Avion MiG-29

Armele de care dispune Armata belarusă: De ce se teme Occidentul?

400
(reînnoit 14:38 01.06.2021)
În situația politică dificilă, doar Moscova a rămas un aliat loial al Minskului. Acest lucru a fost confirmat de negocierile de la sfârșitul lunii mai dintre președinții Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin, consideră editorialistul militar Aleksandr Hrolenko.

Publicația analitică Military Watch a realizat un studiu despre "cele mai puternice mijloace aeriene și de atac ale Forțelor Armate belaruse care, după cum se așteaptă, vor avea o importanță decisivă în cazul unui potențial conflict". Studiul despre arsenalul Belarusului care amenință Alianța și rezistența directă opusă de republica "neascultătoare" țărilor NATO reflectă abordările comune și deriva "partenerilor" în direcția corectării forțate a unui "regim" indezirabil (prin analogie cu Iugoslavia, Irak, Libia, Siria).

Dispunând de capacități și resurse militare limitate, Belarusul nu dorește conflicte cu vecinii săi, în același timp are toate motivele să ia în serios amenințările la adresa securității naționale din partea NATO.

Cinci coșmaruri ale Alianței

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
© Sputnik / Алексей Витвицкий
În ratingul analiștilor Military Watch, primul loc este ocupat de avioanele de vânătoare grele Su-30SM, cu un complex dezvoltat de arme și război electronic, un radar sensibil și capacități universale de distrugere a țintelor aeriene și terestre. Su-30SM demonstrează o eficiență ridicată și o gamă largă de rachete, inclusiv rachetele Kh-31, care sunt destinate suprimării apărării antiaeriane a inamicului și efectuării loviturilor de înaltă precizie departe în spate frontului. Fără îndoială, avioanele belaruse Su-30SM sunt superioare avioanelor de vânătoare F-16 și F-18, care constituie baza subunităților de atac ale Forțelor Aeriene NATO. Capacitățile F-15 sunt "aproximativ egale", dar acest lucru nu reprezintă o mare consolare pentru "parteneri".

Military Watch menționează de asemenea capacitățile sistemului de apărare antiaeriană S-400. În ianuarie 2021, Ministerul Apărării al Belarusului a anunțat despre lucrările precontractuale pentru achiziționarea acestor complexe. Însă analiștii occidentali cred că această armă se află deja la dispoziția armatei bieloruse. Sistemul de apărare antiaeriană S-400 este conceput pentru a neutraliza avioanele stealth moderne de înaltă performanță, inclusiv avioanele americanele F-22 și F-35. Având o putere de foc semnificativă, sistemul este capabil să distrugă simultan până la 80 de avioane. Mobilitatea ridicată, timpul scurt de desfășurare și de pregătire pentru lansarea rachetelor reprezintă factorii cheie a supraviețuirii sistemului. Perspectivele belaruse ale S-400 sunt susținute de mijloacele de apărare antiaeriană cu rază de acțiune mai scurtă – trei regimente de S-300PS, precum și de sistemul Tor-M2E și de sistemele locale Buk-MB3K.

În al treilea rând, NATO este "amenințată" de sistemul de rachete operativo-tactic "Tocika". Lansatorul mobil și racheta balistică cu combustibil solid asigură un timp foarte scurt de desfășurare și de lansare. Raza de acțiune estimată a rachetei balistice cu un focos de aproximativ 490 kg este de până la 190 km. Racheta are o viteză hipersonică (mai mare de 5 Mach), fapt ce complică interceptarea acesteia. "Tocika" este eficientă pentru distrugerea aerodromurilor și a obiectelor de apărare antiaeriană ale inamicului.

Avionul de luptă multirol MiG-29 de a patra generație stă la baza parcului de avioanelor de vânătoare ale Forțelor Aeriene și a apărării antiaeriene a Republicii Belarus. Aeronava dispune de caracteristici excelente, a primit o nouă avionică, noi sisteme de arme și de război electronic. Una dintre cele mai notabile actualizări este integrarea rachetei universale din clasa "aer-aer" R-77, cu o rază de acțiune de până la 100 km.

Lista "coșmarurilor" NATO este închisă de o duzină de elicoptere de atac Mi-24. Bine înarmate, blindate și rapide, aeronavele și-au dovedit eficiența și vivacitatea ridicată în multe teatre de război – începând de la Afganistan până la Siria. Occidentul presupune că, într-o situație de conflict armat, avioanele Mi-24 bieloruse vor fi desfășurate împreună cu elicoptere de transport militar Mi-8 și o brigadă de forțe speciale de aproximativ 12 mii, care dispune de un potențial semnificativ de luptă pentru operațiuni în spatele inamicului – "standardele lor de instruire sunt considerate unele dintre cele mai înalte în Europa".

Măsurile compensatorii ale Republicii Belarus și Federației Ruse

Cea mai optimă și probabilă pentru NATO este tactica "cer închis" și bombardarea masivă a obiectelor strategice ale Republicii Belarus cu rachete de croazieră de la o distanță sigură, așa cum a fost cazul anterior în Iugoslavia și Libia.

Răspunzând în mod adecvat la provocări și amenințări, Minskul intenționează să investească, în următorul deceniu, mijloace semnificative în armele fabricate în Rusia (în principal de apărare antiaeriană). Potențialul de luptă al Forțelor Armate ale Republicii Belarus reprezintă astăzi un factor semnificativ în descurajarea posibilelor ostilități din partea țărilor vecine extrem de militarizate – țările Baltice și Polonia. Dar faptul că Moscova se află în spatele Minskul ”răcorește” cel mai mult ʺcapetele înfierbântateʺ de la Bruxelles și Washington.

Incidentul cu aterizarea unui avion minat al companiei Ryanair pe aeroportul din Minsk a arătat cât de mult Occidentul este pregătit pentru o confruntare dură cu Republica Belarus sub orice pretext. Anterior, Aleksandr Lukașenko a declarat: "Uitați-vă, ce presiune fără precedent se exercită astăzi asupra țării, cum vor să ne dea agresiv o lecție, să ne pună la punct, să ne provoace folosind cele mai murdare metode și tehnologii. Toată escaladarea din partea Occidentului – este invidia, neputința și furia lor din cauza faptului că nu au reușit să realizeze în Belarus o rebeliune armată și o lovitură de stat".

Serghei Șoigu
© Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation

Este adevărat, dar nu este tot adevărul. Prăbușirea planurilor de "integrare europeană" a Republicii Belarus conform scenariului ucrainean a fost, în mare măsură, facilitată de poziția calmă, fermă și fără echivoc a Rusiei. Moscova și Minskul conștientizează faptul că Occidentul folosește Belarusul pentru a dezvolta tehnologii pentru o "revoluție culorată" în Rusia și nu se va opri după eșecul din 2020. "Partenerii" occidentali distrug cu imprudență sistemul de securitate din Europa și forțează astfel Moscova și Minskul să se opună activ și asimetric. Pe fondul turbulențelor nord-atlantice, apropierea militar-politică dintre Republica Belarus și Federația Rusă continuă cu atât mai eficient, cu cât presiunea externă este mai dură.

Forțele Armate ale Rusiei și Belarusului au început pregătirile pentru exercițiile strategice comune "Zapad-2021", care vor avea loc în perioada 10-16 septembrie pe zeci de poligoane ale Uniunii Statale Rusia-Belarus. Trupele și forțele exersează redislocarea în zonele de antrenament. Ca parte a manevrelor "Zapad-2021", și polițiștii de Frontieră din cele două țări vor executa acțiuni de contra-diversiune. Până la sfârșitul anului 2021, în Districtul miliar Vest vor fi formate aproximativ 20 de noi formațiuni și unități ale Ministerului Apărării al Federației Ruse. Evident, și în cadrul Forțelor Armate ale Republicii Belarus au loc mari schimbări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

400
Tagurile:
arme, Armata, Belarus
Tematic
"Armata din adâncuri": SUA au trimis ucigași profesioniști în întreaga lume
"Vom fi nevoiți să renunțăm": Armata SUA și-a recunoscut tancul ca nepotrivit pentru luptă
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж в полицейском автомобиле (11 апреля 2019). Лондон

Snowden și Zaharova, după moartea lui McAfee: “Assange ar putea fi următorul”

99
(reînnoit 18:45 24.06.2021)
Celebrul Edward Snowden intervine după moartea suspectă a lui John McAfee și prezice cine ar fi următoarea țintă! Maria Zaharova comentează afirmația

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. La scurt timp după anunțarea decesului lui John McAfee, Edward Snowden, celebrul specialist ex-NSA care a dezvăluit acțiunile ilegale a serviciilor secrete americane a comentat, anunțând posibila țintă a Sistemului ocult – Deep State.

”Europa nu ar trebui să-i extrădeze pe cei acuzați de infracțiuni non-violente către un sistem judiciar atât de nedrept (din SUA, n.n.) - și un sistem penitenciar atât de crud - încât inculpații nativi ar prefera să moară decât să devină supuși acestuia”, a scris Edward Snowden, aruncând ”nucleara”: ”Julian Assange ar putea fi următorul”.

În contextul actual, propunerea concretă a lui Snowden pentru statele europene, care primesc asemenea cereri de extrădare din parte SUA, este următoarea: ”Până la reformarea sistemului, un moratoriu ar fi necesar”.

​Reamintim că Julian Assange este jurnalistul australian care a dezvăluit, prin celebrele ”wikileaks”, documente și date despre acțiuni secrete din lumea întreagă, în primul rând ale liderilor americani - de la nenorocirile de la Guantanamo la implicarea liderilor SUA în conflictele din Orient și în terorism, dar și despre mega afacerea deșeurilor toxice depozitate în Africa. Assange a primit numeroase premii pentru jurnalism, dar a devenit o țintă pentru autoritățile SUA, care îi aduc acuzații extrem de grave.

Pentru eliberarea sa depun eforturi mai multe organizații de presă și ale societății civile.

Comentând mesajul lui Snowden, Maria Zaharova a scris: ”De acord cu Edward”.

”Assange a fost influențat, torturat și acum nu avem nicio idee despre ce îi fac”, scrie Marian Zaharova, completând – ”apoi, anglo-saxonii vor da o linie de comunicat de presă, spunând „sufletul poetului nu putea suporta rușinea insultelor meschine” și atât”.

Occidentul știe să efectueze astfel de operațiuni, scrie Zaharova, subliniind că istoricul lor este plin de asemenea cazuri.

Postare

Să mai menționăm că John McAfee anunța, printr-un mesaj pe Twitter:

”Am colectat dosare despre corupție în guverne. Pentru prima dată, numesc nume și specificități. Voi începe cu un agent corupt al CIA și doi oficiali din Bahamas. Vin astăzi. Dacă sunt arestat sau dispar, peste 31 de terrabiți de date incriminatoare vor fi eliberate presei”, a scris McAfee acum 2 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
Zaharova, Julian Assange, Eduard Snowden


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

639
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

639
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Brigada Fulger

Maximă precauție! Mascații „Fulger” au stat toată noaptea la Otaci după bătaia în masă