Imagine din arhivă

"Vom fi nevoiți renunțăm": Armata SUA și-a recunoscut tancul ca nepotrivit pentru luptă

133
(reînnoit 12:34 25.05.2021)
Blindaj insuficient, răzbatere redusă, putere și greutate excesivă a tunului – Pentagonul este obligat să renunțe mai devreme de timp la instalațiile de artilerie autopropulsate bazate pe transportorul blindat "Stryker".

MOSCOVA, 25 mai – Sputnik, Nikolai Protopopov. Aceste tancuri cu roți au fost dezvoltate la începutul anilor 2000, dar deja prima utilizare în luptă în Irak a dezvăluit imperfecțiunea construcției întregii familii. Despre punctele slabe ale vehiculelor blindate americane, aflați din materialul Sputnik.

Tun pe roți

Pentagonul a adoptat vehiculele blindate "Stryker" în 2002. Ele au fost dezvoltate în baza transportorului blindat canadian LAV III, care, la rândul său, reprezintă o versiune modernizată a transportorului blindat elvețian "Piranha", proiectat în anii 1970.

Transportorul blindat american nu se deosebea prea mult de prototipuri – corpul și structura generală nu s-au schimbat. Au sporit un pic înălțimea, au întărit blindajul și au ajustat profilul părții inferioare. Echipajul – două persoane, în compartimentul pentru desanți încap nouă luptători. Un motor diesel de 350 de cai putere propulsează "Stryker", în caz că cele două osii frontale sunt oprite, până la 100 de kilometri pe oră pe șosea. Combustibilul ajunge pentru aproape 500 de kilometri. 

Blindajul frontal poate rezista la impactul muniției perforatoare de blindaj de 14 mm sau a fragmentelor de proiectile de 155 mm. Părțile laterale și partea din spate protejează desanții numai împotriva gloanțelor de 7,62 mm.

Modelul standard este echipat cu o mitralieră "Browning" de calibru mare – 12,7 sau 7,62 mm. Este prevăzută opțiunea de a instala un lansator automat de grenate de 40 mm. Au fost dezvoltate mai multe versiuni ale transportatorului blindat: mortar autopropulsat de 120 mm, de recunoaștere, de comandă-post, inginerească și sanitară.

În plus, există o versiune cu armament greu – cu un tun ghintuit de 105 mm. Anume acest model, destinat asaltului pozițiilor fortificate, buncărelor și vehiculelor blindate ale inamicului, a fost abandonat de Pentagon. Au fost identificate probleme sistemice cu arma și automatul de încărcare. Apropo, acest transportor blinda Statele Unite l-a primit primul. Tunurile "Abrams", de exemplu, sunt încă reîncărcate în mod tradițional – manual.

Militarii au calculat costurile și au ajuns la concluzia că nu are sens să modernizeze autotunul. Este mult mai ușor să înlocuiască "Stryker-ul" greu cu complexele anti-tanc portabile "Javelin".

Nu a fost la înălțimea așteptărilor

La începutul anilor 2000, Pentagonul a comandat mai mult de două mii de transportatoare blindate – urmau să elimine lipsa mijloacelor mobile de transport a infanteriei. Atunci au fost formate și brigăzi mecanizate specializate (Stryker brigade combat team, SBCT).

Fiecare astfel de unitate numără aproximativ 4,5 mii de soldați și ofițeri, la dispoziția cărora se află trei sute de transportatoare blindate cu roți în diferite versiuni. Din punct de vedere tactic, SBCT se află între infanteria extrem de mobilă pe automobilele "Humvee" și grupurile blindate grele.

Se consideră că aceste brigăzi sunt capabile să se desfășoare rapid și să rezolve eficient diferite sarcini de luptă oriunde în lume. Transferul de personal și echipament este asigurat de avioanele de transport C-130 "Hercules". 

În 2004, prima unitate a fost trimisă în Irak. Pe parcursul anului, au exersat tactica utilizării "brigăzii Stryker” în ostilități, unde au testat noile transportatoare blindate. Comandamentul a remarcat atunci eficiența ridicată a formațiunilor și a transportatoarelor blindate, în special în bătăliile urbane. Cu toate acestea, soldații s-au plâns de defectele din construcția vehiculului, de puterea de foc insuficientă și de blindajul slab.

Raportul ulterior al comisiei speciale a Pentagonului a dus aproape la închiderea programului. S-a dovedit că transportatorul blindat este bun numai pe drumuri drepte și pe șosea – pe teren accidentat se blochează în noroi sau nisip. Motorul trebuia adesea utilizat la turații mai mari, iar din această cauză resursele se reduceau repede. Suspensia nu a putut rezista off-road-ului: "Stryker", în comparație cu omologii canadieni și elvețieni, a adăugat serios în greutate.

O altă greșeală gravă a proiectanților – blindajul, care proteja bine echipajul numai împotriva armelor de calibru mic. În bătăliile reale, inamicul prefera să folosească lansatoarele de grenade. Proiectilele lansatoarelor de grenade anti-tanc manuale penetrau cu ușurință corpul, din această cauză mașinile au trebuit să fie echipate de urgență cu panouri cu ochiuri.

În plus, din cauza centrului de greutate ridicat, transportatoarele blindate se răsturnau adesea când loveau un obstacol sau când exploda o mină. Mai mult, centurile de siguranță nu fixau în mod normal oamenii în timpul răsturnărilor, ceea ce a dus la moartea mai multor soldați. 

O trenă de probleme

Au încercat să trateze "bolile copilăriei". De exemplu, grilele anti-cumulative și blindajul articulat au început să fie instalate direct la fabrică. Din această cauză, masa a crescut și au apărut complicații în timpul transferului aerian a vehiculelor – unele modificări aveau o masă pur și simplu superioară capacității de încărcare a aeronavelor de transport.

Nici noile dispozitive electronice și de viziune nocturnă nu au schimbat prea mult situația. "Stryker" așa și a rămas o mașină cu o grămadă de probleme nerezolvate. În plus, modernizarea a necesitat finanțare suplimentară pentru întregul program.

Cu toate acestea, în armata americană, problema echipării trupelor cu transportatoare blindate, care corespund cerințelor războiului modern, este relevantă de mult timp. Pentagonul a încercat să realizeze o serie de proiecte, dar fără rezultat.

Așa, în 2004, generalii americani au conceput o reformă majoră a armatei. Ca parte a proiectului Future combat systems (FCS), au decis să creeze o familie de vehicule blindate în versiuni cu echipaj și fără echipaj. S-au cheltuit sute de miliarde de dolari pentru dezvoltare. Planificau să desfășoare prima brigadă pe vehiculele noi în 2015, iar până în 2030 să formeze 15 unități. Cu toate acestea, programul a fost închis în mod neașteptat – conform formulării oficiale, din cauza modificării strategiei de apărare.

Apoi au lansat un proiect al unui vehicul promițător de luptă al infanteriei – Ground Combat Vehicle (GCV), care trebuia să depășească vechiul vehicul M2 Bradley în ceea ce privește protecția și, în același timp, să fie mai ușor, mai mobil și mai manevrabil. Drept urmare, GCV s-a dovedit a fi prea scump pentru producția în serie, iar în 2014 toate lucrările au fost abandonate.

Ministerul rus de Externe
© Sputnik / Наталья Селиверстова
Acum americanii implementează un alt program – Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV), care presupune crearea unui vehicul de luptă al infanteriei cu șenile, cu inteligență artificială și telecomandă. 

Între timp, Pentagonul trebuie să transporte trupele de infanterie și să lupte pe "bătrânii" M113 și M2 Bradley, precum și să se ocupe de modernizarea "Stryker" de "calibru mic". O versiune actualizată a "A1" a fost prezentată cu câțiva ani în urmă: o armă de 30 mm, blindaj perfecționat, un motor mai puternic și transmisie consolidată. De asemenea, este prevăzută o variantă a unei mașini de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune. Dar nu se știe dacă acest "Stryker" va deveni mai potrivit pentru luptă decât versiunile anterioare. Doar, în esență, construcția este aceeași.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
Tancuri, SUA, armata
Tematic
Erdogan, atacat dur de SUA: Încă un scandal monstru în NATO
Forțele cu destinație specială NATO învață să asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

132
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin

330
(reînnoit 21:21 10.06.2021)
Ucraina a devenit subiectul principal al interviului președintelui rus Vladimir Putin, realizat în ajunul summit-ului NATO și al discuțiilor cu președintele SUA, Joe Biden.

Sputnik. Nikita Cikunov, Maria Naumenko

Ucraina a devenit subiectul principal al interviului președintelui rus Vladimir Putin, realizat în ajunul summit-ului NATO și al discuțiilor cu președintele SUA, Joe Biden.

Potrivit experților, liderul rus a trasat o linie roșie pentru autoritățile de la Kiev și NATO, depășirea căreia va avea consecințe grave nu numai în sfera politică.

Nu este o amenințare închipuită

Intrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică va însemna pentru Rusia o amenințare directă la adresa propriei securități, trecerea „liniei roșii”. Această idee a devenit una dintre principalele exprimate de Vladimir Putin într-un interviu acordat postului de televiziune Rusia 1.

Liderul rus a reamintit că aderarea Poloniei și a României la NATO a avut drept urmare dislocarea sistemelor americane de apărare antirachetă (PRO) în aceste țări, care pot fi folosite și ca sisteme de atac. În acest fel, timpul estimat de zbor al rachetelor până la Moscova va fi de 15 minute.

„Să ne imaginăm că Ucraina devine membru NATO, timpul de zbor (a rachetelor - n.n.) de la Harkov, să zicem, sau de la Dnepropetrovsk (în urma campaniei de decomunizare, orașul a fost redenumit Dnepr - n.red.) până în partea centrală a Rusiei, până la Moscova, va scădea la 7-10 minute. Aceasta pentru noi este o "linie roșie" sau nu este?", a întrebat retoric președintele rus.

Astăzi nu există niciun fel de garanții că Ucraina nu se va alătura alianței, a adăugat Vladimir Putin. El a reamintit că procesul de extindere a NATO, care a început în valuri în 1999, nu depinde de răcirea sau încălzirea relațiilor dintre Rusia și Occident.

„Acest lucru s-a întâmplat atunci când nu exista problema Crimeii, nu existau evenimente după lovitura de stat din Ucraina. Relațiile dintre Rusia și Occidentul colectiv, și Statele Unite, au fost bune, acceptabile, dacă nu de parteneriat. Cu toate acestea, toate, așa-numitele, îngrijorările noastre au fost, pur și simplu, ignorate”, a subliniat președintele.

Cu toate acestea, NATO și Ucraina, care aspiră să adere la această organizație, ar trebui să fie conștiente de reacția Moscovei, care, în consecință, își va construi propria securitate, a menționat liderul rus.

Vladimir Putin a comentat, de asemenea, declarația Casei Albe potrivit căreia Kievul a interpretat greșit cuvintele președintelui SUA, Joe Biden, în timpul unei conversații cu liderul ucrainean, despre ideea ca Ucraina să adere la alianță.

„Despre ce au vorbit ei acolo? Ce s-au înțeles? Nu știm. Dar acest strigăt de peste ocean către președintele Ucrainei, în opinia mea, nu înseamnă nimic. Dar trebuie să ținem cont de acest lucru. Și, desigur, ținând cont de acest lucru, ar trebui să ne construim în mod corespunzător relațiile în domeniul securității cu partenerii noștri”, a adăugat șeful Federației Ruse.

Potrivit expertului militar Alexei Leonkov, cuvintele lui Vladimir Putin ar trebui să „dezbete” Occidentul, deoarece acestea demonstrează răbdarea Rusiei care treptat se epuizează.

„Moscova nu va mai urmări în tăcere înaintarea NATO. Acele zile au trecut. Perioada concesiunilor s-a încheiat, pentru că nu mai este unde să ne retragem, altfel totul se va termina odată cu pierderea suveranității noastre. Situația actuală a ajuns la linia roșie. Trebuie să luăm cuvintele lui Putin drept ultimul avertisment rusesc”, a spus interlocutorul Sputnik.

Să împingă Kievul în NATO

În interviul său, președintele rus a recunoscut că nu este înclinat să considere discuțiile despre intrarea Ucrainei în Alianța Atlanticului de Nord ca pe o vorbărie inactivă. Probabilitatea extinderii organizației din contul Kievului se menține cu adevărat, confirmă șeful adjunct al Institutului Țărilor CSI, Vladimir Jarihin.

„Principala problemă nu constă în alianța în sine, ci în faptul că Statele Unite, probabil, vor de unele singure să „împingă” Ucraina în NATO, fără a-i oferi garanții de securitate. În acest caz, Kievul devine un cap de pod american periculos, fapt despre care a vorbit Vladimir Putin”, explică expertul.

Admiterea Ucrainei la NATO va aduce inevitabil o tensiune suplimentară în relațiile alianței cu Rusia. Dar intensificarea confruntării - cu atât mai mult un conflict militar direct - nu corespunde intereselor actuale ale Occidentului, atrage atenția Alexei Leonkov.

„Kievul vorbește despre război cu Rusia (și nu un conflict intern în Donbas - n.red.). În același timp, NATO operează Tratatul de la Washington, al cincilea paragraf care prevede acțiuni de represalii împotriva unui stat care a atacat unul dintre membrii organizației. Se pare că, dacă Ucraina se va alătura, alianța va fi forțată să intre în război. Nimeni nu dorește o astfel de întorsătură a evenimentelor acolo (în Occident - n.n.)”, ne asigură specialistul.

Potrivit analistului politic Rostislav Ișenko, potențialul prejudiciu cauzat de extinderea alianței în detrimentul Ucrainei depășește beneficiile.

Construcția ʺNord Stream – 2ʺ
© Sputnik / Дмитрий Лельчук
„Pentru acceptarea Ucrainei (în NATO), evenimente diferite și practic imposibile trebuie să coincidă. Susținătorii acestei idei, cel puțin, ar trebui să ajungă simultan la putere în Statele Unite, Franța și Germania (aceste două țări în 2008 au blocat furnizarea unui plan de acțiune pentru aderarea la NATO a Ucrainei și Georgiei - ed.). Apoi, există șansa ca aderarea să fie realizată cu forța”, explică expertul.

În același timp, politologul subliniază că, contrar opiniei acceptate de către poți, nu există nicio prevedere în Tratatul de la Washington care să blocheze intrarea în alianță a unei țări cu conflicte teritoriale nerezolvate. Astfel, între Turcia și Grecia apar cu regularitate disputele cu privire la dreptul de a poseda o serie de insule din Marea Egee. Și ambele au aderat la NATO în 1952.

Distrugerea planificată a comunității ruse

Un alt subiect important abordat de președintele Rusiei a fost proiectul de lege de rezonanță „Despre popoarele indigene din Ucraina”, introdus în Rada Supremă de Vladimir Zelenski în luna mai a acestui an.

Conform documentului, comunitățile care nu au formațiuni statale în afara Ucrainei, de exemplu, tătarii din Crimeea, karamii și krimceaki, vor fi clasificate drept popoare indigene. Rușii, care, conform recensământului din 2001, constituiau 17,2% din populația țării, nu vor fi incluși în această listă.

Comentând la inițiativa colegului său ucrainean, Vladimir Putin a numit-o o lovitură puternică pentru întregul popor rus. El a menționat că o astfel de diviziune a cetățenilor unei țări amintește de practica Germaniei naziste.

„Nimeni nu va dori să fie oameni de clasa a doua, nu mai vorbesc de discriminarea pe criterii de limbă și alte componente care presupune viața normală a unei persoane, dar acest lucru va duce la faptul că sute de mii, și poate chiar milioane, vor fi forțați fie să părăsească țara, fie vor începe să se adapteze cumva altfel”, a sugerat el.

Apropo, diferite structuri sociologice din Ucraina au înregistrat într-adevăr schimbarea identificării populației din „rus” în „ucrainean” în anii independenței.

Evaluarea lui Vladimir Putin este corectă, la fel ca și preocupările exprimate de acesta, crede observatorul politic Alexandr Asafov. Proiectul de lege al lui Zelenski va deveni baza pentru adoptarea documentelor ulterioare care restricționează drepturile rușilor în Ucraina, adaugă el.

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Vadim Savitskii
„Sunt sigur că aceste acte sunt deja planificate pentru a fi adoptare. Ce vor presupune acestea? În primul rând, angajarea în organele guvernamentale. Rușii nu vor avea acces acolo. Mai mult, vor începe să restricționeze drepturile cele mai de bază. În această privință, Kievul are un „profesor” - Țările Baltice, unde au fost înmânate pașapoarte „străinilor” (sau ne-cetățenilor - ed.). Țările Baltice, în câmpul  juridic, a fost fixat statutul persoanelor de „clasa a doua”. Ucraina se îndreaptă în această direcție”, spune expertul.

În același timp, autoritățile ucrainene nu iau deloc în considerare consecințele adoptării proiectului de lege, afirmă Alexandr Asafov.

„Această ordin al Washingtonului va fi îndeplinit cu mare zel. Și cum va trăi țara - lui Zelenski nu îi pasă. Această întrebare nu preocupă pe nimeni în afară de Moscova. Autoritățile ucrainene îndeplinesc sarcina principală - de a distruge toate legăturile cu Rusia, fie ele de rudenie, de afaceri și istorice".

Adoptarea proiectului de lege va accelera procesul de distrugere a comunității ruse din Ucraina, sugerează Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului pentru relații interetnice sub președintele Federației Ruse.

„Acest document clasifică automat cetățenii care se identifică ca ruși ca neindigeni. Aceasta înseamnă mai puține drepturi și mai puține oportunități de a le apăra. Statul, în esență, le arată spatele unor astfel de oameni. Toate acestea vor accelera procesul de distrugere a etnicilor ruși din Ucraina. Nici măcar un grup etnic, ci o comunitate. Nu există nicio diferență etnică între ruși și ucraineni, la fel cum nu există nicio diferență antropologică, culturală sau mentală. Diferența este doar politică, doar în identificarea care a fost impusă oamenilor în vremurile sovietice ”, continuă el.

Potrivit lui, astfel de legi discriminatorii pot obliga cetățenii vorbitori de limbă rusă, care reprezintă mai mult de jumătate din locuitorii Ucrainei, să părăsească țara.

„Elita ucraineană a calculat riscurile? Nu cred. Nu prea îi pasă. Nu ia astfel de decizii de una singură. Lipsa independenței și a suveranității sunt doi factori care fac inevitabilă adoptarea inițiativei lui Zelenski", rezumă Bogdan Bezpalko.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

330
Tagurile:
Ucraina, Moscova


Загрузка...
Parlamentul

La ce ar trebui se aștepte moldovenii după alegerile din 11 iulie

31
(reînnoit 18:02 13.06.2021)
Fostul primar al Chișinăului a explicat cum să ne dăm seama care dintre promisiunile făcute de politicieni în cursa preelectorală sunt reale și care sunt vorbe goale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cetățenii Moldovei sunt copleșiți de așteptări în contextul viitoarelor alegeri anticipate. Cum să înțelegem unde este minciună în promisiunile politicienilor și unde este adevăr? I-am pus această întrebare în studioul Sputnik Moldova fostului primar general al Chișinăului, ex-deputatului Serafim Urechean.

"Are loc o luptă acută. Unele partide oferă ceva real, dar există foarte mult romantism care nu este susținut de practica în politica moldovenească, precum și de activitatea parlamentară, guvernamentală și de stat. Oamenii care se descurcă un pic în asta, văd imediat falsul, promisiuni deșarte sau vorbărie goală. Poți promite multe, dar trebuie să te uiți în buzunar. În buzunarul tău, al statului", a spus fostul primar al Capitalei.

Politicianul a amintit de asemenea de cuvinte și expresii ne la locul lor care sunt scăpate în timpul campaniilor electorale.

Un astfel de exemplu au fost câteva fraze aruncate în cursa prezidențială din 2020, care „au schimbat părerile  a foarte mulți oameni”.

"Cred că acum este încă foarte devreme să facem o evaluare a rezultatelor votului. Acest lucru ca fi mai mult sau mai puțin vizibil cu o săptămână-două înainte de 11 iulie. Deoarece chestiunea este decisă practic în ultima săptămână înainte de ziua votării", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
așteptări, alegeri parlamentare anticipate
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale
Blocul PSRM-PCRM: Șansele în alegerile parlamentare


Загрузка...