CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării solicită conducătorilor instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, publice și private, reluarea procesului educațional la distanță, începând cu data de 6 aprilie 2020.
Ministerul Educației solicită ca instituțiile educaționale să se respecte prevederile următoarelor acte normative:
- Metodologia privind organizarea la distanță a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de educație timpurie (aprobată prin ordinul nr. 378 din 26.03.2020);
- Metodologia privind continuarea la distanţă a procesului educațional în condiții de carantină pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal (aprobată prin ordinul nr. 351 din 19.03.2020);
- Regulamentul-cadru de organizare a învăţământului profesional tehnic în perioada în care accesul în instituţii este restricţionat (aprobat prin ordinul nr. 350 din 19.03.2020);
- Recomandările-cadru de organizare a activităţilor didactice în sistem online în instituţiile de învăţământ superior, pe perioada suspendării procesului educaţional în sălile de studii (aprobate prin ordinul nr. 366 din 20.03.2020).
Amintim că, la data de 26 martie curent, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis ordinul privind prelungirea suspendării procesului educaţional pe toată durata stării de urgență, adică până pe data de 15 mai.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Semne bune anul are, deși iarna nici nue grea și nici omătul nu este mare, cum spune colindul românesc.
În schimb, începutul lui 2021 este cum nu se poate mai promițător și mai bine conturat. Și aceasta pentru că, așa cum precizează și reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, în noul an s-au făcut noi prieteni.
Mai precis, este vorba despre faptul că Universitatea de Finanţe din subordinea Guvernului Federației Ruse a semnat un acord de cooperare și dezvoltare a schimburilor academice cu Academia de Studii Economice din București.
Parteneriatul școlilor de top din domeniul economiei, finanțelor și managementului din Rusia și România a fost posibil prin contribuţia Centrul rus de știință și cultură în România, informează Centrul Rus de Știință și Cultură de la București pe pagina sa de Facebook.
Academia de Studii Economice din București are o bună experiență de cooperare fructuoasă cu Universitatea Economică de Stat din Sankt Petersburg.
Academia organizează cursuri de limba rusă, la care participă peste 150 de cursanţi anual, mai adaugă sursa citată.
Academia de Studii Economice din București este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și din Europa de Sud-Est, fapt confirmat de pozițiile de top pe care le deține în clasamentele universitare internaționale, se arată pe pagina ase.ro.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul UTM, Dinu Țurcanu, a remarcat faptul că anul 2020 a fost unul benefic pentru instituția universitară. Pandemia nu i-a prins nepregătiți pentru trecerea la sistemul online de studii, astfel studenții și elevii au reușit să facă față provocărilor mult mai ușor.
"Din 2016 am început să utilizăm mai intens intrumentele IT și am învățat să colaborăm online. Universitatea este dotată tehnic, avem toate condițiile de a răspunde noilor cerințe. Inițial, a fost mai complicat să trecem în totalitate în regim online, însă pe parcurs ne-a reușit acest lucru foarte bine", a menționat prorectorul.
Mai mult, în anul curent, prin atragerea unor noi parteneri, UTM a inițiat un proces de modernizare a infrastructurii instituției, îmbunătățind condițiile în aule și proiectând un design modern în holurile și blocurile de studii, iar un cămin studențesc a fost reparat integral.
Pentru 2021, UTM își propune priecte inedite. Despre planurile instituției în noul an aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.
El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.
În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova