Petrol, imagine din arhivă

Perspective promițătoare: cât va costa petrolul în 2021

112
(reînnoit 20:02 11.01.2021)
Prețurile la petrol sunt la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni. Așa a reacționat piața la știrile despre vaccinuri și la decizia OPEC+.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik, Natalia Dembinskaya. Analiștii așteaptă revigorarea economiei mondiale, anularea restricțiilor și creșterea cererii pentru aurul negru. Cât de mult pot crește cotațiile în anul curent – în materialul Sputnik.

Îmbunătățire moderată

În 2020, piața mondială a petrolului a cunoscut mai multe valuri de declin. Și-a pus amprenta un complex de factori, principalii dintre care sunt supraproducția de materii prime datorată scăderii bruște a cererii, precum și pandemia, dar și restricțiile impuse pe scară largă. Numai în martie petrolul s-a ieftinit de mai bine de două ori.

Cu toate acestea, la sfârșitul toamnei trecute, piața a primit un impuls puternic – știrile despre testările de succes ale vaccinurilor occidentale, rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Joe Biden susține tehnologiile ecologice și, spre deosebire de Donald Trump, nu are intenția de a susține concernele petroliere americane.

Lupta împotriva coronavirusului se intensifică, devenind din ce în ce mai reușită. Estimările cererii de petrol în 2021 vor fi ajustate în partea creșterii, presupune Reuters.

Totuși, în ciuda optimismului, situația este încă instabilă. Agenția internațională de rating Fitch se așteaptă la o redresare a cererii de petrol, numai cu condiția unui progres rapid în vaccinarea populației. Iar, potrivit analiștilor, îmbunătățirile vor fi ”moderate”.

OPEC+ a surprins

La începutul lunii decembrie, țările alianței OPEC+ au decis să crească producția în ianuarie cu 500 de mii de barili pe zi. Mai departe producția va fi stabilită în baza rezultatelor reuniunilor ministeriale lunare. Cu toate acestea, perioada de valabilitate a noilor acorduri nu a fost stabilită.

Cotațiile au crescut imediat la maximul ultimelor opt luni. Brent se apropie sigur la 50 de dolari pentru un baril. Și rubla s-a întărit oarecum.

Decizia OPEC+ pare neașteptată – doar al doilea val al pandemiei încă nu s-a încheiat, iar cererea se redresează lent. Totuși, creșterea convenită este doar un sfert din ceea ce se aștepta în ianuarie. Pentru jucători, acesta este un semnal: alianța se bazează pe revigorarea pieței și, în același timp, este gata să limiteze producția în orice moment.

"Compromisul constă în faptul că noi, treptat, cu pași echidistanți, restabilim producția la nivelul prevăzut de acord. Sper că acest lucru se va întâmpla pe parcursul acestui trimestru", a explicat vicepremierul Rusiei, Alexandr Novak.

Situație neclară

Analiștii subliniază: opțiunea unei creșteri stabile a producției, aprobată de OPEC+, este benefică pentru Rusia, care nu este capabilă să extindă rapid producția din cauza caracteristicilor tehnologice și a infrastructurii extinse. Cu toate acestea, la începutul anului, oferta de petrol poate fi excesivă.

”În aprilie, producția va crește deja cu două milioane de barili pe zi, cu o creștere preconizată a cererii pentru al doilea trimestru de doar 96,1 milioane. Creșterea superioară a ofertei peste cerere, după 1 ianuarie, înseamnă că cotațiile maxime ale Brent, la orizontul următoarelor cinci luni, au fost anume în decembrie”, notează Evghenii Mironiuk, analist la ”Freedom Finance”.

Compania prezice cotații cuprinse între 40 și 60 de dolari pe parcursul anului, în funcție de efectul vaccinărilor și de eliminarea restricțiilor transfrontaliere.

Totuși, orice surpriză neplăcută poate schimba situația. Doar nu toți producătorii de petrol sunt membri ai alianței –  respectiv, ei nu sunt împiedicați de nimic în calea creșterii producției.

De exemplu, SUA au crescut producția cu un milion de barili în ultimele luni. "În baza acestui fapt, în primul trimestru, prețul petrolului ar putea să scădă până la 40-42 dolari, dar apoi totul va depinde de starea în care vor ieși din pandemie puterile mondiale”, a declarat Oleg Bogdanov, un analist de frunte la compania QBF.

"Cotațiile de petrol în 2021 sunt prezentate în intervalul de 37-42 de dolari pe baril. Presiunea asupra prețurilor va fi exercitată de pandemia în curs de desfășurare și de consecințele acesteia, precum și de dorința posibilă a participanților OPEC+ de a crește producția pentru a-și suplimenta bugetele", adaugă Vladimir Volkov, directorul trezoreriei băncii RGS.

Până la șaizeci

Pe de altă parte, băncile americane de frunte prezic o creștere a petrolului până la 60 de dolari, Goldman Sachs – chiar și până la 65 de dolari. În același timp, consumul va scădea cu trei milioane de barili pe zi în timpul iernii, ceea ce este compensat doar parțial de cererea de încălzire și achizițiile Chinei, care, deocamdată, se descurcă cel mai bine cu coronavirusul.

Sediul OPEC
© Sputnik / Алексей Витвицкий

"Dar problemele de iarnă sunt doar un mic obstacol în calea normalizării pieței petroliere, la fel ca și al doilea val de COVID-19", scriu analiștii băncii în recenzie.

Bank of America (BofA) prezice că Brent va crește până la 60 de dolari până la sfârșitul primei jumătăți a anului. Experții așteaptă anularea restricțiilor de călătorie din cauza vaccinărilor în masă în Occident.

Cererea de combustibil, care asigură mai mult de jumătate din consumul mondial de petrol, va crea un deficit de 1,6 milioane de barili pe zi, potrivit BofA. Se vor deschide facilități comerciale de depozitare, accumulând un surplus de miliarde de barili. Prețul mediu al petrolului în acest an va fi de 50 de dolari, potrivit recenziei băncii. Dar nu trebuie să uităm că unul dintre riscurile-cheie este anularea sancțiunilor asupra Iranului, probabilă sub conducerea lui Biden, precum și revenirea rapidă a barilului iranian pe piața mondială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
2021, preț, petrol
Tematic
China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

690
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

690
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2620
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2620
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Avion

Important pentru moldovenii din Israel: Toate zborurile-interzise

0
(reînnoit 21:09 24.01.2021)
Israelul a decis să impună noi reguli în contextul legat de infecția COVID-19, în special de noua tulpină.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Toate zborurile de pasageri din și spre Israel vor fi anulate începând de marți, 26 ianuarie. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul israelian pentru a preveni răspândirea noii tulpini a coronavirusului.

Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine de arhivă
© Sputnik / Максим Богодвид

Presa din Israel scrie că începând de marți de la miezul nopții, toate companiile interne și externe vor opri zborurile pentru o perioadă de 14 zile. Companiilor străine li se va interzice să aterizeze în Israel, cu excepția avioanelor de marfă, avioanelor pentru stingerea incendiilor și a zborurilor de urgență medicală. în cazul companiilor interne, zboruri vor avea loc doar în situații excepționale.

Această regulă este și pentru companiile aeriene private. Astfel, avioanele vor putea părăsi țara doar în scopuri de tratament medical în străinătate, pentru proceduri legale, înmormântări familiale sau pentru relocare.

Această decizie vine după ce de săptămâna trecută toate persoanele sosite pe aeroportul internațional Ben-Gurion sunt obligate să prezinte un test de coronavirus negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de aterizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
anulare zboruri, Zboruri avia, zborurir noi, Israel


Загрузка...