Ту-160

„Am luat în calcul toate amenințările”: Cum va fi noua armă aerienă rusească

164
Transportatorii strategici de rachete Tu-160 și Tu-95 sunt încă principalul argument aerian al triadei nucleare a Rusiei. Cu toate acestea, în ciuda modernizării regulate, resursele lor sunt limitate.

CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Aceste aeronave vor fi înlocuite cu un complex promițător de aviație cu rază lungă de acțiune (PAK DA). Ministerul Apărării a decis deja designul lor, iar testările motorului vor începe în 2021. Despre cum va fi noul ”strateg” – în materialul Sputnik.

Aripă zburătoare

Ministerul Apărării se așteaptă că PAK DA va intra în funcțiune în cadrul actualului program de stat, adică până la sfârșitul anului 2027. Militarii au aprobat schița noii aeronave, au convenit asupra caracteristicilor acesteia și au semnat toate documentele contractuale necesare pentru producție.

Începutul construcției unui prototip de bombardier a fost raportat în luna mai a anului trecut, iar în decembrie a devenit cunoscut faptul că a fost asamblat primul motor pentru acesta. Directorul general al întreprinderii ”UEC-Kuznețov”, Alexei Sobolev, a explicat că unitatea auxiliară de alimentare cu indicele producției industriale al Federației Ruse a fost realizată în ”fier” și că se pregătește pentru testările la standul de încercare, programate la începutul anului.

În paralel, se asamblează și alte motoare – vor fi testate atât pe un stand care reproduce condițiile unei altitudini mari, cât și într-un laborator de zbor.

Proiectul este clasificat, respectiv există puține informații în domeniul public. Se știe că așa-numitele tehnologii stealth au fost utilizate pe scară largă în acest avion promițător. Motoarele mai puternice, mai eficiente și mai economice vor crește durata zborului până la 30 de ore (la Tu-160 – 25 de ore).

Constructorii au ales o schemă diferită de fuzelaj – PAK DA este creat conform principiului ”aripii zburătoare”. Această schemă va extinde capacitățile de luptă și va îmbunătăți manevrabilitatea. După cum a explicat agenției RIA Novosti onoratul pilot militar al Rusiei, Vladimir Popov, acest aranjament implică și o vizibilitate redusă.

"Nu există fuzelaj ca atare, încăcătura fiind distribuită uniform pe aripă - spune el. – Nu vor fi atașamente, prizele de aer vor fi ascunse adânc în interior, iar aripa largă din spate va acoperi gazele de evacuare fierbinți. În plus, construcția va permite creșterea volumului de combustibil, muniții și echipamente radio-electronice."

”Umplutură” avansată

PAK DA va fi echipat cu dispozitive electronice de ultimă generație, cu o rezervă de modernizare pentru deceniile următoare.

”Așa a fost și înainte, doar ”strategii” noștri Tu-95 au deja o vechime de peste jumătate de secol, dar ei încă rezolvă toate sarcinile puse înaintea lor", a subliniat Popov. Echipamentele electronice și sistemele automate vor crește semnificativ manevrabilitatea și vor ușura controlul aeronavei.

”Britanicii aveau cândva un bombardier strategic ”Vulcan”, construit conform schemei ”aripii zburătoare”, – își amintește Popov. – Dar au renunțat la el, inclusiv din cauza dificultății de pilotare. Doar atunci controlul era doar manual, pe când la bordul PAK DA multe operațiuni vor fi efectuate de echipamentele automate.”

În procesul fabricării fuselajului se utilizează cele mai noi aliaje și compozite. În ultimele decenii, oamenii de știință au avansat mult în domeniul materialelor destinate aviației, acestea din urmă având o vizibilitate mai redusă și o rezistență mai mare, care este foarte importantă atunci când este necesar să ridici în aer câteva sute de tone de metal, să zbori cu el, să manevrezi și să suporți încărcăturile mari.

În același timp, experții sunt siguri că bombardierul promițător va fi, cel mai probabil, subsonic, cu o viteză de croazieră de aproximativ o mie de kilometri pe oră și cu o viteză maximă care va fi egală aproximativ cu viteza sunetului.

”Atunci când nu există stabilizator, este dificil să compensezi diferitele momente de picaj sau cabraj - a explicat Popov - Dar constructorii au ajuns la un fel de compromis. Suprafața mare a ”aripii zburătoare” va face posibilă operarea la altitudini mici și menținerea manevrabilității în apropierea solului, iar la 20 de kilometri, unde aerul este foarte rarefiat, aripa va crea o forță de ridicare suficientă. Bombardierul va putea să zboare cât mai jos posibil față de topografia terenului, să dea lovituri dintr-o ”ambuscadă”, precum și să atace eficient inamicul din eșaloanele stratosferice”.

Veteranii Războiului Rece

Cu toate acestea, este prea devreme de vorbit despre producția în serie și despre livrările în masă ale ”strategului” promițător trupelor. Deocamdată, continuă îmbunătățirea transportatorilor de rachete testate în timp. Astfel, în 2021 ar trebui să înceapă livrările către Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse ale bombardierelor Tu-160M ​​profund modernizate. În următorii șapte ani, flota constituită din aceste aeronave va crește de 1,5 ori.

Aeronavele modernizate ”Belîi Lebedi” sunt create pe baza celor mai puternice și mai mari avioane supersonice din lume Tu-160, dezvoltate în anii 1970 ca răspuns la bombardierul supersonic american B-1 Lancer. În 1992, Forțele Aeriene ale URSS-ului aveau 35 de astfel de aeronave. După prăbușirea Uniunii Sovietice, 19 au rămas în Ucraina. Doar opt au fost returnate Rusiei – celelalte au fost folosite de Kiev.

Programul de reîncepere a producției de Tu-160 în Rusia a fost lansat în 2015. Primul transportator de rachete cu experiență, construit pe baza unui bombardier de luptă, a decolat în februarie anul trecut. Toate transportatoarele ulterioare vor fi construite de la zero. Vor primi noi motoare NK-32-02, care vor mări raza de zbor cu o mie de kilometri. De asemenea, au fost dezvoltate sisteme de bord de ultimă generație, mijloace de control și navigație, complexe EW și un sistem de control al armelor.

Un alt ”veteran” al aviației strategice este bombardierul Tu-95. ”Ursul”, așa cum a fost poreclit de NATO, este în funcțiune de la mijlocul anilor 50. Tu-95MS modernizat se află în producție din 1981 și este singurul și cel mai rapid avion din lume cu turbopropulsie. Viteza maximă a transportatorului de rachete este de 830 de kilometri pe oră. Acesta ia la bord mai mult de 20 de tone de încărcătură militară și o livrează la zece mii de kilometri.

Vara a avut loc primul zbor al ”Ursului” modernizat Tu-95MSM. La fel ca și ”160-urile” supersonice, Tu-95 va fi echipat cu un sistem avansat de arme și echipament de bord. Aeronava va primi sisteme auxiliare de alimentare și mai puternice, cu o durată de viață sporită. Conform informațiilor furnizate de constructori, caracteristicile de luptă ale avionului Tu-95 se vor dubla după modernizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
rusă, aeriană, armă
Tematic
VIDEO: Două bombardiere strategice ruseşti Tu-160 au survolat regiunea arctică

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

689
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

689
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...