NATO

Locul Moldovei în planurile SUA și NATO

338
(reînnoit 10:24 12.01.2021)
Ajutorul oferit de NATO în modernizarea instituțiilor de apărare și securitate ale Moldovei promit Chișinăului doar diminuarea nivelului real de securitate și schimbarea treptată a statutului neutru al țării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat în cadrul discuției de marţea trecută cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, angajamentul Alianței pentru extinderea cooperării și modernizării instituțiilor de apărare și securitate ale Moldovei. Însă va exista oare mai multă siguranță pe această cale comună cu statele NATO de “descurajare” a Rusiei?

În cadrul discuției cu secretarul general al Alianței, noul președinte al Moldovei a menționat că o cooperare cu NATO îi va permite ţării “inițierea unei reforme în domeniul securităţii și demararea procesului de modernizare al Armatei Naționale”.

Forțele armate, care dispun de aproximativ 5100 de miliari activi, aspire spre o dotare profesionistă. De chestiuni mai serioase e preocupat probabil doar un pluton de infanterie al armatei - în componența misiunii KFOR sub controlul NATO în Kosovo.

Modernizarea Armatei, urmând logica lucrurilor, trebuie să includă înlocuirea a aproximativ 400 de unități ale tehnicii militare sovietice cu modele mai moderne, formarea de la zero a forțelor aeriene și de apărării antiaeriene. Însă bugetul de apărare al Moldovei, în valoare de aproximativ de 30 de milioane de dolari, restrâng semnificativ posibilitățile de reînarmare. Spre exemplu, Armenia și Georgia, care sunt comparabile ca suprafață, alocă sume de zece ori mai mari.

Apropierea de NATO nu-i promite Armatei Naționale beneficii materiale, alianța nu este o organizație de binefacere. Voi reaminti, Constituția Republicii Moldova prevede neutralitatea statului, Chișinăul cooperează cu NATO în cadrul Planului Individual de Parteneriat. Majoritatea cetățenilor moldoveni (potrivit sondajelor, între 60 și 70 la sută) se pronunță împotriva aderării țării la Alianța Atlanticului de Nord.

Ce-și doresc partenerii mai mari

Obiectivul pe care îl urmăresc SUA și NATO în țările de la Marea Neagă devine mai clar prin exemplul “exploatării” expansive a teritoriului României, unde pe 5 ianuarie au fost transferate pentru o dislocare permanent dronele grele ale SUA MQ-9 Reaper și peste 90 de militari americani care vor asigura zborurile aparatelor. Pentagonul a investiții în modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii peste 40 de milioane de dolari și a solicitat pentru anul 2021 alte 130 de milioane. Astfel de cheltuieli sunt motivate de dorința de a “descuraja” Rusia, iar de facto – de a destabiliza regiunea Mării Negre.

Anterior, trupele SUA au desfășurat pe țărmul românesc sistemele HIMARS. Pentru desfășurarea unor exerciții și pentru a trimite „un răvaș Moscovei”, au tras în direcția Crimeii. Voi aminti că raza maximă de acțiune a proiectilelor reactive High Mobility Artillery Rocket System este de până la 300 de kilometric, iar țărmul Crimeii se află la o distanță de 400 de kilometri. “Cercurile pe apă” nu au reușit să sperie pe cineva, însă în contextual acțiunilor ostile ale SUA și României, Ministerul Apărării al Rusiei a ajuns la anumite concluzii și a luat anumite măsuri “în oglindă”. Drept urmare, siguranța României s-a redus în mod obiectiv, însă partenerilor ei americanilor nu le pasă.

România și Republica Moldova nu sunt amenințate de niște inamici abstracți, ci chiar de aliații americani. Apropierea cu vecinul din Vest aliniază automat Chișinăul în „formația de veghe” a  SUA și NATO, în care va fi nevoit să împărtășească agenda antirusească și responsabilitatea pentru anumite operațiuni.

Probabil, pentru cetățeana României Maia Sandu acest lucru are un anumit raționament patriotic, însă e puțin probabil ca majoritatea populației țării să fie dispusă să se sacrifice în numele intereselor Washingtonului și Bruxellesului.

Totodată, Chișinăul are și problema nesoluționată a conflictului transnistrean, care a fost oprit și ”înghețat” pentru două decenii de forțele rusești de menținere a păcii. Aici NATO poate propune propriile rețete de reglementare, care ar putea duce la agravarea confruntării militare în Republica Moldova. Introducerea unor trupe străine într-o țaro neutră pentru “operațiuni antiteroriste” nu este dificilă din punct de vedere tehnologic (există acorduri respective cu România). Astăzi capacitățile președintelui nou ales Maia Sandu pe direcția transnistreană sunt limitate. În opinia fostului președinte Igor Dodon, Sandu nu poate deocamdată să blocheze Transnistria, să inițieze o confruntare. Dar ce va fi mâine, în cazul în care se va schimba raportul de forțe în Parlament și Guvern?

Demonstrarea ostilității

Toate fragmentele se aranjeză într-un tablou complet, observăm transferul a peste 5600 de militari SUA cu arme standard (inclusiv cu drone grele) din Germania în Europa de Est – Polonia, Estonia, România. Probabil, în această listă vor apărea și alți „complici”, iar deocamdată Moldova, neutră de jure, este atrasă intenționat și sistematic pe “fâșia instabilității” dintre Marea Baltică și Marea Neagră. Desfășurarea în România a dronelor SUA MQ-9 Reaper (pe care Moscova le consideră similare rachetelor cu rază medie de acțiune) va garanta o sporire a tensiunilor politico-militare în regiune mulți ani înainte.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa și Africa a anunțat că dronele vor efectua sarcini de observare, recunoaștere și susținere a operațiunilor Alianței. Și totuși, Reaper au o specializare de asalt. Pentru efectuarea unor operațiuni de recunoaștere, Pentagonul dispune de dronele strategice RQ-4B-40 Global Hawk, care sunt surprinse periodic în preajma frontierelor rusești. Nu se cunoaște numărul dronelor SUA desfășurare la baza aeriană Câmpia Turzii, dar știm că fiecare MQ-9 Reaper are capacitatea să transporte pe șase noduri de suspendare până la 1740 de kilograme de rachetelor cu precizie înaltă Hellfire și bombe aeriene ghidate GBU-12 și GBU-38, cu ghidare re cu laser și satelit. Setul de muniții poate include până la 14 rachete AGM-114 Hellfire de tip “aer-sol” sau 4 rachete AGM-114 Hellfire + 2 bombe GBU-12 Paveway II până la 250 de kilograme. Sistemul optico-electronic AN/AAS-52 include telecamere cu intervale vizibile și infraroșii, sistemul TV cu o rezoluție înaltă, destinate mai întâi de toate recunoașterii țintelor și atacului.

Dronele de asalt MQ-9 Reaper și personalul care le deservește au fost transferate în România pentru o perioadă îndelungată. De fapt, acest lucru presupune o desfășurare permanentă a MQ-9 Reaper la baza aeriană Câmpia Turzii, care se află la o distanță de 670 de kilometri de Crimeea. Răspunsul Rusiei la acțiunile ostile ale Pentagonului (și Bucureștiului) este predictibil. Este inevitabilă o nouă rundă a dezvoltării grupării de trupe și forțe în districtul militar Sud, în peninsula Crimeea.

Totodată, “pumnul de lovitură” al dronelor americane este controlat direct din SUA. Specialiștii de la aerodrom răspund doar de decolarea și aterizarea Reaper. Controlul de bază și dirijarea acțiunilor aparatelor de zbor fără pilot, inclusiv alegerea țintei, este efectuat de la baza aeriană Creech, statul Nevada, prin canale de comunicare prin satelit (semnalul întârzie cu o secundă și jumătate). Presupun că de la o distanță sigură, Pentagonului îi este mai ușor să expună aliații și partenerii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

338
Tagurile:
neutralitate, Moldova, NATO, SUA
Tematic
Prezența militară care schimbă România: din defensivă, în potențial ofensivă

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

690
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

690
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...