Sărbătorind victoria lui Joe Biden pe piața din fața Porții Brandenburg din Berlin

De dragul unității atlantice, Germania va trebui sacrifice UE

190
Autoritățile germane sunt atât de fericite în legătură cu victoria lui Biden, încât se aud deja voci cu privire la pericolul iluziei germane.

Nu, Berlinul nu este atenționat că este încă totul incert și Trump ar putea câștiga, deși este posibil și acest lucru. Conducerii Germaniei i se atrage atenția că își face iluzii în raport cu America, care i-ar putea face un deserviciu nu doar Germaniei, ci și întregii Uniuni Europene. Mai mult, acest lucru nu este sugerat de opoziție, ci de principalul aliat în construirea Europei unite - Franța. Într-adevăr, autoritățile germane au declarat recent lucruri care contrazic direct ideea suveranității europene. Dar tocmai consolidarea acesteia era numită la Paris drept principalul obiectiv strategic - și Berlinul, deși cu o anumită reținere, dar a fost de acord cu acest lucru. Și ce auzim acum?

Totul a început odată cu publicarea articolului din ”Politico” în ajunul alegerilor americane „Europa are încă nevoie de America - oricine ar veni la Casa Albă, trebuie să fim împreună”. A fost semnat de ministrul Apărării și de liderul oficial al CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (ACC), succesorul eșuat al lui Merkel (ea a demisionat acum aproape un an din funcția de lider al partidului de guvernământ, dar din cauza pandemiei CDU nu poate să se reunească la congres și să-și aleagă înlocuitorul) ... Patosul articolului constă în faptul că în Germania și Europa per ansamblu sentimentele anti-americane sunt în creștere (despre politica anti-europeană a lui Trump nu se menționează - toată lumea înțelege acest lucru), dar „există o stringentă nevoie de o strategie pentru consolidarea relațiilor transatlantice atât din partea noastră, din Europa, cât și, sunt ferm convins de asta, de la Washington". Și în ajunul alegerilor din SUA Europa trebuie să arate Americii că, indiferent de cine va câștiga, europenii sunt „gata să consolideze și să apere moștenirea noastră comună atlantică”. Cam așa arată jurământul de loialitate - doar cu o listă a celor mai importante trei domenii ale acestei lupte comune a SUA și Europei pentru unitatea lor. Toate cele trei sunt foarte revelatoare.

Primul este de a spori potențialul militar al Germaniei și al întregii Europe, în pofida convingerilor și obiecțiilor, deoarece „noul mediu strategic global va cere europenilor să rezolve mult mai multe probleme de securitate decât înainte, mai ales este necesar să facem față oricăror provocări pentru puterea noastră în imediata vecinătate a Europei”. ... ACC le enumeră chiar - „europenii sunt capabili să-și consolideze prezența și, dacă este necesar, să demonstreze forța în Marea Baltică și Marea Nordului, Europa Centrală și de Est, Balcani, Orientul Mijlociu, Mediterana și Africa Subsahariană”.

Adică Europa ca și cum își asumă mai multă responsabilitate pentru propria securitate? Dacă va fi mai implicată în Orientul Mijlociu și Africa Centrală, atunci își va asigura cu siguranță propria securitate, chiar și în cadrul NATO? Nu, nu este nevoie să ne grăbim să facem concluzii - ACC bate într-o cu totul altă direcție.

Pentru că al doilea pas este un îndemn la o consolidare și mai mare a Occidentului și la încheierea acelui parteneriat transatlantic de comerț și investiții, care s-a încercat fără succes să fie încheiat în anii celui de-al doilea mandat al lui Obama. Acest acord, „al unui NATO comercial-financiar”, ar cimenta în cele din urmă Occidentul unit, întrucât ar fi un pas uriaș către crearea unei piețe unice pentru toți și pentru toate, în plus, o piață care ar fi reglementată mai mult de corporațiile globale decât de guvernele naționale. Negocierile s-au prăbușit în timpul mandatului lui Obama, deoarece guvernele europene erau reticente în a preda prea multă putere forțelor transnaționale.

Dar acum ACC propune „să dea dovadă de ambiție la încheierea acordului comercial”, deoarece este necesar „să înarmăm Occidentul cu pârghiile economice comune de care are nevoie în actuala concurență globală și în lupta pentru piețe, reguli, valori, norme și influență”. Și, în general, „nicio altă politică nu va da un impuls mai puternic creșterii și va trimite un semnal mai clar către Beijing și întregii lumi că suntem gata să ne apărăm valorile și regulile noastre de a face business. Este clar că nu este vorba despre business, ci despre o confruntare geopolitică, despre o încercare de a consolida Occidentul fărâmițat, și încă de a-l reuni în cel mai radical mod. Piața unică în epoca actuală este aproape un analog al unui stat unitar, adică Uniunii Europene i se propune să fie lipsită de propria sa suveranitate (care nu a fost încă finalizată nici de jos, de către statele naționale, și nici din partea alianței militaro-politice cu SUA) în favoarea unui singur stat transatlantic. 

Și pentru a elimina toate visele suveranității europene, ACC vorbește despre cea de-a treia direcție: "Iluziile independenței strategice a Europei trebuie să înceteze. Europenii nu vor putea înlocui America în rolul său cel mai important de țară care ne asigură securitatea. <...> America și Europa trebuie să recunoască pe deplin realitatea că SUA sunt obligate să pună în aplicare o politică de descurajare nucleară pe continentul european".

Da, totul este extrem de simplu - „pentru SUA, acest lucru înseamnă că trebuie să continue să acopere Europa cu umbrela lor nucleară. Germania, la rândul său, trebuie să decidă urgent să rămână în programul nuclear al NATO și să continue să fie un partener nuclear de încredere alocând fondurile bugetare și militare necesare pentru aceasta. "

Nu contează că patru cincimi dintre germani susțin retragerea armelor nucleare americane de pe teritoriul german - elita atlantică a RFG intenționează să continue să ignore opinia propriei populații.

Nu trebuie să credeți că aceasta este doar poziția lui Annegret Kramp-Karrenbauer. Nu, aceasta este și poziția Angelei Merkel, cât și, în general, poziția consolidată a întregii elite germane sistemice (căreia i se opun contra-elitele de stânga și de dreapta sub forma „Stânga” și „Alternativa pentru Germania”). Felicitându-l pe Biden, Merkel a spus același lucru - „nu este nimic care să înlocuiască prietenia transatlantică dacă vrem să facem față provocărilor vremurilor”, „aceasta este valoarea noastră comună; trebuie să continuăm să lucrăm împreună, să unim constant noi generații de germani și americani, europeni și Americani”.

Da, Merkel menționează și despre o responsabilitate europeană mai mare: „trebuie să ne asumăm mai multă responsabilitate în acest parteneriat, <...> America a fost și rămâne cel mai important aliat al nostru, dar suntem așteptați - și pe bună dreptate - să facem pași mai activi pentru a asigura siguranța și protecția principiilor noastre în lume". Dar aceasta este o responsabilitate în cadrul Alianței Atlantice și chiar mai strânsă, având în vedere îndemnul Berlinului pentru o mai mare integrare comercială și financiară a celor două părți ale Atlanticului.

Nu în zădar americanii și-au crescut elita germană timp de 75 de ani - acum își demonstrează disponibilitatea de a fi chiar mai pro-atlantici decât americanii, bucurându-se de plecarea lui Trump. Se bucură devreme? Desigur, pentru că Trumpismul, sau mai bine zis naționalismul american, care vede un competitor în Europa și vrea să slăbească structurile transnaționale, nu va dispărea nicăieri și își va lua o revanșă. Dar chiar și acum în Europa mulți sunt nemulțumiți de dorința germanilor de a „întări frăția atlantică” - de exemplu, aceeași Franță, care insistă asupra necesității de a merge spre suveranitatea europeană.

Emmanuel Macron deocamdată nu i-a răspuns ACC, dar a apărut un articol în Le Figaro, „Iluzia periculoasă a Germaniei”, care critica apelul ministrului german de a risipi „iluzia autonomiei strategice europene”:

"Este vorba despre o lovitură puternică pentru doctrina franceză, care a susținut întotdeauna independența strategică a Europei. Emmanuel Macron a subliniat în repetate rânduri că Uniunea Europeană ”nu își mai poate încredința securitatea doar Statelor Unite".

ACC nu menționează în mod deschis Franța și președintele acesteia, dar încearcă să submineze inițiativele franceze de formare a „suveranității europene”. În timpul unui discurs la Academia militară din februarie 2020, Macron a oferit un „dialog strategic” partenerilor europeni ai Franței pentru a discuta „rolul politicii de descurajare a arsenalului nuclear francez în cadrul politicii de securitatea comună”.

Ministrul german al Apărării este gata să împartă portavionul francez și locul Parisului în Consiliul de Securitate al ONU, dar în profunzime nu este interesat de cocoșul gal, care continuă să se umfle în pene, chiar dacă sunt cam rare. Ea crede doar într-o mare America cu scutul său nuclear. Nu înțelege că într-o zi americanii ar putea pur și simplu să o abandoneze, așa cum au făcut cu Franța în perioada interbelică. Ea nu vrea să consolideze în mod independent apărarea cu ajutorul celor mai apropiați vecini.

Acestea sunt concluzii absolut corecte - deoarece chiar și actuala elită politică franceză, crescută și în spiritul loialității față de „solidaritatea atlantică”, păstrează rămășițele gândirii geopolitice independente și ale memoriei istorice. La Berlin, majoritatea clasei politice este complet lipsită de acest lucru, ceea ce, de altfel, face să se îndoiască puternic de capacitatea elitei germane actuale de a conduce cu succes procesul de integrare europeană. Pentru că, dacă nu construiești un „al patrulea Reich”, și nici „casa comună europeană”, ci aripa din spate a turnului Babel al imperiului transatlantic, cine te va urma?

Sursa: RIA Novosti

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Joe Biden, UE, Germania
Tematic
RealClearPolitics l-a lipsit pe Biden de victoria în alegeri
Pușcași marini americani

"Totul mergea spre asta": De ce pușcașii marini americani debarcă la Nord

196
(reînnoit 21:40 25.01.2021)
Politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani vorbesc din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord în cadrul așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini este să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creeze zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație agravare militară reală, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența militar-navală americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie ale politicii de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor militar-navale și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile

Trebuie spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite, "pentru a stăvili Rusia la Nord”, au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă de Oceanul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza militar-navală subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 60 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum se intenționează să fie readusă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Așadar, anul trecut au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat în același timp deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategi" supersonici B-1Blancer.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

196
Tagurile:
americani, Pușcașii marini
Tematic
Ea este cea mai fierbinte femeie din Marina SUA - Foto


Загрузка...

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

757
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

757
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...

Parada pinguinilor regali

0
(reînnoit 13:59 26.01.2021)
Videoclipul a fost filmat în orașul american Cincinnati, ai cărui rezidenți au asistat la o un spectacol rar.

Aceste păsări nu sunt parte a unei specii simple, ci pot fi considerate adevărați „monarhi”.

Nu în zadar sunt considerați pinguini regali, pentru postură și maniere. Angajații de la grădina zoologică au încercat să le alinieze într-o coloană, dar păsările nu au dorit să meargă în grup. În fracurile și gulerele lor elegante, ele preferă atmosfera relaxată a evenimentelor sociale, cu libertatea de a se mișca și de a comunica.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...