Complexul ʺIskander-Mʺ

ʺZonă interzisăʺ pentru NATO: ʺIskandereleʺ rusești au fost echipate cu rachete noi

200
(reînnoit 20:42 03.06.2021)
Dezvoltarea tehnologiilor avansate de armamente în Rusia are ca scop limitarea potențialilor agresori și păstrarea păcii.

Unul dintre instrumentele de consolidare a stabilității rămâne a fi complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ care, odată cu trecerea timpului, își sporește capacitățile de luptă. Noile rachete stealth ghidate vor deveni cu siguranță o durere de cap pentru potențialul adversar.

Complexul de rachete operativ-tactic multifuncțional ʺIskander-Mʺ a fost echipat cu o nouă rachetă aerobalistică de înaltă precizie, complet invizibilă pentru radarele inamice, ghidată pe tot parcursul zborului, capabilă să efectueze manevre complexe și să distrugă ținte la o distanță de până la 500 km. A fost creat un sistem de control mai avansat. De asemenea, au fost folosite pe scară largă materiale compozite în construcția acesteia. Noua rachetă stealth va menține, în mod previzibil, o viteză de croazieră de peste 7500 km/h (500 km – în patru minute), precum și principalele opțiuni de echipare a focosului – înalt explozibil, de tip cluster și special (nuclear). Anterior, linia de muniție a complexelor ʺIskanderʺ a inclus cinci modificări ale rachetelor aerobalistice și două tipuri de rachete de croazieră.

Pe 27 mai, la o întâlnire dedicată apărării, președintele rus Vladimir Putin a remarcat superioritatea tehnologică și de luptă a complexului ʺIskanderʺ față de omologii săi străini. Potrivit strategilor NATO, complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ intră în top-3 cele mai periculoase tipuri de arme rusești, împreună cu sistemul de rachete S-400 ʺTriumfʺ și complexul de rachete de coastă ʺBastionʺ. În același timp, complexele ʺIskanderʺ își măresc în mod constant capacitățile de luptă și însușesc cu succes teatrele de război terestre și navale în diferite latitudini geografice. De asemenea, complexul a fost testat în condiții de luptă pe teritoriul Republicii Arabe Siriene. Potrivit experților, potențialul de modernizare va permite complexului ʺIskanderʺ să rămână cel mai bun din lume până în 2030.

Anterior, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat despre reînarmarea tuturor celor zece brigăzi de rachete cu complexele de rachete operativ-tactice ʺIskander-Mʺ, precum și formarea a încă trei brigăzi de rachete noi. Industria rusă de apărare produce anual te două seturi de brigadă. Versiunea de export a complexului – ʺIskander-Eʺ (raza de acțiune – până la 280 km) se află în serviciul Armeniei și Algeriei.

Capacitățile de luptă

ʺIskanderʺ a fost conceput pentru a distruge obiectivelor deosebit de importante ale forțelor inamice – posturile de comandă, lansatoarele de rachete antiaeriene și rachetele cu rază medie de acțiune cu focoase nucleare, aerodromurile, navele de război și alte ținte.

Setul de brigadă ʺIskander-Mʺ este alcătuit din 51 de vehicule, inclusiv 12 lansatoare, 12 vehicule auxiliare (de transport și încărcare), 11 vehicule de comandă-post și 14 vehicule de asigurare a funcționalității. În două minute, brigada este capabilă să lanseze 24 de rachete (înainte de reîncărcare), o salvă a brigăzii întărite – cu 32 de rachete.

Rachetele aerobalistice ʺIskanderʺ (greutate – 3,8 tone, lungime – 7,2 m) zboară de-a lungul traiectoriilor cvasibalistice la altitudini de până la 50 km, rachetele de croazieră zboară spre țintă la o altitudine de 6-7 metri, analizând relieful. Parcurg 500 km în 4 minute, abătându-se de la țintă cu cel mult 1 metru. Suprafața reflectantă și traiectorie complexă nu lasă nicio șansă sistemelor de apărare antiaeriană-antirachetă existente și viitoare. Rachetele sunt capabile să manevreze activ cu supraîncărcări de până la 30g, traiectoriile lor fiind complet imprevizibile. Este aproape imposibil să calculezi punctul de întâlnire anticipat și să interceptezi rachetele complexului ʺIskanderʺ. Nicio altă rachetă operativ-tactică din lume nu posedă astfel de caracteristici.

Sistemul de control al brigăzii de rachete ʺIskander-Mʺ asigură utilizarea efectivă în luptă grație integrării și automatizării principalelor procese de pregătire și efectuare a loviturilor cu rachete (recunoaștere, pregătirea misiunilor de zbor, desemnarea țintei, controlul luptei, lansarea și ghidarea rachetelor spre ținte). Atunci când este integrat cu sistemul automat de comandă și control al trupelor, complexul operativ-tactic ʺIskander-Mʺ este capabil să primească, în timp real, țintele desemnate de la aviație, flotă, trupele de spionaj și UAV-uri și să lovească țintele mobile de pe mare (cu o ajustare a cursului și a vitezei navelor inamice).

Primele lovituri ale complexelor ʺIskanderʺ asupra țintelor navale a avut loc în Districtul militar Sud în vara anului 2020 – ca răspuns la dezvoltarea tacticii ofensive a potențialului inamic și la exersarea diverselor opțiuni de debarcare a trupelor NATO în regiunile Mării Baltice și a Mării Negre. Împreună cu complexele de coastă ʺBalʺ și ʺBastionʺ (cu o rază de acțiune de 260 km și, respectiv, de 350 km), puternicul complex ʺIskanderʺ este capabil să consolideze apărarea costieră eșalonată și să facă granițele maritime ale țării de necucerit. Trebuie remarcat faptul că desfășurarea permanentă a brigăzii complexului de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ în regiunea Kaliningrad este legată de creșterea activității militare NATO în regiunea Baltică, aceasta fiind reacția Rusiei la pregătirile agresive ale ʺpartenerilorʺ.

Complex de inferioritate

Zece brigăzi de rachete cu ʺIskanderʺ sunt capabile să efectueze o salvă de aproape 300 de rachete de înaltă precizie și să o repete după reîncărcarea promptă a lansatoarelor. Această armă puternică nu este concepută pentru agresiune, dar provoacă totuși o iritare constantă la NATO. Nu numai din cauza faptului că nu au cu ce răspunde – complexul de rachete operativ-tactic ʺIskander-Mʺ depășește cei mai buni analogi străini (Lance, ATACMS, Pluton) în ceea ce privește precizia, viteza de pregătire a rachetelor pentru lansare și alte caracteristici. Iar Statele Unite și-au abandonat propriul analog al complexului de rachete operativ-tactic, pentru că, pur și simplu, nu au fost în stare să-l dezvolte.

Principalele avantaje ale complexului ʺIskander-Mʺ – mobilitatea strategică, ʺinvizibilitateaʺ în timpul serviciului și efectuării atacurilor, calculul și introducerea unei misiuni de zbor automat, o mare probabilitate de a îndeplini o misiune de luptă în condiții de contramăsuri de foc și radioelectronice este o problemă de nerezolvat pentru orice agresor.

Conform doctrinei NATO, ʺIskander-Mʺ reprezintă un mijloc de a crea o ʺzonă de acces interzisʺ A2/AD (anti-access and area denial), forțele Alianței nu pot acționa în raza de distrugere (500 km) fără riscul de a se alege cu ʺdaune inacceptabileʺ. Iar probabilitatea unui atac tactic-nuclear îi descurajează și mai mult pe ʺparteneriʺ.

În același timp, zborurile planificate ale bombardierelor strategice ale Forțelor Aeriene ale SUA deasupra regiunii Baltice, precum și bombardamentele de antrenament ale poligoanelor din regiunea Baltică, în apropierea orașului Sankt Petersburg, au devenit ceva obișnuit.

Statele Unite numesc armele nucleare cu o rază de distrugere mai mică de 5500 km nestrategice (logica este clară: dacă nu zboară peste ocean, atunci este tactică), dar acest lucru nu îi ʺîncălzeșteʺ pe aliații europeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
rachete, NATO, Sisteme Iskander
Tematic
Avion de vânătoare rus interceptează o nouă aeronavă NATO aproape de graniţele Rusiei
Șoigu spune ce va întreprinde Rusia drept răspuns la acțiunile NATO
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

137
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin