Первый звонок

Înscriere online a copiilor din Capitală în clasa întâi: Ion Ceban oferă detalii

44
(reînnoit 18:52 28.05.2020)
Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță câți părinți au depus deja cereri online de înscriere a copiilor în clasa I pentru anul de studii 2020-2021.

CHIȘINĂU, 28 mai - Sputnik. Admiterea copiilor în clasa I în anul 2020 este mai simplă și mai transparentă, consideră primarul Capitalei, Ion Ceban. El anunță că peste 6 mii de părinți au expediat deja cererile prin intermediul platformei escoala.chisinau.md.

”În mai puțin de o săptămână de la lansare, sunt la această oră 6309 cereri expediate, 5781 de cereri neprocesate și 242 de cereri în așteptare, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit edilului, acest site a fost creat de Primăria Chișinău împreună cu portalul studii.md, care are drept scop oferirea suportului părinților, dar și instituțiilor de învățământ.

Platforma pune la dispoziție diverse informații, dar și ânregistrări video, care îi ghidează pe părinți cum să-și înregistreze copiii la școală.

Procesul de înregistrare a copiilor continuă. Numărul total de copii care urmează să fie înscriși în clasa I în anul de studii 2020-2021 este de 8800.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
online, Ion Ceban, clasa I
Тема:
Viața în Chișinău (339)
Tematic
Înscrierea copiilor în clasa I: Lista actelor necesare - detalii
Uimitor: Iată cât îi costă pe părinți să-și trimită copilul în Clasa I
Une école

Decizia privind închiderea școlilor - atacată în instanță

1425
Un barou de avocați a atacat în instanță decizie autorităților din sănătate publică privind închiderea școlilor și trecerea la învățământul on-line.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Un barou de avocați a contestat în instanța de judecată Hotărârea nr 47 din 26.02.2021 prin care Comisia Naționala Extraordinara Sănătate Publica a interzis desfășurarea procesului educațional în sălile de clasa și a obligat copiii sa treacă la educația on-line, fără sa asigure fiecare elev cu dispozitiv electronic conectat la internet. Despre acest lucra a anunțat avocatul Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

"Statul este incapabil să asigure continuarea nediscriminatorie a tuturor tinerilor din Republica Moldova, iar aceasta Hotărâre este ilegală și abuzivă", a scris Rusanovschi pe internet.

Avocații car au contestat legea consideră că aceasta este ilegală, abuzivă și a fost adoptată prin depășirea atribuțiilor legale, dat fiind că intră în contradicție cu normele constituționale, lezând grav drepturile fundamentale ale cetățenilor și instituind măsuri restrictive aberante.

El mai spune că copii au fost scoși din școli, fiind efectiv lipsiți de dreptul constituțional la învățătură, care este unui garantat de Constituție.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1425
Tagurile:
Autorităţi, autoritati, decizia, instanță, atacată, atacat, închiderea școlilor


Загрузка...
Școală

Mii de părinți au semnat o petiție în care cer redeschiderea școlilor

1144
(reînnoit 12:44 28.02.2021)
Peste două mii de părinți au semnat o petiție online în care își manifestă nemulțumirea față de decizia CNESP de a trece elevii la învățământul de la distanță și solicită anularea urgentă a acestei hotărâri. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Nemulțumiți de decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, peste două mii de părinți au semnat o petiție online adresată premierului interimar Aureliu Ciocoi și avocatului copilului Maia Bănărescu, în care cer ca elevii să meargă la școală de la 1 martie. Potrivit autorilor petiției, autoritățile nu au întreprins acțiunile necesare pentru a asigura condițiile pentru buna desfășurare a învățământului online. Părinții susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamentul necesar ca să-și poată continua studiile de la distanță.

„Menționăm că transferarea studiilor în regim online poate fi realizată doar dacă toți elevii și profesorii vor fi asigurați cu tehnică de calcul, iar părinții vor fi asigurați cu indemnizații pentru a putea asista copiii în acest proces. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă de fapt lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”, se menționează în petiție.

De asemenea, părinții se arată indignați de faptul că, în timp ce școlile urmează a fi închise, alte locuri publice rămân deschise.

„În timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, menționează părinții.

Petiția este adresată președintelui CNESP, prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi și avocatului copilului Maia Bănărescu.

Amintim că vineri, 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii este transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1144
Tagurile:
pandemie, petiție, părinți, școli, elevi
Tematic
Sute de elevi cu COVID-19: Instituții în carantină
Școlile se închid din nou și trec la învățământul online - iată de când


Загрузка...
Emmanuel Macron

Franța: Peste cât timp s-ar putea relaxa restricțiile anti-COVID

0
(reînnoit 09:32 02.03.2021)
În timpul unei vizite la Seine-Saint-Denis, preşedintele francez Emmanuel Macron a respins ideea eliminării interdicţiei de a ieși din case după ora 19:00, cerându-le francezilor să mai aibă răbdare câteva săptămâni.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Întrebat în timpul unei vizite la Stains despre posibilitatea modificarea interdicţiei de ieşire din case după ora 19:00, Emmanuel Macron a spus că ar fi necesar ca francezii să „mai reziste câteva săptămâni” cu restricțiile legate de sănătate.

Mai precis, președintele îi îndeamnă pe francezi să mai aștepte încă „patru până la șase săptămâni”, înainte de posibile modificări în ceea ce privește restricțiile.

Președintele francez a participat luni, 1 martie, la un schimb de mentorat cu tineri și lideri de afaceri. De asemenea, a mears la un centru de vaccinare deschis la jumătatea lunii februarie în Bobigny, pentru cei mai vulnerabili seniori. Aceasta este prima sa vizită la un centru de acest tip de la începerea campaniei de vaccinare în Franța, potrivit Sputnik France

Pe 2 ianuarie, interdicţia ieşirii din case a fost mutată cu două ore mai devreme, de la ora 20:00 la 18:00 în aproximativ 15 departamente franceze, după care măsura a fost extinsă pe întreg teritoriul, două săptămâni mai târziu.

Pe 27 februarie, Jérôme Salomon, directorul general al Sănătății, a lăudat eficacitatea măsurii într-un interviu pentru JDD, afirmând că măsura „răspunde eficient la problema ridicată de adunările private”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, restricții, Franța
Tematic
Franţa: modificări în restricţii? „Am putea plăti scump orice formă de relaxare”
De astăzi - regim special de muncă pentru bugetari și cei de la privat


Загрузка...