Karabakh, RKN, Martakert.

Greșelile militare ale Armeniei în Nagorno-Karabah

408
(reînnoit 11:03 23.11.2020)
Amărăciunea înfrângerii militare a trupelor armene din Karabah nu poate distrage atenția de la greșelile evidente în organizarea apărării republicii nerecunoscute, scrie observatorul militar Alexandr Hrolenko.

În 45 de zile (din 27 septembrie), partea armeană a pierdut controlul aproape asupra întregului teritoriului din așa-numita zonă de securitate (șapte regiuni din fosta RSS Azerbaidjană din afara autonomiei Karabah - n.red.) și asupra unei părți din Nagorno-Karabah din interiorul granițelor din 1991. În același timp, trupele azere ar putea să-și amplifice succesul și să obțină mult mai mult. Pierderea orașului fortificat Șuși a însemnat blocada coridorului Lacin, înconjurarea în continuare și distrugerea inevitabilă a trupelor armene din Karabah. Războiul a fost oprit de autoritatea internațională și operațiunea de menținere a păcii din Rusia.

Premierul armean Nikol Pașinian a declarat astăzi: ”Am fi putut evita războiul, dacă am fi fost de acord să transferăm 7 regiuni în Azerbaidjan, precum și Șuși. Guvernul Armeniei, Forțele Armate din Armenia, Armata de Apărare din Arțah au acceptat provocarea și au luptat până la capăt”.

Această afirmație mărturisește, în primul rând, o supraestimare a propriilor forțe și o subestimare a capacităților inamicului - de neiertat pentru un șef de stat.

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, în zona de conflict „numărul victimelor, inclusiv în rândul populației civile, ca urmare a luptelor, a depășit patru mii de oameni, peste opt mii de oameni au fost răniți, numărul de refugiați, potrivit diverselor surse, este de ordinul a zeci de mii”. Oare nu este prea mare prețul plătit pentru greșelile strategice ale conducerii politico-militare din Armenia?

Nikol Pașinian s-a recunoscut drept principalul responsabil pentru rezultatul ostilităților din Nagorno-Karabah și, totuși, astăzi este mai important să înțelegem: ce să facem în continuare? Se creează impresia că Erevanul nu are încă planuri pentru o soluționare a crizei, pentru restabilirea capacității de luptă necesare a armatei naționale.

Incertitudine dezastruoasă

Înfrângerea părții armene este un „merit” nu atât al armatei, cât al conducerii politico-militare. Strategia și tacticile greșite nu vor duce niciodată la succes și vor fi pe câmpul de luptă mai periculoase decât gloanțele și obuzele inamice. Potrivit ministrului armean al apărării, David Tonoian, armata armeană a funcționat în Karabah „la maximum”.

De ce nu a fost posibil să ținem inamicul pe poziții defensive pregătite în avans (timp de 28 de ani)? Explicația înfrângerii sistemice prin prezența pe câmpul de luptă a consilierilor și dronelor turcești, precum și a „câtorva mii” de mercenari sirieni, pare incompletă și chiar nu ține.

Fără să atingă nici măcar rezultatele „mobilizării generale”, armata armeană, formată din 45 de mii de militari activi, este o forță prea semnificativă pentru ca două mii de mercenari arabi să poate face ce vor în Karabah.

În Nagorno-Karabah nu se mai aud împușcături
© Video : Министерство обороны Российской Федерации

În armata din Nagorno-Karabah nu s-au găsit cele 30 de mii de „baionete” declarate anterior, 300 de tancuri, câteva sute de vehicule de luptă pentru infanterie și transportoare blindate de personal. După 40 de zile de mobilizare generală, până la încheierea acordului de armistițiu, în Karabah erau 20 de mii de soldați armeni (conform declarației lui Pașinian). Și impresia a fost că partea armeană nu avea un plan de apărare, a acționat în funcție de situație. În primele zile, serviciile de informații nu aveau date exacte despre intențiile inamicului, trupele armene de pe linia de contact apărându-se pasiv. Trupele azere nu au avut o superioritate vizibilă în ceea ce privește forța umană, aproximativ 30 de mii de persoane au participat la operațiune, dar în același timp au rămas active în toate direcțiile.

Nu s-a observat o puternică grupare de atac a inamicului în sud, nu s-au folosit grupuri operative de manevră și detașamente de raid și totuși trupele azere au făcut un salt aici, care nu a putut fi „nimicit” din cauza lipsei unui sistem de comandă și control de luptă eficient și a rezervelor mobile din Karabah. Inamicul a ocupat orașele Fizuli și Hadrut, a blocat rutele de transport pentru furnizarea de arme, muniție și rezerve către Karabah (orice război depinde în proporție de 90% de logistică).

Karabakh, NKR, Martakert
© Sputnik / Асатур Есаянц

Pe teren montan, pentru avansarea trupelor, există suficiente obstacole naturale care pot fi făcute insurmontabile pentru inamic prin intermediul ambuscadelor de foc, al grupurilor de sabotaj și recunoaștere, al obstacolelor miniere sau al blocajelor. Drumurile din Karabah s-au dovedit a fi libere pentru unitățile azere, care au devenit unul dintre motivele căderii orașului fortăreață Șuși și au influențat semnificativ evenimentele ulterioare.

Legenda despre ”Bairakarte”

S-au scris multe despre succesele Azerbaidjanului în războiul dronelor fără pilot și vulnerabilitatea tehnologică a armatei armene.

Este important să subliniem: în ceea ce privește ostilitățile din Nagorno-Karabah, nu ar trebui să exagerăm puterea de luptă a dronelor operațional-tactice de altitudine medie fabricate de Turcia Bayraktar. Acest dispozitiv nu este un model ideal, este vizibil pentru radarele sistemelor moderne de rachete antiaeriene (ZRK).

Partea azeră a folosit  destul de activ și cu succes drone doar pentru că trupele armene nu aveau un sistem de apărare aerian dezvoltat și un sistem dezvoltat de purtare a războiului radio-electronic (EW). Deși mai devreme în Armenia, se pare că, se pregăteau pentru viitorul „război al dronelor”, care nu necesită un buget de miliarde de dolari.

”Bayraktar” poate transporta 150 de kilograme de muniție, adică două bombe MAM-L (de 25 de kg fiecare) și două rachete MAM-C bazate pe o rachetă neghidată de 70 mm (câte 50 kg fiecare). Dispozitivul s-a dovedit a fi unul de succes în operațiunile antiteroriste „Scutul Eufratului” (2017, împotriva Statului Islamic*) și „Ramura de măslini” (2018, împotriva formațiunilor kurde). Cu toate acestea, în Siria și Libia, sistemele de rachete antiaeriene Buk, Kvadrat și Panțîr de producție sovietică și rusească au făcut față cu ușurință atcurilor Bayraktars. Cu sistemele moderne de apărare antiaeriană, armata guvernamentală siriană și armata națională libiană a feldmareșalului Haftar au distrus zeci de UAV-uri turcești din Bayraktar. În același timp, sistemul de apărare antiaeriană Buk-M2E a arătat cel mai bun rezultat - din 25 de rachete lansate, 20 au atins ținte aeriene.

© Sputnik / Евгений Биятов
"BUK-М2Э".

Oricum ar fi, utilizarea activă a dronelor de recunoaștere și de atac într-o operațiune militară nu a garantat succesul pe teren pentru partea azeră. O apărare organizată în mod corespunzător, profund eșalonată, este capabilă să „macine” un număr semnificativ superior de trupe inamice și echipamente de luptă. Nu am văzut acest lucru în Nagorno-Karabah, iar curajul militar individual nu poate înlocui organizarea înaltă a trupelor pe întregul segment de apărare.

Acord de pace în Karabah: Ce au convenit Azerbaidjanul, Armenia și Rusia
© Video : Ria.ru / AZTV / RT Arabic / Минобороны России / Пресс-служба правительства Республики Армении / Ruptly

Prin urmare, ideea proaspătă a prim-ministrului Pașinian de a implica mai multe femei în armata armeană de „nou tip” pare ciudată. Nu au fost trase concluzii corecte.

Un nivel înalt de organizare militară și eficacitate în luptă a trupelor, instruite și dotate cu arme moderne, începe de la mințile conducătorilor militar-politici ai țării. Și când în societatea armeană se pune că Armenia nu a oferit suficientă asistență militară Karabahului, atunci oamenii au dreptate.

* organizația este interzisă în Federația Rusă și într-un șir de alte țări

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

408
Tagurile:
Armenia, greșeli, Nagorno-Karabah
Тема:
Situaţia în Nagorno-Karabah (23)
Tematic
Deputați ruși poartă negocieri privind reglementarea situației în Karabah

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

641
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

641
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Joe Biden

Biden transmite un mesaj crucial Rusiei

2599
(reînnoit 10:06 22.01.2021)
Un mesaj care anunță o decizie crucială pentru următorii ani – și care ridică multe întrebări în privința intențiilor lui Joe Biden nu numai față de Rusia, ci și în legătură cu China.

BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.

Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.

Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.

”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.

Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.

„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.

Topol
© Sputnik / Александр Кряжев
De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.

Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.

Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2599
Tagurile:
Rusia, China, Joe Biden, SUA


Загрузка...
Răsărit

Uimitor: Iată ce temperaturi vom avea astăzi - detalii

0
(reînnoit 20:49 23.01.2021)
Nici astăzi nu vom avea parte de zăpadă. Dimpotrivă, meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploaie pe aproape întreg teritoriul țării.

CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Vreme frumoasă cu temperaturi ridicate vom avea și astăzi.

După câteva zile în care mercurul în termometre a scăzut chiar și până la -20 pe alocuri, iar în unele raioane a căzut și un strat de zăpadă, temperaturile de primăvară și ploile revin.

Meteorologii ne îndeamnă să nu uităm umbrela acasă pentru că temporar vor cădea ploi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Temperaturile cresc și astăzi, astfel termometrele vor indica chiar și peste 10 grade Celsius. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi în raioanele de nord +6..+9°С, în raioanele centrale +7..+10°С, în raioanele de sud +8..+11°С, în raioanele de est +6..+9°С, în capitală +8..+10°С.

Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie
Prognoza meteo pentru 23 - 29 ianuarie

Temperatura aerului va scădea brusc începând cu data de 26 ianuarie, când sunt posibile ninsori slabe. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vremea, Vremea nefastă, vremea de mâine


Загрузка...