Maia Sandu și Angela Merkel

Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin

1265
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că va merge într-o vizită oficială în Germania în perioada 19-20 mai.

Aparatul șefului statului a anunțat agenda vizitei, întrevederile pe care le va avea președintele nostru cu oficialii germani (inclusiv cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, și cancelarul Angela Merkel), dar și subiectele care vor fi abordate.

Între acestea: îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Germania și Republica Moldova, situația politică și de securitate din țară și din regiune, susținerea pentru Republica Moldova în atenuarea consecințelor pandemiei, cooperare economică, îmbunătățirea condițiilor pentru diaspora moldovenească din Germania.

Asta este ceea ce s-a anunțat oficial. Realitatea este însă alta. Și anume: vizita oficială a Maiei Sandu în Germania este una eminamente electorală. Așa cum am spus-o și în alte rânduri, astfel de acțiuni populiste - vizitele președintelui nostru peste hotare sau ale unor oficiali străini în țara noastră - nu au și nici nu pot avea un impact pozitiv asupra situației din Republica Moldov în condițiile în care la noi nici legislativul și nici executivul nu sunt funcționale. Astăzi practic avem o țară care nu se poate autoguverna și plutește în bătaia vântului geopolitic ca o corabie în derivă. Și bineînțeles călătoriile oficiale la Berlin și în alte capitale europene ale Maiei Sandu nu au cum rezolva această problemă gravă.

Atunci de ce merge Maia Sandu la Berlin?

Răspunsul este simplu, din aceleași motive din care în data de 12 mai ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a venit la Chișinău. Și tot în același scop s-a aflat în capitala țării noastre, în zilele 13-14, președintele lituanian Gitanas Nauseda. Și el este lustruirea imaginii Maiei Sandu și prin aceasta sporirea șanselor electorale ale partidului prezidențial PAS. Doar atât.

Deși ar mai fi de adăugat ceva. Cu precizarea că mie nu-mi plac teoriile conspiraționiste, dar gurile rele și cârcotașe spun că Occidentul i-ar fi delegat Germaniei (sau poate Germania singură și l-a atribuit) rolul de tutore al Republicii Moldova.

În primul rând, Germania are importante interese economice în țara noastră, bineînțeles, importante la proporțiile țării noaste și ale regiunii. A se vedea doar câți rezidenți germani se află în zonele economice libere din Moldova. În afară de aceasta, se spune că investitorii germani au pus ochii pe cernoziomurile din Moldova și că deja ar fi cumpărat prin interpuși zeci de mii de hectare, contrar legii funciare care interzice înstrăinarea terenurilor. Acum interesul nemților ar fi să modifice legea ca să-și poată legaliza proprietățile.

Iată acestea ar fi doar două motive din care Berlinul ar dori ca Republica Moldova să devină un protectorat german.

O soluție germană a problemei transnistrene?

Și ar mai fi un lucru: problema transnistreană.

Aceleași guri rele afirmă că germanii se ambiționează să anunțe că ei ar fi în măsură să soluționeze această problemă. În acest scop, Berlinul trebuie să-și asigure câțiva ași (cum ar fi o înțelegere în această chestiune cu Moscova - un obiectiv extrem de ambițios, în opinia mea, dar și obținerea "consimțământului" Tiraspolului, un consimțământ care ar urma să fie obținut prin șantajarea transnistrenilor cu sistarea exporturilor în Uniunea Europeană), iar unul dintre acestea este curățarea clasei politice moldovenești de orice politicieni și partide politice care nu sunt obediente Occidentului, care ar accepta orice soluție dacă ea este agreată de occidentali. Exact ceea ce și face în prezent Maia Sandu în pretinsa ei campanie de luptă cu corupția.

Iată de ce, în plină campanie electorală, Maia Sandu merge în vizită oficială în Germania și se întâlnește cu cancelarul Angela Merkel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1265
Tagurile:
Angela Merkel, Maia Sandu
Tematic
Maia Sandu pleacă la Berlin: Cu cine se va întâlni
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

89
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden

Summitul speranțelor americane înșelate