Întâlnirea dintre Maia Sandu și Vladimir Zelenski

Ucraina și Moldova pot bloca Transnistria expert

418
(reînnoit 17:53 17.01.2021)
Vizita președintelui Republicii Moldova în Ucraina reprezintă primul fapt de interacțiune dintre cele două țări la cel mai înalt nivel din ultimii ani. Iar pentru Maia Sandu, această călătorie a devenit o premieră de politică externă în calitate de șef de stat.

CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik, Dmitrii Terehov. Toate declarațiile făcute ieri de președinții Moldovei și Ucrainei au fost exprimate, într-un fel sau altul, și mai înainte. Mai mult, în ceea ce privește relațiile internaționale, retorica ministrului afacerilor de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, care a vizitat Moldova în urmă cu o lună, părea mult mai pătrunzătoare.

Este demn de remarcat faptul că unii experți din Ucraina au avut aceeași impresie. Ruslan Bortnik, politolog și directorul Institutului ucrainean de analiză politică și management, a comentat întâlnirea dintre Sandu și Zelenski – special pentru Sputnik Moldova.

"În general, nu s-a spus nimic nou. Putem constata existența unui nivel bun de interacțiune personală între președinți. Cu toate acestea, inițiativele care au fost exprimate în legătură cu proiectul ”Inițiativa celor Trei Mări” (ITM), cu privire la implementarea unei asociații cu UE, erau așteptate și previzibile", spune Bortnik.

În opinia sa, reuniunea președinților Republicii Moldova și Ucrainei a înglobat în sine și o anumită componentă politică internă pentru ambele părți.

”Atât Sandu, cât și Zelenski trebuie să demonstreze acum un oarecare progres, să avanseze în contextul crizei economice din ambele țări și să ofere ceva răspunsuri societății. Acum 10 ani, reuniunea președinților Moldovei și Ucrainei nu ar fi stârnit niciun interes deosebit, dar astăzi, când, în condițiile pandemiei, activitatea de politică externă practic s-a oprit, a devenit un bun PR pentru șefii celor două state”, consideră politologul ucrainean.

Deși Sandu și Zelenski au spus cuvintele potrivite depre ”respectul reciproc al suveranității și integrității teritoriale”, despre disponibilitatea lor de a face față împreună ”provocărilor geopolitice” cu aluzia tradițională la un ”agresor” comun, în timpul întâlnirii așa și nu s-a discutat, de exemplu, despre platforma deschisă anti-rusească a Crimeii, la care Republica Moldova a fost invitată, în mod insistent, de către ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Bortnik amintește că atât Sandu, cât și Zelenski sunt orientați spre aceleași cercuri din Occident. Ambii își propun să își integreze țările în structurile euro-atlantice (în care, totuși, nici Moldova, nici Ucraina nu sunt așteptate) și, în consecință, are loc o scădere a influenței rusești în spațiul post-sovietic. Dar acum, când situația politică din Statele Unite dă semne de instabilitate, nu este le este convenabil să facă declarații negândite și directe.

Potrivit lui Bortnik, problema Crimeei și a ”Platformei Crimeii” a fost evitată în mod deliberat de ambii președinți în partea publică a reuniunii. Astfel de manevre necesită o consultare cu noua administrație americană. Expertul presupune că cel mai probabil Sandu și Zelenski consideră că este prematur să facă declarații cu privire la acest subiect.

"Acest lucru va deveni posibil atunci când administrația americană se va stabiliza și va deveni clar dacă partenerii occidentali ai Moldovei și ai Ucrainei sunt gata să le susțină jocul", spune directorul Institutului ucrainean de politică.

Cu toate acestea, el este convins că aceste subiecte au fost discutate de Zelenski și Sandu în privat, la fel ca și subiectul posibilității unei presiuni comune asupra Rusiei în legătură cu problemele din Transnistria și Donbas.

”În teorie, având în vedere geografia, Ucraina și Moldova sunt capabile să blocheze Transnistria, să întrerupă legăturile de transport și fluxurile economice. Pentru a avea un argument în negocierea cu Rusia – pentru Ucraina, în parte, cu privire la poziția Federației Ruse în problema din Donbas, pentru Moldova cu privire la soluționarea problemei transnistrene”, consideră Ruslan Bortnik.

Pe parcursul întrevederii dintre președinții Sandu și Zelenski, doar două inițiative au ieșit cu adevărat din cercul stabilit al problemelor moldo-ucrainene – despre crearea unui anumit coridor de transport între Kiev și Chișinău și despre organizarea unui consiliu prezidențial al celor două țări.

Expertul ucrainean tinde să fie sceptic cu privire la prima inițiativă. Proiectul trebuie să aibă o puternică justificare economică pentru a fi cel puțin un pic atractiv pentru potențialii investitori, dar având în vedere starea actuală a interacțiunii economice dintre Ucraina și Moldova, precum și România, o astfel de justificare este foarte dificil de găsit.

"Consiliul prezidențial este o inițiativă mai realistă. Deși ideea în sine nu este nouă, declarația despre acesta este un semn că părțile au convenit să urmeze împreună o anumită politică, chiar dacă încă nu este clar exact în ce va consta", consideră expertul.

Probabil că statutul diferit al funcției de șef de stat în Moldova și Ucraina poate deveni un anumit obstacol în calea interacțiunii pe deplin egale. O republică parlamentară (în care președintele depinde în mare măsură de o majoritate loială în organul legislativ) oferă mult mai puțină autoritate Maiei Sandu în comparație cu poziția actuală a lui Vladimir Zelenski cu mono-majoritatea sa în Radă și în controlatul guvern.

”Deși Ucraina și Moldova sunt acum aproximativ similare în ceea ce privește nivelul de trai, dar din punct de vedere al resurselor, al oportunităților potențiale, acestea sunt, desigur, țări de niveluri diferite. Eu consider că această întâlnire este un fel de avans pentru Zelenski, pentru Sandu, o încercare de a o sprijini în ajunul unor posibile alegeri anticipate în parlamentul moldovenesc”, afirmă Bortnik.

Reacția publicului din cele două țări la reuniunea președinților poate fi considerată destul de indicativă – discuția aprinsă despre aceasta în segmentul moldovenesc al rețelelor sociale și declarațiile neutre, deși destul de prietenoase, ale comentatorilor ucraineni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

418
Tagurile:
Transnistria, Moldova, Ucraina
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul ucrainean: Ce probleme au abordat

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

690
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

690
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...