F-35

De ce SUA au amânat din nou producția în serie a modelului F-35

66
Ministerul Apărării al SUA a anulat din nou începutul producției în serie a avionului F-35 Lightning II. Avionul de vânătoare nu este pregătit pentru testările în condiții de luptă, pe care ar fi trebuit să le treacă acum patru ani.

Statele Unite și-au supraestimat, în mod evident, capacitățile tehnologice și, în ianuarie 2021, «cel mai mare program de arme din istoria lumii, cu un cost estimat de peste 1,6 trilioane de dolari» s-a oprit la 615 modificări de scară mică ale avionului F-35 «de-a cincea generație», cu un număr mare de «greșeli genetice».

Ellen Lord, ministrul adjunct al apărării SUA pentru achiziții și aprovizionare, a anulat începutul, planificat în martie 2021, al producției în serie a modelului F-35 Lightning II. Motivul principal – problemele tehnice. Avionul de vânătoare are o serie de deficiențe grave și nu și-a dovedit eficacitatea în lupta împotriva sistemelor moderne de apărare antiaeriană.

Începând cu 2011, diverse modificări ale modelului F-35 sunt lansate, avionul de vânătoare intrând oficial în serviciu în 2014. Până în prezent, au fost construite peste 600 din cele 3200 de avioane «invizibile» planificate, dar decizia oficială a Pentagonului cu privire la producția în serie a modelului F-35 reprezintă o garanție a siguranței în luptă a unui avion de vânătoare conceput pentru a rezolva probleme grave, este un «semn de calitate» pentru clienții străini și contribuabilii americani, precum și o confirmare a eficienței de producție și a serviciilor tehnice de întreținere post-vânzare. Nu există decizia Ministerului Apărării al SUA – nu există o pregătire ridicată în condiții de luptă, o calitate reală și nicio cerere în străinătate.

Perspectivele F-35 sunt neclare, decizia pozitivă a Pentagonului schimbându-se, în ceea ce privește limitele temporale, câțiva ani la rând. Vor trece luni înainte ca noua echipă de specialiști numiți de administrația președintelui ales Joe Biden să primească toate informațiile pentru a putea efectua o examinare tehnică independentă și pentru a putea lua o decizie cu privire la producția în serie a modelului F-35 – până în 2046. Retragerea «invizibililor» din exploatare este planificată pentru anul 2070. Planurile sunt fantastice, pe când exploatarea practică dezamăgește specialiștii. F-35 Lightning II nu ajunge la cea de-a cincea generație din cauza mai multor parametri: viteza de croazieră subsonică, vizibilitatea radar, rata ridicată a accidentelor. Certificarea aeronavei, care transportă arme nucleare, este programată pentru ianuarie 2023, dar după toate eșecurile modelului F-35, această etapă ar putea fi transferată la o dată ulterioară.

Visul american

Costurile de exploatare a avionului F-35 Lightning II sunt mult mai mari decât cele ale avionelor de vânătoare de-a patra generație, ceea ce îndeamnă oficialii guvernamentali să pună la îndoială rentabilitatea achiziționării unui număr mare de avioane «invizibile». Cu toate acestea, investiția în programul F-35 este atât de semnificativă încât nu poate fi anulată. Pe lângă SUA, Belgia, Marea Britanie, Polonia, Italia, și alte țări au investit bani, dar inutil și ineficient. Revista americană Military Watch a raportat pe 3 ianuarie: singurul avion de vânătoare de-a cincea generație din lumea occidentală, F-35, «este încă foarte departe de la punctul de a fi deplin operațional în condiții de luptă și se poate dovedi nepotrivit, până în 2025, pentru operațiunile de luptă de mare intensitate”.

Oficialii responsabili de programul de producție a modelului F-35 deja al patrulea an nu pot determina cu exactitate data finisării pregătirii avionului de vânătoare pentru testările în condiții de luptă. Nici centrul de simulare nu este pregătit să testeze sistemele complexe de arme ale avionului F-35. Din cauza lipsei pieselor de schimb, contractorul a încetinit producția în 2020. Anterior, Ministerul Apărării al SUA a refuzat în repetate rânduri să accepte noile modele F-35 din cauza unui defect tehnologic (de la coroziunea corpului până la software-ul de la bord), găsit în două sute de aeronave «de-a cincea generație». În raportul său, Pentagonul a menționat că durata de viață a avionului F-35 «ar putea fi de doar 2100 de ore de zbor». Inițial, avionul de vânătoare a fost proiectat pentru 8000 de ore de zbor (până la patruzeci de ani de serviciu).

Cu un astfel de «buchet» de neajunsuri, zeci de avione de vânătoare F-35, cu diverse modificări, sunt vândute paradoxal partenerilor străini și sunt exploatate în opt țări (inclusiv în SUA). Forțele aeriene din Marea Britanie, Grecia, Danemarca, Israel, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Japonia își așteaptă astăzi «invizibilii». Peste 1200 de piloți au fost instruiți în pilotarea avionului «Lightning» și 10 mii de tehnicieni au fost instruiți în deservirea modelului F-35. În acest context, Lockheed Martin a reușit chiar să reducă prețul pentru modificarea modelului F-35A de la 250 de milioane de dolari inițial la 80 de milioane de dolari. Marketingul este semnificativ superior tehnologiei în Statele Unite. Visul înaripat sau «Lightning» nu este obligat să zboare bine în cazul în care acesta din urmă este vândut cu succes.

Oportunist dăunător

Seria de dezastre legate de avionul F-35 Lightning II prezice soarta dificilă a aeronavei în următorii ani. Și dacă cel mai nou avion de vânătoare american este vulnerabil din punct de vedere tehnologic în condiții de exploatare pașnică, o întâlnire într-o situație de luptă, de exemplu, cu avionul de vânătoare rus Su-57 de generația a cincea, cu sistemul de rachete antiaeriene S-400 sau cu mijloacele de război electronic, evident, se va termina rău pentru el. «Invizibilul» trebuie să se adapteze la realitatea dură.

Avioane de luptă americane F-35A
© AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

Numărul defectelor-cheie ale avionului de vânătoare american «de-a cincea generație» a fost redus la cinci, deși și acest număr este foarte mare pentru o aeronavă cu un preț de la 80 de milioane de dolari (modificare pentru Forțele Aeriene SUA) până la 130 milioane dolari (modificare pentru Marina SUA). Sunetul supersonic amenință cu distrugerea planorului, a acoperirii stealth și a antenelor situate în coada avionului. Cu toate acestea, Pentagonul nu este un dușman al avionului Lockheed Martin și a ajustat cu loialitate caracteristicile operaționale ale modelului F-35, care este acum considerat un avion de luptă subsonic, capabil să efectueze accelerații scurte. O instrucțiune specială definește numărul de secunde permise pentru a accelera până la 1,2 Mach pentru modificarea creată pentru Marina SUA (F-35B) și pentru infanteria marină a SUA (F-35C). Se pare că și în acest mod se pot elimina defectele de proiectare.

Reamintesc faptul că elaborarea avionului de vânătoare american F-22 Raptor de-a cincea generație a fost recunoscută anterior drept un eșec. Acoperirea nesigură de absorbție radio, vizibilitatea F-22 pe radarele pe unde ultrascurte, cu o rază de acțiune de până la 750 km, prețul exagerat al aeronavei seriale (350 de milioane de dolari) au dus la încheierea programului în 2009, la aproximativ 25% din plan, fiind produse doar 187 de avioane de vânătoare.

Viabilitatea întregului program F-22 a fost, în mare parte, subminată și de întreținerea costisitoare. Potrivit datelor din 29 noiembrie 2020 ale Government Accountability Office (GAO), F-22 Raptor, avionul principal de vânătoare de-a cincea generație al Forțelor Aeriene SUA, a rămas, în mod stabil, cea mai proastă aeronavă din punct de vedere al pregătirii operaționale – datorită costurilor de întreținere și de operare extrem de ridicate. Dacă pe timp de pace doar aproximativ jumătate din flota acestor aeronave este operațională, ce se va întâmpla pe timp de război?

În cazul celui mai nou avion de vânătoare F-35 Lightning II, povestea urmează același model. Government Accountability Office a menționat anterior că întreținerea F-35 lasă mult de dorit, iar capacitatea Pentagonului de a repara F-35 este în urmă cu șase ani față de graficul stabilit. Potrivit ministrului adjunct al apărării, Ellen Lord, armata nu își poate permite costurile întreținerii avioanelor F-35: «Menținerea celui mai recent și mai sofisticat avion de vânătoare al armatei va deveni o problemă majoră în anii următori... și, probabil, pregătirea în condiții de luptă va continua să fie subminată».

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
F-35, amânare, SUA
Tematic
„Am luat în calcul toate amenințările”: Cum va fi noua armă aerienă rusească

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

689
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

689
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...