Construcția Nord Stream – 2 în Germania

"Stream-ul" pe mai târziu. La întâlnirea cu Putin, Biden are nevoie de Germania

67
(reînnoit 19:06 20.05.2021)
Pe măsura apropierii summitul dintre Putin și Biden, Washingtonul încearcă să-și consolideze pozițiile în negociere, renunțând la mizele evident eșuate.

Încă în ajunul primului contact al noii administrații americane cu Rusia – negocierile care au avut loc ieri la Reykjavík între Serghei Lavrov și secretarul de stat Anthony Blinken – s-a produs o ʺscurgereʺ de informații privind renunțarea americanilor la impunerea unor noi sancțiuni împotriva participanților germani la "Nord Stream – 2".

A fost o coincidență întâmplătoare: era așteptat raportul Departamentului de Stat către Congres și în el trebuia să se facă o dare de seamă despre modul în care este respectată decizia, luată în decembrie, cu privire la necesitatea pedepsirii tuturor celor implicați în construcția și utilizarea conductei de gaz, inclusiv a operatorului ʺNord Stream – 2ʺ – compania germană Nord Stream 2 AG. Și brusc se află că nu vor exista sancțiuni împotriva ei. Chiar și ʺscurgerileʺ neoficiale de informații despre acest lucru au provocat o ʺfurtunăʺ de indignare în rândul oponenților lui Biden în Statele Unite: cum așa, doar au promis că vor lupta cu rușii și cu complicii acestora mereu și peste tot, iar acum...

"Deci, o grămăjoară de ruși ne pot închide conductele, iar noi nu putem opri construcția conductelor lor", scrie National Review, referindu-se la atacul cibernetic recent asupra conductei americane Colonial Pipeline, unde imediat s-a găsit o "urmă rusească". Iar senatorul Ted Cruz a declarat chiar că, "în mod obiectiv, administrația Biden devine cea mai pro-rusă din întreaga epocă contemporană":

"Minunat. Contrar legislației SUA, Biden îl ajută în mod activ pe Putin să construiască conducta".

Evident, "rușii" sunt necesari aici doar ca un instrument al luptei politice intra-americane – republicanul Cruz se răzbună pur și simplu pe administrația democrată pentru cei patru ani de persecutare a lui Trump drept ʺlacheu al Kremlinuluiʺ. Dar considerentele politice interne nu sunt acum prea semnificative pentru democrați – mai este un an și jumătate până la următoarele alegeri majore și își pot permite să nu fie distrași de acuzațiile precum că lucrează pentru Kremlin. Mai ales că toți, inclusiv republicanii, înțeleg că Biden nu vrea să impună noi sancțiuni, nu pentru că vrea să-l îmbuneze pe Putin, ci pentru că nu vrea să complice relațiile cu Germania.

Ce ar fi dat noile sancțiuni în relațiile SUA cu Rusia? Nimic. Americanii și așa, deja de mult timp, exercită presiune asupra tuturor pârghiilor posibile pentru a opri "Nord Stream – 2". Dar tot ce au reușit să facă a fost să întârzie construcția acestuia, nu să-i oblige pe germani să renunțe la planurile de utilizare a acestuia. Dacă Biden ar și fi introdus noi sancțiuni în ajunul întâlnirii sale cu Putin, președintele rus nu ar fi fost surprins. Dar iată Germania ar fi obținut încă o dovadă a nedorinței americane de a lua în calcul interesele și poziția acesteia. Și doar anume despre asta vorbește în permanență Vladimir Putin.

Totodată, noile sancțiuni nu ar schimba poziția Berlinului, dimpotrivă, ele doar ar întări pozițiile celor care indică asupra necesității de a răspunde dur la dictatul american și a nu se supune cerințelor Washingtonului. Iar având în vedere că în Germania a început deja, de fapt, campania electorală, sancțiunile americane, în esență, ar juca împotriva favoriților americani – acelorași ʺVerziʺ, cărora și așa li se reproșează că au neglijat interesele naționale (sau europene – așa este mai bine de spus în Germania).

ʺVerziiʺ nu ar fi fost în stare să sprijine sancțiunile americane împotriva companiilor germane – cu toată atitudinea lor negativă față de "Nord Stream – 2". Acest lucru ar fi părut complet antinațional și antieuropean. Astfel că, cu noile sancțiuni, Washingtonul i-ar fi ”împins” de fapt pe susținătorii lor ʺverziʺ să condamnare a amestecul american – și de ce ar avea nevoie SUA de așa ceva? Mai ales în situația preelectorală într-o țară unde și așa două treimi din populație militează deja pentru relații normale cu Rusia, iar numărul celor care văd o amenințare din partea Statelor Unite a depășit de mult timp numărul celora care se tem de "Rusia vicleană".

De aceea, Biden nu vrea să tensioneze relațiile cu Germania într-o perioadă atât de dificilă – dimpotrivă, în timpul vizitei sale din iunie în Europa el vrea să demonstreze tuturor (și americanilor, și europenilor, și Rusiei) că solidaritatea atlantică a fost restabilită, că America și Europa sunt din nou împreună... Inclusiv în confruntarea cu Moscova – atât în ceea ce privește problemele globale, cât și în ceea ce privește subiectele importante precum este Ucraina.

Renunțarea la noi sancțiuni împotriva "Nord Stream – 2" în situația în care America oricum nu îl poate opri este un pas complet rezonabil din punctul de vedere al intereselor sale. Statele Unite au depus și așa multe eforturi pentru a lupta împotriva "Nord Stream – 2", deși din start era clar că, practic, nu exista nicio șansă să ʺîndoaieʺ germanii, precum și ceilalți participanți europeni (italienii, francezii, austriecii).

Dar politica externă americană în epoca crizei superputerii se remarcă în general prin lipsa ei de logică, iar "lupta cu Stream-ul" este doar o manifestare a acestui fapt. Biden încearcă să corecteze greșelile, să ʺîndrepteʺ relațiile cu UE – desigur, nu pentru a recunoaște dreptul Europei la propria cale. Nu, SUA au nevoie doar să își regrupeze forțele, să-i liniștească pe europeni, să le arate respect și înțelegere (iată că și șeful Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a numit refuzul americanilor de a introduce noi sancțiuni "un pas în întâmpinarea noastră", "o expresie a faptului că Germania reprezintă un partener important pentru Statele Unite, pe care se bazează în viitor") – pentru a încerca să-i înscrie în noile forme a politicii de stăvilire nu doar a Rusiei, ci și a Chinei. Trebuie să contracareze nemulțumirea europenilor față de America, să reducă sentimentele anti-americane – și să-i conducă în "alianța democrațiilor" pentru confruntarea cu "regimurile autocratice" ale Moscovei și Beijingului.

Planul, la drept vorbind, este cam slăbuț – dar cine a spus că partea globalistă a elitei atlantice are opțiuni bune și câștigătoare? Nu, Occidentul este în criză – însă atlanticii au încă posibilități enorme de a influența elita germană. Prin urmare, jocurile cu "Nord Stream – 2" vor continua după formarea unei noi coaliții în Germania la toamnă. Vor încerca să pună bețe în roate conductei, deja construite până atunci, cu ajutorul politicienilor germani – "Verzilor" și nu numai. Dar acesta va fi deja un nou capitol în istoria Germaniei, în care germanii vor trebui să apere nu "Nord Stream – 2" și nici relațiile cu Rusia în ansamblu, ci propria lor suveranitate, precum și suveranitatea paneuropeană.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
Joe Biden, Putin, Rusia, Germania, sancțiuni, SUA, Nord Stream - 2
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

93
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate