Vladimir Putin

Occidentul știe foarte bine unde a trasat Putin linia roșie

537
(reînnoit 09:26 28.04.2021)
Pentru Rusia a început o perioadă istorică nouă. Rusia trece cu încredere la o apărare nai deschisă și fermă a intereselor sale naționale.

Rusia nu recomandă nimănui să treacă linia roșie în relațiile cu ea – și pe unde va trece această linie, noi vom determina singură în fiecare caz aparte. Aceste cuvinte ale lui Vladimir Putin din mesajul adresat Adunării Federale au fost deja comparate cu discursul său de la Munchen și a fost numit noul manifest de politică externă al Rusiei.

Într-adevăr, a început o nouă perioadă istorică – dar cuvintele președintelui subliniază doar ceea ce și așa s-a întâmplat. Rusia cădea, Rusia își revenea, Rusia se concentra – acum Rusia avansează. Nu în Ucraina sau în Occident – ea trece la o apărare mai deschisă și mai dură a intereselor sale naționale.

Dar asta nu înseamnă că nu le-a apărat înainte – în toți anii de guvernare ai lui Putin, apărarea intereselor naționale a constituit esența doctrinei noastre de politică externă. Cu cât dobândeam mai multă putere, cu atât convingerea noastră în propria dreptate devenea mai profundă, cu cât cursul evenimentelor dovedea corectitudinea evaluărilor noastre a situației externe, cu atât tonul nostru devenea mai insistent și mai dur pe arena mondială, cu atât mai activ ne implicam în joc în toate câmpurile marii table geopolitice. Și cu atât ne demonizau mai mult – prezentându-ne drept o amenințare la adresa păcii mondiale, încercând să ne blocheze și să ne izoleze.

Cei șapte ani de după Crimeea au arătat că nu este doar inutil, ci că pur și simplu asta nu funcționează la scară globală (eforturile de demonizare ale Occidentului au acționat doar asupra Occidentului însuși – și nici nu prea eficient, dacă e să luăm în considerare starea de spirit a populației). Rezultatele politicii de izolare a Rusiei în sine demonstrează cât de mult s-a schimbat lumea, schimbându-se atât din motive obiective (distrugerea ordinii mondiale atlantice nefinalizate a început încă în anii 2000), cât și din cauza acțiunilor intenționate ale Rusiei care au accelerat cursul istoriei.

Cu revolta noastră deschisă din 2014, noi am accelerat criza proiectului occidental de conducere globală (axat pe dominație), deși, în situația cu Crimeea, noi ne-am apărat în primul rând interesele naționale. Occidentul ne-a refuzat în mod deschis chiar și dreptul de a le formula – de aici și toate discuțiile despre o țară-benzinărie, despre o putere regională, despre o economie sfâșiată definitiv. Au început să ignore Rusia în anii ’90 – și au fost foarte surprinși când, prin München și Crimeea, ea a început să se întoarcă la poziția de supraputere. Da, nu la scara URSS-ului, dar la un nivel suficient pentru a întrerupe întregul joc al proprietarilor de cazinouri. Pentru că, la acel moment, Occidentul însuși a obosit prea tare în timpul construcției turnului babilonian al globalizării – și chiar și capacitățile limitate ale Rusiei i-au permis să joace pentru a accelera procesul prăbușirii ordinii mondiale atlantice.

Dmitri Medvedev
© Sputnik / Екатерина Штукина

Conștientizarea acestui fapt (o combinație a crizei interne a proiectului globalist și a jocului activ al Rusiei) i-a dus pe atlantiști la isterie – "vin rușii!", adică rușii se amestecă în toate și peste tot. Crimeea și Siria nu le sunt suficiente, ei l-au mai ales și pe Trump și au organizat și Brexit-ul – observăm tot acest delir febril de mai mulți ani. Încercările de a izola Rusia au avut un rezultat complet opus: Occidentul a început să se simtă nesigur, să-i caute pe ruși sub fiecare pat și să-i vadă în spatele fiecărei probleme și eșecuri proprii. Iar acestea din urmă, în mod firesc, se înmulțeau. "Rușii au făcut asta" a devenit un meme hazliu, dar nu numai pentru ei. Propaganda antirusească a început să lucreze pentru Rusia deja la scară globală – dacă rușii sunt atât de atotputernici cum se spune în Occident, atunci înseamnă că cu ei trebuie să ai afaceri, chiar și să prietenești. În ochii Asiei, Americii Latine și Africii, Rusia a căpătat o publicitate suplimentară, care s-a suprapus la țanc revenirii ei în cele mai diverse regiuni ale planetei. Au vrut să-l sperie pe Putin, dar i-au consolidat reputația de cel mai puternic om politic din timpurile noastre.

Prin urmare, etapa următoare a devenit ceea ce Putin a numit, în stilul lui Gogol, "un obicei de-a dreptul indecent": Rusia a început, pur și simplu, să fie tachinată din orice motiv iar cel mai des și fără motiv. Suntem obișnuiți cu așa ceva, dar trebuie să răspundem. Și nici măcar nu pentru că este jignitor pentru țară, deși, evident, trebuie să apărăm onoarea steagului nostru, ci pentru că avem de-a face cu o nouă formă de presiune asupra noastră, în interiorul căreia se împletesc și factori de politică externă, adică are loc ceea ce poate fi numit un amestec în afacerile noastre interne și ignorarea deliberată a intereselor noastre naționale. Îmbinarea poveștilor cu Navalnîi și cu Ucraina este cea mai evidentă dovadă a acestui lucru.

Sancțiunile și amenințarea cu suspendarea proiectului "Nord Stream – 2" din cauza lui Navalnîi (mai întâi din cauza otrăvirii, iar apoi din cauza arestării), provocarea isteriei în jurul "amenințării invaziei rusești" în Ucraina, pentru care este necesar să se stabilească deja acum un preț pentru Rusia, adică să se traseze liniile roșii – pe toate acestea Occidentul încearcă să ni le vândă în calitate de "noua normalitate". Dar Rusia nu se va obișnui cu regulile propuse ale jocului – nici ingerința în afacerile noastre interne, nici promovarea subiectului "să salvăm Ucraina de Rusia” nu ne convin categoric. Adică noi nu vom juca cu Occidentul (partea sa atlantică) după aceste reguli, pentru că înțelegem că acestea sunt necesare doar ca pretext pentru a ne provoca daune. De natură propagandistică, politică, economică și, cel mai important, geopolitică. Adică, Occidentul vrea să preia de la noi inițiativa, să ne distragă cu scuze nesfârșite – atât în ceea ce privește cazul lui ​​Navalnîi, cât și în cazul Ucrainei. Mai ales că ambele subiecte se află în afara acelor linii roșii despre care a vorbit Putin. Și Occidentul înțelege foarte bine acest lucru, dar încearcă din nou să preseze, să tatoneze. Dar dacă va merge cumva?

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
© Photo : Пресс-служба МИД РФ

Nu, mai bine să nu încerce, să nu provoace, pentru ca mai apoi să nu regrete așa cum nu au mai regretat de mult timp ceva. Aceste cuvinte ale lui Putin se referă la toate lucrurile dintr-o dată – și la provocările de pe frontul ucrainean, și la provocările din orice alt punct unde există interesele noastre naționale. Sunt multe? Desigur: Rusia este o superputere globală, nu o superputere cu ambiții de dominație globală (asta se referă la Statele Unite), ci anume o țară cu interese globale. Ele nu se află doar în spațiul post-sovietic – se află în Siria și Venezuela, în Vietnam și Serbia, în Egipt și Angola. Și, ceea ce este mai important, interesele se află și în construcția unei noi ordini mondiale, lucru de care Moscova și Beijingul se ocupă tot mai activ și mai coordonat. În această lucrare este inutil să trasăm linii roșii – noi nu vom permite, dar și ʺdesenatoriiʺ nu vor avea suficientă putere.

Dar nu este prea prezumțios din partea noastră să spunem că noi singuri vom determina unde va trece linia roșie în fiecare caz aparte? Adică nu permitem Occidentului să ne izoleze, dar, în același timp, noi înșine suntem gata să-i dictăm perceperea noastră a ceea ce este permis? Nu, nu este prea prezumțios, fiindcă nu este vorba despre expansiunea Rusiei în teritorii străine, în zonele de interese naționale străine. Este vorba despre apărarea și reîntoarcerea a ceea ce Occidentul a încercat să ia sau încă încearcă să ia de la noi. Și nu este nevoie să le concretizăm, să le explicăm acest lucru, pentru că persoana vinovată este conștientă de vinovăția sa (deși nu o recunoaște).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

537
Tagurile:
linia rosie, Occident, Putin
Tematic
Asul din mâna Rusiei în conflictul cu Occidentul
Парламент Республики Молдова

Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie

816
Nu trebuie să fii mare expert în politologie, în sociologie și nici ghicitor în stele ca să poți face astăzi un pronostic electoral fără teama de a o da în bară.

Eu cred că orișicare observator al fenomenului politic moldovenesc, care are un minim de discernământ, poate să spună fără teama de a greși care dintre actualele partide politice cu reprezentare parlamentară nu vor mai accede în legislativ după alegerile din 11 iulie.

Epava Partidului Democrat și așchiile sale  

În mod sigur că entitățile politice care își trag obârșia din vechiul Partid Democrat, în fruntea căruia s-a aflat Vladimir Plahotniuc, după 11 iulie nu mai pupă pragul Parlamentului.

Adică, este vorba de ceea ce a mai rămas din Partidul Democrat, fărâma de partid în fruntea căruia se află astăzi Pavel Filip. Această formațiune politică a fost una moartă din start, încropită în mod artificial, pe care doar banii lui Plahotniuc, faimă lui, pârghiile administrative, cumpăratul alegătorilor și evident număratul, s-o spunem eufemistic, părtinitor al voturilor au adus PDM în Parlament, în alegerile din 24 februarie 2019. Acum, după toate câte s-au întâmplat, în condițiile în care Plahotniuc a plecat din Moldova, iar democrații s-au lepădat de el, PDM nu va acumula nici măcar 2% din sufragii, dacă eventual va decide să participe la scrutin.

Democrații nu au nicio șansă să se mențină în politică pentru că partidul lor este o epavă politică și pentru că nu au nici un lider politic adevărat. Pavel Filip a fost cum a fost în funcția de premier în guvernul nu al lui, ci al lui Plahotniuc. El doar executa din postura de premier indicațiile date de Plahotniuc.

Aceeași soartă o va avea și Pro Moldova, o așchie sărită din PDM, în frunte cu Andrian Candu. Ca și Filip, Candu nu este politician. Chiar mai rău. Cel puțin, Filip a fost un bun executor, pe când Candu - nici atât. Singurul merit al lui Candu, grație căruia s-a aflat în politică, a fost acela de a fi… finul oligarhului. Și încă un fin arogant - ca orice fin de barosan.

La fel de disperată este și situația celor de la Pentru Moldova. Nu au nicio șansă de a accede în mod de sine stătător în Parlament. Dar, spre deosebire de PDM și Pro Moldova, Pentru Moldova are șanse de a intra în viitorul Legislativ dacă va fi luată în cârcă de către Partidul Șor. Dacă intră pe listele lui Șor, atunci are toate șansele. Dar și aici avem o mare necunoscută: Ce scor va înregistra însuși Partidul Șor?

Partidul Șor, intră sau nu în viitorul Parlament

La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, candidatul acestei formațiuni Violeta Ivanov a acumulat tocmai 8 la sută din sufragii - ceea ce, în opinia mea, a fost un rezultat mult peste așteptări.

Și asta pentru că Partidul Șor are un șir de probleme, liderul formațiunii, Ilan Șor, este urmărit penal, este fugar peste hotare. Și totuși, consultanții politici ai acestui partid au reușit să transfere imaginea de la Șor la Ivanov. S-ar părea că nimic nu-i împiedică să facă și acum acest lucru și să înregistreze un nou succes. Da, așa este. Dar acum au apărut și alte circumstanțe - ridicarea imunității, urmărirea penală, reținerea, arestul preventiv al deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan ar putea să aibă consecințe electorale nefaste pentru Partidul Șor.

Eu cred însă că această formațiune va accede totuși în Parlament, chiar dacă ar putea să nu repete performanța din prezidențiale a Violetei Ivanov.

PPDA, fără nicio șansă

Acum despre Platforma Dreptate și Adevăr a lui Andrei Năstase. Desigur că nu are nicio șansă să acceadă în Legislativ deoarece PAS-ul Maiei Sandu i-a confiscat tot electoratul.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Toți știu și înțeleg asta - mai puțin Andrei Năstase. Concubinajul lui politic cu Maia Sandu i-a jucat fiesta. Maia Sandu a preluat tactica de altădată a lui Vladimir Plahotniuc, care își îmbrățișa aliații politici atât de tare până îi sufoca. Maia Sandu a jucat rolul Văduvei Negre, o specie de păianjen în care, după actul sexual, femela își devorează partenerul de cuplu. Asta este ceea ce s-a produs între Sandu și Năstase în plan politic, bineînțeles.

În general Andrei Năstase este un mare ghinionist în politică. El a inițiat mișcarea protestatară acum vreo șase ani, ca până la urmă de ea să beneficieze Maia Sandu. După care a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei, dar victoria i-a fost suflată prin tertipuri juridice. Nici de scorul bun obținut în parlamentarele din 2018 nu a putut profita pentru a consolida pozițiile formațiunii. Jocurile făcute de Sandu au fost cu bătaie dublă - în adversarii socialiști, dar și în aliații din PPDA.

După alegerile din 11 iulie 2021, Andrei Năstase va fi nimeni în politica moldovenească. Adevărat că el nici astăzi nu prea contează.

Așadar, să tragem linia. Ce avem? Avem patru entități politice care astăzi au deputați în Parlament, iar după 11 iulie nu vor mai avea: PDM, PRO Moldova, Pentru Moldova și PPDA. PAS și PSRM acced indubitabil în Legislativ. Partidul Șor este la ghici.

Păi iată, la acest buchet politic, nu neapărat plăcut mirositor, se va mai adăuga un partid - Partidul Nostru al lui Renato Usatâi, care, judecând după scorul obținut în prezidențiale, în mod sigur, trece pragul electoral și va fi cel puțin a treia formațiune politică ca reprezentare parlamentară. Pe primul loc se va situa PAS, pe locul doi PSRM, iar Partidul Nostru al lui Usatâi - pe locul trei. Iar Partidul Șor va încheia plutonul celor care au trecut baremul parlamentar. 

Acum este la fel de ușor de spus cine va forma coaliția majoritară după 11 iulie și cine va fi în opoziție. Este foarte ușor de prezis și acest lucru. Dar despre asta - într-un al material.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

816
Tagurile:
Partide, intrat, anticipate, Parlamentare, Alegeri


Загрузка...
Le Kremlin de Moscou et le drapeau russe

Analist de top: ”Rușii stau mult mai bine decât marea majoritatea țărilor occidentale!”

207
(reînnoit 08:51 05.05.2021)
”Nu e vorba despre civilizație. Este vorba despre dresaj. Propagandă anti-rusă… tot cretini rămân!” Unul dintre cei mai buni analiști dă peste nas propagandei anti-ruse arătând că sunt manipulări iar Rusia stă mai bine și la capitolul acțiune inteligentă anti-pandemie.

BUCUREȘTI, 4 mai – Sputnik. În ultima vreme, propaganda anti-rusă promovată de SUA și câteva state NATO încearcă să acrediteze că situația pandemică din Rusia este scăpată de sub control și că sunt foarte puțini ruși care se vaccinează.

Apreciatul analist Constantin Gheorghe reacționează ironic: ”Chiar mă amuz! Mă doare în cot de unitățile de propagandă anti-rusă! Tot cretini rămân!”, scrie analistul, arătând că ”a intrat în poză” o nouă temă, adusă de Antena 3 de la CNN: ”aceea că gestionarea pandemiei este un dezastru în Rusia, practic ăia mor pe capete, nu vor să se vaccineze, pentru că vaccinul Sputnik V este prost, a fost făcut în grabă, deci rușii fug de el”.

Ei bine, analistul atrage atenția că ”toate astea se văd în sondajele unui Pieleanu local, de la institutul Levadia, a se citi ”Vocea CIA în Rusia””.

În schimb, dacă te uiți măcar pe hartă, nu și în statistici, înțelegi niște lucruri, scrie Constantin Gheorghe, descifrând strategia Rusiei:

”Normal, pentru oameni normali la cap, efortul de vaccinare este concentrat în marile aglomerări urbane, Moscova (13 milioane de locuitori), Sankt Petersburg, în zona Volga, gen Volgograd, fostul Stalingrad (…)”, scrie analistul, subliniind un aspect – ”Micile colectivități ar fi risipă de resurse. Pentru că sunt izolate. Stai acasă, Rusia stil!”.

Ori, atrage atenția analistul, că în Rusia ”nu sunt puțini cei care trăiesc așa”, în așezări izolate. ”Ce faci, trimiți elicoptere să-i caute pe crescătorii de reni, în Marele Nord?”, întreabă ironic analistul.

”Așa că, dacă te referi la ce contează, rușii stau mult mai bine decât marea majoritate a țărilor occidentale! Oricum nouă ne dau clasă!”, spune Constantin Gheorghe.

De fapt, tema are însă legătură cu ”practici anti-concurențiale, promovate de UE, împotriva vaccinurilor rusești (sunt trei!) și cu un soi de răzbunare cretină, în plan politic”, consideră analistul, comentând revoltat că asta te face „să te... ceva pe mărețele valori europene, care, nu-i așa, ne așază cu mult deasupra primitivilor ruși!”.

”Pe mine nu lupta asta stupidă cu ”propaganda rușilor” mă sperie - cum tot spun, rușii sunt băieți mari, se descurcă ei”, scrie analistul, mărturisind – ”Pe mine mă sperie că tehnologiile astea de manipulare sunt folosite de ocupanți, dar și de guvernanți, împotriva mea, a cetățeanului român”.

Fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase subliniază că ”sunt atacate instituții, tradiții, elemente ale identității naționale”.

”Este un soi de pedeapsă colectivă, pentru că îndrăznim să rămânem români. Se testează acum disponibilitatea românilor de a renunța la identitate, ca agregator al coeziunii naționale și sociale”, scrie Constantin Gheorghe.

Și, din păcate ”ceva îmi spune că testele dau rezultate bune”, mărturisește analistul, oferind și o dovadă: ”Poza aia cu slujba de Înviere din Piața Sfatului, de la Brașov. Care nu este expresia mândriei de a fi român, a dovezii că ”și noi putem fi civilizați!””.

„Nu e vorba despre civilizație. Este vorba despre dresaj. Și el, dresajul, funcționează! Asta trebuie să ne sperie, cum spuneam”, scrie analistul, încheind cu situație promovată, într-u ducerea în derizoriu a ideii de identitate: ”Dar când râgâi o pajiște de mici și un morman de bere viața e frumoasă. Nimic nu ne amenință identitatea!”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
propagandă, Rusia


Загрузка...
Restaurant

HoReCa vine cu o nouă solicitare către autorități: Ce măsuri vrea fie întreprinse

0
(reînnoit 09:14 08.05.2021)
Odată cu scăderea numărului de infectări în Capitală, cei din HoReCa susțin că este inoportun să fie menținute restricțiile legate de programul de activitate a localurilor și vin cu unele solicitări către autorități. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova a decis să-i solicite Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău că să anuleze unele restricții legate de pandemie și să le permită celor din HoReCa să activeze în regim normal.

În solicitare se menționează că odată cu scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus în Capitală este inoportun ca unele măsuri să fie menținute, astfel se cere scoaterea restricției cu privire la programul de activitate a unităților de alimentație publică în municipiul Chișinău, permiterea desfășurării evenimentelor festive cu caracter unic până în 50 persoane și permiterea activității teraselor de vară din municipiul Chișinău, conform schemelor de amplasare din anul trecut, în lipsa unui regulament în vigoare.

„Menționăm că anterior, aceste restricții au fost impuse la finele lunii noiembrie 2020 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, atunci când situația epidemiologică din țară era alarmantă, înregistrând zilnic peste 1 200 cazuri de COVID-19. În municipiul Chișinău, în ultima lună se atestă sub 100 cazuri pe zi”, se mai menționează în postarea de pe Facebook a Asociației „MĂR”. 

Precizăm că în data de 30 aprilie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință pentru a impune noi măsuri privind noul coronavirus. Astfel, activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor, karaoke, baruri și a altor ringuri de dans rămâne a fi sistată. Totodată, restaurantele și cafenelele își pot desfășura activitatea de la ora 07:00 până la 22:00. În decizia CESP a municipiului Chișinău se mai menționează că nunțile, cumetriile, dar și alte evenimente festive sunt interzise.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
restaurante, COVID-19, restricții, HoReCa


Загрузка...