Adevăratul „naționalism vaccinal” din Israel și Ungaria

208
(reînnoit 18:15 18.11.2020)
Israelul poartă discuții cu Rusia pentru a cumpăra vaccinul împotriva COVID-19. Acest lucru a devenit cunoscut după o conversație telefonică între Vladimir Putin și Benjamin Netanyahu.

Știrile despre interesul statului israelian pentru preparatul rusesc nu au devenit o senzație specială, scrie Irina Alksnis pentru RIA Novosti. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când au apărut informații că Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a comandat un milion și jumătate de doze de ”Sputnik V”. Deci, comunicarea dintre cei doi lideri pare doar o continuare organică a procesului.

© Sputnik / Алексей Дружинин

Dar Israelul nu mizează doar pe medicamentul rusesc. Dimpotrivă, așa cum a spus Netanyahu după ce a discutat cu Putin, scopul este „obținerea unui număr cât mai mare de vaccinuri din cât mai multe surse posibil pentru cât mai mulți cetățeni (ai țării. - nota. red.)”.

Cuvintele premierului nu vin în contradicție cu faptele sale. Cu câteva luni în urmă, Israelul a semnat un contract pentru achiziționarea unui vaccin cu compania americană Moderna, care a raportat recent rezultate intermediare impresionante - 94,5% eficiență - ale fazei a III-a a studiului asupra medicamentului său. Iar săptămâna trecută a fost anunțat despre acorduri similare între Tel Aviv și Pfizer.

În general, Israelul a adoptat o poziție profund pragmatică, pe deplin justificată în lumina pericolului și a gradului de răspândire a bolii, a sarcinii colosale asupra sistemului de sănătate și a loviturii asupra economiei naționale. A depus ouăle în mai multe coșuri, bazându-se exclusiv pe considerente științifice în alegerea sa și ignorând cele ideologice și politice.

Cu toate acestea, în prezent pentru lumea occidentală, această abordare poate fi considerată unică și ieșită din comun. Uniunea Europeană își aranjează cu atenție membrii și îi egalează, amenințând cu penalizări pe cei care nu respectă „linia partidului”. De data aceasta este vorba de Ungaria.

Strategia UE de vaccinare împotriva coronavirusului prevede utilizarea medicamentelor produse pe teritoriul său. De altfel, acesta este chiar „naționalismul vaccinal” de care Rusia a fost acuzată acum câteva luni. În acest moment, Uniunea Europeană a semnat contracte cu trei companii farmaceutice pentru achiziționarea unui potențial medicament - AstraZeneca, Sanofi-GSK și Johnson & Johnson.

Budapesta, care a început să coopereze cu Moscova pe această temă, merge împotriva instrucțiunilor de la Bruxelles, care a promis chiar să ia măsuri administrative împotriva contravenienților. Cu toate acestea, maghiarii sunt familiarizați cu astfel de amenințări - precum și abilitatea de a le ignora. În această săptămână, primele probe de ”Sputnik V” vor fi livrate în Ungaria pentru testare, iar acolo se pregătește deja o platformă, unde este planificată organizarea producției vaccinului rusesc.

Motivația autorităților maghiare este ușor de înțeles.

Primul val de primăvară al coronavirusului a demonstrat că fiecare țară din UE este forțată să facă față epidemiei de una singură, mai ales în ceea ce privește sănătatea reală a oamenilor și sufocarea sistemelor naționale de sănătate. Evenimentele actuale, cu anti-recorduri aproape zilnice pentru bolnavi și morți, nu adaugă niciun motiv de optimism.

În această situație, UE, care de fapt s-a spălat pe mâini, cere să se conformeze regulilor sale cu privire la cum și cu ce să lupte împotriva COVID-19. O poziție foarte convenabilă pentru Bruxelles.

Mai rău, dezvoltarea rusească nu numai că se află înaintea celor europene în ceea ce privește disponibilitatea acesteia, ceea ce va permite foarte probabil ca utilizarea sa pe scară largă să înceapă mai devreme, dar există semne de întrebare în privința preparatelor în sine.

Vaccinul Oxford (cel de la AstraZeneca) este asociat cu numeroase incidente neplăcute în timpul testării, ceea ce a ridicat îndoieli considerabile cu privire la siguranța acestuia. În același timp, UE îl cumpără la un preț relativ scăzut (2,5 euro pe doză), iar compania, conform acordului încheiat, a  primit imunitate la urmărirea penală în caz de afectare a sănătății umane ca urmare a utilizării acesteia. La rândul său, nu au existat știri negatice despre medicamentul francez Sanofi, dar acesta costă de patru ori mai mult.

În consecință, este imposibil să nu ne punem întrebarea: cum, de fapt, vor fi distribuite aceste vaccinuri în UE? Și este dificil să scape de suspiciunea că membrii est-europeni ai uniunii vor primi în primul rând medicamentul AstraZeneca. Iar dacă pe parcursul utilizării sale, brusc vor apărea consecințe grave în masă pentru sănătatea umană, problemele apărute vor trebui soluționate din nou de guvernele naționale.

Într-un astfel de anturaj, acțiunile autorităților maghiare arată ca un model de bun simț și o abordare cu adevărat națională orientată spre interes: este mai bine să aveți la dispoziție un vaccin eficient, dacă nu „corect din punct de vedere ideologic”, dar v-ați asigurat personal că este sigur.

Apropo, directorul general al centrului medical Hadassah, profesorul Zeev Rothstein, a spus exact același lucru despre achiziționarea vaccinului rusesc de către instituție: "Sunt complet calm în decizia mea de a nu asculta diferențele politice sau comerciale. Suntem neutri. Nu avem prejudecăți politice. Tratăm vaccinul ca pe un element esențial pentru pacienții noștri”.

Testarea vaccinului rusesc Sputnik V
© Photo : РФПИ и Центр имени Гамалеи

După toate aparențele, o astfel de abordare este inacceptabilă pentru Occidentul modern, motiv pentru care puținii „renegați” sunt respinși atât de brusc. El pune ideologia mai presus de sănătatea propriei națiuni.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că vechea Europă nu se va lăsa păgubașă și populația ei va primi cel mai bun vaccin dintre cele trei contractate.

Iar dacă majoritatea celorlalte țări din regiune este gata să continue să respecte ordinele de sus fără să se plângă, atunci aceasta este alegerea lor și responsabilitatea lor pentru consecințele care ar putea fi. Deși cu cât mai departe, cu atât mai mult ele devin pentru lume un exemplu de renunțare la suveranitate de dragul sentimentului de apartenență la un vis civilizațional.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

208
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1250)
Tematic
Un nou producător al vaccinului Sputnik V, înregistrat în Rusia
Vaccinul “Sputnik V” va fi promovat în rețele de socializare
Pușcași marini americani

"Totul mergea spre asta": De ce pușcașii marini americani debarcă la Nord

196
(reînnoit 21:40 25.01.2021)
Politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani vorbesc din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord în cadrul așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini este să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creeze zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație agravare militară reală, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența militar-navală americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie ale politicii de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor militar-navale și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile

Trebuie spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite, "pentru a stăvili Rusia la Nord”, au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă de Oceanul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza militar-navală subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 60 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum se intenționează să fie readusă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Așadar, anul trecut au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat în același timp deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategi" supersonici B-1Blancer.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
americani, Pușcașii marini
Tematic
Ea este cea mai fierbinte femeie din Marina SUA - Foto


Загрузка...

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

758
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

758
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Ninsoare

Cod portocaliu în toată țara: Iată ce se întâmplă de mâine

51
(reînnoit 14:26 26.01.2021)
Meteorologii au emis cu puțin timp în urmă o avertizare Cod portocaliu de condiții meteorologice complicate – vom avea ninsori, lapoviță și vânt puternic.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Vremea se strică în toată țara. Meteorologii au emis in Cod portocaliu de condiții meteo complicate, valabil în zilele de 27-28 ianuarie.

În contextul deplasării unui ciclon sudic în intervalul respectiv, pe arii extinse vor cădea precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare.

Totodată, se va intensifica vântul din nord, până la 15-20 m/s (55-70km/h).

Izolat va viscoli și se vor forma troiene.

Meteorologii mai atenționează că se vor va forma depuneri de lapoviță, pe drumuri va fi ghețuș.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
lapoviţă, ninsoare, cod portocaliu, Meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...