Pentagonul

"Asta va distruge totul": Cu ce ar vrea Pentagonul "stăvilească" Rusia

390
(reînnoit 19:51 18.02.2021)
În august, comandamentul Forțelor Spațiale ale SUA și-a lansat doctrina militară. Principalul mesaj al documentului este că controlul asupra orbitei va deschide oportunități unice pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor de luptă.

Moscova este îngrijorată de perspectiva apariției unui eșalon al sistemului american de apărare antirachetă în spațiul cosmic. Realizarea planurilor Washingtonului va destabiliza sistemul existent de securitate internațională – de acest fapt este sigur viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Reabkov. Diplomatul a subliniat că, dacă această afacere va avea succes, americanii vor putea să atace direct de pe orbită zonele de poziție ale rachetelor balistice intercontinentale (ICMB). Fără să mai aștepte ca ele să fie lansate.

Până la 30 de procente

În august, comandamentul Forțelor Spațiale ale SUA și-a lansat doctrina militară. Principalul mesaj al documentului este că controlul asupra orbitei va deschide oportunități unice pentru planificarea și desfășurarea operațiunilor de luptă. Autorii au reamintit că, din cele mai vechi timpuri, comandanții au încercat să ocupe un punct cât mai înalt înainte de luptă și să obțină un avantaj strategic – să vadă manevrele inamicului, să observe câmpul de luptă fără obstacole, să excludă posibilitatea unui atac surpriză.

Cea mai avantajoasă poziție în secolul XXI este orbita Pământului. Și, potrivit Pentagonului, ea ar trebui să fie controlată de Forțele Spațiale ale SUA.

Doctrina nu exclude nici plasarea pe orbită a elementelor armelor strategice. În august 2018, șeful Pentagonului, James Mattis, a declarat că spațiul cosmic ar trebui privit ca un "nou teatru de război". Potrivit acestuia, "factorul cheie este necesitatea de a implementa senzori pentru a detecta lansările în spațiu". Experții nu exclud că, după senzori, americanii vor desfășura și arme de atac pe orbită. Statele Unite aveau proiecte de rachete interceptoare orbitale încă de pe timpul Războiului Rece. Ele erau capabile să doboare rachetele balistice intercontinentale sovietice în momentul lansării.

"Despre militarizarea spațiului au început să vorbească în timpul lui Trump", i-a explicat politologul americanist Serghei Sudakov agenției de presă RIA Novosti. "Au creat Forțele Spațiale, au crescut numărul de lansări. Evident, în perioada Biden, acest curs va continua. Statele Unite au toate șansele să implementeze proiectul spațial de apărare antirachetă. Țara dispune de cea mai mare grupare de sateliți din lume, care este în continuă creștere. Mai mult, construcțiile spațiale sunt lansate și de companii care nu aparțin statului în mod formal, de exemplu, SpaceX-ul lui Elon Musk. Mulți sateliți comerciali de pe orbită pot fi folosiți și în scopuri militare".

Însă, potrivit expertului, desfășurarea unui eșalon spațial al sistemului de apărare antirachetă nu-i va permite Pentagonului să neutralizeze complet potențialul stăvilirii nucleare a Rusiei. În cel mai bun caz, interceptorii spațiali pot distruge până la 30 la sută din ICBM-urile lansate. Dar, în condițiile unui război nuclear total, și acest procentaj este foarte mare. Mai ales că unele ICBM-uri vor doborî interceptorii tereștri din Europa și Statele Unite, precum și navele NATO, echipate cu sistemul Aegis și cu rachetele SM-2 și SM-3. Drept urmare, un atac nuclear de răspuns nu va mai avea aceeași forță.

Războaie în spațiul cosmic

"Moscova trebuie să reacționeze mult mai dur la astfel de inițiative", este convins Sudakov. "Este necesar să explicăm Washingtonului că desfășurarea elementelor unui sistem de apărare antirachetă în spațiul cosmic este un cazus belli, care necesită o reacție extrem de dură. Dacă vom da de înțeles că militarizarea spațiului este o linie roșie, atunci, cel puțin, vom reuși să încetinim desfășurarea eșalonului orbital".

Conform doctrinei americane, Forțele Spațiale sunt responsabile de "securitatea" orbitei, asigurând accesul Statelor Unite și aliaților săi la aceasta, dar și proiectând puterea de luptă pentru a intimida adversarii și a-i forța să-și schimbe comportamentul. Încărcăturile și personalul vor ajunge grație navelor reutilizabile. De asemenea, va fi creată o puternică grupare de sateliți pentru transmiterea rapidă a informațiilor la nivel tactic, operativ și strategic. Un rol special este atribuit aparatelor spațiale de recunoaștere, supraveghere și comunicații.

Armatele SUA și aliaților săi din NATO depind, în mare măsură, de sateliți. Anume în spațiul cosmic sunt concentrate principalele mijloace de comandă și control al trupelor și armelor, de recunoaștere, de comunicații și de navigare. Pe orbită există aproximativ o mie de aparate militare și aparate cu dublă destinație. Autorii doctrinei insistă asupra necesității de a priva toți oponenții Washingtonului de oportunitatea de a primi orice informație despre gruparea orbitală americană. În acest scop, agenția pentru dezvoltări promițătoare în domeniul apărării DARPA implementează de câțiva ani programul Blackjack, care prevede lansarea pe orbita joasă a Pământului până la 200 de sateliți mici, conectați într-o singură rețea. Se crede că aceștia nu pot fi urmăriți.

Curățirea orbitei

Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse dispun de mijloace tehnice și de specialiști, capabili să înregistreze acțiunile sateliților țărilor occidentale, concentrarea lor pe anumite zone de apă și uscat, frecvența cu care zboară peste orice zonă. După comportamentul grupării orbitale, de regulă, nu este dificil să-ți dai seama despre multe din cele planificate la sediul NATO.

În cazul unei agravări a situației internaționale, Rusia va putea nu numai să monitorizeze sateliții țărilor occidentale, ci și să îi distrugă în mod eficient. În noiembrie, la poligonul Sary Shagan din Kazahstan, a fost testată cu succes o rachetă a promițătorului sistem de apărare antirachetă A-235 "Nudol", concepută pentru a intercepta ICBM-urile americane în cazul unui atac asupra Moscovei și asupra obiectelor industriale din vestul Rusiei. Potrivit experților, capacitățile sale vor fi suficiente pentru a distruge și obiectele spațiale de pe orbitele joase.

Această rachetă este testată începând cu anul 2014. Iar în martie 2018, la Plesețk, aceasta a fost utilizată pentru prima dată, racheta fiind lansată dintr-un lansator mobil standard. Mobilitatea este principalul "atu" al complexului promițător.

Într-o perioadă de amenințare, instalațiile vor fi transferate în pozițiile camuflate pregătite anterior, unde vor rămâne invizibile pentru sateliții inamici până la momentul lansării. Potrivit experților care au studiat înregistrarea video a testărilor, viteza de lansare a rachetei este aproape hipersonică.

Șeful Comandamentului Spațial al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul John Raymond, a declarat că testarea rachetei rusești de interceptare a sateliților cu ieșire directă pe orbită este o provocare pentru interesele SUA în spațiul cosmic din jurul Pământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

390
Tagurile:
doctrină militară, Rusia, spațiu, Pentagon
Tematic
Pentagonul a făcut declarații despre posibilitatea unui război cu Rusia
Stoltenberg: NATO s-a consolidat considerabil pe direcția estică
Poct al forțelor de menținere a păcii

Pe cine încurcă trupele rusești de menținere a păcii din Transnistria?

186
Moldova se derivă spre blocul NATO, care aspiră la o expansiune distructivă spre est, ignorând interesele de securitate națională ale Federației Ruse.

Când noile manevre ale Marinei Alianței Atlanticului de Nord în Marea Neagră coincid în timp cu discuția obișnuită la nivelul guvernului Republicii Moldova privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria și planurile de creare a axei militare Chișinău – Kiev – Tbilisi, acestea arată ca niște verigi dintr-un lanț de evenimente.

Exerciții militare comune SUA - România
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Manevrele NATO Poseidon-21 au început în Marea Neagră pe 27 februarie și vor continua până pe 6 martie. Cu două zile mai devreme, secretarul de stat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Gheorghe Leucă, a abordat din nou problema «retragerii trupelor rusești de pe malurile Nistrului și distrugerea completă a munițiilor de acolo». La începutul lunii februarie, la inițiativa Statelor Unite, în regiunea Mării Negre, a început o discuție cu privire la perspectivele blocului militar antirusesc Georgia – Moldova – Ucraina.

Alianța Atlanticului de Nord continuă să-și intensifice activitatea militară în Marea Neagră, în aproprierea granițelor Federației Ruse.  Exercițiile Poseidon-21, cu participarea Marinelor din România, Grecia, Turcia, Spania, Franța și Statele Unite, au început pe 27 februarie în portul românesc Constanța – la 390 km de orașul rus Sevastopol. În total, sunt implicate 13 nave, 9 avioane (francezele Rafale, spaniolele Eurofighter Typhoon) și peste 700 de militari, inclusiv scafandri ai flotei americane.

Forțele și mijloacele Alianței exercită respingerea atacurilor aviației, navelor de suprafață și submarinelor inamicului, detectarea și neutralizarea minelor maritime, precum și efectuarea recunoașterii hidrografice. Dragoarele maritime NATO din grupul permanent de deminare SNMCMG2 (nava-amiral – nava turcească de instruire Sokullu Mehmet Pasa) vor vizita portul ucrainean Odesa pentru a ”obține înțelegere reciprocă, interoperabilitate și încredere cu aliații și partenerii». Forțele și mijloacele flotei Mării Negre a Rusiei au început să monitorizeze acțiunile «partenerilor».

În șenalul NATO

Scenariul exercițiilor Alianței Poseidon-21 presupune o luptă acerbă cu avioanele de atac, cu submarinele și dronele de luptă rusești în acvatoriul Mării Negre. Moldova, care nu are aviație de luptă și ambarcațiuni pe mare, pare să nu aibă nimic de-a face cu acesta. Cu toate acestea, din 2014, republica dezvoltă ”compatibilitatea de parteneriat” cu NATO și pe o platformă comună pentru 23 de ”parteneri selectați” participă activ la operațiunile Alianței. Având resurse și posibilități militare limitate, Chișinăul oficial, reprezentat de echipa președintelui Maia Sandu, încearcă să dea dovadă, măcar cumva, de solidaritate cu partenerii americani și europeni. De aici șinato continuarea unei serii de declarații privind necesitatea retragerii trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria în ajunul exercițiilor Poseidon-21.

După președintele țării, Maia Sandu, și secretarul de stat al MAEIE Gheorghe Leucă a vorbit despre retragerea contingentului rus de menținere a păcii. Secretarul de stat a declarat că Moldova ”este foarte îngrijorată de prezența a 20 de mii de tone de muniții pe teritoriul necontrolat de autoritățile oficiale ale țării” și a subliniat necesitatea ”soluționării problemei prin reluarea procesului de retragere a trupelor ruse și distrugerea munițiilor”.

Lichidarea a zeci de mii de tone de muniții, netransportabile din cauza păstrării îndelungate, din apropierea satului Cobasna necesită construcția unei întreprinderi specializate la fața locului, adică timp și investiții semnificative. Costul proiectului este de aproximativ 3 miliarde de dolari, anterior ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre asistență în această chestiune. Nu există alți investitori la orizont.nato

Pe de altă parte, încă în 1992, Rusia a propus să trimită un contingent de menținere a păcii al ONU în Transnistria, dar Occidentul a decis că este prea scump. Așadar, atunci trupele ruse au primit statutul internațional de pacificatoare, iar în Transnistria au încetat să mai împuște. Atragem atenția la faptul că în istoria contemporană a omenirii, aceasta este singura experiență de succes în instaurarea păcii. Astăzi, forțele comune de menținere a păcii (402 de militari ruși, 492 de militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și 10 observatori militari din Ucraina) asigură securitatea la 15 posturi fixe și puncte de control și de trecere și doar acestea nu le permit politicienilor iresponsabili din Republica Moldova să transforme o regiune relativ prosperă, pașnică într-o regiune beligerantă, precum Afganistan, Libia, Siria sau Donbas.

Unirea sabiei și a plugului

Ideea americană de a forma o triplă alianță militară antirusească Georgia – Moldova – Ucraina pare serioasă, dar fără speranță. Implementarea oricărui proiect global depinde în mod natural de resurse și bani. Dacă economiile europene prospere sunt reticente în a investi în NATO și, până de curând, Statele Unite plăteau 22% din cheltuielile Alianței, adică peste 260 de milioane de dolari pe an, ne putem imagina cu ușurință puterea reală a noii alianțe. Partenerii mai mici sunt capabili să susțină proiectul militar-politic iluzoriu al Washingtonului, în principal, numai la nivel verbal.

De exemplu, Moldova cooperează cu Alianța de mai bine de 20 de ani în cadrul unui plan de parteneriat individual. În 2017, a fost deschis un birou de legătură NATO la Chișinău. Principalele direcții de cooperare sunt: ​​creșterea interoperabilității Forțelor armate moldovenești cu trupele Alianței, dezvoltarea documentelor strategice pentru reformare, planificarea militară și formarea bugetului de apărare al Moldovei. SUA și NATO și-au exprimat intenția de a consolida capacitatea de apărare a Republicii Moldova în cadrul planului de acțiune comun Building Integrity Programme. Însă actualmente, în clasamentul global al puterii militare Global Firepower, țara cu o armată de cinci mii de oameni și un buget de apărare de 25 de milioane de dolari ocupă un loc modest – 107. Și este foarte dificil să ne imaginăm creșterea interoperabilității Moldovei cu NATO – în țară nu există niciun tanc, niciun avion de luptă (bugetul nici nu presupune apariția lor). În plus, constituția Republicii Moldova definește statutul neutru al republicii, iar majoritatea cetățenilor moldoveni se opun aderării țării la Alianță.

Moldova se află la o răscruce geopolitică. Activitatea militară a Alianței Atlanticului de Nord în regiunea Mării Negre contribuie la o creștere reală a tensiunii militar-politice, creează riscuri de incidente periculoase pe mare și în aer, adică reduce obiectiv securitatea țărilor din regiunea Mării Negre. Chiar și complicitatea minimă (verbală) a Chișinăului în acest proces nu-i onorează vorbitorii miopi.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
NATO, Moldova, trupe de menținere a păcii, Transnistria
Tematic
Ministerul rus de Externe, despre scopul declarațiilor țărilor NATO în cazul Navalnîi
Stoltenberg: NATO s-a consolidat considerabil pe direcția estică


Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?

141
Vorbind despre rezultatele conferinței telefonice a șefilor instituțiilor diplomatice ale UE, cancelarul Angela Merkel a declarat că participanții au convenit asupra necesității introducerii unui certificat de vaccinare, fără de care intrarea în UE nu va fi permisă.

Acordul este deocamdată unul de principiu, proiectul va fi prezentat în detaliu peste trei luni.

Se știe ce se ascunde în detalii, iar aceasta se referă și la pașaportul vaccinatului, consideră editorialustul RIA Novosti Maxim Sokolov.

În primul rând, nu este clar ce să facem cu persoanele care au contraindicații pentru vaccinare. Este mai mult sau mai puțin clar cazul contraindicațiilor temporare – de exemplu, o infecție recentă cu coronavirus. Aici, ca și în cazul altor boli infecțioase, este suficient să aștepți un timp și apoi să te vaccinezi. Dar există și boli cronice permanente: și ce se va întâmpla cu cei care suferă de ele? Probabil, vor fi lipsiți de dreptul la circulație. În plus, afecțiunile cronice sunt severe, iar cei care suferă de ele lor vor muri în curând. Nu există om – nu există problemă. Și până la urmă, bolnavi cronici gravi nici nu au ce căuta în Europa.

Însă asta nu e totul.

Există multe vaccinuri în lume acum și probabil vor exista și mai multe – și vaccinurile căror companii vor oferi dreptul de a primi certificatul UE?

Trioul euro-atlantic Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca probabil că nu va avea obstacole birocratice. "Te-ai vaccinat cu Pfizer" – primește ausweis-ul", altfel va exista un fel de disidență.

Dar cu vaccinurile rusești ("Sputnik V" și "EpiVacCorona") și chinezești (Sinovac Biotech, CanSino Biologics, CNBG – Sinopharm), totul poate fi mai complicat. Nu are importanță cât sunt de curative, atâta timp cât nu sunt aprobate oficial de autoritățile de la Bruxelles, cetățenii vaccinați cu ele, cel mai probabil, nu vor primi certificatul necesar pentru trecerea frontierei.

Întrucât problema legată de curativitatea sau nocivitatea unui vaccin de origine nedemocratică nu este doar medicală, ci și politică. Și ce se întâmplă atunci când politica intervine, adică "promovarea democrației vs instaurarea totalitarismului", putem vedea în exemplul proiectului "Nord Stream – 2", când hidrocarburile rusești sunt de o sută de ori mai periculoase decât "Zyklon-B". După cum se știe, "dacă teoremele geometrice ar afecta interesele umane, din cauza lor s-ar duce războaie". Și dacă prin nerecunoașterea unui vaccin de origine nedemocratică este posibil să-i faci o pacoste unei supraputeri străine – de ce să nu o faci?

Declarația relativ recentă (17 februarie) a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Strategia Rusiei în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 provoacă nedumerire. De ce Rusia oferă teoretic milioane de doze altor țări, dar nu are un progres suficient în vaccinarea propriei populații? Aceasta este o întrebare care necesită răspuns".

Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Este greu de spus ce înseamnă progres suficient. Și este oare oportun ca oficialii europeni să ananseze acest subiect atunci când progresul în Europa însăși este în mod clar insuficient? În caz contrar, Ungaria nu ar fi cumpărat "Sputnik", iar Cehia, Austria, Italia nu s-ar fi gândit să facă la fel. "De ce avem nevoie de "Sputnik" atunci când există puncte de vaccinare cu "Pfizer" la fiecare pas?"

Poate că doamna Ursula este revoltată de reproducerea practicii exportului de pâine de la sfârșitul secolului al XIX-lea – "Nu ne vom sătura, dar o vom exporta". Este greu de spus cu exactitate dacă actualul ministru al Sănătății urmează principiile lui Vîșnegradskii, ministrului de Finanțe de atunci. Este și mai dificil de înțeles ce legătură are acest lucru cu problema eficacității vaccinului rus. Fie este eficient, fie nu. În orice caz, realizarea de către Federația Rusă a unui progres suficient în vaccinarea propriei populații este puțin probabil să fie principala preocupare a Bruxelles-ului.

Este o altă problemă atunci când trebuie să renegi cu orice preț vaccinul rusesc. În special, să nu consideri vaccinarea cu acesta drept motiv suficient pentru a elibera certificatul de viză. Când problemele Cortinei de Fier sunt în joc, atunci, desigur, orice poate servi drept argument.

Desigur, nu totul depinde de Ursula și de cei care gândesc ca ea. Pe lângă interesele celor care doresc să se îngrădească de Rusia, folosind orice motiv sau pretext, există și grupuri cu alte interese.

De exemplu, deși veniturile rușilor au scăzut semnificativ, nu au căzut până la o stare de sărăcie completă, care să facă turismul extern complet irelevant. Și multe țări europene (Italia, Franța, Grecia, etc.), unde turismul, înainte de debutul infecției, dădea de la zece până la cincisprezece la sută din PIB și asigura locuri de muncă pentru o bună parte a populației – aceste țări visează cum se întorc timpurile de dinaintea pandemiei și banii turiștilor ruși. Interesele ideologice ale doamnei von der Leyen nu sunt atât de interesante aici – starea precară a propriului portofel este mult mai importantă.

Desigur, îi poți inspira pe europeni cu cuvintele tovarășului ideolog Suslov M. A. – "Nu economisim pe ideologie", inclusiv în ceea ce privește certificarea vizelor, dar o astfel de politică pe termen lung este plină de diverse surprize. Principiul "Bunăstarea ta și a familiei tale este mai importantă decât bunăstarea celorlalți" nu a fost anulat și este periculos să îți bați joc de el tot timpul.

Așadar, întrebarea despre care vaccinuri vor confirma încrederea într-un solicitant de viză de călătorie peste trei luni va deveni subiectul unei dezbateri aprinse între doamna von der Suslov și susținătorii principiului micii burghezii "Nu mă interesează cine, dar să-și facă datoria".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Igor Dodon spune când ajunge în Moldova vaccinul rus „Sputnik V”
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI”

0
(reînnoit 11:03 03.03.2021)
Tot mai mulți cetățeni din țara noastră susțin că sunt discriminați. Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a înregistrat aproape 300 de plângeri, anul trecut.

Cele mai multe cazuri de discriminare vizează domeniul muncii, accesului la bunuri și servicii, justiție și educație.  De asemenea, analiza plângerilor arată că victime ale discriminării devin mai frecvent femeile. Pentru a preveni acest fenomen,  Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării desfășoară campania ”Fortificarea capacităților femeilor în revendicarea dreptului la egalitate și nediscriminare în Republica Moldova”. Acțiunea este organizată în contextul Zilei internaționale „ZERO Discriminare”, marcată în data de 1 martie. Detalii discutăm, la ”ATITUDINI”, cu președintele Consiliului, Ian Feldman.

0


Загрузка...