Construcția gazoductului ʺNord Stream – 2ʺ

Bătălia finală pentru ʺNord Stream

142
(reînnoit 15:27 04.06.2021)
Conducta de gaz ”Nord Stream – 2” rămâne unul dintre cele mai discutate proiecte pentru întreaga lume.

Când, în urmă cu o săptămână, Rusia a recunoscut activitățile a trei organizații neguvernamentale germane ca fiind nedorite, Berlinul a fost revoltat, scrie Piotr Akopov în materialul său de autor pentru RIA Novosti. A fost îngrijorat de exemplu ministrul de Externe, Heiko Mass:

"Interzicerea activității organizațiilor care depun eforturi pentru a consolida înțelegerea reciprocă dintre țările noastre și a cetățenilor noștri – este o lovitură serioasă aspra eforturilor noastre de a îmbunătăți relațiile cu Rusia. Decizia Procuraturii Generale a Rusiei de a interzice în total activitățile a trei organizații germane în sfera societății civile este în acest sens extrem de ciudată și inacceptabilăʺ.

Și rușii ăștia – noi încercăm să restabilim relațiile cu ei, iar ei le interzic entuziaștilor, care "fac eforturi pentru a consolida înțelegerea reciprocă dintre țările noastre", să lucreze în țara lor! De ce au interzis activitatea "Forumului europenilor vorbitori de limbă rusă", a "Schimbului germano-rus" și a "Centrului modernității liberale" – acestor apărători ai prieteniei germano-ruse?

Răspunsul a venit destul de repede: două zile mai târziu, pe site-ul uneia dintre aceste organizații, a "Centrului modernității liberale", a fost publicat comentariul fondatorului și liderului acestuia, Ralf Fücks. El a susținut apelul deschis al celor optzeci de politicieni și experți către Angela Merkel – este clar că apelul fusese pregătit înainte de orice interdicție a organizației în Rusia și, în general, nu are nimic de-a face cu aceasta.

Însă este direct legat de campania electorală care ia avânt în Germania, în cadrul căreia principala bătălie se desfășoară între CDU-ul lui Merkel și ʺverziʺ. Cu cei din urmă este strâns legat și "Centrului modernității liberale" din Berlin, așa că participarea activă a acestuia la apelul adresat lui Merkel servește tocmai pentru promovarea candidatului "verde" la postul de cancelar – Annalena Baerbock. Nu, ea nu este menționată în scrisoare – acolo este vorba despre problema principală a Germaniei contemporane.

Care este aceasta? Economia, integrarea europeană sau identitatea națională? Nu, "Nord Stream – 2".

Vă gândeați că după ce săptămâna trecută Joe Biden a recunoscut inutilitatea luptei împotriva conductei de gaz aproape finisate totul se va liniști? Și că germanii vor fi acum angajați în negocierile de la Washington, pe care le poartă acum o delegație condusă de consilierii cancelarului, pentru a elimina pretențiile americane privind "Nord Stream – 2" și, în general, pentru a micșora tensiunile în relațiile comerciale și economice dintre UE și SUA?

Și ce dacă Biden a spus că nu vrea să strice relațiile cu Germania – în Republica Federală Germania există suficienți oameni care vor continua să lupte împotriva intereselor naționale a acesteia până la urmă.

Dar de ce numai în Germania? Scrisoarea de pe site-ul "Centrului modernității liberale" a fost semnată de 80 de "politicieni, oameni de știință și militari" cunoscuți, care provin din toată lumea occidentală (și chiar din "frumoasa Rusie a viitorului", întrucât acolo există un "luptător proeminent pentru democrație" – Vladimir Milov). Există o mulțime de polonezi și baltici, ex-ministrul ucrainean de Externe Klimkin, precum și o mulțime de ex-ambasadori americani. Desigur, și nemții au semnat-o – de exemplu, ex-ministrul Justiției.

Semnatarii au un lucru simplu în comun: sunt atlantiști fermi. Sunt la fel de fermi ca și Annalena Baerbock care, după publicarea acestui apel, și-a confirmat poziția: "Pe de o parte, se fac declarații de susținere a sancțiunilor UE (împotriva Rusiei), iar pe de altă parte, actualul guvern federal susține construcția conductei "Nord Stream – 2", și tocmai acest lucru slăbește eficiența sancțiunilor. O astfel de politică greșită trebuie oprită imediat".

Iată că și în "apelul celor optzeci", ei vor să convingă guvernul german să "impună imediat un moratoriu în ceea ce privește construcția conductei". Și oferă o explicație detaliată de ce "Nord Stream – 2" este atât de periculos:

— "Subminează unitatea europeană și relațiile transatlantice;

— contrazice noile obiective climatice ale Europei și Germaniei;

— amenință securitatea și așa precară a Ucrainei;

— contrazice obiectivul politicii energetice externe comune a UE".

Aici toate punctele sunt bune, dar în continuare există o scurtă excursie în istoria "Nord Stream – 2" – și acolo totul este minunat, pentru că iese la iveală un punct ascuns, care se referă deja la structura internă a Rusiei.

Se descoperă că proiectul a fost ambiguu de la bun început: doar acordul asupra acestuia "a fost semnat la scurt timp după anexarea Crimeii și intervenției rusești în estul Ucrainei" – iar acum "războiul nedeclarat împotriva Ucrainei continuă, represiunile împotriva societății civile democratice în Rusia devin din ce în ce mai dure". Doar "a mai existat o serie întreagă de atacuri asupra democrațiilor liberale din Occident" – asta atunci când a fost ales Trump? De aceea "speranțele pentru "Wandel durch Handel" ("Schimbarea prin comerț") nu au ajuns la înălțimea așteptărilor, adică nu s-a reușit nici schimbarea Rusia (aducerea la putere a reprezentanților unei "societăți civile democratice"), nici politica ei externă.

De fapt, nu există nimic surprinzător în această confesiune – dar este ciudat în acest caz să fii indignat de faptul că așa organizații precum "Centrul modernității liberale" sunt interzise în Rusia. Și ce să faci cu așa organizații, dacă lucrează împotriva intereselor nu numai ale Rusiei, ci și ale relațiilor ruso-germane ca atare? În timp ce Berlinul apără cu succes suveranitatea, deși limitată, a Germaniei, lui i se propune nu numai să renunțe la ea, ci și să facă Uniunea Europeană și mai dependentă de Statele Unite, mai precis – de atlantiști:

"Nord Stream – 2" este un obstacol în calea unui "nou început" în relațiile transatlantice, care se impune deja de mult timp... Moratoriul este o șansă de a ajunge la o poziție europeană comună. Și nu în ultimul rând, ceea ce este important – moratoriul va servi drept un semnal clar pentru conducerea rusă că ea ar trebui să se aștepte la consecințele datorate încălcărilor continue ale dreptului internațional și regulilor pe care se bazează ordinea europeană".

Să te împuști în propriul picior – sau să scurtezi lesa de la ”zgarda” atlantică – pentru a-i face pe ruși să simtă întreaga putere a ordinii europene? Nu, semnatarii nici măcar nu observă absurditatea acestei propuneri – pentru că sunt siguri că ʺNord Stream – 2ʺ nu este doar inutil, ci și dăunător pentru Europa. De ce atunci majoritatea elitei europene nu este de acord cu ei – ca să nu mai vorbim de germanii de rând?

Pentru că este vorba despre două Europe diferite: pe una vor să o vadă în continuare dependentă de timonierii anglo-saxoni, iar cealaltă își va recăpăta treptat independența. Prima este sortită confruntării cu Rusia – iar cea de-a doua nu va exista fără o cooperare normală cu marele vecin din est.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

142
Tagurile:
Rusia, Germania, Nord Stream 2
Tematic
Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2
Un parlamentar german critică acțiunile SUA de la Marea Neagră
Germanii consideră SUA o amenințare mai mare decât Rusia
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

103
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate