Elevi la școală în timpul orelor

Numărul elevilor ce învață rusa ca limbă străină - în descreștere, engleza în creștere

404
(reînnoit 07:47 27.12.2019)
Numărul elevelor din învățământul primar și secundar general din Republica Moldova care studiază rusa ca limbă străină în anul academic 2019/2020 este în scădere evidentă față de anul trecut.

CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. Biroul Național de Statistică a făcut public  raportul "Activitatea instituțiilor de învățământ primar și secundar general în anul de studii 2019/20", în care, pe lângă alte aspecte, a prezentat și raportul dintre elevii care studiază engleza, franceza, rusa și germana ca limbă străină.

Numărul elevilor care învață engleza ca limbă străină – în creștere cu aproape 8 mii sau 3,4%

Potrivit BNS, în cest an de învățământ, aproape jumătate dintre elevii din instituțiile de învățământ primar și secundar general învață engleza ca limbă străină. Limba engleză este studiată în 878 de instituții de învățământ din țară, iar numărul elevilor care studiază această limbă s-a majorat cu 3,4% comparativ cu anul de studii 2018/19, înregistrând valoarea de 233,9 mii persoane. În anul trecut, doar 226,2 mii de elevi învățau engleza ca limbă străină.

Numărul elevilor din Republica Moldova care studiază în școli disciplina limbi străine, raportul dintre anul academic 2018-2019 și anul academic 2019-2020.
Numărul elevilor din Republica Moldova care studiază în școli disciplina limbi străine, raportul dintre anul academic 2018-2019 și anul academic 2019-2020

Ponderea elevilor care studiază limba engleză din totalul elevilor ce studiază limbi străine este majoritară atât în mediul urban - 93,2% (cu 1,0 p. p. mai mult față de anul de studii precedent), cât și în mediul rural – 61,5% (cu 3,8 p. p. mai mult).

Franceza ca limbă străină în școli – în descreștere cu 3,7 la sută  

Pe locul doi ca limbă străină studiată în școli se plasează franceza. Limba franceză este studiată în 844 de instituții, iar numărul elevilor care studiază limba franceză s-a diminuat cu 3,7% și constituie 108,4 mii persoane, în timp ce în anul trecut acesta era de 112,6 mii.

Tot mai puțini elevi moldoveni învață în școală rusa ca limbă străină

Pe locul trei se clasează limba rusă. Potrivit Biroului Național de Statistică, rusa este învățată ca limbă străină studiată în școli de 100,2 mii de elevi, în descreștere cu mai bine de 8 mii față de anul trecut, când 108,7 mii de elevi învățau limba lui Pușkin ca limbă străină.

BNS nu precizează în câte școli este studiată limba rusă ca limbă străină.

Pe locul patru se situează limba germană. În Republica Moldova doar 10 mii 700 de elevi studiază germana ca limbă străină, în creștere cu circa 400 persoane (cu 3,9%) față de anul de studii trecut, când această limbă era învățată de doar 10 300 de elevi.  

Potrivit BNS, în anul de studii 2019/20, disciplina limba străină este studiată în 1215 instituții de învățământ primar și secundar general, numărul total al lor fiind de 1226 de unități.  

404
Tagurile:
învață, elevi, număr, Școli, franceza, engleza, limba rusă
Cristina Enicov

Profesor, despre interesul tinerilor generații pentru franceză

77
(reînnoit 16:51 28.11.2020)
În Republica Moldova există o asociaţie a profesorilor de limbă franceză. Despre obiectivele acesteia am aflat de la Cristina Enicov, preşedintele respectivei Asociații.
Profesor, despre interesul tinerilor generații pentru franceză

Asociaţia Profesorilor de Limbă Franceză întrunește toate cadrele didactice din instituțiile de învățământ din țară care predau limba franceză.

Potrivit Cristinei Enicov, cunoașterea limbii franceze oferă o serie de oportunități tinerilor generații, iar profesorilor le revine misiunea de a promova această limbă, cultura și valorile francofoniei.

"Actualmente, locul limbii franceze în arealul limbilor străine din Moldova s-a cam redus. Tinerii s-au orientat mai mult spre engleză - o limbă de comunicare internațională. Cu toate acestea, cunoașterea mai multor limbi aduce plus de valoare aptitudinilor personale. Grație studierii acestei limbi, sute de studenți din Moldova și-au continuat studiile de licență, masterat și chiar doctorat în Franța", a menționat profesoara.

Cristina Enicov a mai menționat că anul 2020 este mai dificil pentru profesori și elevi, întrucât multe lecții se desfășoare în regim online. Lipsa de comunicare față în față a făcut mai dificil procesul de studiere a limbii franceze, însă profesorii și-au depus toată străduința, iar majoritatea elevilor au obținut rezultate frumoase.

Totodată, Cristina Enicov și-a exprimat speranța că tinerii din țara noastră vor păstra interesul față de studierea limbilor străine și cunoașterea acestora le va deschide noi orizonturi și oportunități.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
profesor, limba franceză
Tematic
Computere pentru învățământul la distanță oferite Găgăuziei


Загрузка...
Sergiu Brânză

Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

39
(reînnoit 11:28 21.11.2020)
Școala este acea instituție care trebuie să formeze deprinderea copiilor de a se respecta reciproc și de a-și cunoaște drepturile și obligațiile pe care le au. De această părere este directorul liceului din comuna Budești, Sergiu Brânză.
Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Brânză a remarcat că școala are un rol foarte important în formarea personalității copiilor, iat lecțiile care unora li se par mai puțin utile precum educația civică ș.a. stau la baza creării celor mai importante valori sociale.

"Copiii trebuie să-și cunoască drepturile și obligațiile pe care le au, iar dacă se întâmplă unele situații trebuie luate măurile de rigoare. Aceste deprinderi trebuie formate din copilărie, pentru ca mai târziu aceștia să devină cetățeni responsabili", a spus directorul liceului.

În acest context, Sergiu Brânză a mențonat că instituția pe care o reprezintă organziează diverse activități de informare pentru elevi privind drepturile și responsabilitățile pe care le au. În fiecare an sunt organizate școli de vară la care participă elevi din diferite categorii de vârstă, voluntari și cadre didactice.

Amintim că în această săptămână, pe 20 noiembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată din anul 1989, atunci când a fost semnată Convenția ONU. În Republica Moldova, Convenţia a fost ratificată la 12 decembrie 1990, intrând în vigoare din 25 februarie 1993.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
școala, Drepturile copilului


Загрузка...
Donald Trump

Trump, o nouă decizie care va înfuria militariștii SUA!

0
(reînnoit 19:54 05.12.2020)
Președintele Trump își respectă promisiunea de a pune capăt ”războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA – a luat o nouă decizie care înfurie militariștii americani.

BUCUREȘTI, 5 dec – Sputnik. Agențiile internaționale de presă au transmis azi noapte că preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat retragerea ”majorităţii" trupelor americane din Somalia până la începutul anului 2021”.

”O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine, cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale SUA şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente”, a anunțat Departamentul Apărării al SUA.

La ora actuală, ”circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda”, transmite Agerpres, citând surse internaționale.

În acest fel, președintele Trump își respectă promisiunea ”de a pune capăt războaielor fără sfârşit” în care sunt implicate SUA”.

Dar este o decizie care înfurie militariștii americani, astfel încât Departamentul Apărării a trebuit să de asigurări că ”Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa”.

”Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru”, precizează DoD, ”va fi conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste în Somalia”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, decizie, Trump
Tematic
Trump: Există o singură modalitate ca Biden să devină președinte


Загрузка...