Militari NATO

Cine și de ce încearcă să-i sperie pe norvegieni cu Rusia

131
(reînnoit 18:00 30.04.2021)
Țările NATO încearcă să atragă Norvegia în clubul adversarilor activi ai Rusiei. Propaganda funcționează la cel mai accesibil nivel de cultură, cel al jocului.

Rusia are graniță terestră cu doar cinci țări NATO – și patru dintre ele se plasează de mulți ani pe poziții de-a dreptul neprietenoase față de noi. Deși înainte toate au făcut parte din componența țării noastre – însă pentru Polonia și trei republici baltice trecutul comun (și un număr mare de populație rusă, ca în Letonia și Estonia) reprezintă doar un motiv suplimentar pentru rusofobie.

A cincea țară NATO cu care avem graniță terestră (cea mai mică dintre toate, mai puțin de două sute de kilometri), a obținut independența chiar înainte ca Țările Baltice să se separe de Imperiul Rus destrămat. Ea nu a intrat niciodată în componența Rusiei, dar anume acolo au devenit populare în ultimii ani romanele și filmele despre ocupația rusească și amenințarea rusească.

Și asta, în pofida faptului că rușii nu au atacat niciodată această țară și nu au ocupat teritoriile acesteia, dimpotrivă, au eliberat-o de ocupanți – dar unii dintre locuitorii ei au venit cu arma în mână pe pământul nostru ca parte a unităților SS. Despre ei a fost filmat recent serialul ʺFrontovikiʺ, care a provocat consternare atât în ​​rândul publicului local, cât și în Rusia. Ministerul nostru de Externe a numit apariția lui "absolut inacceptabilă și rușinoasă" și și-a exprimat dorința de a auzi aprecierile imparțiale ale autorităților acestei țări. Dar instituția de politică externă a vecinilor noștri a refuzat să comenteze serialul, invocând faptul că "este o lucrare din sfera culturii și nu reflectă în niciun mod politica oficială norvegiană sau viziunea norvegiană asupra istoriei".

Da, este vorba despre Norvegia – un regat de cinci milioane de oameni, vecina noastră și una dintre țările fondatoare ale NATO. Cu toată loialitatea Norvegiei față de solidaritatea atlantică (nemaivorbind de faptul că postul de secretar general al Alianței este acum ocupat de ex-prim-ministrul norvegian Stoltenberg), chiar și în perioada sovietică, țara a încercat să mențină relații de bună vecinătate cu noi – nu atât ca un semn de recunoștință pentru eliberarea de sub ocupația nazistă (în timpul căreia, în bătăliile din nordul Norvegiei, în Finnmark, au murit peste șase mii de soldați ruși), cât din cauza prezenței mai multor aspecte de cooperare reciproc avantajoasă: Spitsbergen, pescuit etc. Nu au existat în Norvegia nici trupe americane.

În ansamblu, relațiile s-au dezvoltat normal și în perioada post-sovietică. Dar în perioada de după Crimeea, situația a început să se schimbe – americanii au trimis mai întâi trei, apoi șapte sute de militari. Simbolic? Da, dar aici este importantă direcția în sine, unde sunt ʺîmpinșiʺ norvegienii – iar lor li se spune că Rusia este periculoasă. Nu numai în cadrul propagandei generale atlantice, ci și în activitatea la cel mai accesibil nivel cultural, ce al jocului. De aici numeroasele filme și cărți care au apărut în ultimii ani. Începând cu serialul senzațional (care a devenit cel mai popular din istoria țării) ʺSub ocupațieʺ (despre ocuparea țării de către Rusia – fie și în conspirație cu Uniunea Europeană) și terminând cu detective precum ʺUrsul cel mareʺ (despre ciocnirea dintre Statele Unite și Rusia pe Spitsbergen).

În general, detectivele despre amenințarea rusească apar din ce în ce mai des – și în multe din ele se fac în mod deliberat paralele cu Crimeea, se menționează ʺscenariul Crimeeaʺ. Acum câțiva ani, a apărut "Armada albă" a lui Nordhus Karlsson, care a fost promovat sub sloganul ʺ75 de ani în urmă, ei au eliberat Kirkenesul, acum rușii s-au întors”. Iar în detectivul de debut al ex-scriitoarei pentru copii, Greta Boe, "Semnal de alarmă", lansat la începutul acestui an, rușii amenință deja orașul Finnmark – adică chiar pământurile eliberate de armata sovietică. "Finnmark poate deveni noua Crimee" – totul este atât de simplu și de nepretențios.

Acest lucru nu înseamnă că toți norvegienii mănâncă calm mâncărurile rusofobe preparate conform comenzii atlantice. Și nu există nicio îndoială că o astfel de comandă există – ea nu este documentată, dar un elev bun înțelege întotdeauna ce așteaptă profesorul de la el. Nu, mulți sunt revoltați și nemulțumiți. Dar aceștia sunt apoi acuzați de activitate subversivă, de activitate în favoarea  Rusiei – așa cum se întâmplă cu Glenn Diesen, profesor la Universitatea din Sud-Estul Norvegiei, care pledează pentru cooperare și relații de bună vecinătate cu Rusia. El apare constant atât în ​​presa norvegiană, cât și în cea rusă – și, datorită acestui fapt, este etichetat drept "propagandist al Kremlinului". Ceea ce este deosebit de amuzant din partea unor oameni care lucrează deschis pentru diverse structuri atlantice.

Este clar că atlantiștii încearcă să atragă Norvegia în clubul adversarilor activi ai Rusiei.– dar, spre deosebire de participanții săi activi din rândul altor vecini ai țării noastre, regatul nu are tradiții serioase de rusofobie nici la nivel intern, nici la nivel politic. Și, în pofida puterii de influență atlantice asupra Oslo, norvegienii sunt încă în măsură să își stabilească singuri propriile relații cu țările vecine. În special cu Rusia, care nu a considerat niciodată Norvegia un stat ostil la adresa ei – și acest lucru se aplică nu numai listelor "țărilor neprietenoase" alcătuită de Ministerul nostru de Externe (în care, evident, regatul nu va intra), ci, în general, istoriei relațiilor noastre. Și viitorului acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
NATO, Rusia, Sua, Norvegia
Tematic
"Își adună în grabă trupele": Ce se întâmplă în Norvegia
Парламент Республики Молдова

Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie

816
Nu trebuie să fii mare expert în politologie, în sociologie și nici ghicitor în stele ca să poți face astăzi un pronostic electoral fără teama de a o da în bară.

Eu cred că orișicare observator al fenomenului politic moldovenesc, care are un minim de discernământ, poate să spună fără teama de a greși care dintre actualele partide politice cu reprezentare parlamentară nu vor mai accede în legislativ după alegerile din 11 iulie.

Epava Partidului Democrat și așchiile sale  

În mod sigur că entitățile politice care își trag obârșia din vechiul Partid Democrat, în fruntea căruia s-a aflat Vladimir Plahotniuc, după 11 iulie nu mai pupă pragul Parlamentului.

Adică, este vorba de ceea ce a mai rămas din Partidul Democrat, fărâma de partid în fruntea căruia se află astăzi Pavel Filip. Această formațiune politică a fost una moartă din start, încropită în mod artificial, pe care doar banii lui Plahotniuc, faimă lui, pârghiile administrative, cumpăratul alegătorilor și evident număratul, s-o spunem eufemistic, părtinitor al voturilor au adus PDM în Parlament, în alegerile din 24 februarie 2019. Acum, după toate câte s-au întâmplat, în condițiile în care Plahotniuc a plecat din Moldova, iar democrații s-au lepădat de el, PDM nu va acumula nici măcar 2% din sufragii, dacă eventual va decide să participe la scrutin.

Democrații nu au nicio șansă să se mențină în politică pentru că partidul lor este o epavă politică și pentru că nu au nici un lider politic adevărat. Pavel Filip a fost cum a fost în funcția de premier în guvernul nu al lui, ci al lui Plahotniuc. El doar executa din postura de premier indicațiile date de Plahotniuc.

Aceeași soartă o va avea și Pro Moldova, o așchie sărită din PDM, în frunte cu Andrian Candu. Ca și Filip, Candu nu este politician. Chiar mai rău. Cel puțin, Filip a fost un bun executor, pe când Candu - nici atât. Singurul merit al lui Candu, grație căruia s-a aflat în politică, a fost acela de a fi… finul oligarhului. Și încă un fin arogant - ca orice fin de barosan.

La fel de disperată este și situația celor de la Pentru Moldova. Nu au nicio șansă de a accede în mod de sine stătător în Parlament. Dar, spre deosebire de PDM și Pro Moldova, Pentru Moldova are șanse de a intra în viitorul Legislativ dacă va fi luată în cârcă de către Partidul Șor. Dacă intră pe listele lui Șor, atunci are toate șansele. Dar și aici avem o mare necunoscută: Ce scor va înregistra însuși Partidul Șor?

Partidul Șor, intră sau nu în viitorul Parlament

La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, candidatul acestei formațiuni Violeta Ivanov a acumulat tocmai 8 la sută din sufragii - ceea ce, în opinia mea, a fost un rezultat mult peste așteptări.

Și asta pentru că Partidul Șor are un șir de probleme, liderul formațiunii, Ilan Șor, este urmărit penal, este fugar peste hotare. Și totuși, consultanții politici ai acestui partid au reușit să transfere imaginea de la Șor la Ivanov. S-ar părea că nimic nu-i împiedică să facă și acum acest lucru și să înregistreze un nou succes. Da, așa este. Dar acum au apărut și alte circumstanțe - ridicarea imunității, urmărirea penală, reținerea, arestul preventiv al deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan ar putea să aibă consecințe electorale nefaste pentru Partidul Șor.

Eu cred însă că această formațiune va accede totuși în Parlament, chiar dacă ar putea să nu repete performanța din prezidențiale a Violetei Ivanov.

PPDA, fără nicio șansă

Acum despre Platforma Dreptate și Adevăr a lui Andrei Năstase. Desigur că nu are nicio șansă să acceadă în Legislativ deoarece PAS-ul Maiei Sandu i-a confiscat tot electoratul.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Toți știu și înțeleg asta - mai puțin Andrei Năstase. Concubinajul lui politic cu Maia Sandu i-a jucat fiesta. Maia Sandu a preluat tactica de altădată a lui Vladimir Plahotniuc, care își îmbrățișa aliații politici atât de tare până îi sufoca. Maia Sandu a jucat rolul Văduvei Negre, o specie de păianjen în care, după actul sexual, femela își devorează partenerul de cuplu. Asta este ceea ce s-a produs între Sandu și Năstase în plan politic, bineînțeles.

În general Andrei Năstase este un mare ghinionist în politică. El a inițiat mișcarea protestatară acum vreo șase ani, ca până la urmă de ea să beneficieze Maia Sandu. După care a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei, dar victoria i-a fost suflată prin tertipuri juridice. Nici de scorul bun obținut în parlamentarele din 2018 nu a putut profita pentru a consolida pozițiile formațiunii. Jocurile făcute de Sandu au fost cu bătaie dublă - în adversarii socialiști, dar și în aliații din PPDA.

După alegerile din 11 iulie 2021, Andrei Năstase va fi nimeni în politica moldovenească. Adevărat că el nici astăzi nu prea contează.

Așadar, să tragem linia. Ce avem? Avem patru entități politice care astăzi au deputați în Parlament, iar după 11 iulie nu vor mai avea: PDM, PRO Moldova, Pentru Moldova și PPDA. PAS și PSRM acced indubitabil în Legislativ. Partidul Șor este la ghici.

Păi iată, la acest buchet politic, nu neapărat plăcut mirositor, se va mai adăuga un partid - Partidul Nostru al lui Renato Usatâi, care, judecând după scorul obținut în prezidențiale, în mod sigur, trece pragul electoral și va fi cel puțin a treia formațiune politică ca reprezentare parlamentară. Pe primul loc se va situa PAS, pe locul doi PSRM, iar Partidul Nostru al lui Usatâi - pe locul trei. Iar Partidul Șor va încheia plutonul celor care au trecut baremul parlamentar. 

Acum este la fel de ușor de spus cine va forma coaliția majoritară după 11 iulie și cine va fi în opoziție. Este foarte ușor de prezis și acest lucru. Dar despre asta - într-un al material.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

816
Tagurile:
Partide, intrat, anticipate, Parlamentare, Alegeri


Загрузка...
Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe

Analist de top: ”Rușii stau mult mai bine decât marea majoritatea țărilor occidentale!”

207
(reînnoit 08:51 05.05.2021)
”Nu e vorba despre civilizație. Este vorba despre dresaj. Propagandă anti-rusă… tot cretini rămân!” Unul dintre cei mai buni analiști dă peste nas propagandei anti-ruse arătând că sunt manipulări iar Rusia stă mai bine și la capitolul acțiune inteligentă anti-pandemie.

BUCUREȘTI, 4 mai – Sputnik. În ultima vreme, propaganda anti-rusă promovată de SUA și câteva state NATO încearcă să acrediteze că situația pandemică din Rusia este scăpată de sub control și că sunt foarte puțini ruși care se vaccinează.

Apreciatul analist Constantin Gheorghe reacționează ironic: ”Chiar mă amuz! Mă doare în cot de unitățile de propagandă anti-rusă! Tot cretini rămân!”, scrie analistul, arătând că ”a intrat în poză” o nouă temă, adusă de Antena 3 de la CNN: ”aceea că gestionarea pandemiei este un dezastru în Rusia, practic ăia mor pe capete, nu vor să se vaccineze, pentru că vaccinul Sputnik V este prost, a fost făcut în grabă, deci rușii fug de el”.

Ei bine, analistul atrage atenția că ”toate astea se văd în sondajele unui Pieleanu local, de la institutul Levadia, a se citi ”Vocea CIA în Rusia””.

În schimb, dacă te uiți măcar pe hartă, nu și în statistici, înțelegi niște lucruri, scrie Constantin Gheorghe, descifrând strategia Rusiei:

”Normal, pentru oameni normali la cap, efortul de vaccinare este concentrat în marile aglomerări urbane, Moscova (13 milioane de locuitori), Sankt Petersburg, în zona Volga, gen Volgograd, fostul Stalingrad (…)”, scrie analistul, subliniind un aspect – ”Micile colectivități ar fi risipă de resurse. Pentru că sunt izolate. Stai acasă, Rusia stil!”.

Ori, atrage atenția analistul, că în Rusia ”nu sunt puțini cei care trăiesc așa”, în așezări izolate. ”Ce faci, trimiți elicoptere să-i caute pe crescătorii de reni, în Marele Nord?”, întreabă ironic analistul.

”Așa că, dacă te referi la ce contează, rușii stau mult mai bine decât marea majoritate a țărilor occidentale! Oricum nouă ne dau clasă!”, spune Constantin Gheorghe.

De fapt, tema are însă legătură cu ”practici anti-concurențiale, promovate de UE, împotriva vaccinurilor rusești (sunt trei!) și cu un soi de răzbunare cretină, în plan politic”, consideră analistul, comentând revoltat că asta te face „să te... ceva pe mărețele valori europene, care, nu-i așa, ne așază cu mult deasupra primitivilor ruși!”.

”Pe mine nu lupta asta stupidă cu ”propaganda rușilor” mă sperie - cum tot spun, rușii sunt băieți mari, se descurcă ei”, scrie analistul, mărturisind – ”Pe mine mă sperie că tehnologiile astea de manipulare sunt folosite de ocupanți, dar și de guvernanți, împotriva mea, a cetățeanului român”.

Fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase subliniază că ”sunt atacate instituții, tradiții, elemente ale identității naționale”.

”Este un soi de pedeapsă colectivă, pentru că îndrăznim să rămânem români. Se testează acum disponibilitatea românilor de a renunța la identitate, ca agregator al coeziunii naționale și sociale”, scrie Constantin Gheorghe.

Și, din păcate ”ceva îmi spune că testele dau rezultate bune”, mărturisește analistul, oferind și o dovadă: ”Poza aia cu slujba de Înviere din Piața Sfatului, de la Brașov. Care nu este expresia mândriei de a fi român, a dovezii că ”și noi putem fi civilizați!””.

„Nu e vorba despre civilizație. Este vorba despre dresaj. Și el, dresajul, funcționează! Asta trebuie să ne sperie, cum spuneam”, scrie analistul, încheind cu situație promovată, într-u ducerea în derizoriu a ideii de identitate: ”Dar când râgâi o pajiște de mici și un morman de bere viața e frumoasă. Nimic nu ne amenință identitatea!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
propagandă, Rusia


Загрузка...
Медицинский работник показывает упакованный мазок из носоглотки для тестирования COVID-19

Primul autotest antigen COVID-19 românesc, autorizat

0
(reînnoit 14:18 07.05.2021)
Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale pentru uz medicinal a validat autotestul Antigen COVID-19 dezvoltat și comercializat de DDS Diagnostic. Este unicul autotest din România pentru diagnosticarea COVID-19 validat de ANMDM.

BUCUREȘTI, 8 mai – Sputnik. Vești bune pentru români: în sfârit, vor putea să se testeze în scopul diagnosticării infecției cu COVID-19 folosind un produs autohton.

Și aceasta pentru că Agenția Națională a Medicamentului și a dispozitivelor medicale pentru uz medicinal a validat autotestul Antigen COVID-19 dezvoltat și comercializat de DDS Diagnostic, fiind, de altfel, unicul produs de acest gen validat în România.

Compania informează că primele autoteste antigen din România pentru diagnosticul SARS-CoV-2 sunt neinvazive, se pot face în orice moment al zile, fără supraveghere medicală şi au o acurateţe foarte mare.

”Demersul de certificare oficială a testului rapid produs de noi ca Autotest s-a făcut cu scopul de a susţine şi uşura procesul de testare în masă şi în România, aşa cum au făcut şi alte ţări europene, precum Germania, Franţa, Austria, prin validarea testelor pentru uz personal. Autotestarea permite deblocarea rapidă a multor domenii de activitate importante, cum sunt educaţia, cultura, HoReCa etc”, spune fondatorul și liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic, Dana Stan.

Avantajul major al acestui produs îl reprezintă faptul că testarea nu mai este condiționată de prezența personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă și la scară largă a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, a personalului HoReCa și a celorlalte categorii socio-profesionale blocate de peste un din pricina pandemiei de coronavirus.

Aceste teste au o serie de avantaje, subliniază reprezentanții companiei. Este vorba despre faptul că: permit utilizarea personală/autorecoltarea fără nici un fel de risc; se fac fără supraveghere medicală; sunt foarte uşor şi simplu de utilizat, fiind complet neinvazive; au o precizie de peste 98%; proba se poate recolta în orice moment al zilei, fără o pregătire prealabilă a persoanei care se testează; timpul de reacție este de 10 – 15 minute; proba nazală este cea mai relevantă pentru SARS CoV-2, având în vedere că este un virus al căilor respiratorii; poate indica infecția și la persoane asimptomatice, dacă infecția este activă; nu dă interferențe cu virusul gripal.

Testele pot fi achiziționate online și din rețelele de farmacii și magazine partenere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Romania, România, COVID-19, Test


Загрузка...