США обрушат на Россию невидимое возмездие

SUA vor aplica represalii invizibile împotriva Rusiei

200
(reînnoit 19:49 09.03.2021)
Editorialistul RIA Novosti analizează informațiile apărute în mediile de informare americane cu privire la posibile atacuri cibernetice ale SUA împotriva Rusiei.

Gazeta The New York Times a comunicat lumii că, în următoarele trei săptămâni, Statele Unite vor desfășura o operațiune specială supersecretă, în timpul căreia vor provoca "contraatacuri ascunse" asupra sistemelor cibernetice care au legătură cu autoritățile ruse. Sursele anonime au spus publicației că consecințele evenimentelor planificate vor fi evidente pentru Vladimir Putin, precum și pentru serviciile speciale rusești și armată, dar invizibile pentru toți ceilalți.

Acest lucru este în concordanță cu declarația consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, Jake Sullivan care, în urmă cu câteva săptămâni, a anunțat disponibilitatea Washingtonului de a utiliza un set de "instrumente vizibile și invizibile".

Este vorba de un răspuns la atacul cibernetic efectuat pe software-ul companiei de securitate informatică SolarWinds, care a ieșit la lumină în decembrie anul trecut. Printre clienții firmei sunt instituțiile guvernamentale cheie ale SUA, iar printre victimele spargerii – Ministerele Apărării, Finanțelor, Securității Interne și Comerțului, precum și Departamentul de Stat.

Serviciile secrete și autoritățile Statelor Unite, precum și o serie de corporații specializate, dau vina direct pe Moscova pentru cele întâmplate.  Potrivit acestora, atacul a fost efectuat de hackeri legați direct de structurile de informații rusești, iar scopul acțiunilor lor a fost spionajul. La sfârșitul lunii februarie, la o audiere a Comitetului de Informații al Senatului, șeful Microsoft, Brad Smith, a spus că acesta "a fost, probabil, cel mai mare și mai sofisticat atac pe care l-a văzut vreodată lumea".

Este adevărat că nu toți reprezentanții acestei industrii sunt atât de siguri în ceea ce privește acuzațiile împotriva Rusiei. În cadrul aceleiași audieri, reprezentanții a două companii cheie de securitate cibernetică, CrowdStrike și FireEye, au recunoscut că nu au dovezi ale implicării Moscovei în atac. Potrivit acestora, maximum se poate vorbi despre faptul că "atacul a fost în concordanță cu comportamentul rușilor", iar "instrumentele folosite în timpul atacului nu seamănă cu cele folosite de China, Coreea de Nord sau Iran".

În Rusia, ceea ce se întâmplă este privit de regulă ca parte a tendinței obișnuite în relațiile cu Occidentul: acesta din urmă acuză cu voce tare și fără dovezi țara noastră de cele mai uimitoare crime, găsind astfel un pretext pentru noi sancțiuni și o escaladare ulterioară.

Dar, dacă privim situația din perspectiva Statelor Unite, totul pare mult mai complicat.

Acest atac cibernetic este de fapt ceva ieșit din comun. Și, deși oficialii americani insistă asupra faptului că nu s-au adus daune grave securității țării, reacția extrem de acută a autorităților americane pune sub semnul întrebării sinceritatea lor.

Merită reamintit faptul că, din cauza acțiunilor hackerilor, a fost organizată o întrunire de urgență la Casa Albă, iar consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Robert O'Brien, a fost nevoit să-și întrerupă călătoria în Europa și să se întoarcă urgent la Washington.

Fulgerător – în doar două luni – audierile organizate în Senat confirmă, de asemenea, lipsa de precedent a ceea ce s-a întâmplat. Trebuie remarcat în special modul în care acest eveniment a fost prezentat în presa americană. Jurnaliștii au scris că "Senatul a "pus pe jar" companiile Microsoft și SolarWinds", iar Reuters, odată ce a menționat în trecere Rusia în materialul său privind audierile, s-a concentrat în întregime asupra modului în care corporațiile s-au apărat și s-au învinuit reciproc pentru ceea ce s-a întâmplat.

Într-adevăr, a fost făcută o gaură atât de mare în securitatea computerelor din SUA, încât sistemul a fost indus într-o stare de șoc.

Și, desigur, este imposibil, de neimaginat ca Statele Unite să recunoască faptul că acest lucru a fost făcut de un grup de răufăcători obișnuiți. Dacă cineva este capabil să provoace o astfel de lovitură dureroasă unei superputeri globale, atunci trebuie să fie în mod necesar un alt stat – care posedă competențe adecvate și resurse enorme, inclusiv umane. Nu întâmplător același Brad Smith susține că cel puțin o mie de "ingineri foarte pricepuți și conștiincioși" au lucrat la atac – trebuie să-și justifice cumva propriul eșec.

Rusia, pe de altă parte, este din toate punctele de vedere cel mai convenabil obiect pentru astfel de acuzații, tehnologia calomniei împotriva căreia este perfecționată până la automatism. Iar formatul răspunsului "ascuns" ales de Statele Unite, le oferă cele mai largi oportunități de a declara orice rezultat dorit al viitoarelor atacuri de răzbunare împotriva Moscovei.

Este adevărat că americanii au început atât de des să recurgă la promisiuni zgomotoase de acțiuni invizibile, dar foarte eficiente, încât se pune întrebarea în ce măsură este construit pe acestea sistemul lor național de securitate cibernetică, în care hackerii au reușit să spargă o gaură atât de impresionantă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

200
Tagurile:
atac cibernetic, Rusia, SUA
Tematic
Panică în Statele Unite - atac cibernetic istoric
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

127
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vladimir Putin

Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin