Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник»

De ce Pentagonul este îngrijorat de capacitățile “Burevestnik”

322
(reînnoit 20:20 20.03.2021)
Pentagonul este extreme de îngrijorat de noua rachetă de croazieră rusească “Burevestnik”, care are o rază de acțiune nelimitată și poate zbura luni și ani în șir în jurul pământului.

Rusia rămâne un lider în dezvoltarea și producția armelor avansate tehnologic, care asigură în mod fiabil securitatea națională și suveranitatea de stat. O îngrijorare deosebită provoacă Pentagonului racheta rusă de croazieră cu o rază nelimitată de acțiune și cu o propulsie nucleară “Burevestnik”, care reprezintă o adevărată provocare pentru “excepționalitatea” Statelor Unite și aliaților lor din NATO.

Muammar Gaddafi
© Sputnik / Владимир Федоренко
La audierile în Congres din 16 martie, șeful Comandamentului de Nord al Forțelor Armate ale SUA, general locotenentul Glen D. VanHerck, a declarat că racheta de croazieră cu propulsie nucleară “Burivesnik” va permite Rusiei “să efectueze lovituri de orice vector, datorită unei raze lungi de acțiune și caracterului autonom”, acest lucru garantează capacitatea de transportare a focoaselor nucleare în SUA. În opinia lui VanHerck, Rusia reprezintă o amenințare directă permanentă pentru Statele Unite și rămâne cea mai serioasă provocare pentru capacitatea de apărare americană. Totodată, liderii ruși ar tinde să submineze influența americană pe planetă, “să-și afirme dominația regională și să-și restabilească statutul de putere mondială”.

Probabil, influența la nivel mondial și statutul înalt este admisibil exclusiv în cazul SUA, însă “răsucirea mânecilor” (după cum se exprima fostul președinte Barack Obama) nu se va reușit în acest caz. Rusia a devenit prima țară din lume care a pus în funcțiune rachetele balistice intercontinentale cu focoase hipersonice “Avangard”, continuă să testeze cu succes torpila nucleară transoceanică “Poseidon”, să modernizeze toate componentele triadei nucleare. În același timp, Moscova își demonstrează în mod tradițional deschiderea pentru un dialog onest, egal, bazat de un echilibru al intereselor, căutării de compromis. Cu regret, Washingtonul nu este pregătit, deocamdată, să discute la egal, iar Burevestnik devine un adevărat coșmar al Pentagonului.

Totodată, stațiile radar ale Ministerului Apărări al Rusiei a detectat în decursul unei săptămâni 27 de avioane-spion și 14 drone străine, care efectuat operațiuni de recunoaștere de-a lungul frontierelor vestice ale Rusiei. Aceste acțiuni au loc în cadrul exercițiilor vaste ale armatei SUA “DEFENDER Europe 21”, cu participarea a 28 de mii de militari din 27 de state aliate (dependente?), inclusiv Georgia, Moldova, Ucraina și statele Baltice. Rusia nu a efectuat niciodată astfel de manevre în preajma frontierelor Statelor Unite.

Un zbor al tehnologiilor avansate

Unicitatea tehnologică a Burivestnik îl face un simbol al supremației și în același timp unul din cele mai secretizate proiecte ale Ministerului Apărării al Rusiei. Au fost făcute publice doar câteva caracteristici ale rachetei de croaziere cu propulsie nucleară, care nu au niciun echivalent în lume.

În ceea ce privește dimensiunile “Burivestnik” se află într-un rând cu alte rachete de croazieră rusești, create mai devreme. În „corpul standard” (fabricat conform tehnologiilor “stealth”) este amplasat sistemul de propulsie nucleară, la construcția căreia au visat savanții și inginerii celor mai importante state, însă realizarea în practică au reușit-o doar specialiștii ruși.

Distanța de zbor nelimitată (pragul minim – 130 de mii de kilometri) permite adoptarea unei noi strategii și tactici de utilizare în luptă, atacarea inamicului pe niște traiectorii transcontinentale absolut fantastice, făcând sistemele de apărare antirachetă și antiaerină ale inamicului absolut inutile (nicio țară din lume nu este capabilă să acopere cu sistemele antirachetă tot perimetrul frontierelor sau toată suprafața țării).

Puterea focoase a Burevestnik depășește o megatonă în echivalent TNT, ceea ce este suficient pentru distrugerea oricărei ținte strategice, inclusiv obiective subterane și submarine.

Racheta de croazieră cu propulsie nucleară nu poate fi detectată sau interceptată. Satelitul poate detecta startul rachetei Burivestnik (3-4 secunde de activitate a boosterelor de combustibil solid), iar apoi racheta devine invizibilă.

În perspectivă este posibilă integrarea motoarelor turbojet și ramjet cu un reactor nuclear mult mai puternic, pentru crearea unui avion nou, capabil să zboare la o viteză hipersonică în stratosferă. Nu e o ficțiune. În programul de testare a noii rachete de croazieră cu o rază de acțiune globală sunt implicate cel puțin două poligoane rusești – Kapustin Yar și Novaya Zemlya.

Iresponsabilitatea este cauzată de o impunitate

Mai devreme, publicația americană Military Watch a anunțat despre reluarea testelor rachetei de croazieră rusești cu sistem nuclear de propulsie 9M730 “Burevestnik”, care a primit în cadrul NATO nume cod SSC-X-9 Skyfall. Potrivit portalului, în calitate de poligon pentru testarea rachetei servește arhipelagul Novaya Zemlya. Sateliții înregistrează o activitate crescută pe platforma experimentală, unde Rusia a efectuat patru lansări ale rachetelor „Burevestnik” (din noiembrie 2017, până în februarie 2018).

Military Watch menționează unicitatea „Burevestnik”. Racheta cu propulsie nucleară poate zbura mulți ani de la lansare și rămâne invulnerabilă chiar și în cazul unui atac preventiv a inamicului asupra teritoriului Rusiei.

Capacitatea de a rămâne în aer o perioadă atât de lungă permite lovirea obiectivelor inamicului din orice direcție, utilizând “găurile” în apărarea antiaeriană. Lansarea unei astfel de rachete în apropierea spațiului aerian al inamicului în timpul escaladării tensiunii va deveni o demonstrare de forță convingătoare.

Utilizarea unei astfel de tehnologii și în alte programe a rachetelor ale Rusiei va permite crearea unor noi tipuri de rachete nucleare strategice și tactice, capabile să zboare continuu în jurul planetei pe niște “orbite” inimaginabile. Iată de ce “Burevestnik”, un instrument de descurajare și o armă de răzbunare, nu este pe plac generalilor de la Pentagon.

O rachetă de croazieră tradițională reprezintă o focoasă cu un motor reactiv și o rază limitată de acțiune (Tomahawk-ul american parcurge până la 2500 de kilometri). Racheta cu propulsie nucleară poate zbura zeci și sute de mii de kilometri, adică multe luni și ani, devenind un “satelit al Pământului” în straturile dense ale atmosferei.

Experții americani consideră că noua rachetă de croazieră a Rusiei va intra în dotarea armatei aproximativ în anul 2025. Potrivit aprecierilor specialiștilor ruși, strategicul “Burevestnik” va ajunge în armată nu mai devreme de 2027, iar potențialul lui de luptă nu este prevăzut de tratatul New Start, prelungit până pe 5 februarie 2026. În orice caz, Burevestnik va spulbera în totalitate iluziile de impunitate ale partenerilor din Washington și Bruxelles și îi va responsabiliza substanțial, făcându-i să prefere pacea și buna înțelegere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

322
Tagurile:
atomic, SUA, NATO, baze NATO, RUSIA, ruse, rus, Rachetă, rachete
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

121
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin