu decizia de a închide sau nu școala, pentru că sunt localități unde nu este niciun caz în școli. Dar Comisia ia decizia finală”, a precizat secretarul de stat al Ministerului Educației Natalia Grîu. 

Părinții au cerut acțiuni concrete de la reprezentanții ministerului și au declarat că Guvernul nu face nimic pentru copiii din țară. 

„Guvernul nu a luat nicio măsură pentru cei care de fapt sunt focarul”, a precizat o mamă. 

„Noi nu avem bani pentru bonă, nu avem bunei, nu avem cu cine lăsa copii. De ce noi trebuie să-i luăm cu noi la locul de muncă”, a declarat o protestatară.  

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста
© Sputnik / Mihai Caraus
Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста

După câteva discuții a secretarului de stat cu părinții revoltați, Natalia Grîu a intrat înapoi în Guvern lăsând în urmă părinții indignați și nemulțumiți de răspunsurile reprezentaților Ministerului Educației. 

Părinții au continuat să stea la Guvern și să ceară ca copiii lor să poată studia în sălile de clasă. 

„Noi stăm acasă cu copilul nostru și facem lecții online, voi, profesorii stați acasă și primiți salarii. Copilul meu a început să vadă mai rău din cauza lecțiilor petrecute în fața calculatorului”, a spus o mamă. 

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста
© Sputnik / Mihai Caraus
Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста

„Închideți cluburile de noapte că sunt prea pline. Poliția intră acolo și pleacă imediat, dar școlile le-au închis. De ce copilul meu trebuie să sufere din cauza asta”, a declarat o altă mamă nemulțumită.

Părinții nemulțumiți, împreună cu copii lor, au scandat: „Vrem să învățăm la școală!”

Amintim că pe 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri restrictive, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii a fost transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie.

Astfel, din 1 martie, toate instituțiile de învățământ, primar, gimnazial, liceal, profesional și superior din Republica Moldova, au trecut din nou la învățământul în regim online, în conformitate cu decizia Comisiei. 

Acest lucru i-a revoltat pe mii de părinți, care au decis să organizeze un protest la Chișinău. Marți însă Ministerul Educației a decis să prelungească vacanța de primăvară până pe 15 martie - dată până la care urma să fie în vigoare decizia privind desfășurarea învățământului online.

Ulterior însă elevii vor trebui să recupereze orele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1843
Tagurile:
elevi, părinți, protest


Загрузка...
Daniela Demișcan

Învățământul online: Cum comentează specialiștii noile măsuri

107
Părinții au semnat o petiție prin care și-au exprimat nemulțumirea privind revenirea la învățământul online până pe 15 martie. Pe de altă parte, centrele comerciale, restaurantele și piețele își continuă activitatea – fapt ce a stârnit nedumeriri în rândul populației.
Învățământul online: Cum comentează specialiștii ultimele măsuri

Mai mulți părinți le-au cerut autorităților din Sănătate să revizuiască decizia cu privire la învățământul de la distanță. În cadrul emisiunii "ATITIUDINI", șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan, a vorbit despre acțiunile pe care le-ar putea întreprinde autoritățile în acest sens și de ce au fost necesare acestor măsuri.

Potrivit invitatei, decizia de a trece la învățământul exclusiv online, cel puțin pe o perioadă de 14 zile, a fost o măsură necesară și rezonabilă pentru a micșora răspândirea virusului în rândul populației și mai cu seamă în cadrul instituțiilor de învățământ.

"Vom examina această petiție, dar în primul rând pentru noi este siguranța copiilor. Moldova nu este unica țară în care au loc astfel de manifestații, orice măsură aduce nemulțumiri, dar sunt măsuri recomandate de specialiști pentru a opri circulația virusului. Astfel, este asigurat și procesul educațional, dar și copiii sunt în siguranță", a remarcat în studioul Radio Sputnik Moldova, Daniela Demișcan.

Cât privește activitatea centrelor comerciale, restaurantelor și piețelor, acestea continuă să presteze servicii conform unui regim special de muncă, iar agenții economici trebuie să se conformeze unor măsuri mai drastice. Totuși, dacă numărul de cazuri va continua să crească, responsabilii iau în calcul și posibilitatea de a sista aceste activități.

"Situația economică din țară este precară, motiva pentru care activitatea agenților economici nu a fost sistată, deși specialiștii din sănătate au fost de altă părere. Totuși, totul trebuie să fie echilibrat și reglementat corect, cu păstrarea normelor de siguranță", a punctat specialistul.

Precizăm că Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a instituit un regim special de activitate la nivel național, din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor provocate de infecție.

Ca urmare, în perioada 1-15 martie, elevii vor învăța online, iar instituțiile de stat și private vor organiza procesul de lucru de la distanță. Nici instituțiile culturale nu vor putea desfășura spectacole și concerte, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în weekend.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
măsuri, petiție, online
Tematic
Din nou în online - Lecțiile se desfășoară de astăzi de la distanță


Загрузка...

Russian Woman va reprezenta Rusia la Eurovision 2021

90
(reînnoit 22:08 08.03.2021)
Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Cântăreața Manizha Sangin (Manizha) va reprezenta Federația Rusă la Concursul Eurovision din acest an.

Cântăreața ruso-tadjică Manizha Sangin a câștigat în rezultatul votului publicului, în cadrul concursului desfășurat de care "Первый канал" (Primul Canal). La eurovizion ea va interpreta piesa "Russian Woman" (Femeia rusoaică).

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de MANIZHA (@manizha)

Printre concurenții din acest la concursul național din Federația rusă au mai fost duetul feminin "2Маши" (2Mașe), fondatorul și vocalistul grupului Therr Maitz, Anton Belyaev, și cântărețul DIY Manizha.

Grupul din Sankt Petersburg Little Big a fost invitatul special al spectacolului. Anul trecut, echipa trebuia să reprezinte țara cu compoziția UNO, care a devenit o adevărată senzație în Europa. Cu toate acestea, evenimentul a fost anulat din cauza noii pandemii de coronavirus. Fanii grupului au crezut până la urmă că artiștii vor participa la competiție, dar ei doar au transmis ștafeta lui Manizhe.

Mai multe detalii aflați pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90


Загрузка...