imagini din arhivă

Rusia poate apăra lumea împotriva a 8 000 de rachete de croazieră NATO

178
Rachete de croazieră ale NATO nu au fost concepute pentru apărere și securitate, dar pentru agresiune. Astăzi, doar armele antirachetă ale Rusiei pot să oprească Alianța de operațiunile militare agresive împotriva Eurasiei.

Miile de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, acumulate de țările Alianței Atlanticului de Nord, nu au nicio legătură cu ceea ce ține de apărare și securitate. Aceste complexe de atac au fost concepute inițial pentru agresiune. Anterior, rachetele NATO ʺsoluționau crizeleʺ și ʺsemănau democrațiaʺ în Irak, Iugoslavia, Libia și Siria. Astăzi, doar armele antirachetă puternice ale Rusiei opresc Alianța de la organizarea în continuare a operațiunilor militare agresive pe teritoriul statelor independente ale Eurasiei, desemnate în mod arbitrar ʺoutsideriʺ la Washington și Bruxelles. 

Directorul general al concernului rusesc de apărare ʺAlmaz-Anteyʺ, Yan Novikov, a declarat că țările NATO ʺau adunatʺ mai mult de 8 000 de rachete de croazieră noi și că acestea reprezintă principala armă a unui potențial atac aerospațial. În plus, navele spațiale secrete americane X-37 pot transporta la bord arme nucleare pe orbita Pământului: ʺS-a declarat oficial că aceste vehicule sunt create pentru diverse scopuri științifice și de recunoaștere. Dar noi înțelegem că, cu astfel de compartimente libere și posibilități, conform estimărilor noastre, o mică navă poate transporta până la trei focoase nucleare, iar una mare până la șase".

Statele Unite intenționează să lanseze încă două nave spațiale pe orbită până în 2025, mărind constelația X-37 până la opt, iar aceasta este o provocare serioasă. Cu toate acestea, Yan Novikov a subliniat că Rusia poate rezista oricăror mijloace moderne de atac aerospațial.

Concernul ʺAlmaz-Anteyʺ produce peste 30 de tipuri de radar mobile multifuncționale. Astfel, radarul ʺNebo-Mʺ ʺvedeʺ perfect cele mai noi avioane de luptă ʺinvizibileʺ, inclusiv avioanele de vânătoare americane F-22 Raptor și F-35 Lightning II. Din această serie de înaltă tehnologie mai fac parte și puternicele sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă S-400 "Triumf" și S-500 "Prometey", care nu au asemănare în lume. Dezvoltarea unor astfel de arme reprezintă o prioritate strategică pentru Federația Rusă. Noile provocări și amenințări necesită un răspuns prompt și eficient. O nouă serie de întâlniri între Ministerul Apărării și Complexul militar-industrial privind construcțiile militare și dezvoltarea armamentului, sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin, începe pe 25 mai.

Amenințare spațială

Rachetele de croazieră cu rază lungă de acțiune au fost analizate până la cel mai mic detaliu de multă vreme de mass-media. Nava spațială US Space Force X-37 și-a efectuat primul său zbor de 220 de zile în afara atmosferei Pământului în 2010 și rămâne a fi în continuare un mister. Se știu puține lucruri despre capacitățile ei. Programul a fost clasificat în 2004, dar și până nu demult experții se întrebau: nava spațială este o amenințare militară sau un experiment științific al NASA și agenției DARPA? Cu fiecare lansare, durata aflării pe orbită a dronelor reutilizabile este în crește. De exemplu, al patrulea zbor al navei X-37 a durat 718 zile, iar al cincilea – 780. 

Conform informațiilor oficiale, programul X-37 reprezintă o dezvoltare experimentală a tehnologiilor în domeniul navelor spațiale fără pilot reutilizabile cu o anumită sarcină utilă. Aeronava are o lungime de 9 m, o anvergură de 4,5 m, o greutate la lansare de 5 tone și este capabilă să ia la bord (în compartimentul central cu un volum de câțiva metri cubi) aproximativ o tonă de sarcină utilă. Conturul navei spațiale seamănă cu naveta spațială reutilizabilă sovietică ʺBuranʺ sau cu cea americană Space Shuttle.

Navele spațiale americane au fost lansate cu ajutorul vehiculelor de lansare spațială Atlas V 501 și Falcon 9. Pe orbitele din apropierea Pământului, cu o altitudine cuprinsă între 200 și 750 de km, navele au investigat, manevrat și au redus sarcina utilă. Publicația Military Watch a dezvăluit specializarea aeronavei pe 23 mai: ʺX-37 poate efectua atacuri nucleare din spațiuʺ. Realizarea unor astfel de posibilități este interzisă de acordurile internaționale, dar autorii publicației au identificat imediat (în titlu) și ținta probabilă: ʺEste oare Rusia capabilă să oprească un atac nuclear al X-37?ʺ. Americanii cred că astfel de vehicule pot oferi Statelor Unite un avantaj decisiv într-un potențial război pe viitor. De fapt, X-37 face parte din programul de militarizare a spațiului cosmic și nu este o coincidență faptul că, în 2019, a fost creată oficial a șasea ramură a Forțelor Armate ale SUA – Forțele Spațiale. Rusia este nevoită să răspundă în mod adecvat la amenințarea din spațiul cosmic.

Răspuns asimetric

Nu este rentabil din punct de vedere economic să construim o flotă ʺoglindităʺ de avioane de vânătoare spațiale fără pilot, deși este posibil din punct de vedere tehnologic, iar Rusia dispune de astfel de aeronave. Este mai eficient și mai ieftin să formăm o apărare modernă antirachetă și antisatelit pe Pământ.

În caz de necesitate, sistemul rusesc hipersonic de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază lungă de acțiune S-500 ʺPrometeyʺ va ʺeliminaʺ cu succes navele spațiale și sateliții inamici de pe orbită. Caracteristicile S-500 depășesc semnificativ sistemul S-400 și oferă o rază de distrugere de 600 de kilometri a țintelor care zboară la viteze de până la 25 mii km/h. Sistemul ʺPrometeyʺ a fost creat pentru a combate o gamă largă de echipamente, inclusiv mijloacele de atac aerospațial (și cele care nici măcar nu au fost inventate încă) – la altitudini de până la 200 de km. Vă reamintesc, că sistemul de apărare antiaeriană S-400 ʺTriumfʺ a fost dezvoltat ținând cont de capacitățile de luptă ale avioanelor de vânătoare de-a cincea generație a F-22 și F-35 ale Forțelor Aeriene ale SUA și funcționează la altitudini cuprinse între 5 metri și 60 de kilometri, iar raza de distrugere a țintelor este de 400 de km.

Următoarea generație de interceptori grei rusești – MiG-41 – va fi dezvoltată în principal pentru operațiuni de luptă în spațiul cosmic apropiat. Anterior, directorul general al corporației ʺMiGʺ, Ilya Tarasenko, a spus că avionul nou din punct de vedere tehnologic va zbura la viteze de 4-5 Mach, adică la viteze de peste 6000 km/h și va îndeplini sarcini în spațiu. Vehiculul pilotat este dezvoltat cu perspectiva de a trece la producția unei versiuni de bază fără pilot.

Флаги России, ЕС
© Sputnik / Владимир Сергеев

Astăzi, pentru a neutraliza navele spațiale și sateliții inamici, Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse sunt capabile să utilizeze avioanele modernizate MiG-31, care sunt considerate cele mai puternice avioane de luptă din lume, în ciuda apariției avioanelor de luptă de generația a cincea. Avionul de vânătoare a celei de-a patra generație MiG-31 este capabil să transporte un arsenal cu o greutate mai mare de 9 tone și să folosească rachete la viteze de până la 2,83 Mach. Potrivit Military Watch, MiG-31 își poate folosi armele și în spațiul cosmic.

Pe fondul sistemelor rusești perfecționate de apărare antiaeriană și antirachetă și al avioanelor de vânătoare, superioritatea în luptă a navelor spațiale americane fără pilot X-37 nu este evidentă – sunt prea vulnerabile pe orbita Pământului. Iar rachetele de croazieră ale Statelor Unite și ale NATO sunt cu atât mai accesibile, numărul lor nu asigură un salt calitativ. Rusia rămâne un lider în dezvoltarea și producția sistemelor de arme de înaltă tehnologie, consolidând în acest mod pacea pe planetă.

178
Tagurile:
cosmos, RUSIA, rachete, NATO
Dolar

Record istoric: Inflația din SUA pune în pericol economia globală

103
Statele Unite se confruntă cu o creștere fără de precedent a inflației. Cu toate acestea, Rezerva Federală nu întreprinde nicio măsură. Experții consideră că această pasivitate ar putea provoca o criză de proporții în 2023.

MOSCOVA, 21 iun – RIA Novosti. O astfel de inflație nu a existat în SUA de pe timpul crizei financiare globale din 2008. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare refuză să înăsprească politica monetară. Deutsche Bank a avertizat deja: inacțiunea va avea consecințe proaste. Această bombă cu un efect întârziat amenință întreaga economie a lumii.

Accelerarea inflației

În luna mai inflația în SUA a crescut până la cinci procente în termeni anuali. Indicele de bază al prețurilor de consum, cu excepția mărfurilor volatile, cum ar fi resursele energetice și produsele alimentare, a crescut cu 3,8 la sută comparativ cu anul trecut – un nivel maxim din iunie 1992. S-a scumpit totul – automobilele, tehnica, mobila, biletele la cursele aeriene, îmbrăcămintea, produsele alimentare.

Economiștii Băncii Mondiale susțin că majoritatea statelor care aplică țintirea directă a inflației (inclusiv Rusia) nu au motive de îngrijorare: indicatorul va putea reveni, inclusiv în intervalul țintă.

Cu toate acestea, în SUA situația este diferită. Sistemul Rezervei Federale nu întreprinde nimic. În luna martie, șeful Rezervei, Jerome Powell, a declarat că nu vede nicio problemă în creșterea temporară a țintei de două la sută.

Cauzele creșterii accelerate a prețurilor de consum sunt evidente. De la începutul pandemiei, autoritățile americane au cheltuit pentru măsurile anticriză de la șase la nouă trilioane de dolari, tiparul de bani lucrând la turații maxime. Odată cu venirea lui Joe Biden, economia țării a mai obținut aproximativ două trilioane. E vorba de un pachet gigantic de măsuri stimulatorii, preponderent în sfera socială.

Datorii imense și un dolar slab

Cantitatea mare de bani a sporit datoria de stat cu un sfert. Acum această cifră depășește 28 de trilioane de dolari (aproximativ 130 la sută din PIB).

Economiștii au avertizat că noile injecții în economie ar putea avea efecte negative. Va crește povara bugetară, vor crește prețurile din cauza surplusului de bancnote nesusținute de o creștere corespunzătoare a producției.

Riscul inflaționist este, de asemenea, agravat de cererea amânată a consumatorilor pe fondul unui nivel ridicat de economii în exces. În pandemie, consumatorii americani au acumulat 1,6 trilioane de dolari, pe care încep să le cheltuie.

Un flux puternic și proaspăt de bancnote a lovit moneda americană. Dolarul se depreciază, devenind tot mai puțin atrăgător pentru investitori. În anul 2020, în raport cu euro, valoarea acestuia a scăzut de la 0,8934 la 0,8149, aproximativ cu nouă la sută. În anul 2021 ar putea să coboare cu alte 5-7 la sută.

Un alt factor este presiunea bugetară fără precedent. În anul financiar 2020 deficitul acestuia a ajuns la 16,2 la sută (3,1 trilioane de dolari), e un nivel maxim din 1945, când guvernul a alocat mijloace colosale pentru operațiuni militare de amploare.

Bula umflată

Cu toate acestea, Rezerva Federală nu intenționează să majoreze ratele de bază sau să reducă programul de achiziționare a activelor, atât timp cât nu va observa un “progres semnificativ” în atingerea obiectivelor economice, în special în restabilirea pieței muncii.

Această încredere excesivă în propriile forțe și lipsa de acțiuni ridică multe semne de întrebare.

“E nevoie de un plan clar de luptă. Persoanele care determină politica bugetar-fiscală trebuie să înțeleagă cine va fi afectat de deciziile lor. Peste 87 la sută din americani devin tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor. Domnul Powell trebuie să recunoască saltul brusc al inflației și să înceteze să ignore această problemă, de parcă ar fi o turbulență temporară”, a declarat senatorul Rick Scott.

Economiștii atrag agenția asupra faptului că Rezerva Federală neagă în totalitate și o altă tendință îngrijorătoare – formarea unei bule globale pe piața de valori. Susținând rate de bază extrem de mici și continuând să majoreze balanța cu 120 de miliarde de dolari pe lună, în timp ce valoarea acțiunilor a ajuns la niveluri istorice maxime, Rezerva Federală riscă să supraîncălzească piața.

“Autoritatea de reglementare doar sporește șansele unei căderi dure a economiei și, în cele din urmă, va fi nevoită să înăsprească politica monetar-creditară, pentru a atinge nivelul țintă al inflației”, menționează Desmond Lachman, analistul Institutului American de Întreprinderi.

Vor suferi cei slabi

Toate acestea îi vor afecta nu doar pe americani, ci întreaga lume, avertizează analiștii Deutsche Bank.

“Ignorarea inflației în SUA menține economia globală pe o bombă cu un efect întârziat. Urmările vor fi catastrofale, în special pentru păturile cele mai vulnerabile ale societății”, explică economistul principal al băncii, David Folkerts-Landau.

Experții din Germania presupun că inflația se va păstra și în următorii ani, provocând o posibilă criză în 2023. Potrivit lor, vor avea de suferit în primul rând țările în curs de dezvoltare. Devalorizarea banilor în cele mai avansate economii sporește așteptările investitorilor în ceea ce privește majorarea ratelor de bază. Acest lucru contribuie la profitabilitatea obligațiunilor de stat, ceea ce duce la o scumpire tot mai mare a împrumuturilor.

În acest fel, constată economiștii, începutul unei refaceri economice pentru piețele în curs de dezvoltare se va transforma dintr-un factor pozitiv într-o amenințare: așa în Africa de Sud și Brazilia costul împrumuturilor a ajuns la un nivel periculos. Acolo finanțele de stat sunt și așa destul de instabile.

“Aceste țări ar trebui să se preocupe mai mult de inflația din SUA decât de propria inflație, susțin specialiștii S&P Global Ratings.

În timpul pandemiei, statele bogate s-au împrumutat la rate foarte mici, spre deosebire de cele în curs de dezvoltare.

Așa Egiptul urmează în acest an să-și refinanțeze datoria, echivalentă cu 38 la sută din PIB, și costul de deservire a creditului cu 12,1 la sută. Pentru Ghana rata e și mai mare – 15 la sută. Cu probleme similare se confruntă Brazilia, unde Banca Centrală a majorat de două ori din ianuarie ratele de bază, pentru a ușura presiunea prețurilor.

Potrivit lui William Jackson din Capital Economics, Brazilia reprezintă cel mai vădit exemplu cum inflația și creșterea profitabilității amenință stabilitatea economică. “Acest lucru a dus la o reducere a finanțelor de stat și la o creștere a ratelor de bază de către Banca Centrală, care alimentează cheltuielile pentru deservirea datoriei”, subliniază analistul.

Situația este salvată de faptul că Brazilia, Africa de Sud și India mizează mai mult pe creditori interni, decât străini. Acest lucru reduce din vulnerabilități în cazul influxului de capital.

În acest sens, Rusia este mai mult decât stabilă: cota nerezidenților în obligațiunile de stat este foarte mica. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, în mai acest indicator era de zece la sută (în aprilie – 19,7). Din deținătorii obligațiunilor de stat peste 80 la sută sunt investitorii autohtoni, cum ar fi băncile și fondurile de pensii. Nerezidenții sunt subsidiarele de peste hotare ale marilor bănci rusești. Acest lucru protejează atât de riscurile sancțiunilor, cât și cele inflaționiste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
economia globală, SUA, inflație, record
Tematic
Euro și dolarul crește impresionant: Ce curs anunță BNM


Загрузка...
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite