Parlamentul Republicii Moldova

Aviz pozitiv în Parlament: Detalii cu privire la proiectul din Ceadîr-Lunga

100
(reînnoit 17:02 24.10.2018)
În Autonomia Găgăuză va fi construit un centru cultural-educațional . Mai multe comisii parlamentare dau undă verde.

CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Mai multe comisii parlamentare au avizat pozitiv scutirea de taxe vamale pentru mărfurile și serviciile pentru construcția Centrului cultural-educațional din Ceadârlunga

”Comisiile parlamentare au avizat, în ședințele de miercuri, proiectul de lege privind scutirea de taxa vamală, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale şi de taxa pe valoarea adăugată, fără drept de deducere, a mărfurilor și serviciilor importate și/sau livrate pentru construcția centrului în UTA Găgăuzia”, informează Parlamentul printr-un comunicat.

Un centru cultural-educațional va fi construit în municipiul Ceadâr-Lunga. Acesta va fi finanțată de Fundația ”Heydar Aliyev” din Republica Azerbaidjan, care va asigura și dotarea cu echipamentele necesare pentru amenajarea sălilor Centrului. Costul proiectului se estimează la circa 25 de milioane 200 mii de lei.

Potrivit proiectului, clădirea va avea trei etaje. Acolo vor fi amplasate școala de arte pentru copii, școala de muzică, centrul de creație pentru copii, ateliere de meșteșuguri populare.

Potrivit președenției, partea azeră a ales de sine stătător terenul pentru construcție. Proiectul de lege a fost inițiat în baza demersului bașcanului UTA Găgăuzia. Documentul a fost avizat de Comisia mediu și dezvoltare regională și Comisia agricultură și industrie alimentară. După avizul Comisiei economie, buget și finanțe, proiectul urmează a fi examinat și votat de plenul Parlamentului.

Lucrărilor de construcție a Centrului au demarat pe 13 martie. Atunci președintele Igor Dodon, reprezentantul instituției prezidențiale a Republicii Azerbaidjan, Alekper Kuliev, ambasadorul Extraordinar şi plenipotenţiar al Azerbaidjanului la Chișină, Gudsi Dursun oglu Osmanov, și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, au participat la lansarea lucrărilor de construcție.

100
Tagurile:
proiect, Detalii, Parlament, Aviz pozitiv, Ceadâr-Lunga, educatie, centru, UTA Găgăuzia
Tematic
Acord în valoare de 120 de milioane de dolari, semnat între UTA Găgăuzia și „BL-Groop"
Aliev și-a numit soția în funcția de prim vicepreședinte al Azerbaidjanului
Cristina Enicov

Profesor, despre interesul tinerilor generații pentru franceză

77
(reînnoit 16:51 28.11.2020)
În Republica Moldova există o asociaţie a profesorilor de limbă franceză. Despre obiectivele acesteia am aflat de la Cristina Enicov, preşedintele respectivei Asociații.
Profesor, despre interesul tinerilor generații pentru franceză

Asociaţia Profesorilor de Limbă Franceză întrunește toate cadrele didactice din instituțiile de învățământ din țară care predau limba franceză.

Potrivit Cristinei Enicov, cunoașterea limbii franceze oferă o serie de oportunități tinerilor generații, iar profesorilor le revine misiunea de a promova această limbă, cultura și valorile francofoniei.

"Actualmente, locul limbii franceze în arealul limbilor străine din Moldova s-a cam redus. Tinerii s-au orientat mai mult spre engleză - o limbă de comunicare internațională. Cu toate acestea, cunoașterea mai multor limbi aduce plus de valoare aptitudinilor personale. Grație studierii acestei limbi, sute de studenți din Moldova și-au continuat studiile de licență, masterat și chiar doctorat în Franța", a menționat profesoara.

Cristina Enicov a mai menționat că anul 2020 este mai dificil pentru profesori și elevi, întrucât multe lecții se desfășoare în regim online. Lipsa de comunicare față în față a făcut mai dificil procesul de studiere a limbii franceze, însă profesorii și-au depus toată străduința, iar majoritatea elevilor au obținut rezultate frumoase.

Totodată, Cristina Enicov și-a exprimat speranța că tinerii din țara noastră vor păstra interesul față de studierea limbilor străine și cunoașterea acestora le va deschide noi orizonturi și oportunități.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
profesor, limba franceză
Tematic
Computere pentru învățământul la distanță oferite Găgăuziei


Загрузка...
Sergiu Brânză

Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

39
(reînnoit 11:28 21.11.2020)
Școala este acea instituție care trebuie să formeze deprinderea copiilor de a se respecta reciproc și de a-și cunoaște drepturile și obligațiile pe care le au. De această părere este directorul liceului din comuna Budești, Sergiu Brânză.
Rolul școlilor în protejarea drepturilor copiilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Brânză a remarcat că școala are un rol foarte important în formarea personalității copiilor, iat lecțiile care unora li se par mai puțin utile precum educația civică ș.a. stau la baza creării celor mai importante valori sociale.

"Copiii trebuie să-și cunoască drepturile și obligațiile pe care le au, iar dacă se întâmplă unele situații trebuie luate măurile de rigoare. Aceste deprinderi trebuie formate din copilărie, pentru ca mai târziu aceștia să devină cetățeni responsabili", a spus directorul liceului.

În acest context, Sergiu Brânză a mențonat că instituția pe care o reprezintă organziează diverse activități de informare pentru elevi privind drepturile și responsabilitățile pe care le au. În fiecare an sunt organizate școli de vară la care participă elevi din diferite categorii de vârstă, voluntari și cadre didactice.

Amintim că în această săptămână, pe 20 noiembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată din anul 1989, atunci când a fost semnată Convenția ONU. În Republica Moldova, Convenţia a fost ratificată la 12 decembrie 1990, intrând în vigoare din 25 februarie 1993.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
școala, Drepturile copilului


Загрузка...
Vladimir Putin

Sondaj: Câți cetățeni ruși au încredere în Vladimir Putin

0
(reînnoit 22:03 04.12.2020)
Fundația ”Opinia Publică” (FOM) a publicat datele unui sondaj realizat recent, care arată gradul de încredere al cetățenilor ruși față de președintele Vladimir Putin.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Mai mult de jumătate dintre cetățenii ruși (60%) au încredere în președintele Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia Publică”.

Conform datelor sondajului, au spus că mai degrabă nu au încredere în el 30% dintre cei chestionați, alți 10% au considerat că este dificil să răspundă la întrebare.

Totodată, 63% dintre cetățeni consideră că Putin se descurcă mai degrabă bine în funcția pe care o ocupă. Punctul de vedere opus este împărțit de 24% dintre cei intervievați. Nu au putut să răspundă la întrebare 13%.

În perioada 27-29 noiembrie a fost realizat un sondaj telefonic în toată Rusia, în rândul a patru mii de respondenți cu vârsta de 18 ani și mai mult, prin metoda de eșantionare aleatorie a numerelor de telefon mobil și fix. Marja de eroarea nu depășește 1,9%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sondaj, Putin
Tematic
Maia Sandu: Eu îmi doresc relații bune cu Rusia


Загрузка...