Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

O nouă trădare la PSRM, Lupașcu repetă gestul lui Durleșteanu

425
(reînnoit 11:11 27.04.2021)
Politica moldovenească este un fel de teatru al absurdului. Mai întâi Mariana Durleșteanu se răzgândește subit și nu mai vrea să fie candidatul majorității desemnat la funcția de premier, iar astăzi Boris Lupașcu nu mai vrea să fie magistrat CCM.

Boris Lupașcu, care a fost numit de majoritatea parlamentară judecător la Curtea Constituțională în data de 23 aprilie și care a solicitat astăzi anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de magistrat la Înalta Curte, i-a pus într-o situație, cel puțin, incomodă pe cei care l-au votat, în special de deputații socialiști.

Lupașcu a adresat o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova și Curții Constituționale, în care solicită anularea mandatului prin care a fost numit judecător, exact cu jumătate de oră înainte ca Curtea Constituțională să înceapă ședința la care să examineze constituționalitatea hotărârii deputaților privind revocarea mandatului de judecător la CC a Domnicăi Manole și de numire a unui nou judecător - anume a lui Boris Lupașcu.

Trebuie să spune că gestul lui Lupașcu vine să arunce o umbră de îndoială asupra legalității respectivei hotărâri a Parlamentului. Dar și amintește cumva de felul în care a procedat Mariana Durleșteanu, cea pe care majoritatea parlamentară a socialiștilor și aliaților lor au propus-o la funcția de premier și care s-a lepădat de ei chiar în momentul în care președintele Maia Sandu discuta, în data de 16 martie, cu fracțiunea PSRM în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier.

Vedem că Partidul Socialiștilor, dar și aliații lui de moment, Partidul Șor și Pentru Moldova, traversează o perioadă politică nefastă, cu un șir succesive de ghinioane, începând cu pierderea alegerilorprezidențaile.

Și aici avem două explicații. Întâi, este evident că au dat-o de mai multe ori în bară sau, cel puțin, nu au fost suficient de inspirați cei car îl consiliază pe Igor Dodon. Dar nu mai puțin important, este abilitatea celor care consiliază tabăra adversă a Maiei Sandu și știu cum să valorifice orice greșeală a PSRM.

Și nu este vorba doar de consultanți, dar și de specialiști nițel din alte domenii și nu doar din țară, ci și de peste hotare.

Gurile rele spun că Mariana Durleșteanu nu s-ar fi răzgândit ea cu capul ei să mai fie candidatul majorității la funcția de premier, ci ar fi fost convinsă de niște oameni din exterior să facă asta. Acum nu putem ști dacă nu s-a întâmplat exact același lucru și cu Boris Lupașcu.

Și pentru că am vorbit mai sus de asemănări. Parcursul pe care îl au astăzi PSRM și majoritatea parlamentară (PSRM-Partidul Șor și Pentru Moldova, în total 54 de mandate) amintește de cel al PCRM în 2009, care având 60 de mandate în Parlament a cedat puterea pentru că i-a lipsit unul ca să aleagă președintele țării, iar cei care i-au succedat pe comuniști la putere nu s-au mocoșit prea mult cu "cadrul legal", ci l-au instalat pe Nicolae Timofti în funcția de șef al statului depășind orice termen și normă legală și constituțională, ceea ce le-au permis să guverneze țara și să fure bine mersi ani la rând. Oare se repetă situația?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

425
Tagurile:
PSRM, socialiști, Trădare, tradare
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

132
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin