Bombardierul Tu-160

Când va decola noul purtător strategic de rachete al Rusiei

151
(reînnoit 19:20 06.04.2021)
Dezvoltarea aviației de luptă de înaltă tehnologie este subordonată unor condiții obiective de coexistență cu vecinii neprietenoși de pe planetă. Bombardierul-purtător de rachete de nouă generație răspunde provocărilor și amenințărilor unui posibil inamic.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a aprobat aspectul final al bombardierul-purtător de rachete strategic dezvoltat de compania ”Tupolev”. Experții au acordat prioritate reducerii vizibilității aeronavei și armamentului cu rachete. Complexul aviatic de perspectivă pe distanțe lungi va avea o viteză subsonică, o durată semnificativă a zborului și arme intra-fuzelaj, inclusiv rachete de croazieră promițătoare – cu rază lungă de acțiune și hipersonice. ”Strategul” de nouă generație urmează să ajungă în dotarea armatei până în 2027, adică până la sfârșitul actualului Program de stat al armamentului. El va înlocui ”veteranii” aviației pe distanțe lungi Tu-160, Tu-95MS și Tu-22M3.

Potrivit sursei din complexul industrial de apărare, bombardierul-purtător de rachete a fost creat conform schemei aerodinamice «aripă zburătoare», echipamentul de la bord fiind automatizat la maxim (până la regimul fără pilot). Avionul va fi capabil să utilizeze o gamă largă de rachete «aer – aer» și să gestioneze grupuri de aeronave fără pilot. Continuă construcția mai multor prototipuri ale Complexului la uzina de aviație din Kazan.

Machetele speciale și elementele de dimensiuni reale ale celui mai nou ”strateg” au trecut cu succes o serie de teste pe stand la nivel de vizibilitate radar, confirmând posibilitatea tehnologică a avionului de a trece neobservat primele linii de apărare antiaeriană ale țărilor NATO.

În 2019, șeful companiei ”Tupolev”, Aleksandr Koniuhov, a declarat că scoaterea primului prototip al Complexului este planificată pentru 2021-2022. Tot atunci, viceministrul Apărării al Federației Ruse, Iuri Borisov (acum vicepremier), a declarat că primul zbor va avea loc în 2025-2026, iar începutul producției în serie a Complexul aviatic de perspectivă pe distanțe lungi este programată pentru 2028-2029. Întrucât astăzi se vorbește despre primirea lui în dotarea armatei în 2026, realizarea proiectului se desfășoară cu un avans față de graficul inițial. Accelerarea evidentă reprezintă o cerință strictă a situației militaro-politice.

Rezistența tehnologică

Aviația rusă pe distanțe lungi a însușit cu succes utilizarea muniției convenționale și a armelor de înaltă precizie în Siria. Și totuși, principala sarcină a bombardierelor-purtătoare de rachete strategice este creșterea eficienței, a fiabilității și a rezervelor de rezistență a triadei nucleare. De fapt, în acest scop a fost restabilită producția purtătoarelor de rachete Tu-160M2 (un avion practic nou). Posibilul inamic nu va putea niciodată să distrugă, cu prima lovitură, componentele terestre, maritime și aeriene ale triadei. Ce aport va aduce Complexul în sistemul de limitare nucleară și tactica de utilizarea a aviației în luptă?

Ministerul Apărării al Federației Ruse are nevoie de o aeronavă calitativ nouă, care ar îndeplini funcțiile tuturor celor trei purtători de rachete aflați în serviciu – Tu-160 (se produce din 1984), Tu-95MS (în serie din 1958), Tu-22M3 (se produce din 1969) și, cu toate acestea, nu costa mai mult decât Tu-160. Anterior, au apărut informații potrivit cărora construcția ”aripii zburătoare” va permite creșterea semnificativă a razei de acțiune și a capacității de încărcare a bombardierului-purtător de rachete. Durata maximă a zborului va depăși 30 de ore, distanța care va putea fi parcursă fără realimentare – 15 mii. Conform celor mai modeste estimări, Complexul va ridica aproximativ 35 de tone de încărcătură utilă. Pentru comparație, avionul american strateg-invizibil B-2 Spirit transportă până la 27 de tone de încărcătură de luptă, avionul rusesc Tu-160 «Belîi Lebedi» – până la 45 de tone. Conform logicii, arsenalul noului ”strateg” nu ar trebui să cedeze avionului Tu-160.

Special pentru acest Complex se dezvoltă un nou turboreactor. Din 2018, de dezvoltarea acestuia se ocupă Corporația unită pentru construcția de motoare. Potrivit materialelor din presă, din cauza greutății semnificative la decolare – mai mult de 125 de tone, bombardierul va avea patru motoare. Se vor desfășura în curând teste pe standul de testare și la baza laboratorului de zbor Il-76.

Din punct de vedere constructiv, Complexul aviatic este fundamental diferit față de bombardierele existente pe distanțe lungi. Sunt utilizate materiale moderne și promițătoare, cele mai noi tehnologii. Este acordată o atenție deosebită invizibilității: acoperirea cu materiale care absorb undele radar, elemente structurale, forma geometrică a planorului, compartimente interne pentru arme. Aeronava va fi dotată cu cea mai nouă avionică cu o arhitectură deschisă, care va asigura performanțe ridicate, iar, în viitor, va simplifica modernizarea. Complexul de la bord va include sisteme precum gestionarea rachetelor, sistemul de navigație prin satelit GLONASS, cercetarea automată a terenului, comunicații multicanal, radarul de detecție a bombardamentelor și ținta optico-electronică. Este probabilă integrarea mai multor sisteme într-un singur complex de analizare automată a spațiului înconjurător. ”Intelectul” Complexului aviatic va detecta și clasifica orice radar inamic, ținte termice și va asigura utilizarea eficientă a mijloacelor active EW și a capcanelor pasive IR.

De la începutul activității științifice de cercetare până la lansarea prototipului Complexului au trecut ceva mai bine de 10 ani – un termen normal pentru un proiect complex. Construcția va dura aproximativ doi ani, după care vor începe testele terestre și de zbor. Dacă proiectul nu se va confrunta cu dificultăți neprevăzute, producția în serie va începe strict conform planului – în 2027. Poate că nu ar trebui de grăbit foarte tare, întrucât acesta este creat pentru câteva decenii înainte. Principalul lucru este calitatea.

Săptămânalul german Stern prognozează: ”Noile bombardiere vor fi produse în partide mici și treptat. În acest mod, va fi posibilă perfecționarea treptată a noului model. Anume așa Kremlinul acționează în legătură cu tancul de luptă T-14 ”Armata”. Astfel, el va reuși să evite problemele apărute în Statele Unite cu avionul invizibil F-35, deoarece acestea au construit imediat o partidă mare, deși la noul model au fost descoperite o mulțime de defecte”.

Interceptor cosmic

Noul ”strateg” va avea o gamă largă de activități. Complexul va putea să se afle, pentru o lungă perioadă, în regim de patrulare militară într-o regiune și să-și folosească armele într-o altă regiune – la o distanță de zeci de mii de kilometri (cu realimentare). Unii experți consideră că capacitatea de a ataca din regiunile din afara apărării antiaeriene a inamicului – deasupra Oceanului Arctic, Pacific și Atlantic – este importantă. Tactica utilizării operative a Complexului depinde de gradul de vizibilitate pe radarul posibilului inamic și de raza de acțiune a rachetelor. Dacă considerăm standardele existente ale rachetelor de croazieră (raza de acțiune a rachetelor cu bazare aeriană Kh-101/102– până la 5500 km), precum și caracteristicile hipersonice ale rachetelor promițătoare, tehnologia ”stealth” nu joacă un rol decisiv. Noul ”strateg” va fi capabil să îndeplinească majoritatea atacurilor în afara zonei de acțiune a apărării antiaeriene, adică ”va găsi” inamicul cu rachetele ”de neoprit” chiar și din spațiul aerian rusesc.

Astăzi, numai Federația Rusă și Statele Unite au un tip special de forță aeriană – aviația strategică (curând și China). Din 2017, compania americană Northrop Grumman creează un avion similar Complexul aviatic de perspectivă pe distanțe lungi – B-21 ”Raider”. Pentagonul contează că aeronava va părăsi hangarul pentru testele terestre la sfârșitul anului 2021. Primul zbor ar trebui să aibă loc în 2022. Costul unei aeronave va fi de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Potrivit previziunilor Ministerului Apărării al SUA, ”aripa zburătoare” chineză H-20, cu o capacitate de încărcare utilă de până la 10 tone și o rază de acțiune de până la 8500 km va fi supusă testelor terestre în 2021. Compania-producătoare Aviation Industry Corporation a declarat recent că testele vor începe ”în curând”.

Lupta acerbă a ”strategilor” aviației pe distanțe lungi continuă în birourile de proiectare, pe pământ și în cer. În această competiție tehnologico-conceptuală, este posibilă extinderea gamei de muniție a noului bombardier-purtător de rachete rusesc grație mijloacelor de autoapărare – rachetelor «aer-aer». Nu este exclusă instalarea la bordul Complexului a armelor electomagnetice, cu laser și alte arme bazate pe noi principii. O diferență importantă între ”strategul” rusesc și analogii străini este considerată a fi capacitatea de a îndeplini funcțiile unui interceptor cosmic – rachetele hipersonice pot distruge obiectele inamicului pe uscat, pe mare și în spațiul cosmic apropiat (sateliții militari, capurile rachetelor strategice). Toată puterea de luptă a celui mai nou bombardier-purtător de rachete va fi încredințată unui echipaj format de patru persoane, la fel ca și în cazul aeronavei Tu-160.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
rachete, bombardier, avion, Rusia
Tematic
MiG-31 – un vânător periculos în cer

Patrulă invizibilă: Nava submersibilă BOSS a fost dezvoltată în Rusia

169
(reînnoit 19:01 14.04.2021)
Nivelul științific și tehnologic al industriei navale rusești permite abordarea soluțiilor de proiectare într-un mod nestandard. Nava de patrulare "Straj" cu funcțiile unei nave de suprafață și a unui submarin este capabilă să surprindă specialiștii din diverse țări.

Noul vas va fi exportat cu denumirea BOSS (Border and Offshore Submersible Sentry).

Biroul central de construcție a tehnicii marine "Rubin" a prezentat proiectul navei submersibile de patrulare "Straj", care combină avantajele submarinului cu cele ale unei navei de suprafață. Prețul și dimensiunile relativ mici, caracteristicile tehnice remarcabile, siguranța tradițional ridicată, posibilitatea de a plasa la bord o gamă largă de rachete și torpile (sau echipament științific) face ca BOSS-ul să fie atractiv pentru multe țări cu bugete de apărare mici.

Biroul de construcție "Rubin" – unul dintre liderii mondiali în proiectarea submarinelor – este unul de frunte în Rusia în ceea ce privește construcția navelor submersibile, cu o experiență de 120 de ani în crearea navelor submersibile și aparatelor de diferite clase (inclusiv tehnică civilă).

La exterior, BOSS-ul seamănă cu submarinul diesel-electric al proiectului 613 – un succes constructiv, unul dintre cele mai răspândite și vândute submarine din lume (la fel, dezvoltat de "Rubin"). Nava submersibilă are caracteristici tehnice similare: lungimea de 60-70 de metri, în funcție de dotări, un deplasament de aproximativ 1000 de tone, un echipaj de 42 de persoane. Aceasta poate fi echipată cu rachete ghidate, cu torpile, cu drone, cu instalații de artilerie și cu ambarcațiuni mici de mare viteză pentru grupurile de inspecție. În timpul alegerii sistemelor de arme, dispozitivelor și echipamentelor, specialiștii Biroului de construcție "Rubin" s-au orientat spre modelele moderne, verificate, de serie ale submarinelor, navelor de suprafață și avioanelor.

Potențialele ținte ale noului "nautil", în apă și la suprafață ei, pot deveni navele de război și obiectele de coastă ale unui inamic high-tech, precum și pirații mai puțin echipați, contrabandiștii, braconierii. BOSS-ul poate fi folosit în mod eficient și în calitate de navă de spionaj sau de cercetări științifice.

Durerile de cap ale NATO

Pentru a înțelege gama de posibilități și de sarcini ale noii nave este necesar să ne revenim la proiectul 613 (conform clasificării NATO – Whiskey). Submarinul cu pușcă triliniară simplă și sigură avea un deplasament de 1347 de tone, o lungime de 76 de metri, o lățime de 6,6 metri și putea să se deplaseze la o viteză de până la 18,5 noduri, la adâncimi de până la 200 de metri. Raza maximă de acțiune la suprafață – 8500 de mile (mai mult de 15 mii de km). Armele principale: șase torpile de calibru 533 mm (patru în proră și două în pupă), care puteau fi echipate și cu focoase nucleare (muniție – 12 torpile sau 22 de mine). Autonomie – 30 de zile. Echipaj – 52 de persoane.

© Photo : Министерство обороны РФ

Proiectul 613 a fost dezvoltat pentru a fi armat cu torpile, totuși, au fost construite șase submarine modificate, armate cu rachete – după îngrădirea din jurul rufului se aflau, în două containere rezistente, două rachete de croazieră P-5 cu o rază de acțiune de aproximativ 300 km (pentru a trage din poziția de suprafață în țintele de coastă).

În construcția de serie a proiectului 613 a fost folosită pe scară largă metoda secțional-continuă (întregul corp al navei era împărțit în secțiuni separate și specialiștii, muncitorii, echipamentele specializate lucrau la aceeași secțiune  continuu, doar că la obiecte diferite, care erau identice), sudarea automată și controlul radiografic al cusăturilor de sudură. Flota sovietică primea câte un nou submarin o dată la cinci zile. Timp de șapte ani (1950-1957), au fost construite 215 submarine diesel-electrice cu un deplasament mediu, care puteau, la fel de eficient, să efectueze lovituri cu torpile, să spioneze, să rezolve sarcini operative și poziționale în regiunile unde era dislocat inamicul. Despre vivacitatea proiectului vorbește faptul că submarinele proiectului 613 au fost în uz până la sfârșitul existenței Uniunii Sovietice, adică aproape 40 de ani (în 1990, în cadrul Flotei Mării Negre, își continuau serviciul 18 submarine în stare activă).

Submarinele multifuncționale ale proiectului 613 au fost livrate în masă peste hotare (aproximativ 40 de unități) – Forțelor navale ale Bulgariei, Cubei, Indoneziei, Egiptului, Siriei, Republicii Populare Democrate Coreene, Poloniei. Chinei i-a fost transmisă documentația tehnică și mai mult de 20 de submarine au fost construite la uzinele din Shanghai și Hankou.

Evident, noua navă submersibilă de patrulare a moștenit calitățile principale ale proiectului 613 – durabilitatea, sifuranța și eficiența. În rest, BOSS-ul este copilul de înaltă tehnologie al secolului 21, cu arme calitativ noi și mai puternice, cu mijloace de comunicare, navigare și hidroacustică.

Potențialul

Patrularea militară clasică pe mare este o manevră îndelungată a navelor de suprafață și a submarinelor într-o anumită zonă, care sunt mereu gata de a-și ocupa poziția de luptă și de a ataca navele sau obiectele terestre ale inamicului. Desigur, prezența navelor Forțelor Maritime ale Federației Ruse într-o anumită zonă a Oceanului Planetar, care desfășoară, la ordinul Președintelui (Guvernului), acțiuni de natură non-militară (manevre, exerciții, vizite etc.) pentru a exercita presiune asupra unui alt stat (grup de state) în scopul asigurării intereselor naționale în regiunea respectivă este valabil, dar esența a ceea ce se întâmplă nu se schimbă, nava de patrulare, fiind departe de țărmurile natalee, îndeplinește mereu sarcina de luptă într-o stare de alertă permanentă în fața unui atac de rachete, de artilerie sau de torpile. Anume din acest motiv, Federația Rusă reacționează la apariția distrugătoarelor americane în aproprierea țărmurilor sale în Mările Neagră, Bering sau Japoniei.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În Marina Rusă, până de curând, se ocupau de patrularea acvatoriilor navele de patrulare, pe când în forțele navale ale NATO – distrugătoarele de escortă, fregatele, corvetele și navele din zona de coastă. Este dificil să se pună un semn de egalitate între navele tradiționale de suprafață și submersibilul BOSS (pentru el va fi necesară completarea tacticii de utilizare în luptă). Particularitățile exploatării noii navei ne permite să afirmăm că Biroul de construcție "Rubin" a creat un submarin hibrid.

Patrularea militară în poziție subacvatică permite supravegherea secretă a inamicului, a celor care încalcă frontiera sau a contrabandiștilor, asigură atacuri cu efect surpriză sau răspunsuri la amenințări. La adâncime este mai ușor să se rupă de forțele inamice superioare și acolo nu există nici un pericol de furtună. Caracteristicile de suprafață reprezintă un bonus pentru echipaj, care poate respira aerul proaspăt de mare și nu un produs de regenerare (ca pe submarinele clasice). Posibilitățile de studiu științific al platformei continentale ale navei submersibile de patrulare sunt mai mari decât cele a unei nave de suprafață similare. În plus, BOSS-ul poate servi drept o "clasă" de studiu relativ ieftină pentru pregătirea echipajelor și a infrastructurii de coastă – cu orientarea spre dezvoltării forțelor navale naționale de către unele țări, obținerea experienței și a unor submarine"în deplinul sens al cuvântului".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
Rusia, navă, submarin
Tematic
Arma rusească: De ce „Iskander” va fi setat asupra țintelor maritime
Lavrov a comentat intenția SUA de a trimite nave în Marea Neagră


Загрузка...
Exercițiu al militarilor americani, români și moldoveni desfășurat în Republica Moldova

Exercițiile trupelor speciale ale Moldovei și SUA la ce-i trebuie asta Chișinăului?

387
(reînnoit 13:10 10.04.2021)
Exercițiile unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA în preajma Transnistriei sunt cu adresă exactă și riscă să destabilizeze regiunea.

O singură operațiune diversionistă “de succes” la arsenalul din Cobasna poate avea niște urmări similare cu bombardamentele americane de la Hiroshima și Nagasaki.

La poligonul din Bulboaca al Armatei Naționale a Republicii Moldova, începând cu 23 martie, se desfășoară exerciții comune JCET-2021 (Joint Combined Exchange Training) ale unităților cu destinație specială din Moldova, România și SUA. Din partea Moldovei participă batalionul cu destinație specială “Fulger” (a nu se confunda cu brigada de poliție cu același nume). Militarii din cele trei state vor îndeplini exerciții speciale și de tragere, parașutare, exersarea elementelor de tactică. Obiectivul declarat este “instruirea comună și schimbul de experiență între soldații trupelor speciale moldovenești, române și americane”.

Exerciții similar JCET-2021 au avut loc pe 15 februarie – 5 martie în localitatea Predeal din România. Oaspeții din Moldova (batalion Fulger) au fost găzduiți de batalionul 52 al Forțelor de operațiuni speciale Băneasa-Otopeni ale României.

Militarii din cele două state au îndeplinit o serie de sarcini specific pentru unitățile speciale, inclusiv trageri complexe pe un poligon care imită construcții urbane. În scenariul din martie a JCET-2021 americanii au lipsit, chiar dacă “franciza” Joint Combined Exchange Training (programul de pregătire a trupelor speciale din lumea a treia) aparține anume Pentagonului.

Probabil, cele 19 zile ale primei etape JCET-2021 pe teritoriul românesc au fost considerate insuficiente pentru realizarea întregului plan al exercițiilor. În orice caz, exercițiile trilaterale în Moldova nu arată atât a antrenament, cât a misiune de recunoaștere a unui viitor teatru de acțiuni militare. A se observa că trupele speciale militare sunt create nu pentru lupte defensive pe propriul pământ sau teritoriul aliaților, ci pentru recunoaștere și diversiuni pe teritoriul inamicului. Probabil, prin această specializare și orientare spre acțiuni militare concrete poate fi explicată lipsa “rangerilor” americani în episodul românesc al JCET-2021 (acolo nu există un inamic real) și prezența lor îndelungată pe poligonul moldovenesc Bulboaca din preajma Transnistriei.

Unde va lovi “Fulgerul”

“SUA instruiesc trupele speciale moldovenești împotriva Tiraspolului”, astfel de titluri au apărut în presa din Moldova.

Se știe că Batalion moldovenesc cu destinație specială ”Fulger” a fost înființat în noiembrie 1992 pentru realizarea unor sarcini concrete: operațiuni speciale, misiuni de recunoaștere și distrugere a obiectivelor strategice ale inamicului, operațiuni contrateroriste și psihologice. Aceasta este cea mai bine pregătită unitate a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Militarii au participat și la exercițiile NATO. Menționăm că în decurs a trei decenii, batalionul Fulger a rămas fidel sistemului american de instruire. Dar sarcinile trupelor speciale moldovenești ar putea fi definite în cu totul altă parte decât la Chișinău.

Potrivit acordului militar dintre Republica Moldova și România din 27 iunie 2013, pe teritoriul țării se pot afla pe un timp nelimitat trupe românești (anterior și jandarmeria română a obținut un astfel de drept). Acordul a creat o bază pentru schimburi de informații cu caracter militar, organizarea unor exerciții comune, crearea unui comandament comun, controlul asupra spațiului aerian, operațiuni comune de menținere a păcii. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat documentul în iunie 2017. În acest fel, neutră conform Constituției, Moldova ar putea ajunge „sub umbrela” NATO în cazul unor “dezordini” reale sau orchestrate. Ipotetic, ”instaurarea ordinii în Transnistria” este posibilă tehnologic cu participarea forțelor Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne a României și cu asistența altor țări NATO (să ne amintim de cazul Iugoslaviei).

Interesul Bucureștiului este destul de transparent – “înghițirea” Moldovei a devenit o idee obsesivă din momentul în care președintele României, Traian Băsescu, (2004-2014) a declarat că nu va recunoaște niciodată frontiera cu Moldova, stabilită după cel De-Al Doilea Război Mondial (Tratatul de Pace de la Paris din 1947). Doar trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria împiedică destabilizarea sistemului de securitate regional. Ce înseamnă acest lucru pentru Chișinău?

Începând cu anul 2018, trupele speciale americane au desfășurat sute de exerciții similare în 70 de state, cu participarea a 5000 de militari SUA.

Ținta prioritară a Joint Combined Exchange Training este un antrenament pentru forțele Alianței pe poligoanele acelor țări, unde sunt posibile acțiuni militare.

Comandantul Forțelor de operațiuni speciale ale SUA (SOCOM), generalul Richard Clarke, declarase încă în 2019 că programul JCET va avea o importanță cheie pentru susținerea forțelor militare americane și ale aliaților într-un potențial conflict cu Rusia. Pe acest fundal global, interesele statelor mici pot fi neglijate.

Exerciții militare comune SUA - România
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Anterior, revista americană The Atlantic a relatată că “forțele americane de operațiuni speciale acționează peste tot” și chiar “vor substitui gândirea strategică”. Ele sunt responsabili pentru cea mai mare parte a acțiunilor militare în punctele geografice real sau potențial problematice din întreaga lume “concurând la limita conflictului”. Cu forțele a 75 de mii de specialiști, SOCOM cuprinde astăzi peste 80 de state.

Moartea comandantului militar iranian Qasem Soleimani în Irak este opera SOCOM, însă cea mai mare parte a operațiunilor sunt secrete. Secretomania patologică a partenerilor mai mari și imprevizibilitatea deciziilor Washingtonului sunt extreme de periculoase. Până la un anumit moment, Chișinăul ar putea nici să nu bănuiască faptul că teritoriul și interesele naționale ale Moldovei sunt utilizate în interesele unei sau altei operațiuni a Pentagonului sau NATO. De altfel, o singură diversiune “de succes” a unor trupe speciale (moldovenești, românești sau americane) în preajma  arsenalului de la Cobasna este suficientă pentru ca acolo sî apară o groapă de mărimea unui crater de pe Lună – toată Moldova va avea de suferit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

387
Tagurile:
România, SUA, Moldova, trupe speciale, exerciții
Tematic
SUA și România au lansat rachete în apropierea Crimeii
Dislocarea dronelor SUA la o bază din România a fost comentată de Duma de Stat


Загрузка...

Răsfăț boieresc pentru animalele de companie

0
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
Unii oameni își aduc patrupezii la salonul de înfrumusețare pentru a fi tunși și îngrijiți. În Capitală sunt mai multe saloane care prestează asemenea servicii pentru animalele de companie.

Munca cu animalele este pe cât de plăcută, pe atât de grea, deoarece fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți deservi. Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.

Pachetul de servicii pentru animale, unde intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.

Totodată, meșterii salonului studiază regulat tendințele în materie de tunsori pentru animale și încearcă să pună în practică tehnologiile noi, astfel ca acestea să arate bine și îngrijit. Specialiștii recomandă ca fiecare animal să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară. Totodată, animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  În Capitală sunt mai multe saloane de înfrumusețare pentru animale de companie.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Unii oameni își răsfață animalele așa cum mulți nu și-ar permite. Ei își duc patrupezii la salon de înfrumusețare pentru a fi tunși și îngrijiți.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Meșterii pot oferi servicii atât pisicilor și câinilor, cât și iepurilor, șinșilelor și chiar și berbecilor sau cailor.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Potrivit directoarei salonului, fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți servi.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  În pachetul de servicii pentru animale intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele care ajung la salon pentru prima dată suportă un stres inițial, pentru că nu înțeleg ce se întâmplă cu ele.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Potrivit directoarei salonului, fiecare animal trebuie să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  La salon sunt primite doar animalele vaccinate împotriva rabiei, deoarece sunt cazuri când ele pot mușca meșterii care îi tund și atunci consecințele pot fi grave.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Procedura durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.

 • Spa pentru animale: Cum sunt răsfățați patrupezii la salon
  © Sputnik / Mihai Caraus

  Animalele pot beneficia și de vopsirea blănii.

Tagurile:
pisici, câini, Tunsoare, salon, animale


Загрузка...