Proteste în Varșovia

“Scenariul belarus” pentru Polonia: Efectul bumerangului

354
(reînnoit 20:15 03.11.2020)
Oficialitățile din Polonia nici nu bănuiau că exportul de revoluție în Belarus ar putea avea un efect al bumerangului.

MOSCOVA, 3 nov – Sputnik. În Polonia continuă acțiunile de protest masive împotriva interzicerii totale a avorturilor. S-a demonstrat în mai multe rânduri: în politică deseori se manifestă efectul bumerangului, prin care statul, care seamănă vânt, culege furtună la el acasă. Nimeni nu se aștepta că un scenariu, elaborat de oficialii de la Varșovia pentru Belarus, se va răsfrânge atât de rapid asupra lor.

În decursul a două luni, după alegerile belaruse, conducătorii polonezi de toate nivelurile rosteau cu patos discursuri despre necesitatea de a susține “protestele pașnice” în țara vecină, “de a proteja femeile din Belarus, care luptă pentru libertate”, de a le sprijini pe acestea moral și financiar. În momentul în care în Polonia a început să fie realizat „scenariul belarus”, aceiași lideri naționali au început să condamne cu furie propriii “protestatari pașnici”, să aprobe aplicarea de către poliția lor a forței și să amenințe cu dosare penale.

Cineva ne-ar putea contrazice: cică protestele de la Minsk și Varșovia nu sunt întru totul analogice, pentru că există o diferență a motivațiilor. Cu toate acestea, organizatorii protestelor femeilor, printre cele mai mari din toată istoria Poloniei postsocialiste, nici nu ascund că calchiază tehnologiile utilizate de colegii lor belaruși, care sunt promovați foarte intens de presa locală. Spre exemplu, duminica trecută liderii informați ai “strike kobieta” (grevele femeilor, care a zdruncinat întreaga țară) s-au formalizat prin constituirea propriului Consiliu Consultativ, după exemplul Consiliului Coordonator al liderului protestelor belaruse Svetlana Tihanovskaia. Liderul protestelor poloneze, Marta Lempart, declară direct că s-a inspirat din evenimentele din Belarus: “Privim spre Belarus și vedem cât de importantă este coordonarea acțiunilor de protest”.

Scopul final al acestor demonstrații coincide perfect: demisia necondiționată a guvernului. Structurile formale, create de Tihanovskaia și Lempart, potrivit lor, trebuie doar să contribuie la “un transfer pașnic al puterii”, nimic mai mult.

În acest fel, idolatrizarea evenimentelor din Belarus în presa poloneză, cu participarea activă a oficialilor de la Varșovia, a dus la situația în care chiar polonezii au început să le copieze. Nu în zadar la recentele proteste ale “strike” au apărut astfel de pancarte: “Am fost educați cu romantizarea răscoalelor, iar apoi se miră că protestăm”.

Observați cum se schimbă retorica demnitarilor polonezi atunci când vorbesc de niște procese similare la Minsk și Varșovia! Acum câteva săptămâni, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, susținea deschis necesitatea unui export al revoluției în Belarus și chiar a anunțat un concurs de desene, “care ilustrează curajul și eroismul femeilor belaruse”. Posibil, unele din aceste desene creative au fost utilizate de femeile poloneze în timpul demonstrațiilor de pe străzile Varșoviei din vinerea trecută – unii au remarcat originalitatea agitației în timpul manifestației.

Au trecut doar câteva zile de la această inițiativă a premierului – și tot el a scris cu furie despre “inadmisibilitatea” metodelor utilizate în protestele poloneze, catalogându-le drept o “barbarie și ilegalitate”, îndemnând structurile de forță să aplice legea.

Timp de câteva săptămâni autoritățile poloneze au cerut condamnarea “regimului Lukașenko” pentru represiunile îndreptate împotriva opoziției belaruse. Acum, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Michał Woś, îndeamnă procuratura să declanșeze represiuni împotriva propriilor manifestanți. “Toți procurorii trebuie să trateze organizatorii manifestațiilor ilegale ca pe niște infractori. Aceștia riscă până la opt ani privațiune de libertate pentru crearea unor riscuri pentru viața și sănătatea oamenilor”, a declarat acesta într-un interviu oferit Radio Maryja. Probabil, instituțiile de drept belaruse se întreabă acum: “Se putea proceda și așa?”.

Autoritățile poloneze își justifică represiunile față de manifestanți prin situația epidemiologică complicată. Posturile de televiziune publice de acolo prezintă în permanență știri despre efectul dezastruos al întrunirilor publice asupra sănătății oamenilor în perioada unei pandemii crunte. E interesant că aceleași instituții de presă susțin manifestațiile din Belarus, fără a-și pune problema sănătății participanților la proteste.

Totuși, să nu asemuim autorii polonezi ai “scenariului belarus” și să recunoaștem cu mâna pe inimă: participanții la protestele antiguvernamentale din Polonia nu sunt deloc niște sfinți și deseori recurg la niște acțiuni dure și provocatoare. Aceștia agresează poliția, funcționarii, sunt atacate bisericile catolice și preoții. Adică, nu sunt întru totul pașnici.

Cu toate acestea, presa poloneză evită cu insistență să observe aceleași provocări din partea „activiștilor” belaruși. În schimb, televiziunile publice nu ezită să-i catalogheze pe protestatari drept “fasciști de stânga, care atacă valorile poloneze”. Tabăra adversă, la rândul ei, declară că își propune “defascizarea statului”.

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
© AP Photo / State TV and Radio Company of Belarus

De remarcat că dirijorii protestelor de la Minsk, care (așa cum au recunoscut chiar ei) activează în Varșovia pe bani polonezi, se fac că nu observă protestele de sub propriile ferestre.

Am veni cu argumente că Telegram, canalele Nexta și site-urile care sunt sponsorizate de Varșovia sunt îndreptate exclusiv spre reflectarea situației din Belarus. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm cum Nexta transmitea activ știri despre evenimentele recente din Bișkek, a reflectat anumite proteste restrânse din Rusia, care nu aveau nicio tangență cu Belarus. Toate acestea erau prezentate ca știri în exclusivitate, având logoul canalului din Varșovia. Însă atunci când în capitala Poloniei au izbucnit proteste cu zeci de mii de oameni, Nexta nu a oferit nicio informație despre ele.

Apropo, icoana protestelor belaruse, Svetlana Tihanovskaia, le răsplătește pe femeile poloneze cu o totală nerecunoștință. Dacă polonezele au susținut-o în mai multe rânduri, ea nu și-a exprimat în niciun fel solidaritatea cu lupta polonezelor pentru drepturile lor. Înțelegem foarte bine care sunt motivele: atât Nexta, cât și opoziția belarusă se tem pentru fluxurile financiare, pe care le-ar putea pierde în cazul unor critici în adresa autorităților de la Varșovia.

În același fel reacționează la aceste evenimente un alt promotor activ al „scenariului belarus” – Lituania, unde se află Tihanovskaia. Spre exemplu, ministrul Afacerilor Externe al țării, Linas Antanas Linkevičius, publică regulat declarații în susținerea protestatarilor belaruși. De fiecare dată, acesta își exprimă admirația față de “curajul incredibil al femeilor belaruse”. Cu toate acestea, ministrul nu a adresat niciun cuvânt în adresa protestelor din Varșovia. Oare nu-i pasă de soarta vecinului polonez?

Cel mai interesant este să observăm cum Polonia, care nu-și ascunde propria implicare în problemele din Belarus, încearcă să-și găsească o “implicare străină” la ea acasă și să bată alarma cu această ocazie.

Liderul informal al statului, Jaroslaw Kaczynski, pe care opoziția îl consideră un „dictator” (vă amintește asta de ceva? ), a declarat că demonstranții sunt niște “agenți ruși”. Potrivit politologului Mateusz Piskorski, a fost identificată “mâna Moscovei” și în acțiunile fermierilor polonezi, ai căror proteste de săptămâna trecută au coincis cu acțiunile femeilor. Odată ce fermierii au cerut anularea sancțiunilor împotriva Rusiei, înseamnă că și ei sunt niște “agenți ruși”. Se pare că e doar un început al unei noi “vânători de vrăjitoare rusești”, chiar dacă nici Moscova, nici Minsk nu și-au creat instituții media, similare cu Nexta, pentru a coordona acțiunile din Varșovia. Cu toate acestea, ar fi putut să facă o copie, odată ce polonezilor li se permite.

Însă prin asta ne deosebim de ei. Rusia a conștientizat de mai mult timp că o clătinare a bărcii cu numele “pace” poate avea un efect direct asupra celor care o clatină. Virusul maidanelor, revoltelor, violențelor se transmite cu o viteză nu mai mică decât coronavirusul și îi afectează, în primul rând, pe cei care îl creează într-o eprubetă, pentru a-i contagia pe vecini. Proaspătul exemplu al Poloniei e o reconfirmare a acestui fapt. Ea credea că doar va semăna vânt în Belarus...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

354
Tagurile:
Efectul bumerangului, Polonia, Belarus, scenariu
Tematic
Escaladarea tensiunilor la hotarul de vest al Rusiei: De ce SUA trimit militari în Polonia
Pușcași marini americani

"Totul mergea spre asta": De ce pușcașii marini americani debarcă la Nord

195
(reînnoit 21:40 25.01.2021)
Politicienii și generalii americani declară din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Nicolai Protopopov. Armata SUA se consolidează în Norvegia, în imediata vecinătate a granițelor rusești. În ianuarie, aproximativ o mie de pușcași marini au debarcat aici. În același timp, politicienii și generalii americani vorbesc din ce în ce mai frecvent despre creșterea tensiunii în Arctica, pe care, potrivit experților, o creează ei înșiși. Pentru ce Pentagonul pregătește Norvegia – în materialul Sputnik.

În ospeție la vikingi

Pușcașii marini s-au mutat în Norvegia din Carolina de Nord în cadrul așa-numitei rotații. Americanii recurg la acest truc de câțiva ani – unele unități sunt înlocuite cu altele și contingentul militar american este prezent practic permanent în țară.

Sarcina pușcașilor marini este să învețe, sub îndrumarea instructorilor norvegieni, cum să desfășoare operațiuni de luptă în condițiile dure ale Arcticii și să lucreze în strânsă cooperare cu colegii din NATO.

În februarie, americanii, norvegienii, precum și olandezii și britanicii – aproximativ zece mii de luptători – vor participa la manevrele de scară largă Joint Viking 2021. Membrii NATO vor lucra la mișcarea rapidă a trupelor pe distanțe mari, vor însuși metodele de schimb de informații la toate nivelurile și vor desfășura mai multe operațiuni comune.

Exercițiile JointViking sunt organizate anual. Trupele – vehiculele blindate, artileria, aeronavele, navele și submarinele – simulează operațiuni de luptă de mare intensitate pe o suprafață de câteva sute de kilometri pătrați, în principal pe teren forestier și montan.

Expertul militar Alexandr Jîlin a remarcat într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti că, conform doctrinei militare a SUA, armata lor învață să lupte în principal în străinătate.

"Prin urmare, politica statului este structurată în așa fel încât armata americană să apară permanent în alte țări pentru a practica operațiuni militare, operațiuni de spionaj, survoluri deasupra aerodromurilor, ocolind rutele maritime", explică el. "O atenție deosebită este acordată operațiunilor comune, deoarece Statele Unite luptă întotdeauna prin cineva".

Potrivit expertului, Pentagonul agravează în mod artificial situația, deoarece SUA și NATO refuză cu încăpățânare să renunțe la pretențiile lor asupra Arcticii.

"Exercițiile pușcașilor marini vor fi ofensive, nu defensive", este sigur Jîlin. "Vor lucra și asupra acțiunilor împotriva Rusiei. Dacă analizăm, în ansamblu, manevrele NATO în Europa, este clar că vor fi organizate astfel încât să creeze zone de tensiune pentru Moscova. Armata noastră nu poate să nu reacționeze, în special, la ceea ce se întâmplă în Norvegia. Nu există panică, dar forțele și mijloacele sunt deviate – trebuie să controlăm complet situația ca să prevenim provocările".

Zona de debarcare nordică

Artem Kureev, expert la clubul analitic "Valdai", subliniază că americanii au propria infrastructură dezvoltată în Alaska pentru antrenamentul tacticilor de luptă în Arctica, dar preferă totuși să se antreneze în Norvegia.

"Ei au nevoie de asta ca lideri NATO", subliniază Kureev. "Norvegia este cel mai vechi membru al Alianței. Oslo vede Rusia drept un potențial adversar. Încă de pe timpul Războiului Rece, norvegienii au creat și au întreținut infrastructura de contracarare a URSS-ului din Arctica. Acest lucru continuă până în prezent. Într-o situație agravare militară reală, Norvegia de Nord se va transforma imediat în principala zonă de debarcare a NATO în drumul către Murmanskul rusesc".

Dorința Washingtonului de a-și întări poziția în Arctica, constrângând alte țări să plece de acolo, este dovedită și de noua strategie arctică a Marinei SUA și a Corpului de Marină al SUA. În special, acolo se spune că "fără prezența militar-navală americană în regiunea arctică, Rusia și China vor amenința din ce în ce mai mult pacea și prosperitatea lumii”.

După cum a menționat ministrul Marinei americane, Kenneth Braithwaite, Pentagonul intenționează să păstreze în mod constant nave de război și submarine în Arctica, pentru a patrula acvatoriul din apropierea coastei rusești și pentru a preveni "ofensiva Moscovei în Nordul îndepărtat". Mai mult, și forțe terestre puternice vor fi concentrate în Arctica.

La rândul său, ministrul norvegian al apărării, Frank Bakke-Jensen, a declarat că direcțiile cheie ale politicii de securitate a țării sunt Arctica și activitățile Rusiei în regiune, iar legăturile transatlantice, în acest context, sunt "piatra de temelie". El a subliniat că Norvegia salută consolidarea prezenței în Nordul îndepărtat a aliaților cheie ai NATO.

"Împreună cu Marina SUA, infanteria marină, forțele speciale, forțele aeriene și forțele spațiale americane, dezvoltăm o cooperare strategică cu oameni ce gândesc la fel ca noi în Arctica", a spus ministrul. "Acest lucru implică exerciții regulate ale forțelor militar-navale și aeriene aliate în Nordul îndepărtat. Norvegia intenționează să participe la aceste activități și să-și sporească interoperabilitatea cu aliații".

Pe toate fronturile

Trebuie spus că Statele Unite au deja o poziție întărită la Nord. Iar Norvegia joacă un rol aproape principal în acest sens. Deci, în septembrie, s-a raportat că un submarin nuclear din clasa Seawolf a fost mutat în portul norvegian Tromsø, a cărui misiune principală este urmărirea rutelor submarinelor rusești.

Mai devreme, Statele Unite, "pentru a stăvili Rusia la Nord”, au restabilit a Doua flotă, care este responsabilă de Oceanul Atlantic, o parte din Oceanul Pacific și Oceanul Arctic. Flota s-a desființat în 2011 pentru a economisi fondurile bugetare.

Un alt ecou al Războiului Rece – baza militar-navală subterană norvegiană Olavsvern, situată la doar 350 de kilometri de granița rusă. Într-un imens buncăr, construit în anii 60 și protejat de un strat de piatră de 300 de metri, erau adăpostite submarinele și navele NATO, funcționau docuri de reparații și erau depozitate muniții. În orice moment, flota coaliției occidentale putea bloca accesul Marinei sovietice la Marea Norvegiei și la Atlanticul de Nord. La sfârșitul anilor 2000, baza a fost închisă ca fiind inutilă, dar acum se intenționează să fie readusă la viață.

Pentagonul s-a apucat serios și de consolidarea forțelor aeriene în Arctica. Așadar, anul trecut au avut loc exerciții la scară largă ale Forțelor aeriene americane și norvegiene. Șase bombardiere strategice B-52 Stratofortress au zburat în același timp deasupra Polului Nord și au efectuat zboruri de antrenament cu avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene Norvegiene. Iar recent s-a aflat că, în februarie, Pentagonul va transfera din Texas la baza aeriană norvegiană Erland patru "strategi" supersonici B-1Blancer.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
americani, Pușcașii marini
Tematic
Ea este cea mai fierbinte femeie din Marina SUA - Foto


Загрузка...

"Să-i lovim pe ruși într-un loc vulnerabil": Ce s-a gândit facă NATO

756
(reînnoit 14:01 22.01.2021)
Creșterea contingentului militar, construirea infrastructurii militare și consolidarea ulterioară internațională – în 2021, NATO va crește presiunea asupra frontierelor vestice ale Rusiei.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.

Câmpul de luptă – Europa

În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".

Arătarea puterii

Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.

Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.

"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".

Câștigarea banilor

Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.

Joe Biden
© REUTERS / JONATHAN ERNST

"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".

Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.

Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

756
Tagurile:
Rusia, NATO
Tematic
Lavrov condamnă decizia SUA de includere a Cubei în lista sponsorilor terorismului


Загрузка...
Președinția

Dodon și Nagacevschi au criticat dur noua componență a CSS confirmată de Sandu

0
Ministrul interimar al Justiției și cel de al cincilea președinte al Moldovei au declarat că șeful statului nu a inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate reprezentanții unor importante instituții ale puterii de stat.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, este nemulțumit de faptul că ministerul pe care-l conduce nu a fost inclus în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Și mai mult l-a revoltat faptul că respectiva instituție nu a fost inclusă în Consiliu din cauza ”atitudinii personale” a președintelui Maia Sandu față de el.

”Ieri din declarațiile deputatul PAS Igor Grosu făcute la un post de televiziune am înțeles că MJ nu a fost inclus în CSS din cauza persoanei mele. Urmare a acestor declarații putem să înțelegem că componența CSS-ului a fost stabilită exclusiv bazându-se pe atitudini personale. Dacă e așa, atunci e trist”, a menționat Nagacevschi într-o postare pe Facebook.

El a amintit că este ministru în demisie și speră să avem cât de curând un ministru cu competențe depline. Nagacevschi și-a exprimat de asemenea nedumerirea în legătură cu modul în care va colabora șeful statului cu Ministerul Justiției, dar cu CNA, care de asemenea nu a fost inclus în CSS.

Ministrul interimar a mai remarcat că în Decretul semnat de Sandu nu sunt indicate numele membrilor din oficiu ci doar funcția, fiind indicate doar numele celor care au fost numiți, acesta fiind, în opinia lui, ”un nou indicator al atitudinilor și percepțiilor personale”.

Dodon, despre resentimentele Maiei Sandu

Mai multe obiecții cu privire la componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova are și fostul președinte aș țării Igor Dodon.

”Pentru prima dată după mulți ani, în componența acestui organ consultativ pe lângă președinte nu s-a găsit loc pentru bașcanul Găgăuziei. Chiar și în timpul notoriilor ” Alianțe pentru Integrare Europeană”, în CSS era inclus bașcanul de atunci Formuzal”, a subliniat Dodon pe pagina sa de Telegram.

El se întreabă dacă aceasta nu poate fi considerată o atitudine demonstrativă față de regiune sau supărare pe găgăuzi că au votat pentru Maia Sandu în proporție de mau puțin de 5% la alegerile din noiembrie.

”Consider greșit și periculos din partea președintelui să divizeze cetățenii Moldovei în „buni” (membri ai propriului partid și angajați ai ONG-urilor) și „răi” (cei care gândesc și votează altfel)”, a mai adăugat Dodon.

Anterior, Igor Dodon  și-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia președintei Maia Sandu de a numi în componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, inclusiv ai celor finanțate din străinătate.

El i-a amintit șefului statului că membrii Consiliului Suprem de Securitate au acces la informații confidențiale, inclusiv absolut secrete și pentru aceasta, există o procedură specială, reglementată de Serviciul Informații și Securitate al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, CSS, componenţă, Dodon, Nagacevschi
Tematic
Maia Sandu a constituit Consiliul Suprem de Securitate: Iată cine sunt membri


Загрузка...