Pandemia de coronavirus

SUA au găsit vinovatul pentru pandemia de coronavirus

1199
(reînnoit 20:14 31.05.2021)
Cu o regularitate surprinzătoare, care duce la cele mai neplăcute suspiciuni, epidemii ale unor boli carte au fost învinse demult izbucnesc anume acolo unde funcționează laboratoarele biologice americane.

Trump și Biden au ajuns brusc la un numitor asupra COVID-19, scrie într-un editorial pentru RIA Novosti Victoria Nikiforova. Ex-președintele Statelor Unite a declarat, încă de la începutul pandemiei, că virusul a ieșit la libertate dintr-un laborator din Wuhan, China. Joe Biden și întregul Partid Democrat au negat, cu spumă la gură, însăși posibilitatea originii artificiale a virusului.

Și iată – o întorsătură bruscă. De săptămâna trecută, președintele Biden consideră posibil faptul că virusul a fost creat într-un laborator. Iar Facebook-ul a încetat să mai interzică postările în care se discută despre posibilitatea originii artificiale a misterioasei boli.

Mai mult, de îndată ce administrația de la Washington a recunoscut posibilitatea că coronavirusul ar fi fost creat artificial, a fost găsit și vinovatul. La ordinul președintelui Biden, serviciile speciale americane se vor ocupa exclusiv de versiunea chineză a originii virusului. Altele nici măcar nu sunt luate în calcul.

Ghenadi Onișcenko
© Sputnik / Владимир Трефилов

Acuzarea Republicii Populare Chineze fie de neglijență, fie, în general, de diversiune, este evident nefondată. Singura informație pe care se bazează întreaga mișcare anti-chineză este un articol din The Wall Street Journal, care susține că, încă înainte de începerea oficială a pandemiei, unii oameni de știință din Wuhan s-au îmbolnăvit de ceva similar coronavirusului, însă toată povestea aceasta este complet sumbră și nefondată.

Beijingul oficial obiectează în mod rezonabil că oamenii de știință americani se ocupau încă mai activ decât cei chinezi de experimentele cu viruși, inclusiv de încorporarea în ei a anumitor secvențe care să le permită să pătrundă mai bine în celulele umane.

De asemenea, îngrijorează cronologia evenimentelor din vara și toamna anului 2019. În luna august se închide brusc celebrul laborator biologic militar american Fort Detrick. Acolo sunt păstrați și analizați cei mai periculoși viruși și cele mai periculoase bacterii de pe planetă. Colecția selectată ”cu dragoste” conține și antrax, și variolă, și ciumă. Oamenii de știință extrem de secretizați experimentează în mod creativ cu aceste mostre, dezvoltând în baza lor noi variante, încă mai periculoase.

Aici merită amintit faptul că (așa cum a reamintit de mai multe ori Ministerul rus de Externe) SUA sunt unul dintre puținele state ale lumii care nu au semnat protocolul privind controlul reciproc asupra punerii în aplicare a BTWC (Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice). Adică, toate statele care au fost de acord cu această Convenție, inclusiv Rusia, și China, își pot verifica reciproc laboratoarele. Dar ceea ce se întâmplă în laboratoarele biologice din SUA nu este cunoscut pentru știință. Dacă SUA respectă sau nu Convenția în realitate – este o întrebare deschisă.

Și iată laboratorul Fort Detrick se închide din cauza unei ʺscurgeriʺ. Nivelul sporit de secretizare nu permite să se facă public exact ce anume s-a ʺscursʺ, unde și în ce cantități. Însă în luna septembrie a aceluiași an, în Statele Unite începe o epidemie ciudată de boli pulmonare. La început se spunea că este cauzată de țigările electronice. Mai exact, de un amestec nou, misterios, pentru țigări electronice, a cărui utilizare se dovedește a fi letală.

Simptomele bolii includ dezvoltarea rapidă a pneumoniei, distrugerea extensivă a organelor interne – în general, seamănă foarte mult cu tabloul clinic al COVID-19. În octombrie, militarii americani merg la Wuhan pentru competiții sportive internaționale și anume acolo, potrivit unor experți chinezi, coronavirusul american este transmis către localnici.

Ipoteza tovarășilor chinezi poate fi discutată, dar în ansamblu pare mult mai logică decât acuzațiile venite din partea Statelor Unite. De asemenea, este alarmant faptul că, timp de mai bine de un an, toate forțele propagandei americane s-au concentrat pe apărarea teoriei originii naturale a virusului.

Anthony Fauci, principalul supraveghetorul al coronavirusului în Statele Unite, a negat cu tărie, timp de un an întreg, orice ipoteză de origine artificială. Pe rețelele de socializare erau admonestați și persecutați acei ʺdisidențiʺ, care îndrăzneau să se îndoiască de originea sa naturală.

Declarația despre originea artificială a virusului l-a costat pe Luc Montagnier, un proeminent virusolog francez și laureat al Premiului Nobel, aproape tot – și cariera, și reputația. Însă el doar a demonstrat publicului acea secvență din structura SARS-CoV-2 care pare împrumutată de la virusul HIV și poate indica faptul că coronavirusul a fost creat de om.

Virusologul american de origine chineză Bing Liu a fost împușcat în urmă cu un an la Pittsburgh, exact în plină activitate de studiere a structurii coronavirusului. El a reușit doar să declare că a făcut o descoperire interesantă, însă brusc a fost ucis.

Mașinăria mass-media americană a format rapid și a impus societății un fel de consens. Dacă ești un liberal progresist și democrat, atunci votezi cu inima pentru Biden, te izolezi conștient și crezi în originea naturală a coronavirusului. Dacă ești un retrograd fără șanse, atunci votezi pentru Trump, critici lockdown-ul fără sfârșit și crezi că coronavirusul a fost produs într-un laborator.

Anume această divizare a societății a fost impusă de principalele platforme de internet și rețele sociale. Dar majoritatea dintre ele sunt instrumente de influență pur americane. Se pare că versiunea originii naturale a fost impusă agresiv tocmai pentru că partenerii americani au încercat să-și ʺacopereʺ propriile laboratoarele.

Totuși, nu au fost găsite deocamdată dovezi științifice despre originea naturală a coronavirusului. Ultima dată, ele au fost căutate de misiunea OMS, care a lucrat iarna aceasta în China. Experții internaționali nu au putut găsi căile prin care virusul ar fi putut trece de la lilieci la oameni.

Un timp, oamenii de știință dădeau vina pe pangolini. Însă a rămas neclar cum aceste animale rare ar fi putut deveni un ”mediator” între boală și om. Singura justificare convingătoare pentru un astfel de scenariu a fost prezentată de autorii serialului "South Park", dar ea este prea amuzantă și indecentă pentru a fi citată într-o publicație serioasă. Mai pe scurt, atât pangolinii, cât și liliecii rămân neimplicați. Însă experții OMS nu au găsit nicio posibilitate de ʺscurgereʺ din laboratorul Wuhan.

Nici diferența evidentă în amploarea cercetărilor de laborator nu este în favoarea partenerilor americani. Republica Populară Chineză nu are laboratoare biologice în străinătate. SUA are mai mult de o sută – ele sunt situate în 25 de țări ale lumii. Printr-o coincidență ciudată, majoritatea sunt concentrate de-a lungul granițelor Rusiei și Chinei. Numai în Ucraina există 16 astfel de laboratoare americane.

Au existat incidente periculoase acolo? Desigur. Și nu numai unul. În 2015, revista americană USA Today a scris despre sute de cazuri flagrante. Jurnaliștii au menționat că, numai în 2014, ʺscurgerileʺ au inclus în sine agenții cauzali ai bolii virale Ebola, ai gripei aviare și ai variolei. Iar Ministerul Apărării al SUA ʺdin greșealăʺ a trimis spori vii de antrax la o bază din Coreea de Sud. De teama epidemiei mortale, coreenii chiar au ieșit la demonstrații.

Într-un laborator biologic georgian, savanții americani au testat pe oameni un nou medicament foarte toxic, dezvoltat de firma Gilead (unul dintre acționarii săi principali este Donald Rumsfeld, ex-ministru al Apărării al SUA). În urma experimentelor pe oameni, 73 de persoane au murit.

Cu o regularitate surprinzătoare, care duce la cele mai neplăcute suspiciuni, epidemiile de boli învinse deja de mult timp izbucnesc exact acolo unde funcționează laboratoarele biologice americane.

Este puțin probabil că vom afla vreodată dacă ʺscurgerileʺ de virusuri și bacterii mortale sunt simple neglijențe sau o operație planificată. Prima opțiune nu este mai bună decât a doua. Cu toate acestea, dacă ne imaginăm posibilitatea unei diversiuni guvernamentale globale – pur teoretic desigur – atunci acesta nu este nicidecum stilul Chinei, care preferă o mișcare lentă și inexorabilă înainte. Astfel de gesturi impulsive sunt caracteristice în ultima perioadă anume partenerilor americani, care ʺrăspândescʺ haos în întreaga lume și care distrug orice structuri într-o încercare zadarnică de a încetini declinul lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1199
Tagurile:
China, coronavirus, pandemie, laborator, Sua
Tematic
Cum influențează coronavirusul asupra creierului – ce au descoperit savanții
Vaccinurile sunt neputincioase împotriva unor mutații ale coronavirusului
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

128
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin