Examen

Taxe pentru program prelungit în școli: Avertismentul CNA pentru părinți

1028
Ofițerii CNA îi atenționează pe părinți: Iată ce trebuie să știe despre taxele percepute pentru programul prelungit la școală.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Centrul Național Anticorupție atenționează părinții că programul prelungit pentru elevi este gratuit și nu este nevoie să plătească bani pentru asta.

”Dacă vi se cere să achitați taxe ilegale pentru grupa cu program prelungit, arătați-le celor ce colectează bani Ordinul DGETS nr.1023 din 09.09.2019”, precizează CNA pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit Ordinului, angajații instituțiilor de învățământ care vor presta servicii educaționale în grupele cu program prelungit nu vor accepta bani de la părinții elevilor cărora frecventează grupa.

Grupele cu program prelungit vor activa cel puțin 3 ore astronomice zilnic.

1028
Tagurile:
program prelungit, CNA, taxe, școală
Tematic
Statul, tot mai hapsân: Iată ce taxe și impozite a ajuns să plătească o familie pe an
Ordin dur al ministrului Educației, înainte de prima zi de școală – Iată cine sunt vizați
Profesor, foto de arhivă

Oficial: Schimbări în procesul de atestare a cadrelor didactice

112
Noul Regulament de atestare oferă posibilitatea obținerii gradului didactic unu și superior înainte de termen și vine să descentralizeze procedura de acordare a acestora.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik.  Mai multe schimbări intervin în procesul de atestare a cadrelor didactice odată cu aprobarea unui nou Regulament în acest sens de către Ministerul Educației.

Astfel, cadrele didactice care se vor reangaja în sistemul educațional vor putea solicita conferirea gradului didactic deținut anterior, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada în care pedagogul a lipsit din sistem.

Totodată, cadrele didactice cu performanțe deosebite și rezultate remarcabile obținute de discipolii lor vor putea aspira la conferirea gradului didactic unu și superior, cu titlu de excepție, înainte de termen.

De asemenea, metodiștii vor acea dreptul să solicite gradul didactic deținut la disciplina predată. Documentul aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prevede și descentralizează procedura de confirmare a gradului didactic superior - de la nivel republican la nivel raional/ municipal.

A fost exclusă elaborarea și prezentarea rapoartelor de autoevaluare și a lucrărilor metodice, acestea fiind substituite cu următoarele probe: „Interviul de evaluare a competențelor profesionale” și „Proba practică – prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic unu și superior; proba „Studiu de caz”, în cazul conferirii/confirmării gradului didactic doi.

De menționat că prevederile „Regulamentului de atestare a cadrelor didactice din învățământul general, profesional tehnic și din cadrul structurilor de asistență psihopedagogică” se aplică începând cu sesiunea de atestare 2020 – 2021.

Etapa instituțională urmează să se desfășoare în perioada octombrie-februarie a anului de studii prin realizarea activităților educaționale în cadrul instituției de învățământ, activități prevăzute și în Regulamentul anterior.

”Etapele raionale/ municipale/ republicane de atestare vor fi desfășurate în perioada aprilie-iunie, prin susținerea probelor noi: „Studiu de caz”, „Interviul de evaluare a competențelor profesionale, prezentarea produsului/ proiectului de succes din practica educațională”, precizează MECC printr-un comunicat.

Concomitent, este inițiat programul de formare, în regim online, a specialiștilor responsabili de atestare în vederea implementării noului Regulament de atestare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
cadre didactice, atestare, Regulament
Tematic
China a donat 26 de laptopuri pentru instituțiile de învățământ din țara noastră - Detalii
Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță


Загрузка...
Rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii.

Rector: De ce unii studenți nu pot învăța de la distanță

78
(reînnoit 10:47 13.10.2020)
Rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii, a explicat de ce unii studenți nu pot să învețe de la distanță.

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Trecerea la învățământul online nu este binevenită în cazul tuturor studenților. De exemplu, cei care învață la facultățile de fizică și matematică nu vor deveni specialiști buni în aceste condiții, ei au nevoie de practică. Constatarea a fost făcută de către rectorul Universității de Stat „Lomonosov” din Moscova, Viktor Sadovnicii, în studioul Radio Sputnik. 

„Nu putem nega complet forma învățării la distanță, deoarece mulți studenți au învățat deja în baza unui astfel de sistem. Da, desigur, ei lucrează permanent cu computerele, urmăresc materiale științifice, studiază, se pregătesc pentru prelegeri. Aceste metode de învățare la distanță sunt, de asemenea, utile. Dar le-aș numi auxiliare ", a spus rectorul.

Potrivit lui Sadovnicii, din punctul de vedere al științei, cercetătorul trebuie să comunice cu colegii, să facă schimb de opinii și experiență, lecții practice în diferite domenii, dar acum principalul lucru este să treacă perioada de criză din această toamnă, când epidemiologii declară o nouă creștere a incidenței coronavirusului în Rusia și în mai multe țări europene.

„Este important să nu cedați psihologic, să nu considerați că fiecare trăiește acum de sine stătător, acest lucru este distructiv pentru o persoană. Cred că trebuie să rămânem la fel de veseli, sociabili, să menținem comunicarea cu prietenii și colegii atât de la distanță, cât și pe viu, respectând toate normele", a conchis interlocutorul.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
studenți, învățământ, dezavantaje
Tematic
Învățământ la distanță: Ministerul Educației anunță când va fi reluat procesul


Загрузка...
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

0
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...