Forțe speciale SUA

"Armata din adâncuri": SUA au trimis ucigași profesioniști în întreaga lume

307
(reînnoit 09:34 22.05.2021)
Investigația revistei americane Newsweek, care a fost publicată săptămâna aceasta și care dezvăluie adevărata amploare a operațiunilor secrete speciale ale armatei SUA, a stârnit reacții amestecate în rândul publicului.

Experții ruși menționează că armata secretă a SUA, care numără astăzi aproximativ 60 de mii de luptători ai frontului invizibil, reprezintă, de fapt, un conglomerat de întreprinderi private – numeroase firme, companii, laboratoare secrete de cercetare și experimentare, precum și persoane individuale cu zeci de pașapoarte false, care lucrează pentru instituția militară pe bază de contract. Congresul, Senatul, sistemul de justiție american se prefac a nu le vedea. Orice ar face acestea, organele de stat care le patronează ʺnu au nimic de-a face cu eleʺ.

Chinezii au atras atenția asupra ipocriziei extraordinare a partenerilor americani. În timp ce politicienii americani țin, în regim non-stop, lecții întregii lumi pe tema moralității și eticii, trupele secrete americane ignoră în mod deschis Convenția de la Geneva și toate regulile unor acțiuni de luptă civilizate. "Oare aceasta nu este o încălcare a ordinii publice mondiale? Oare nu este o încălcare a drepturilor omului? <...> Unde se manifestă așa-numita onestitate și corectitudine pe care o promovează Statele Unite?", se revoltă utilizatorul Weibo.

Cea mai interesantă a fost însă reacția publicului american. Informația obținută de Newsweek diferă semnificativ de imaginea luminoasă a luptătorului american, care duce popoarelor lumii valorile democrației. Potrivit autorului, o mare parte a mercenarilor secreți ai Pentagonului sunt ex-militari ai forțelor speciale. Cu ce se ocupă de fapt aceștia? Ucidere fără judecată a populației civile, torturi, răpire de oameni, diversiuni și atacuri teroriste – o gamă completă de crime de război.

"În comparație cu asta, Rusia și China par doar o grămăjoară de amatori, dar Pentagonul și CIA îi învinuiesc pe ei, pentru a distrage atenția de la serviciile speciale americane", consideră unul dintre comentatorii articolului. "Newsweek trebuie să înceteze să-și bage nasul în secretele de stat", este de părere altul. Mulți americani își pun întrebarea: cum, în general, un astfel de articol – "jurnalistică la limita trădării" – a putut să apară într-o publicație populară?

Întrebarea este, într-adevăr, interesantă. Pe de o parte, faptul că americanii organizează lovituri militare, atacuri teroriste și diversiuni în întreaga lume nu a fost ascuns în mod deosebit, niciodată. Despre trupele cibernetice americane și atacurile lor informaționale psihologice în stilul "eu sunt fiica unui ofițer, nu este totul atât de simplu", publicația britanică The Guardian a scris cu zeci de ani în urmă. Povestea cu luptătorii "invizibili" ai forțelor speciale americane în Africa a fost investigată cu succes de Politico.

Chiar de la începutul președinției sale, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama ordona cu regularitate atacuri cibernetice de amploare asupra celor mai importante obiective ale infrastructurii din întreaga lume.

Exerciții militare NATO
© AP Photo / Mindaugas Kulbis

Cea mai cunoscută diversiune digitală a americanilor a fost crearea virusului Stuxnet, operațiune supravegheată de serviciile de informații din Statele Unite și Israel. El nu numai că a oprit centrifugele nucleare ale Iranului, creând o amenințare mortală pentru oameni și natură, dar ulterior a și pornit călătoria prin întreaga lume.

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis anul trecut de militarii americani la Bagdad – demonstrativ, brutal, în fața întregii lumi. Dacă orice alt stat ar fi făcut același lucru, americanii l-ar fi acuzat imediat de terorism internațional.

Pe de altă parte, articolul din Newsweek este plin de detalii concrete despre modul în care mercenarii își desfășoară activitățile criminale. Folosind exemplele unor spioni, inclusiv a celor arestați în Rusia și China, autorul vorbește despre produsele noi din domeniul tehnologiei, despre criptarea secretă, despre falsificarea documentelor și despre falsificarea datelor biometrice. Mai pe scurt, dă pe față toate subtilitățile meșteșugului.

Motivul articolului, care de altfel este indicat subtil în acesta, este faptul că astăzi armata secretă lucrează nu numai în străinătate, ci și pe teritoriul SUA. Aici, ținta ei devin cetățeni ai Americii. În aceasta și constă senzaționalitatea investigației. Ea este dictat nu atât de grija pentru străini, care sunt uciși undeva de armata americană la scară industrială, cât de frica pentru viața lor.

Jurnalistul William Arkin descrie activitățile unui angajat al unei întreprinderi private, care se află în Maryland. Aceasta din urmă furnizează acte de identitate, permise de conducere și facturi false la scară industrială, falsifică istorii de credit – pe scurt, inventează legende pentru armata secretă. La acest proces complet ilegal participă toți: Departamentul de Stat, băncile, guvernele statelor, companiile de asigurări, Ministerul Apărării.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

Arkin menționează că deținătorii de acte de identitate false lucrează și în interiorul Statelor Unite, investigând activitățile cetățenilor americani. Comentatorii își pun o întrebare rezonabilă: "Dar noi putem fi siguri că administrația Biden nu va instiga armata secretă împotriva adversarilor săi politici – "extremiștilor" și "supremațiștilor albi"?"

În ultima perioadă, americanii au acumulat, într-adevăr, o mulțime de întrebări la adresa autorităților. Numărul omorurilor în țară crește într-un ritm record, iar majoritatea omorurilor rămân neinvestigate. Mor nu numai cetățeni de rând, ci și jurnaliști, activiști politici, oameni de știință.

Vara trecută, la Milwaukee, a fost împușcat activistul politic, susținătorul de culoare al lui Trump Bernell Tramell. Ucigașii așa și nu au fost găsiți. O lună mai târziu, un reprezentant al antifa a ucis un susținător al lui Trump la un miting din Portland. Ashli ​​Babbitt, care a votat pentru Trump, a fost împușcată mortal de un polițist pe 6 ianuarie în Capitoliu. A doua zi, din motive neclare, s-a sinucis un alt susținător al lui Trump, Christopher Stanton Georgia. În același timp, fără niciun motiv aparent, s-a împușcat polițistul Howard Liebengood, care păzea Capitoliul.

La începutul lunii iunie a anului trecut, s-a spânzurat jurnalista de 39 de ani Jas Waters. O săptămână mai târziu, a fost găsit împușcat principalul analist militar al CIA Anthony Schinella, în vârstă de 52 de ani.

În 2018 în SUA s-a sinucis nu se știe de ce fizicianul de renume mondial, profesor la Universitatea Stanford, inovatorul și multimilionarul Zhang Shoucheng. Un an și jumătate mai târziu a fost împușcat la Pittsburgh celebrul virusolog Bing Liu. În timpul pandemiei, el activa în linia întâi a științei – studia mecanismul coronavirusului. Ucigașul său a dispărut undeva, se presupune că s-a sinucis. Publicului i-a fost prezentată rapid versiunea că Bing Liu a fost ucis de amantul gelos. Convingător, nu poți spune nimic. Chinezii, ei sunt așa.

Nu, dacă de aceste crime s-ar fi ocupat anchetatorii, dacă jurnaliștii ar fi atras atenția asupra lor, dacă s-ar fi îngrijorat publicul, atunci totul ar fi putut fi atribuit situației nervoase și excesului de arme aflate în mâinile populației americane. Dar aceste crine sângeroase au loc zilnic și sunt înconjurate de o tăcere cu adevărat înspăimântătoare.

După toate aparențele, acestea arată ca niște represiuni de amploare, iar "sinuciderile" notorii - ca măsuri de lichidare efectuate cu meticulozitate de membrii armatei secrete.

Și asta nemaivorbind de astfel de atacuri teroriste precum cel de pe 11 septembrie sau împușcări în masă. Doar și în privința acestora americanii au o mulțime de întrebări. Mulți, de exemplu, cred că autorii unor atacuri armate răsunătoare sunt de fapt militari profesioniști. După atacul terorist, ei sunt îndepărtați abil de la locul crimei și li se modifică identitatea. Poate că nu este așa, dar articolul lui Arkin oferă o idee despre posibilitățile, într-adevăr vaste de creare a legendelor pentru membrii serviciilor speciale.

Dar s-ți pui astfel de întrebări este să-ți dorești moartea. Unul dintre principalii critici ai versiunii oficiale a evenimentelor din 11 septembrie, jurnalistul Michael Ruppert, s-a sinucis în 2014. Doi ani mai târziu, un alt critic al regimului s-a ʺsinucisʺ la fel de misterios – jurnalistul Victor Thorn.

Iar Departamentul pentru securitate internă al SUA (DHS), pară în bătaie de joc, susține că principala amenințare teroristă pentru țară sunt "suprematiștii-extremiștii albi ". În limbaj uman – contraspionajul țării i-a declarat pe toți bărbații albi din America drept principalii săi dușmani.

Este dificil să nu fii de acord cu un comentator pe site-ul Newsweek, care scrie că "guvernul nostru <...> este mai periculos pentru poporul nostru decât toate țările străine puse laolaltă". Ideea sa este dezvoltată de un alt cititor american, poate că prea dur, dar convingător în felul său: "SUA sunt o dictatură fascistă, condusă de un cartel format din câteva clanuri de familie. Armate secrete uriașe, <...> sistem atotcuprinzător de control și supraveghere, <...> absolut totul ca în statele totalitare din trecut".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

307
Tagurile:
armata, Servicii secrete, ucigași, SUA
Tematic
Britanicii: SUA să se îndepărteze de la granițele Rusiei dacă „vor să mai trăiască”
Forțele cu destinație specială NATO învață să asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

125
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin