Avionul de vânătoare F-35

Catastrofă avia cu evoluție lentă: Norii se adună din nou asupra avionul de vânătoare F-35

203
(reînnoit 20:39 22.02.2021)
Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza unor probleme la motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie.

Avionul de luptă multirol F-35 Lightning II trebuia să devină un simbol de înaltă tehnologie al exclusivității și puterii militare americane, dar în cazul ”fulgerului” este indicată limita capacităților complexului militar-industrial al Americii. Asistăm la o catastrofă cu evoluție lentă a avioanelor stealth de-a ”cincea generație”.

Două treimi din numărul total al avioanelor F-35 deținute de americani nu pot zbura din cauza unor probleme la motor. Aeronava are multe defecte grave de proiectare, nu a trecut testările stabilite de Pentagon și încă nu este aprobată pentru producția în serie. Astăzi, Forțele Aeriene ale SUA sunt gata să abandoneze F-35 în favoarea avionului de vânătoare mai simplu F-16 de generația 4+.

Pentru început, Pentagonul a propus reducerea comenzii pentru F-35A cu peste 40% – de la 1763 la 1050 de avioane. În același timp, Forțele Aeriene ale SUA analizează posibilitatea plasării comenzii pentru ”vechiul”, dar sigurul, F-16 Fighting Falcon. Manevrele sunt forțate.

Avionul de luptă multirol F-35 este exploatat de către Forțele Aeriene ale SUA de mai bine de cinci ani, dar suferă cronic de o pregătire scăzută și de multiple probleme de producție. Anterior, viceministrul Apărării Ellen Lord a anunțat că 36% dintre avioanele de vânătoare F-35 Lightning sunt bune pentru zbor, restul aeronavelor fiind ”doar parțial funcționale”. Gradul de pregătire pentru luptă este determinat într-o măsură mai mică de Forțele Aeriene și într-o măsură mai mare – de defectele de proiectare ”incorigibile”, care duc la distrugerea fizică a sistemelor de acoperire stealth, a corpului, a motorului, a sistemelor de navigație și de asigurare a vieții pilotului.

Aliații și partenerii americanilor, care au achiziționat F-35 la un preț de aproximativ 100 de milioane de dolari unitatea (Marea Britanie, Norvegia, Israel, Italia, Singapore, Coreea de Sud, Japonia), s-au dovedit a fi înșelați în așteptări – aeronava nu corespunde parametrilor generației a 5-a, este departe de a fi pregătită pentru luptă, adică incapabilă să îndeplinească sarcinile potrivit scopului. Coada paradoxală formată pentru un produs «necopt» al complexului militar-industrial american nu dispare. Emiratele Arabe Unite au semnat recent un contract pentru furnizarea a cincizeci de F-35. Israelul și-a anunțat intenția de a-și mări flota de «fulgere» până la trei escadrile (până la 40 de vehicule). Și acest lucru poate fi explicat doar prin plata camuflată «pentru prietenia» cu Statele Unite.

F135 – cel mai puternic ratat

Anterior, s-a raportat despre distrugerea învelișului stealth și a corpului «fulgerului» la viteze supersonice, despre întreruperile permanente ale aprovizionării cu oxigen (a piloților) și «greșelilor» software-ului avionului F-35. Inginerii încearcă să remedieze deficiențele pe parcursul exploatării, dar problemele critice cresc văzând cu ochii.

Avionul de vânătoare F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA este echipat cu motorul F135, pe care americanii îl consideră «cel mai puternic, folosit de orice avion de vânătoare din lume». Însă anume el este și motivul principal al producției reduse a modelului F-35: supraîncălzirea stratului de suprafață de pe palele turbinei duce la crăparea palelor și scoaterea din funcțiune timpurie a motorului. Capriciosul F135 necesită o deservire tehnică frecventă și crește semnificativ costul de operare a aeronavei. Pentru comparație, o oră de zbor a avionului F-35 costă 31 de mii de dolari, iar o oră de zbor a ”bătrânului” F-16 – mai puțin de 8 mii de dolari. De altfel, compania Pratt & Whitney nu produce suficiente motoare de rezervă pentru F135, nici măcar în condiții de pace. Dacă mâine ar începe un război, o treime din numărul total de aeronave F-35 se vor ridica la cer, apoi numărul lor va scădea zilnic – nu din cauza apărării antiaeriene a inamicului, ci banal, din cauza «oboselii» metalului.

F-16 la fel trebuie schimbat

Pentru a-și menține pregătirea de luptă, Forțele Aeriene ale SUA sunt forțate să reducă numărul avioanelor F-35 și să le înlocuiască cu avioanele de vânătoare modernizate F-16 Fighting Falcon (adoptate în 1979, astăzi sunt în serviciu 790 de avioane de vânătoare de acest tip). Avionul de vânătoare multifuncțional ușor de a patra generație F-16 are o greutate maximă la decolare de 21,8 tone, este capabil să transporte până la 7,7 tone de bombe aviatice și rachete în 9 puncte de suspensie. Raza de luptă este de 1700 km, viteza maximă - 2200 km/h. Aceasta este o aeronavă bună pentru conflictele regionale, dar faptul că se face un pas înapoi de la ”generația a cincea” nu este bun (degradare tehnologică). Pentagonul caută compromisuri.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Charles K. Brown Jr., s-a opus achiziției «antichităților» (F-16) și a solicitat dezvoltarea unei clase complet noi de avioane de vânătoare ușoare cu un singur motor – mai ieftine și mai simple decât F-35, dar mai moderne decât F-16. Brown Jr. le-a numit aeronave ”de generația patru și jumătate sau cinci minus”. Forțele Aeriene Americane au lansat un program de cercetare pentru a evalua fezabilitatea înlocuirii avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon cu noi avioane de luptă. Studiul va fi finalizat până la începutul anului fiscal 2023.

Problema este complicată de faptul că F-35 este singurul avion de vânătoare de ”generația a cincea” produs în lumea occidentală. Avioanele de vânătoare Boeing F-15 și F-18, care concurează convențional cu F-35, sunt modele de-a patra generație a erei Războiului Rece și sunt învechite. Aliații europeni ai Statelor Unite nu se angajează să-și dezvolte propriul avion de vânătoare de-a cincea generație, iar Regatul Unit, Polonia, Belgia, Italia investesc fără speranță în achiziționarea avioanelor F-35 americane. Costul total al dezvoltării «fulgerului» a depășit 400 de miliarde de dolari, dar acest lucru s-a dovedit a fi doar începutul cheltuielilor iraționale ale fondurilor bugetului național.

De ce SUA se tem de sistemul S-400 cumpărat de Turcia?
© Ruptly / Минобороны России / dvids

Comitetul Senatului pentru Forțele Armate (SUA) a numit F-35 ”un exemplu crestomatic… al unui sistem de achiziții de apărare defect”, iar binecunoscutul politician (în trecut pilot) John McCain, decedat deja, a remarcat pe bună dreptate : ”Performanța record a modelului F-35 a fost atât un scandal, cât și o tragedie în ceea ce privește costul, grafica și producția”. «Fulgerul» va pune încă mult timp la încercare rezistența Forțele Aeriene ale SUA și aliații săi. Vor trebui suportate ”capriciile” costisitoare ale F-35.

Pe fondul eșecurilor cronice ale proiectului avionului stealth F-35, progresul tehnologic al avionului de vânătoare rusesc Su-57, care zboară cu succes, pare deosebit de optimist. Su-57 este primul dintre avioanele de a cincea generație din lume care a început asimilarea rachetelor hipersonice. Americanii sunt obligați să recunoască superioritatea armelor rusești.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

203
Tagurile:
defect, F-16, F-35, Pentagon, SUA
Tematic
De ce sancțiunile UE nu împiedică NATO să repare avioanele militare în Belarus
Sistemele S-400 “cuceresc” a patra țară: Ce urmează?
Poct al forțelor de menținere a păcii

Pe cine încurcă trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria?

184
Moldova se derivă spre blocul NATO, care aspiră la o expansiune distructivă spre est, ignorând interesele de securitate națională ale Federației Ruse.

Când noile manevre ale Marinei Alianței Atlanticului de Nord în Marea Neagră coincid în timp cu discuția obișnuită la nivelul guvernului Republicii Moldova privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria și planurile de creare a axei militare Chișinău – Kiev – Tbilisi, acestea arată ca niște verigi dintr-un lanț de evenimente.

Exerciții militare comune SUA - România
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Manevrele NATO Poseidon-21 au început în Marea Neagră pe 27 februarie și vor continua până pe 6 martie. Cu două zile mai devreme, secretarul de stat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Gheorghe Leucă, a abordat din nou problema «retragerii trupelor rusești de pe malurile Nistrului și distrugerea completă a munițiilor de acolo». La începutul lunii februarie, la inițiativa Statelor Unite, în regiunea Mării Negre, a început o discuție cu privire la perspectivele blocului militar antirusesc Georgia – Moldova – Ucraina.

Alianța Atlanticului de Nord continuă să-și intensifice activitatea militară în Marea Neagră, în aproprierea granițelor Federației Ruse.  Exercițiile Poseidon-21, cu participarea Marinelor din România, Grecia, Turcia, Spania, Franța și Statele Unite, au început pe 27 februarie în portul românesc Constanța – la 390 km de orașul rus Sevastopol. În total, sunt implicate 13 nave, 9 avioane (francezele Rafale, spaniolele Eurofighter Typhoon) și peste 700 de militari, inclusiv scafandri ai flotei americane.

Forțele și mijloacele Alianței exercită respingerea atacurilor aviației, navelor de suprafață și submarinelor inamicului, detectarea și neutralizarea minelor maritime, precum și efectuarea recunoașterii hidrografice. Dragoarele maritime NATO din grupul permanent de deminare SNMCMG2 (nava-amiral – nava turcească de instruire Sokullu Mehmet Pasa) vor vizita portul ucrainean Odesa pentru a ”obține înțelegere reciprocă, interoperabilitate și încredere cu aliații și partenerii». Forțele și mijloacele flotei Mării Negre a Rusiei au început să monitorizeze acțiunile «partenerilor».

În șenalul NATO

Scenariul exercițiilor Alianței Poseidon-21 presupune o luptă acerbă cu avioanele de atac, cu submarinele și dronele de luptă rusești în acvatoriul Mării Negre. Moldova, care nu are aviație de luptă și ambarcațiuni pe mare, pare să nu aibă nimic de-a face cu acesta. Cu toate acestea, din 2014, republica dezvoltă ”compatibilitatea de parteneriat” cu NATO și pe o platformă comună pentru 23 de ”parteneri selectați” participă activ la operațiunile Alianței. Având resurse și posibilități militare limitate, Chișinăul oficial, reprezentat de echipa președintelui Maia Sandu, încearcă să dea dovadă, măcar cumva, de solidaritate cu partenerii americani și europeni. De aici șinato continuarea unei serii de declarații privind necesitatea retragerii trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria în ajunul exercițiilor Poseidon-21.

După președintele țării, Maia Sandu, și secretarul de stat al MAEIE Gheorghe Leucă a vorbit despre retragerea contingentului rus de menținere a păcii. Secretarul de stat a declarat că Moldova ”este foarte îngrijorată de prezența a 20 de mii de tone de muniții pe teritoriul necontrolat de autoritățile oficiale ale țării” și a subliniat necesitatea ”soluționării problemei prin reluarea procesului de retragere a trupelor ruse și distrugerea munițiilor”.

Lichidarea a zeci de mii de tone de muniții, netransportabile din cauza păstrării îndelungate, din apropierea satului Cobasna necesită construcția unei întreprinderi specializate la fața locului, adică timp și investiții semnificative. Costul proiectului este de aproximativ 3 miliarde de dolari, anterior ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre asistență în această chestiune. Nu există alți investitori la orizont.nato

Pe de altă parte, încă în 1992, Rusia a propus să trimită un contingent de menținere a păcii al ONU în Transnistria, dar Occidentul a decis că este prea scump. Așadar, atunci trupele ruse au primit statutul internațional de pacificatoare, iar în Transnistria au încetat să mai împuște. Atragem atenția la faptul că în istoria contemporană a omenirii, aceasta este singura experiență de succes în instaurarea păcii. Astăzi, forțele comune de menținere a păcii (402 de militari ruși, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și 10 observatori militari din Ucraina) asigură securitatea la 15 posturi fixe și puncte de control și de trecere și doar acestea nu le permit politicienilor iresponsabili din Republica Moldova să transforme o regiune relativ prosperă, pașnică într-o regiune beligerantă, precum Afganistan, Libia, Siria sau Donbas.

Unirea sabiei și a plugului

Ideea americană de a forma o triplă alianță militară antirusească Georgia – Moldova – Ucraina pare serioasă, dar fără speranță. Implementarea oricărui proiect global depinde în mod natural de resurse și bani. Dacă economiile europene prospere sunt reticente în a investi în NATO și, până de curând, Statele Unite plăteau 22% din cheltuielile Alianței, adică peste 260 de milioane de dolari pe an, ne putem imagina cu ușurință puterea reală a noii alianțe. Partenerii mai mici sunt capabili să susțină proiectul militar-politic iluzoriu al Washingtonului, în principal, numai la nivel verbal.

De exemplu, Moldova cooperează cu Alianța de mai bine de 20 de ani în cadrul unui plan de parteneriat individual. În 2017, a fost deschis un birou de legătură NATO la Chișinău. Principalele direcții de cooperare sunt: ​​creșterea interoperabilității Forțelor armate moldovenești cu trupele Alianței, dezvoltarea documentelor strategice pentru reformare, planificarea militară și formarea bugetului de apărare al Moldovei. SUA și NATO și-au exprimat intenția de a consolida capacitatea de apărare a Republicii Moldova în cadrul planului de acțiune comun Building Integrity Programme. Însă actualmente, în clasamentul global al puterii militare Global Firepower, țara cu o armată de cinci mii de oameni și un buget de apărare de 25 de milioane de dolari ocupă un loc modest – 107. Și este foarte dificil să ne imaginăm creșterea interoperabilității Moldovei cu NATO – în țară nu există niciun tanc, niciun avion de luptă (bugetul nici nu presupune apariția lor). În plus, constituția Republicii Moldova definește statutul neutru al republicii, iar majoritatea cetățenilor moldoveni se opun aderării țării la Alianță.

Moldova se află la o răscruce geopolitică. Activitatea militară a Alianței Atlanticului de Nord în regiunea Mării Negre contribuie la o creștere reală a tensiunii militar-politice, creează riscuri de incidente periculoase pe mare și în aer, adică reduce obiectiv securitatea țărilor din regiunea Mării Negre. Chiar și complicitatea minimă (verbală) a Chișinăului în acest proces nu-i onorează vorbitorii miopi.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
NATO, Moldova, trupe de menținere a păcii, Transnistria
Tematic
Ministerul rus de Externe, despre scopul declarațiilor țărilor NATO în cazul Navalnîi
Stoltenberg: NATO s-a consolidat considerabil pe direcția estică


Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?

141
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă.

Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni.

Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov.

În primul rând, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întâmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sunt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curând. Nu există om – nu există problemă. Și până la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.

Însă asta nu e totul.

Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?

Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.

Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cât sunt de curative, atâta timp cât nu sunt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.

Întrucât problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întâmplă atunci când politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", când hidrocarburile rusești sunt de o sută de ori mai periculoase decât "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?

Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci când progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gândit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci când există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"

Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pâine de la sfârșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.

Este o altă problemă atunci când trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Când problemele Cortinei de Fier sunt în joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.

Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gândesc ca ea. Pe lângă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.

De exemplu, deși veniturile rușilor au scăzut semnificativ, nu au căzut până la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece până la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sunt atât de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.

Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decât bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.

Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video


Загрузка...
Traian Băsescu

Se cere pușcărie pentru Traian Băsescu

0
Uniunea Salvați România reacționează după condamnarea de ieri a fiicei președintelui Băsescu, precum și a Elenei Udrea, ambele comițând fapte în beneficiul președintelui în funcție și a partidului de guvernământ.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Una dintre cei mai apreciate figuri din USR, deputatul român Emanuel Ungureanu, a avut o reacție dură după condamnările de ieri care le-au vizat pe Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”La pușcărie!”, folosește Emanuel Ungureanu sloganul deja clasic al „justițiarilor” din stradă, altădată susținători înfocați ai lui Traian Băsescu.

Acum, Ungureanu întreabă – ”Băsescu de ce o fi în libertate?”. Într-adevăr, președintele de atunci a fost principalul beneficiar al faptelor pe care azi instanța le consideră infracțiuni!

De asemenea, Emanuel Ungureanu atrage atenția asupra unui alt mare beneficiar al campaniei duble din 2009 – președinție și referendum: PDL-ul condus de Emil Boc, cel ce își reînnoia mandatul de premier cu ajutorul acelorași fapte incriminate.

Așa că Ungureanu pune o întrebare logică și tăioasă: ”Boc nu știa nimic despre șpăgile din campania electorală?”.

”Cei doi (Băsescu și Boc, n.n.) ne mai dau lecții din când în când despre reforme și statul de drept”, încheie ironic Emanuel Ungureanu.

Dar, dincolo de ironie, lațul se strânge în jurul lui Traian Băsescu – fapt confirmat din mai multe surse – iar USR pare dornic să contribuie la asta.

Altfel spus, creatorul ”statului paralel” pare sugrumat de… susținătorii statului paralel.

Inutil să menționăm multele aprecieri de care s-a bucurat postarea lui Emanuel Ungureanu.

Amintim că marți Elenda Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare și 3 ani de interzicere a unor drepturi, pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Procurorii ceruseră o condamnare de 12 ani.

Iar fiica fostului președinte român Ioana Băsescu, notar public, a fost condamnată la 5 ani de pușcărie pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tematic
Băsescu: România să ceară Moscovei vaccinul anti-COVID-19


Загрузка...