Ședința Parlamentului RM

În Parlament am văzut de toate, dar asta e prea de tot

2484
(reînnoit 09:55 31.03.2021)
Marea nebunie, ca să nu zic prostie, urmează să aibă loc astăzi, în țara noastră: în jumătatea a doua a zilei Parlamentul ar urma să instituie stare de urgență în legătură cu situația pandemică, așa cum a propus marți Guvernul.

Dar starea de urgență va fi instituită nu atât pentru a opri răspândirea infecției cu coronavirus (drept dovadă este și faptul că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a precizat ieri că aceasta nu prevede restricții economice), ci doar pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului de către președintele Maia Sandu și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Și asta pentru că se așteaptă (deja asta este o altă nebunie, care miroase a uzurpare a puterii de stat) ca astăzi sau în zilele următoarea Curtea Constituțională să răspundă sesizării Maiei Sandu și să declare că sunt toate premisele constituționale pentru dizolvarea Legislativului, deși în Legislativ există o majoritate formalizată care are propus și un candidat pentru funcția de premier. Respectiv, nu este niciun motiv legal de dizolvare a Parlamentului, decât moftul Maiei Sandu, care nu este legal, dar care "capătă legitimitate" odată ce este susținut de partenerii externi, adică de SUA și Uniunea Europeană. Uneori am impresia că SUA și UE vor mai tare alegeri parlamentare anticipate chiar decât Maia Sandu și PAS.

De fapt, ceea ce se întâmplă de ceva timp în Republica Moldova, mai exact de la accederea în funcția de șef de stat a Maiei Sandu, se numește încălcarea brutală și adaptarea cadrului legal și normativ la interesele egoiste ale forțelor politice. Lucru care este, de fapt, o crimă de stat.  

Maia Sandu și-a dorit alegeri parlamentare anticipate nu pentru a curăța Parlamentul de hoți și bandiți, așa cum spune ea în mod fățarnic, ci pentru ca PAS să înghită electoratul PPDA și să devină în acest mod prima formațiune politică în Legislativ. Și pentru ca PSRM să acumuleze la anticipate mai puține mandate decât are acum. Și, ca să-și atingă scopul, Sandu a făcut presiune pe Guvernul Chicu, mai exact pe orgoliul fostului premier. Acesta a trântit ușa și a plecat, provocând blocajul Executivului. (Între altele fie spus, nu e clar de ce astăzi Ion Chicu își mai face partid politic dacă acum trei luni și ceva a cedat atât de ușor funcția de premier?) După care a refuzat să înainteze candidatul propus de majoritatea formalizată PSRM și Pentru Moldova, un act descalificant pentru șeful statului, doar pentru a provoca blocajul atât a Guvernului, cât și a Parlamentului, dar și a întregii administrații de stat. Astfel, datorită ambițiilor Maiei Sandu, Republica Moldova a ajuns, în plină pandemie și criză economică, un stat incapabil să se mai autoguverneze.

Și pentru că Maia Sandu a acționat de această manieră, adversarii ei, cei pe care ea și-a propus să-i elimine din viața politică, deși pentru ei au votat o felie importantă a electoratului, au decis să-i răspundă cu aceeași monedă: stare excepțională ca Maia Sandu să nu poate dizolva Parlamentul. Astăzi urmează să vedem care este răspunsul lor dat șefului statului.

Asta este țara în care trăim și clasa politică pe care o avem. Să o vedem și pe asta, la câte le-am văzut până acum.     

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2484
Tagurile:
Maia Sandu, parlament, stare de urgență, Stare de alertă
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

120
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin