Rezultate BAC 2019

Rezultate BAC 2019: Când vor fi anunțate notele la examen

3388
(reînnoit 07:58 26.06.2019)
Rezultate BAC 2019: Pe 26 iunie, Ministerul Educației urmează să comunice rezultatele examenului de bacalaureat.

Rezultate BAC 2019: Este cel mai căutat subiect de către absolvenții de licee din Moldova. Pe 26 iunie, Ministerul Educației urmează să anunțe rezultatele examenului de bacalaureat.

Acces la copiile testelor în format electronic este asigurat de la data de 26 iulie 2019 până la data de 27 iulie 2019, ora 18.00. pe adresa bac.edu.md.

  • AICI puteţi găsi schema de convertire a punctelor în note.
  • Ghidul utilizatorului interfeţei destinate elevilor pentru descărcarea copiilor scanate ale lucrărilor de bacalaureat poate fi descărcat AICI.

Amintim că examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2019, s-a desfăşurat în perioada 4 iunie – 21 iunie.

După anunțarea rezultatelor, absolvenții care nu vor fi mulțimiți de nota luată la BAC, vor putea depune o contestație în perioada 26 – 27 iunie. Afişarea borderourilor cu rezultatele examinării contestațiilor vor fi afișate la centrele de bacalaureat pe 4 iulie 2019.

Cei care nu vor susține examenele, vor putea depune la Centrul de Bacalaureat o cere de participare suplimentară în perioada 4 iulie – 5 iulie 2019.

Totodată, Ministerul anunță că eliberarea diplomelor de bacalaureat pentru absolvenţii din sesiunea de bază va ava loc în perioada 8 iulie – 9 iulie 2019.

Bac 2019 - sesiunea suplimentară

Sesiunea suplimentară de bacalaureat se va desfăşura în perioada 15 iulie – 22 iulie. Probele pentru examenul naţional de bacalaureat, sesiunea suplimentară vor începe la ora 10.00.

Afişarea borderourilor cu rezultatele din sesiunea suplimentară la centrele de bacalaureat va fi pe 24 iulie, iar depunerea de către candidații a cererilor pentru contestaţie, sesiunea suplimentară: 24 iulie – 25 iulie.

Afişarea borderourilor cu rezultatele, obținute în urma examinării contestațiilor din sesiunea suplimentară, la centrele republicane de bacalaureat vor fi pe 30 iulie.

Eliberarea diplomelor de bacalaureat de la centrele de bacalaureat instituţiilor de învăţământ pentru absolvenţii din sesiunea suplimentară va avea loc pe 1 august.

3388
Tagurile:
BAC 2019, rezultate BAC 2019
Tematic
Peste o mie de liceeni nu vor susține la BAC proba la limba străină
Sergiu Afanasiu

În pragul disperării: Cum se descurcă o grădiniță privată din Capitală pe timp de pandemie

52
(reînnoit 18:47 12.08.2020)
Cererile administratorilor grădinițelor private și părinților de a relua procesul de educație din 10 august nu au fost îndeplinite. Părinții sunt disperați, iar unele grădinițe private au ajuns în prag de faliment.
În pragul disperării: Cum se descurcă o grădiniță privată din Capitală pe timp de pandemie

Sergiu Afanasiu, directorul unei grădinițe private din Capitală spune că deja de câteva luni instituția pe care o reprezintă este pregătită să-și deschidă ușile pentru copii, asigurând toate condițiile necesare pentru sănătatea micuților, dar și personalului lucrător.

"Nu ne dorim o redeschidere cu orice preț. Suntem conștienți de responsabilitățile pe care le avem față de copii și părinți. Am amenajat zone speciale în aer liber, am făcut toate schimbările necesare în interior, nemaivorbind de asigurarea cu măști, mănuși și dezinfectanți, covorașe ș.a.", a spus Sergiu Afanasiu.

În această perioadă cât grădinițele sunt închise, statul nu a oferit nici o alternativă părinților, unii fiind nevoiți să abandoneze locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici.

Unii au scris cereri de demisie pentru că nu puteau să-și onoreze obligațiile sau își lăsau copiii în grija bunicilor sau a altor persoane, mai spune directorul grădiniței.

"Nu este o problemă că moare o grădiniță și apare alta. Problema este că statul nu le-a oferit o alternative părinților. Părinții au fost nevoiți să caute unde să-și ducă copiii, au apărut servicii ilegale prin case, apartamente unde se adunau zeci de copii. Realitatea este una foarte tristă", a subliniat el.

Sergiu Afanasiu susține că din 11 martie, deși au prestat servicii de educaționale online, instituția pe care o reprezintă nu a pretins de la părinți nici un leu, conștientizând faptul că cu toții se află într-o situație dificilă. Acum grădinița se află într-o situație financiară precară, iar moralul personalului este la pământ.

"În acest timp a trebuit să păstrăm echipa și să identificăm surse financiare pentru a ne întreține.  Cu regret,  nu-i mai putem ajuta financiar, nu avem în cont nici un leu. Mai mult, am mizat pe programul Guvernului, care a promis că în cazul în care păstrăm locurile de muncă, achităm impozite, atunci ne vor restitui taxele și impozitele sub formă de subvenții. În luna martie, am achitat impozite de 70 mii de lei, dar ni s-au întors 13 mii, argumentul fiind - că educatorii au prestat servicii educaționale, nu au avut calitatea de suspendare a contractului sau nu au fost în  șomaj tehnic. Aceeași situație a fost în luna aprilie și mai – până când s-au epuizat toate rezervele", a conchis Afanasiu.

Amintim că administratorii instituțiilor private de educație timpurie, dar și părinții ai căror copii frecventează aceste grădinițe au organizat săptămâna trecută un protest în fața Guvernului, în care le cereau autorităților să permită reluarea activității instituțiilor de învățământ din data de 10 august. Autoritățile însă intenționează să permită reluarea activității instituțiilor de educație timpurie de la 1 septembrie, asta în cazul în care numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus va scădea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

52
Tagurile:
copii, protest, grădinițe, grădinițe Chișinău, grădinițe private


Загрузка...
Vasile Baș

Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

3226
(reînnoit 18:56 11.08.2020)
Consultările în vederea identificării modelului de funcționare de la 1 septembrie a instituțiilor de învățământ sunt în toi. Instituțiile de învățământ trebuie să decidă în ce mod vor activa odată cu începerea noului an de studii.
Cum va fi organizat învățământul într-un liceu din orașul Soroca de la 1 septembrie

Ministerul Educației a propus șapte modele de organizare a procesului educational 2020-2021: „Prezența fizică 100% la școală”; „Învățarea în 2 schimburi” ; „Învățarea combinată” ; „Învățarea de tip hibrid” ; „Învățarea alternantă”; „Învățarea la distanță, inclusiv online” și „Învățarea mixtă”. În prezent, fiecare instituție de învățământ din țară trebuie să ia o decizie privind modul în care-și vor relua activitatea de la 1 septembrie.

În urma consultărilor cu părinții, cadrele didactice și elevii, Instituția Publică Liceul Teoretic "Constantin Stere" din orașul Soroca a decis că-și va relua activitatea conform modelului de studii numărul doi - „Învățarea în 2 schimburi”.

Potrivit directorului instituției de învățământ, Vasile Baș, la identificarea acestui model s-au luat în considerare toate condițiile și posibilitățile instituției, dar și doleanțele părinților.

"Am convenit cu părinții că vom activa conform unei liste speciale, fiind specificate săptămânile pare și impare. Timp de o săptămână - jumătate de clasă va veni dimineața, iar a doua jumătate începând cu ora 13:00, iar apoi se vor schimba. Lecția se va desfășura 30 de minute", a precizat directorul Liceului din orașul Soroca.

Vasile Baș a mai declarat că, după reluarea activității, angajații instituțiilor vor purta obligatoriu echipamente de protecție. Astfel, cadrele didactice vor purta măști, personalul auxiliar va purta și halate, iar cei care lucrează în cantinele școlilor vor avea și viziere. Cu referire la copii, aceștia nu vor purta măști medicinale la școală, însă vor respecta distanța fizică între ei de nu mai puțin de 1,5 metri.

"Instituția este pregătită sută la sută – avem dezinfectanți, termometre, covoare speciale ș.a.  De asemenea, pentru a evita aglomerația, vom folosi cele patru intrări și ieșiri ale școlii, pentru a reduce toate riscurile. Vom crea toate condițiile necesare pentru ca procesul de studii să se desfășoare în condiții foarte sigure", a remarcat managerul instituției.

De menționat este că în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic "Constantin Stere" își fac studiile 1298 de copii, care sunt instruiți de către 86 cadre didactice calificate.

Care este modelul de organizare a procesului educațional pentru care au optat și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Soroca aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3226
Tagurile:
Ministerul Educaței, 1 Septembrie, Liceu, Soroca
Tematic
Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie


Загрузка...
Kamala Harris

De ce a fost aleasă Kamala Harris ca viitor posibil vicepreședinte al SUA

29
(reînnoit 08:25 13.08.2020)
Alegerea senatoarei Kamala Harris pentru a fi vicepreședinte al SUA în cazul victoriei în alegeri a lui Joe Biden are câteva motive clare, nominalizarea ei fiind un mesaj anti-Trump în sine.

BRUXELLES, 13 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Senatoarea democrată Kamala Harris este întruchiparea visului progresist și tocmai de aceea un mesaj împotriva lui Trump.

Dacă Trump se adresează electoratului american, conservator, alb și patriarhal, Kamala Harris este exact opusul: femeie cu origini indiene și jamaicane, susține căsătoria între persoane de același sex, fiind prima persoană de gen feminin de culoare propusă pentru a fi vicepreședinte al SUA, un pas mai departe decât Barack Obama care, chiar dacă a fost președinte, era ”doar” un bărbat de culoare și ”doar” afro-american, în timp ce Harris este o mixtură rasială superioară din punct de vedere progresist, pentru că are tatăl jamaican și mama indiană.

Kamala Harris reprezintă, din acest punct de vedere, un pas mai departe, o îmbinare între Hillary Clinton – femeie progresistă, dar albă, și provenind dintr-o familie high class - și Barack Obama, motiv pentru care persoana ei va atrage atenția mai mult decât Joe Biden care, prin comparație cu Harris, este doar un alt alb din clasa conducătoare a SUA.

Bătălia principală nu se va da între Joe Biden și Donald Trump, ci între Kamala Harris și actualul președinte al SUA, Joe Biden, fiind neconvingător și epuizat politic. Kamala Harris reprezintă însă adevărata șansă a democraților de a câștiga alegerile, confruntarea dintre cele două tabere nefiind niciodată mai clară ca acum.

În plus, alegerea senatoarei este și un răspuns la protestele anti-rasiste și anti-establishment din ultimele luni, fiind o încercare de a atrage de partea lui Joe Biden voturile protestatarilor și a celor care simpatizează cu revoltele. Joe Biden, oricât s-ar fi arătat de partea protestatarilor, nu putea atrage voturile negrilor și ale imigranților de dată recentă. Kamala Harris însă este răspunsul întrupat la toate pretențiile protestatarilor.

Senatoarea a bifat mai multe premiere în viața ei publică. A fost nu doar prima femeie, ci și prima femeie de culoare care a devenit avocat general al Californiei. Același lucru și cu actuala nominalizare de a candida în tandem cu Joe Biden.

Harris a vrut de altfel să devină candidatul democrat la președinția SUA, dar a renunțat la cursa prezidențială în decembrie, după ce a eșuat în demersul ei de a câștiga nominalizarea democraților.

Activiștii sunt în extaz

Aprecierea pentru Harris a fost imediată și clară din partea activiștilor. "Ar fi putut să aleagă pe altcineva, dar nu putea să aleagă mai bine. E redutabilă în dezbateri, abilă în campanie și capabilă ca lider, cum a dovedit-o ca ministru al Justiției în California. În Senat, a fost o remarcabilă militantă pentru cauze juste. E tenace, temeinică, pregătită", a portretizat-o Al Sharpton, un activist cunoscut pentru drepturile populației de culoare.

De altfel, laudele la adresa acestei nomnalizări curg non-stop în SUA din partea militantelor progresiste.

"Să fii un anti-Trump, să recunoști prin această opțiune femeile negre acum, când la putere este cine știm. A fost întotdeauna alegerea logică, și cred că e o zi mare în istoria națiunii. Femeile negre, femeile în general sunt gata să se alinieze în sprijinul acestei campanii. Știu că Trump va avea ceva de spus, dar nu poate spune nimic împotriva ei, nimic negativ, pentru că se va izbi de un zid al femeilor negre cum n-a mai văzut. Biden și-a asigurat o prezență masivă la vot a afro-americanilor", a declarat Joy Reid, moderatoare la televiziunea MSNBC, sintetizând motivele pentru care a fost aleasă senatoarea Harris să facă tandem cu Joe Biden.

Trump a început bătălia

Din tabăra adversă, Donald Trump a înțeles și el cu cine are de a face și nu a scăpat ocazia să o taxeze pe partenera electorală a lui Joe Biden.

"A debitat multe neadevăruri. E o devotată a măririi de impozite, o adeptă a tăierii cheltuielilor militare la nivele de necrezut, e împotriva fracturării hidraulice, dar în favoarea medicinei socializate. Vrea să suprime asigurările medicale a 180 de milioane de americani. Cum știți, s-a descurcat cât se poate de prost în preliminarele Democrate, așa că am fost surprins că Biden a ales-o", a declarat Trump după anunțul nominalizării lui Harris.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
vicepreședinte, SUA
Tematic
Scandal în SUA: Cine îi cere lui Joe Biden să nu mai candideze la președinția țării


Загрузка...