Vaccinul Sputnik V

Europa se încrede în "Sputnik V": Germania se pregătește ”să taie cupoane”

127
(reînnoit 21:53 05.02.2021)
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cerut abandonarea "tabuurilor geopolitice" la examinarea posibilității de înregistrare a vaccinurilor din Rusia și China de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Ceva mai devreme, despre același lucru – că decizia de a folosi "Sputnik V" nu ar trebui să fie politică, ci științifică, bazată pe publicarea rezultatelor celei de-a treia faze a studiilor clinice în revista Lancet – a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron. Disponibilitatea Spaniei de a utiliza preparatul rusesc (în cazul aprobării de EMA) a fost anunțată de către Madrid.

În ceea ce privește Germania, intenția conducerii țării de a coopera activ în această chestiune cu Moscova, după o examinare atentă, a devenit evidentă încă din ianuarie, când Angela Merkel a anunțat public disponibilitatea Berlinului de a ajuta Rusia în procesul de înregistrare a preparatului rusesc în Europa.

Mai mult, germanii au început să pregătească terenul pentru acest pas încă mai devreme. În prezent, cele mai influente mass-media din Europa își bombardează literalmente publicul cu publicații pozitive despre "Sputnik V". Situația este clară: după mai multe luni de campanie agresivă de discreditare a preparatului rusesc, acolo a apărut o nevoie urgentă de a schimba atitudinea publicului, deoarece, aparent, el va juca un rol semnificativ în vaccinarea populației UE.

Însă primele semne ale viitoarei schimbări politice și informaționale, care nu au fost observate de mulți atunci, au apărut acum o lună, Republica Federală Germania jucând rolul principal în acest sens.

În mod formal, situația se prezintă în felul următor – recentul articol din revista Lancet le-a deschis brusc ochii tuturor asupra adevăratei calități a vaccinului "Sputnik V". Dar s-a aflat că, în Germania, pregătirile pentru producerea vaccinului sunt deja în plină desfășurare.

Mai pe scurt, germanii și-au confirmat din nou statutul de lider al Europei. În timp ce restul (cu excepția Ungariei, care nu este împiedicată de o rusofobie obstinată – asemeni polonezilor, care la fel nu sunt înclinați să privească spre Bruxelles) așteptau rezultatul, Germania a interceptat și a preluat subiectul important din punct de vedere politic și avantajos economic.

Vaccinul ”Sputnik V” ar putea fi produs în Germania>>>

Situația este exact aceeași ca și în cazul proiectului "Nord Stream – 2", pentru a cărui implementare Berlinul se va lupta până la capăt, indiferent de "crimele Kremlinului": aceasta este o problemă prea importantă și promițătoare. Vaccinul rusesc s-a dovedit a fi prea bun pentru a putea fi ignorat – și anume acest lucru a planificat să facă inițial Occidentul.

De altfel, în Europa însăși lucrurile nu stau prea bine.

Lipsa vaccinurilor este o problemă uriașă. Există un deficit acut de doze, iar lupta pentru ele ia o întorsătură scandaloasă.

Un alt obstacol a devenit dezamăgirea serioasă în preparatul european – vaccinul anglo-suedez AstraZeneca oferă rezultate medii de eficiență (puțin peste 60%).

Două vaccinuri americane – de la Pfizer și de la Moderna – sunt excelente în ceea ce privește eficacitatea (aproximativ 95 la sută), dar au și câteva dezavantaje. Trei circumstanțe sunt frecvent menționate: a) preț ridicat, b) cerințe foarte stricte de producție și logistică, care complică fabricarea, depozitarea și transportul, c) durata necunoscută a efectului protector al vaccinului.

Mai există încă un punct despre care mass-media și autoritățile vorbesc extrem de rar, dar la care oamenii se gândesc adesea. Ambele preparate se bazează pe o tehnologie inovatoare, care nu a trecut încă un test complet de siguranță pentru sănătatea umană pe termen lung. Anume din această cauză, fiecare moarte la scurt timp după vaccinare provoacă o astfel de rezonanță – și sunt multe cazuri, deși, evident, "după" nu înseamnă "în urma".

În acest context, în mod oficial, "Sputnik V" – cu toate etapele de cercetare finalizate – a început să strălucească. El este un pic mai puțin eficient decât vaccinurile "americanilor" (91,6 la sută), dar în schimb, este mult mai ieftin decât ele, nu necesită un regim de temperatură foarte complex și a fost creat pe o platformă existentă de zeci de ani – prin urmare, există multe cercetări în ceea ce privește siguranța. Din același motiv al fiabilității tehnologiei, durata efectului protector al vaccinului rusesc este definită cu încredere ca fiind ridicată.

Progresul savanților ruși se învrednicește acum de cele mai măgulitoare cuvinte în Occident, unde crearea vaccinului "Sputnik V" este comparată cu lansarea primului satelit artificial de către Uniunea Sovietică în 1957. Jurnalistul care a tras această paralelă în publicația germană Welt, a remarcat că "de atunci, Rusia nu a putut să surprindă aproape cu nimic Occidentul din punct de vedere tehnic".

Acest lucru s-a spus despre o țară care este lider mondial în astfel de domenii ca energia nucleară, tehnologiile hipersonice, lupta radioelectronică și multe altele. Acest lucru s-a spus despre țara în care a fost creat și domină – fără a limita concurența externă, ca și în China – propriul mediu de internet (motor de căutare, servicii poștale, rețele sociale, servicii antivirus, etc.).  Acest lucru s-a spus despre o țară, la al cărei nivel de digitalizare Occidentul poate doar să viseze, de altfel fără rezultat.

În mod firesc apare întrebarea: oare Rusiei îi lipsesc progresele tehnologice care pot surprinde Occidentul sau el însuși ignoră cu succes succesele ei, până când viața nu i le arată cu așa o forță încât devine complet imposibil să le ignore?

O astfel de neglijare și denigrare deliberată poate provoca, evident, supărare și dezamăgire. Pe de altă parte, există și aspecte pozitive în faptul că Europa și Statele Unite continuă să subestimeze Rusia cu încăpățânare, permițându-ne să le surprindem de fiecare dată.

Și să le învingem atunci când este necesar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

127
Tagurile:
Germania, Europa, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră (76)
Tematic
Georgia și-a deschis frontierele pentru cei vaccinați, Europa privește spre ”Sputnik V”
Cum se va desfășura vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию

Noi singuri ne vom determina interesele naționale și vom trasa linia roșie

33
În mesajul său către Adunarea Federală, președintele rus Vladimir Putin a subliniat importanța unității, coeziunii și responsabilității. Doar prin eforturi comune pot fi depășite etapele dificile și consolidată poziția țării.

Vladimir Putin s-a adresat cu primul său mesaj prezidențial în noua lume post-pandemică și, deși lupta împotriva covid încă mai continuă, se poate deja vorbi cu încredere nu doar despre lumina de la capătul tunelului, ci despre depășirea sigură a unei provocări fără precedent. Iar președintele și-a început discursul tocmai cu acest aspect, menționând că, chiar de la începutul pandemiei de coronavirus, când mulți au evaluat situația din țară și din lume ca fiind o incertitudine absolută, el a avut pe lângă îngrijorare și convingerea fermă că vom depăși cu siguranță toate provocările.

În această rememorare nu a fost niciun fel de siguranță exagerată de sine sau laudă – dimpotrivă, Putin a vrut să sublinieze faptul că el crede în puterile noastre în orice situații, chiar și în cele mai dificile și de neînțeles. Fiindcă atunci când suntem uniți, suntem de neînvins – acest lucru într-adevăr funcționează. De-a lungul istoriei, poporul nostru a câștigat, a depășit provocările grație unității lui, a amintit Putin, menționând că chiar și acum "cetățenii, societatea, statul au acționat responsabil și solidar, unindu-ne, am putut acționa cu anticipație". Pentru noi în prim-plan au fost familia, prietenia, ajutorul reciproc, compasiunea, unitatea – adică acele "capse" pe seama cărora individualiștii "progresiști" adoră să facă glume. Aceste valori spirituale și morale, care sunt deja uitate într-o serie de țări, a declarat Putin, dimpotrivă, pe noi ne-au făcut mai puternici – "și vom apăra și proteja întotdeauna aceste valori".

Să fie apărate nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte, adică prin noi măsuri de sprijin social pentru familii și copii, pe care le-a anunțat șeful statului în cadrul discursului său. Acest sprijin este necesar nu doar pentru că criza i-a afectat în primul rând pe cei mai săraci – nu, acesta este un curs strategic pentru protejarea și sporirea poporului, care, așa cum a subliniat din nou Putin, reprezintă principala prioritate națională. Criza coronavirusului doar a accentuat principala problemă a Rusiei – cea demografică. Președintele a numit direct situația din domeniul demografiei ca fiind una ieșită din comun. Și a propus o serie de măsuri care ar trebui să ne permită să revenim la o creștere durabilă a populației. Și lucrurile nu se vor limita doar la ele – pentru a rezolva această sarcină dificilă, guvernul va trebui, în speță până la 1 iulie, să pregătească un întreg sistem de măsuri pentru sprijinirea familiilor cu copii. Aici scopul este cel de a reduce la minimum riscul de sărăcie pentru astfel de familii – pentru că altfel nu vor funcționa niciun fel de măsuri de stimulare a creșterii natalității.

Ce a propus deja acum Putin? În primul rând, creșterea sprijinului direct pentru familiile cu copii care se află într-o situație dificilă, adică au un venit sub două salarii minime – la indemnizațiile deja existente pentru copiii cu vârsta sub șapte ani, să se introducă, suplimentar, din 1 iulie, plăți lunare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani din familii monoparentale. De acest lucru vor beneficia milioane de astfel de familii – cele în care inițial nu a existat tată sau în care părinții sunt divorțați.

În al doilea rând, va exista o discriminare pozitivă față de mamele tinere care lucrează: acum concediul medical pentru îngrijirea copilului sub vârsta de șapte ani va fi plătit în proporție de 100% din câștig, indiferent de vechimea în muncă.

În al treilea rând, pentru prima dată se introduc plăți lunare pentru femeile însărcinate – cele care se află într-o situație financiară dificilă. Viitoarele mame trebuie să simtă sprijinul statului – nu numai din punct de vedere moral și medical, ci și material.

Vor fi achitate în continuare și indemnizațiile unice universale pentru copii, de anul trecut – indiferent de nivelul veniturilor: în august, vor fi plătite zece mii de ruble pentru fiecare elev.

Toate aceste măsuri nu sunt importante doar în sine – este principială tendința. Putin promovează treptat o politică de sprijinire a familiilor și copiilor, care este acum consolidată și de amendamentele constituționale de anul trecut. Putem fi siguri că și în următoarele discursuri vor fi introduse noi forme de sprijin social pentru copii și familii, pentru că principalul nostru obiectiv național acum este dobândirea unei astfel de stări de lucruri, încât o familie cu trei copii să devină o normă, să devină cea mai răspândită în Rusia. Fără aceasta, nu vom putea inversa situația demografică într-adevăr excepțională, care și reprezintă, de altfel, principala provocare pentru Rusia – și nu situația internațională. Desigur, și ea poate fi numită extraordinară – dar niciunul dintre vârtejurile sale nu amenință însăși existența Rusiei.

Pentru că înțelegem cu cine și cu ce avem de-a face și suntem capabili să ne asigurăm propria securitate și să ne garantăm o dezvoltare pașnică. Partea de politică externă a discursului a fost destul de mică, dar emoțională și sinceră.

Declarând că tonul egoist și arogant în conversația cu noi este inutil – noi vom găsi întotdeauna o modalitate de a ne apăra poziția și de a ne apăra interesele – Putin a îndemnat direct să nu provoace, să nu agreseze Rusia:

"Unele țări au început să aibă un obicei de-a dreptul indecent: din orice motiv, și cel mai des în general fără niciun motiv, să agaseze Rusia. Sport, un nou gen de sport – cine va spune ceva mai tare.

În acest sens, ne comportăm într-o manieră extrem de reținută, voi spune direct fără ironie – s-ar putea spune, modest. De multe ori nu răspundem în general nu numai la acțiuni neprietenoase, dar și la grosolănii directe. Noi dorim să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, dar vedem ce se întâmplă în viața reală: așa cum am mai spus, Rusia este agățată ba aici, ba acolo, fără niciun motiv. Și, evident, în jurul lor, imediat, ca și în jurul lui Shere Khan, se învârt tot felul de "mici Tabaqui", totul ca la Kipling: urlă pentru a-și îmbuna suveranul. Kipling a fost un mare scriitor.

Noi, într-adevăr, dorim să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, inclusiv, apropo, cu cei cu care relațiile în ultimul timp nu se prea leagă, să spunem așa. Nu dorim să ardem punțile. Dar dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept nepăsare sau slăbiciune și intenționează ei însuși să dea foc definitiv punților sau chiar să le arunce în aer, atunci trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur".

S-ar părea că această formulare este exhaustivă în sine – dar Putin a decis să o consolideze chiar și pe aceasta. A ieșit  și mai clar, și mai dur:

"Organizatorii oricăror provocări, care amenință interesele fundamentale ale securității noastre, vor regreta ceea ce au făcut așa cum nu au mai regretat de mult timp ceva".

În același timp, Putin nu amenință pe nimeni – el doar răspunde la atacurile celora care trasează în mod constant linii roșii pentru Rusia, trasându-le exclusiv acolo unde se află interesele noastre naționale fundamentale. Dar și despre liniile roșii, Putin a spus foarte clar:

"Sper că nimeni nu se va gândi să pășească peste așa-numita linie roșie în raport cu Rusia. Iar pe unde să treacă aceasta vom determina noi înșine, de la caz la caz".

Da, noi înșine vom determina care sunt interesele noastre naționale, interesele lumii rusești – atât în interiorul țării, cât și pe arena internațională. Asta ar putea să placă sau nu – dar acest lucru va trebui luat în calcul de toți și întotdeauna.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
interese naționale, Putin
Tematic
Putin i-a îndemnat pe ruși să se vaccineze


Загрузка...
Аурел Чокой

Ciocoi repetă greșeala fatală a lui Chicu, pentru care a plătit atât de scump Dodon

713
(reînnoit 16:50 22.04.2021)
Interzicerea accesului în biserici a enoriașilor în noaptea în care este ținută Slujba Învierii, dar până atunci - și la slujba de Florii, este, de departe, cea mai stupidă și mai revoltătoare restricție luată de actualele autorități.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, au luat această decizie din raționamente doar de ei știute sub aspect medical, epidemiologic, dar foarte clare sub aspect politic - să aducă un afront creștinilor din Republica Moldova, să-și dea importanță lor, să-și etaleze puterea odată ce ei au mecanisme să intervină în activitatea Bisericii lui Hristos, în care nu a mai îndrăznit să intervină nimeni de două mii de ani. Dar iată că ei pot să o facă! Și cine sunt ei? Niște indivizi pe care lumea nici măcar nu-i cunoaște, pe care poporul nu i-a delegat cu niciun fel de împuterniciri, pentru care electoratul nu a votat, dar care s-au pricopsit cu astfel de împuterniciri de au acum puterea să le interzică oamenilor să treacă pragul bisericii în Noaptea Învierii.

Adevăratul motiv al decretării stării de urgență

Pentru toată lumea este clar că aceste restricții, această stare de urgență au fost anunțate de Parlament din raționamente mai mult politice decât din necesități cu adevărat reale de a combate pandemia.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Și anume ca președintele Maia Sandu să nu poată dizolva Parlamentul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate. Și asta pentru că unii dintre actualii deputați nu au nicio șansă să intre în Parlament în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, iar alții vor acumula mai puține sau cu mult mai puține voturi și respectiv mandate în cazul unui scrutin anticipat. Lucrul acesta îl recunosc cu nonșalanță în discuții private chiar și respectivii deputați.

E ok, lumea a înțeles ce jocuri politice se fac și le-a acceptat. Le-a acceptat pentru că toți cei care fac parte din actuala clasă politică sunt de-o baie, nu contează că e de stânga sau e de dreapta, toți sunt la fel: cum e Tanda așa-i și Manda. Unii nu desemnează candidatul la funcția de premier, deși există o majoritate formalizată care are un candidat anunțat - ca să determine dizolvarea Legislativului, iar alții declară stare de urgență ca să nu fie dizolvat același Legislativ. Și atunci ce rost are să te implici, dacă nu ai o alternativă?

Faceți-vă jocurile voastre politice murdare, dar nu vă atingeți de Biserică!

Dar, domnilor politicieni, faceți-vă jocurile voastre politice murdare, aveți mână liberă la asta, însă nu vă implicați în activitatea Bisericii, care este o instituție divino-umana, al cărei cap este Domnul nostru Iisus Hristos!

Nu credeți că prin această decizie ați depășit orice limită, că ați reeditat fărădelegile săvârșite de bezbojnicii din vremurile de tristă amintire?

Mă întreb dacă premierul interimar Aureliu Ciucoi este conștient de gravitatea deciziilor luate de această Comisiei pentru Situații Excepționale?

Ce taină îi poate destăinui Chicu lui Ciocoi

Dacă nu, i-aș recomanda să fie atent la un detaliu. Decizii similare a luat acum un an și fostul premier Ion Chicu, în baza cărora poliția a închis ușile bisericilor ca pe vremea lui Stalin, a împărțit amenzi la stânga și la dreapta - și preoților, și enoriașilor. Acum să observați că domnul Ion Chicu, când este invitat la un post de radio sau de TV și este evocat acel moment din mandatul său, declară că regretă ceea ce a făcut, că se căiește. Acum nu știu cu siguranță din ce motive face asta: că s-a înțelepțit sau pentru că și-a făcut partid și, în vederea asigurării succesului electoral în viitoarele alegeri parlamentare anticipate, vrea să se pună bine cu toată lumea. Altfel spus, după ce s-a pus bine cu Diavolul, acum vrea să se pună bine și cu Dumnezeu. Ar fi bine ca Ciocoi să-l întrebe pe fostul său șef de guvern Chicu de ce acum aste cuprins de regrete. Poate înțelege și el ceva.

Nu mă apuc să afirm aici că e adevărat sau nu, dar unii consideră că intervenția brutală a Guvernului Chicu în activitatea Bisericii în perioada Sărbătorilor Pascale de anul trecut ar fi una dintre cauzele care ar fi dus la înfrângerea lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale.   

Și încă una, dacă tot l-am pomenit pe Igor Dodon. Cred că suntem în drept să aflăm care este poziția liderului PSRM în această chestiune - interzicerea accesului în biserici a enoriașilor în Noaptea de Înviere. Este adevărat că Igor Dodon nu mai ocupă nicio funcție, că Ciocoi și Guvernul interimar nu i se subordonează, cel puțin formal, dar ar putea, cel mult, să țină cont de părerea lui, că el, Dodon, este acum un om simplu, ca și noi. Apoi iată vrem să aflăm ce crede acest om simplu, care a aprins ceva lumânări în biserici și a mers în câteva rânduri în pelerinaj pe Muntele Athos, susține sau nu închiderea accesului în biserici a enoriașilor în noaptea în care este ținută Slujba Învierii?

Atât.

Ciocoi interzice accesul în biserici, dar îl permite în teatre și cinematografe

Apropo, încă un detaliu. În ședința din 22 aprilie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis accesul oamenilor în biserici în noaptea de 2 mai, dar a permis, tot din data de 2 mai, ca instituțiile teatral-concertistice din Republica Moldova să își reia activitatea cu un număr de spectatori nu mai mare de 30% din numărul de locuri disponibile în sălile de teatru și concerte. Curat murdar, domnilor! Adică în biserici - ba, dar la cabaret - da!

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

713
Tagurile:
Iisus Hristos, Învierea Domnului, Înviere, Noaptea de Paști, Igor Dodon, Ion Chicu, Aureliu Ciocoi, Aurel CIOCOI, biserici, închidere


Загрузка...
Imigranți la Moscova

Ambasada Moldovei la Moscova, despre legalizarea șederii pe teritoriul Rusiei

0
(reînnoit 13:43 23.04.2021)
Reprezentanța diplomatică a Moldovei la Moscova s-a adresat cetățenilor moldoveni cu îndemnul de a-și legaliza aflarea lor în Rusia în conformitate cu legislația locală.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Ambasada Moldovei în Rusia le recomandă insistent cetățenilor moldoveni să-și legalizeze șederea în Federația Rusă în conformitate cu legislația țării. Misiunea diplomatică a comunicat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

”După 15 iunie 2021, persoanele care se află ilegal pe teritoriul Rusiei, sunt pasibile de sancțiuni sub formă de îndepărtare de pe teritoriul FR, precum și aplicarea interdicțiilor de intrare, inclusiv pe termen de lungă durată”, a explicat Ambasada.

Misiunea diplomatică a amintit de asemenea că persoanele care se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse, contrar prevederilor legislației migraționale, dispun de dreptul de a-și legaliza statutul de ședere, fără aplicarea sancțiunilor prevăzute în acest caz, până la 15 iunie curent.

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie>>>

Ei au acest drept în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse Nr.274 din 18 aprilie 2020 „Cu privire la măsurile temporare de reglementare a statutului juridic al cetățenilor străini și apatrizilor din Federația Rusă în legătură cu amenințarea extinderii în continuare a noii infecții cu coronavirus (COVID -19)”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Imigranţi, ședere, legalizare, Moscova, Ambasada
Tematic
Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia


Загрузка...