Tu-160

De ce Rusia a transferat bombardiere în Marea Mediterană

258
(reînnoit 19:49 27.05.2021)
Bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, capabile să transporte arme nucleare, prezente la baza aeriană Khmeimim din Siria, reprezintă răspunsul adecvat al Moscovei la exercițiile la scară largă și provocatoare ale SUA și NATO.

Bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, capabile să transporte arme nucleare, prezente la baza aeriană Khmeimim din Siria, reprezintă răspunsul adecvat al Moscovei la exercițiile la scară largă și provocatoare ale SUA și NATO, Defender Europe 2021, în apropierea frontierelor vestice ale Federației Ruse și a zonelor de interes național. Este o reamintire aspră și vizibilă a vulnerabilității flancurilor și mijloacelor Alianței pentru un atac de represalii.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat ieri: "Situația internațională dificilă, riscurile potențiale și amenințările la adresa securității militare a Rusiei, inclusiv în imediata vecinătate a frontierelor noastre, necesită o pregătire de luptă constantă și ridicată din partea Forțelor Armate Ruse". Nu este o coincidență faptul că în aceeași zi s-a descoperit că trei bombardiere supersonice purtătoare de rachete Tu-22M3, cu o geometrie variabilă a aripilor, au aterizat pentru prima dată la baza aeriană rusească din Khmeimim, Siria.

Desfășurarea acestor aeronave în Siria demonstrează disponibilitatea Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse de a opera eficient în orice regiune a lumii. Fiecare purtător de rachete este capabil să transporte la bord până la 24 de tone de muniție. Armamentul standard al avioanelor Tu-22M3 include rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune Kh-32, Kh-101 (sau Kh-102 cu focos nuclear) și rachetele hipersonice ʺKinjalʺ. În imaginile furnizate de Ministerului Apărării al Federației Ruse se pot observa rachete de croazieră anti-navă supersonice cu o rază de acțiune de până la 600 km, iar acest lucru sugerează că pozițiile jihadiștilor nu reprezintă ținte prioritare ale misiunii siriene, principala sarcină a avioanelor Tu-22M3 fiind controlul ʺteatruluiʺ maritim.

Între timp, două grupuri aeronavale (CVGB) NATO intenționează să-și demonstreze capacitățile în apropierea coastei Republicii Arabe Siriene ca parte a exercițiilor globale Defender Europe 2021, care se desfășoară astăzi în Europa, Asia și Africa. Grupul aeronaval al Marinei Marii Britanii (două distrugătoare, două fregate și un submarin), în frunte cu portavionul Queen Elizabeth, se îndreaptă pentru prima dată spre estul Mării Mediterane, unde sunt planificate manevre comune cu portavionul francez Charles de Gaulle. În componența escadrei britanice – peste 30 de avioane bazate pe transportoare, inclusiv avioane de vânătoare F-35. Prin desfășurarea a trei purtători de rachete Tu-22M3 în Siria, Rusia a depășit ʺparteneriiʺ și a restricționat libertatea de manevră în regiune.

Confruntare dură

Înainte de prima campanie a HMS Queen Elizabeth, comandantul grupului britanic aeronaval, Steve Moorhouse, a declarat: ʺSuntem gata să ne luptăm și să câștigăm, inclusiv în cele mai dificile circumstanțeʺ. Patosul pare excesiv, doar teroriștii din Orientul Mijlociu nu au nave și avioane, iar Londra nu a declarat război niciunui stat mediteranean. Comentariul de ieri al Ministerului Apărării al Federației Ruse pare mai modest și mai adecvat: ʺEchipajele bombardierelor cu rază lungă de acțiune vor dobândi abilitățile practice a exersării sarcinilor de instruire în noile regiuni geografice pe parcursul efectuării zborurilor în spațiul aerian deasupra acvatoriului Mării Mediteraneʺ. Și totuși, în confruntarea tehnologică, sunt garantate ʺcircumstanțe dificileʺ ʺpartenerilorʺ americani, britanici și francezi.

Pe 26 mai, bombardierele rusești purtătoare de rachete cu rază lungă de acțiune au început să îndeplinească sarcini de patrulare a spațiului aerian deasupra Mării Mediterane, de unde și toată Europa de Vest poate fi ușor ʺîmpușcatăʺ. Puternicii Tu-22M3 sunt uneori numiți ʺucigași de portavioaneʺ, întrucât arsenalul unei singure aeronave este suficient pentru a distruge un grup aeronaval al unui potențial inamic – în orice moment al zilei și în condiții de contracarare radioelectronică. În consecință, trei aeronave asigură dominarea completă a Forțelor Aerospațiale Ruse în direcția Mediteraneană. În caz de necesitate, Tu-22M3 vor fi ajutați de avioanele de vânătoare Su-30 și de complexele de rachete cu rază lungă de acțiune S-400, dislocate la baza Khmeimim.

Experții occidentali consideră că zborurile active ale bombardierelor rusești deasupra Mării Mediterane ar putea obliga Alianța Atlanticului de Nord să aloce mai multe fonduri pentru a-și apăra partea de Sud, ceea ce va aduce beneficii securității Rusiei. Pentagonul și NATO nu au o apărare eficientă împotriva aeronavei Tu-22M3, care este una dintre cele mai versatile din lume, fiind capabilă să atace ținte strategice și tactice pe uscat și pe mare cu arme de înaltă precizie.

Publicația americană Drive a atras anterior atenția asupra faptului că bombardierele rusești purtătoare de rachete de la Khmeimim pot distruge ținte în Europa dintr-o direcție nouă, sudică și, în cazul unui conflict armat, pot lupta împotriva Marinei Alianței, ʺpot să reacționeze mai eficient la situații neprevăzute și de criză în Orientul Mijlociu și în Africa de Nordʺ.

Publicația Military Watch a completat imaginea zugrăvită de Drive: ʺOperațiunile militaro-aeriene și militaro-navale rusești din Siria au făcut mult mai mult decât pur și simplu respingerea grupurilor jihadiste... În același timp, poziția țării în regiune i-a permis să ocolească efectiv NATO dinspre sud și să demonstreze o serie de abordări revoluționare, noi oportunități de atac".

Într-adevăr, modernizarea bazei aeriene siriene Khmeimim a consolidat poziția și influența politico-militară a Rusiei în Marea Mediterană. La baza aeriană a fost finalizată reconstrucția celei de-a doua piste, cu o înlocuire completă a stratului superior a pistei, a echipamentelor luminoase și radiotehnice. Pista cu o lungime de aproximativ 3000 m a fost construită folosind cele mai moderne tehnologii și permite primirea a tuturor tipurilor de avioane, inclusiv a avioanelor strategice Tu-160M ​și a avioanelor de transport militar An-124. Experții consideră desfășurarea în curs a aeronavelor Tu-22M3 ʺdrept o importantă victorie geopolitică și militară a Federației Ruse în regiuneʺ. În special, Military Watch notează: ʺDesfășurarea avioanelor Tu-22M3 ca un activ mai scump reflectă încrederea crescândă că situația cu securitatea în Siria s-a stabilizat, întrucât astfel de aeronave costisitoare cu rază lungă de acțiune sunt rareori desfășurate la bazele din apropierea liniei frontului".

Raza de luptă

Avionul multifuncțional, supersonic, purtător de rachete, cu rază lungă de acțiune și cu o geometrie variabilă a aripilor Tu-22M3 a fost creat pentru a rezolva sarcini speciale. Nu are analogi în lume. Ocupă o nișă între aviația strategică și aviația operativo-tactică, fiind conceput pentru a distruge. Este înarmat cu rachetelele de croazieră ghidate Kh-32, Kh-101 (sau Kh-102 cu focos nuclear), cu rachetele hipersonice Kh-47M2 ʺKinjalʺ, precum și cu bombe avia, pentru a distruge ținte terestre și maritime de la altitudini mari, medii și joase în intervalul de viteze cuprins între 1000 și 2300 de km/h, în condiții de funcționare a mijloacelor inamice moderne de apărare antiaeriană și radioelectronice.

Raza de luptă a avioanelor Tu-22M3, la o sarcină maximă de luptă, fără realimentare, este de aproximativ 2000 de km. Prin urmare, dezvoltarea bazei aeriene Khmeimim este un factor serios în descurajarea politică și militaro-strategică a unui potențial inamic împotriva acțiunilor agresive la adresa Rusiei și a aliaților săi din Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Aeronavele zboară deasupra Mării Mediterane cu scopul de a ʺdescoperi situația de la suprafața apeiʺ, iar lucrul echipajelor asupra navelor este diferit de cel asupra obiectivelor terestre. Este o experiență foarte utilă.

Rachetele prezente la bordul aeronavei Tu-22M3 o face letală pentru un potențial inamic. Șase rachete pot fi plasate în compartimentele corpului avionului, iar încă patru sunt suspendate sub aripă și fuzelaj. De asemenea, este prevăzută înarmarea avionului cu bombe ajustabile de înaltă precizie. De exemplu, racheta supersonică anti-navă Kh-32 zboară către țintă la o viteză de 5 Mach, la o altitudine de până la 40 de km – la o depărtare de până la 1000 de km, adică bombardierul Tu-22M3M este capabil să distrugă grupul aeronaval inamic fără a intra în zona de acțiune de 700 de kilometri a apărării antiaeriene a acestuia. O lovitură din stratosferă este irezistibilă cu ajutorul mijloacelor complexului maritim de apărare anti-rachetă Aegis.

Rusia nu aspiră să ʺconducă lumeaʺ cu ajutorul armelor, ea este prezentă în regiunea Mediteraneană pe bază legală, ajută guvernul legitim al Regiunilor administrative speciale ale Chinei să elimine rămășițele elementelor teroriste și facilitează dialogul politic intern sirian. Și chiar și noua pistă a bazei aeriene Khmeimim este o contribuție semnificativă la viitorul pașnic al republicii arabe. Într-o bună zi, aici vor putea ateriza avioane civile din întreaga lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

258
Tagurile:
bombardier, Rusia, Marea Mediterană
Tematic
Avionul rusesc MiG-31 escortează un avion spion american
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

95
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate