Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov

De ce Lavrov a promis va întrerupe comunicarea cu liderii europeni

201
(reînnoit 16:24 15.10.2020)
Faptul că nu ar trebui să ne raportăm la modul în care suntem percepuți de Occident nu este o idee nouă - nici pentru conducerea politică a țării, nici pentru opinia publică.

Relațiile dintre Rusia și Occident au atins un nou nivel de declin - ministrul rus de Externe a declarat că dacă Europa nu dorește un dialog normal, atunci putem opri comunicarea cu liderii săi, scrie editorialistul Piotr Akopov pe site-ul RIA Novosti. Literalmente, chiar așa a spus.

"În ultimii douăzeci de ani am avut întotdeauna un sentiment al propriei noastre demnități. Dar acei oameni care sunt responsabili pentru politica externă în Occident nu înțeleg necesitatea unei conversații reciproc respectuoase. Poate că nu ar mai trebui să comunicăm cu ei pentru o vreme. Mai ales Ursula von der Leyen (președintele Comisiei Europene) declară că nu reușește să construiască un parteneriat geopolitic cu actualule autorități ruse. Păi, așa să fie, dacă vor ei acest lucru".

Serghei Lavrov a calificat declarația recentă a lui Von der Leyen, potrivit căreia este important să se renunțe la iluzia că Rusia, aflată sub actuala conducere, va putea restabili statutul de partener geopolitic al Uniunii Europene, drept „o declarație foarte serioasă din gura celui mai înalt oficial al Comisiei Europene”. Și aceasta nu este o exagerare: Europa dă de înțeles clar că nu este mulțumită de conducerea Rusiei - și nu-i convine pentru că urmărește o politică internă incorectă din punct de vedere european („otrăvirea lui Navalnîi”), cât și pentru că se implică în afacerile interne ale Europei („a spart serverul Bundestag-ului"), și în general este pe o poziție extrem de distructivă.

Adică Europa însăși se trece la personalizare, substituind interesele de stat și relațiile interstatale cu revendicări față de autoritățile rusești, și sunt niște revendicări de o asemenea natură care indică în mod clar un profund sentiment de superioritate (moral - dar nu numai) a Europei în raport cu Rusia. Ne-am dat seama că sunteți incorigibil și nu mai vrem să vă considerăm parteneri. Adică nu este vorba de Putin și Lavrov, ci de Rusia. Atâta timp cât este condusă de Putin și Lavrov? Ei bine, da - iar apoi vom vedea, dacă nu Navalnîi va fi cel care le va lua locul.

Mai mult, pentru Europa însăși un astfel de vector în raport cu Rusia este extrem de neprofitabil, dar ce e de făcut dacă nu are nici suficientă înțelepciune, nici independență geopolitică? Rusia cu siguranță nu poate băga mințile și viziunea asupra unei ordini mondiale benefice (inclusiv pentru Uniunea Europeană) în capul liderilor UE. Dar aceasta ar putea declara că nu vom vorbi pe acest ton: dacă nu doriți să comunicați respectuos și în condiții egale, atunci nu vom comunica deloc.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
© Photo : Министерство иностранных дел Российской Федерации

Serghi Lavrov a spus acest lucru marți la prezentarea raportului Clubului Valdai, iar miercuri și-a continuat gândul în timpul unui interviu pentru trei posturi de radio rusești (inclusiv radioul Sputnik). Jurnaliștii au încercat să clarifice declarația făcută în ajun: cum adică - vom opri comunicarea?

Lavrov a precizat că „apare întrebarea nu doar dacă va fi posibil ”businessul ca de obicei”, ci dacă este posibil în general business-ul cu Uniunea Europeană”, care „privește Rusia nu doar de sus, ci mai degrabă cu aroganță, cerând de la noi să răspundem pentru toate păcatele pe care noi, în opinia Uniunii Europene, le-am comis": "Eu cred că nu trebuie să dăm socoteală pentru nimic".

Însă nu vorbim despre relațiile economice - în distrugerea acestora Lavrov nu crede. Vorbim despre dialogul politic, care, de altfel, nu privește doar relațiile strict ruso-europene, ci și afacerile internaționale în general, inclusiv cele mai importante puncte de criză. În mod firesc, Rusia va menține un astfel de dialog cu țările europene aparte, dar ar putea refuza dialogul cu Uniunea Europeană, care ne spune:

"Că noi, în principiu, nu ne-am maturizat suficient pentru a fi un partener geopolitic al Uniunii Europene. Să alergăm și să ne umilim cred că este sub demnitatea noastră. Nu cred că trebuie să ne uităm în permanență la ceea ce spune Occidentul despre noi".

Faptul că nu ar trebui să ne raportăm la modul în care suntem percepuți de Occident nu este o idee nouă - nici pentru conducerea politică a țării, nici pentru opinia publică.

Au trecut de mult acele vremuri demente în care Rusia se curăța sub privirea atentă a „lumii civilizate” în speranța că vom fi „acceptați în familie”. Acum nu mai vorbim despre asta - Rusia și-a restabilit complet suveranitatea - nu doar pe scena globală, ci, mai important, la ea acasă. Nu este vorba doar de a pune lucrurile în ordine în țară și de o verticală funcțională a puterii, ci de a revenirea la o viziune independentă asupra lumii, inclusiv în geopolitică.

Adică noi - și oamenii care conduc politica noastră externă - nu numai că pornim de la interesele noastre naționale, ci le înțelegem și le formulăm independent, pe baza propriei noastre istorii și tradiții, a valorilor și experienței noastre. Aceasta este o caracteristică cheie nu doar pentru o mare putere, ci pentru o țară independentă.

Dar Rusia își definește prost interesele, se comportă prea timid, apelează tot timpul la dreptul internațional - astfel de reproșuri se aud adesea la adresa politicii noastre externe și a autorilor ei. Iată și în timpul interviului, lui Lavrov i s-a propus să acționeze mai dur, mai pe față, mai combativ - dacă Occidentul tot ne na insulta, atunci să lovim noi primii, să nu mai facem referire la dreptul internațional, toate aceste ONU ...

Lavrov a obiectat că „suntem încă oameni politicoși”.

"Și sunt convins că poziția noastră de a ne îndepărta de situația când tot privim spre Occident, ce crede el acolo despre noi, ar trebui să rămână în continuare în cadrul dreptului internațional".

Ei bine, desigur, atunci când nu există putere, ei vorbesc despre drept, dar există doar dreptul celui puternic... Nu, realitatea este că nu mai există niciun drept al celui puternic, adică lumea veche, occidentală, pleacă, Statele Unite (și Occidentul per ansamblu) nu mai sunt capabile nu numai să conducă popoarele, ci și pur și simplu să își mențină statutul existent. De aceea, Lavrov amintește că principalul conținut al transformărilor profunde care au loc în lume, redistribuirea echilibrului global al puterii "este procesul obiectiv al formării unei ordini mondiale mai democratice, multipolare. Mai mult, Lavrov consideră că aceasta va dura o epocă întreagă, adică vorbim despre decenii.

Dar anume în astfel de momente este important să faci un joc complex, pe mai multe niveluri, să nu te implici în aventuri, să nu încerci să-ți impui în mod primitiv voința celorlalți participanți la joc. Trebuie să-ți păstrezi fața - nu este o coincidență faptul că Lavrov și-a amintit despre poker și despre cel care clipește mai întâi - și nu trebuie să cedezi în fața provocărilor. Lavrov, la fel ca Putin, înțelege foarte bine acest lucru.

„Dar pentru a ne dezechilibra, inclusiv nu numai prin atacuri directe asupra Federației Ruse în toate sferele posibile și imaginabile prin concurență neloială, sancțiuni nelegitime și altele de acest fel, ci și prin dezechilibrarea situației din jurul granițelor noastre, nepermițându-ne să ne concentrăm asupra unor lucruri edificatoare, - evident, această dorință este absolut evidentă la ei. Și totuși, cu toate aceste instincte umane, cu toate tentațiile de a răspunde conform principiului „singur ești un prost”, sunt convins că trebuie să rămânem în cadrul dreptului internațional”.

Cuvintele despre „dreptul internațional” de aici pot fi înlocuite cu „păstrați-vă calmul, calculul strategic și urmați-vă calea”. Da, să faci un joc care are loc adesea fără cuvinte grele, sau chiar fără cuvinte deloc - nu întâmplător, răspunzând la întrebarea că „dacă o luptă este inevitabilă, lovește primul”, dacă e așa, atunci „să facem deja ceva pentru ca să nu ne fie atât de obijduitor când va veni următorul pachet de sancțiuni împotriva noastră", Lavrov s-a exprimat foarte delicat:

„Nu am dreptul să intru în detalii, dar mi se pare că în ultimii ani am procedat anume așa în mai multe cazuri”.

Nici Serghei Lavrov, nici Vladimir Putin nu pot fi numiți nici jucători geopolitici slabi, nici visători desprinși de realitate, nici oportuniști tactici - urmăresc cu încăpățânare o linie de politică externă care să redea Rusiei locul său în lume și într-o lume care este reformatată și creată în ochii noștri (cu participarea lor directă).

Da, au început jocul având cărți foarte slabe în mână - și chiar și acum trebuie să joace mult pe propriul teritoriu, post-sovietic. Dar ponderea internațională a Rusiei a crescut cu mult - ceea ce, totuși, nu i-a făvut să se îmbete ci apă rece nici pe Lavrov, nici pe Putin. Pentru că sunt optimiști: atât în ​​sensul în care a glumit șeful Ministerului de Externe - „dacă un pesimist spune că mai rău nu va fi, atunci un optimist spune: ar putea fi și mai rău” -, cât și în ceea ce privește încrederea în succesul muncii lor, strategie neschimbată și tactici flexibile. În același timp, „sentimentul propriei superiorități este foarte periculos”, a spus Lavrov, vorbind despre politica SUA, dar uneori ne lipsește, i-au obiectat lui. Iar nouă ne este suficientă sentimentul propriei demnități, a replicat Lavrov - și anume așa este.

Pentru că totul începe cu o evaluare sobră a propriilor capacități, iar cei care cred în propria lor superioritate încep să abuzeze de ea și își pierd simțul realității, ratând momentul în care puterea lor se șubrezește și reputația lor se prăbușește. Iar sentimentul propriei demnități se bazează pe cunoașterea ta și a forțelor tale, pe amintirea căilor bătătorite de cei de până la tine și urmarea scopului pe care ți l-a pus soarta. Acest lucru este valabil atât pentru oamenilor, cât și pentru marile puteri.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

201
Tagurile:
Rusia, liderii UE, Lavrov
Tematic
Video - Serghei Lavrov răspunde la întrebările Sputnik
Lavrov, la ONU: Lumea s-a săturat de linii de demarcație
Andrei Năstase

Ce încadrare juridică are "apelul la mobilizare" al lui Năstase

241
(reînnoit 19:07 29.10.2020)
Juristul Ghenadie Vaculovschi a examinat apelul la mobilizare, lansat ieri de liderul PPDA, Andrei Năstase, prin prisma Articolul 181 al Codului Penal. Iată la ce concluzii a ajuns juristul.

Apelul lansat de Andrei Năstase de a organiza împreună cu „bărbații în putere ai acestei țări” blocarea celor 42 de secții de votare, în care își pot exercita dreptul la vot cetățenii moldoveni care locuiesc în raioanele Republicii Moldova din stânga Nistrului, este un gest extrem de periculos. Acest apel al lui poate fi explicat atât printr-o stare de disperare, determinată de impasul politic în care se află formațiunea pe care o conduce, cât și printr-o eventuală comandă de destabilizare a situației din țară în ziua alegerilor, venită din afara țării.

Năstase, pasibil de a fi urmărit penal

Andrei Năstase este jurist de profesie. El ar trebui să știe că fiecare cetățean al Republicii Moldova, potrivit Constituției țării noastre, are dreptul de a alege și de a fi ales. Orice faptă de împiedicare a exercitării libere a acestui drept este pasibilă de urmărire penală.

Aici este cazul să invocăm Articolul 181 din Codul Penal al Republicii Moldova "Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale".

"Împiedicarea prin orice mijloace a exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activității organelor electorale:

a) săvârșită prin blocarea sau atacarea localurilor secțiilor de votare prin orice mijloc şi în orice formă;

b) săvârșită prin sustragerea urnelor de vot sau a documentelor electorale;

c) săvârșită cu periclitarea vieții persoanei;

d) însoțită de vătămarea gravă a integrității corporale sau a sănătății;

e) soldată cu alte urmări grave,

se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 750 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani", prevede Articolul 181 din Codul Penal.

Astfel, Andrei Năstase, provoacă organele de drept ale Republicii Moldova să-l urmărească penal, probabil, încercând în acest mod să acumuleze ceva capital politic.

Năstase pune în pericol procesul de reglementare transnistreană

Totodată, acest apel este grav și prin faptul că pune în pericol procesul de reglementare transnistreană și perspectivele readucerii întregului teritoriu al Republicii Moldova în câmpul de control efectiv al autorităților constituționale.       

Acum să ne imaginăm că cetățenii moldoveni din raioanele de Est ale Republicii Moldova, rudele și prietenii lor din raioanele din dreapta Nistrului ar organiza o contra acțiune de apărare a dreptului lor la vot! Apare, evident, pericolul unor confruntări însoțite de violență între cetățenii țării cu preferințe politice diferite. Ce urmărește, deci, domnul Năstase? Să provoace și mai multă dezbinare în societate? Vă dați seama cum dânsul face și mai adâncă ruptura dintre cele două maluri? E foarte grav!

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

241
Tagurile:
cod pernal, Năstase, Andrei Nastase, mobilizare, Apel


Загрузка...
Societatea civilă din Republica Moldova

ONGocupație sub pretextul alegerilor în Moldova

83
Implicarea grosolană în campania electorală scoate la iveală capturarea statului Republica Moldova de către organizațiile finanțate din afară.

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, războiul informațiilor compromițătoare între putere și opoziție devine tot mai virulent. “Grantofagii” occidentali îl acuză pe actualul președinte al țării, Igor Dodon, de colaborare cu Rusia. Dacă e adevărat, poate e un lucru rău, însă râde ciobul de oala spartă.

Cine invită fata la cină, acela dansează cu ea

Influența enormă a ONG-urilor occidentale asupra agendei politice interne și externe din Moldova, desigur, era un «Le secret de Polichinelle», însă cartea, lansată recent de deputatul PSRM Bogdan Țîrdea “Societatea civilă în R. Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”, în care pe 800 de pagini sunt culese date despre volumele și beneficiarii „asistenței” străine, impresionează. După “euromaidanul” din Ucraina, Secretarul de Stat al SUA, Victoria Nuland, a anunțat că resursele alocate pentru “construcția democrației” într-o țară cu o populație de 45 de milioane vor constitui 5 miliarde de dolari. Iar în mica Moldova suma totală a injecțiilor a ajuns la 1,05 milioarde de euro.

Un astfel de belșug financiar nu revine tuturor celor 13670 de ONG-uri înregistrate în țară, printre care, indiscutabil, există multe structuri utile și oneste, care apără interesele membrilor săi și rezolvă multe probleme ale vieții sociale, nu servesc interesele a sute de “baroni”, cum s-a exprimat Țîrdea. Nu vom obosi cititorul cu cifrele prezentate pe larg de Bogdan Țîrdea la lansarea lucrării lui. Vom menționa doar că, în cazul în care aceste miliarde ar fi ajuns în economia reală a țării, acum o parte a populației Moldovei nu ar visa să se contopească cu România, ci invers. Ar fi suficient să remarcăm că fluxurile străine depășesc bugetele unor instituții de stat, inclusiv cele ale Ministerul Justiției și Ministerului Apărării și depășeasc sumele alocate de stat medicinei, învățământului, asistență social, ecologie etc.

Aici ne vine în minte întrebarea retorică din piesa lui Vladimir Vîsoțki “Unde-s banii, Zino?” Răspunsul e unul simplu: în ONG-uri. În toată lumea acestea reprezintă “un lucru în sine”, cu un contur de finanțare închis și o echipă de “grantofagi”, care consumă milioanele primite fără a oferi nimic în schimb celor din jur.

Drept exemplu ar putea servi “milionul lui Soros”, oferit, cică, pentru învățământ. Din această sumă 115 mii de dolari au ajuns la Institutul pentru Politici Publice (IPP), care ulterior a devenit “un centru de idei și resurse umane” pentru PAS și PPDA, la asociația “Catalactica” – 100 mii de dolari, la “Pro Didactica” – 34 de mii dolari, iar celor 140 de experți care lucrau asupra “reformei programelor de învățământ” – 270 de mii dolari. Rezultatul acestor “reforme” în perioada Maiei Sandu a fost lichidarea a 113 școli.

În schimb, pentru lupta politică, “promovarea democrației”, “dezvoltarea jurnalismului independent”, “egalitatea de gen” și alte „valori europene” se găsesc foarte ușoir sute de mii de dolari. Suntem cu toții niște oameni maturi, iată de ce înțelegem foarte bine că un astfel val financiar nu poate exista fără o masă de condiții și angajamente, pe care beneficiarul de asistență străină sunt obligați să o respecte. De fapt, nimeni nici nu ascunde acest fapt.

“Valori” de import

Sarcinile pe care și le propun ONG-urile sunt destul de simple. Pentru toate statele lumii e vorba de un set standard al unor abordări economice ultraliberale sau chiar libertariene, globalism, secularizarea și protecția „minorităților”, mai exact a celor sexuale.

Ce înseamnă ONG-crația la putere cetățenii Moldovei ar putea înțelege cu ușurință, dacă ar analiza modelul țării vecine Ucraină, unde triumfează ideile promovate de ONG-uri. Odată cu schimbarea puterii în 2019, național-patrioții bine cunoscutului în Moldova Petro Porșenko au fost înlocuiți cu “puii din cuibarul lui Soros”, care finalizează reformele lansate în conformitate cu recomandările FMI și dispozițiile Acordului de Asociere cu UE. Reamintim că acestea au dus la majorarea vârstei de pensionare, majorarea tarifelor la serviciile comunale, reducerea numărului școlilor și universităților. Sistemul medical a fost transformat în unul cu trei nivele, în care doar primul este gratuit. Vladimir Zelenski a realizat promisiunea de a anula moratoriul la vânzarea terenurilor agricole, pas pe care îl evita predecesorul său. Iar în cadrul alegerilor locale, care au avut loc pe 25 octombrie, partidul pro-prezidențial “Slujitorul Poporului” a organizat un sondaj în care propune legalizarea drogurilor ușoare.

De fapt, toate acestea nu reprezintă o noutate nici pentru moldoveni, pentru că și în perioada guvernărilor proeuropene au fost reduse cheltuielile în sfera socială, fermierii au fost abandonați (exact așa cum s-a întâmplat în Ucraina acum câțiva ani), au crescut tarifele la serviciile comunale, a încetat construcția drumurilor, a fost suspendat programul “Un doctor pentru tine” etc. În ceea ce privește vânzarea terenurilor agricole, din 2019 Moldova a primit din partea “investitorilor străini” o “Carte albă a reformelor”, în care se solicită oferirea dreptului de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole pentru persoanele juridice cu un capital social parțial sau total străin.

Destul de multe mijloace ONG-urile primesc pentru promovarea LGBT. Astfel, GenderDoc-M a primit din partea fundațiilor străine 427,3 mii de dolari, iar Centrul de Drept al Femeilor – 544,1 mii. Dreapta face activ lobby pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, care sub pretextul combaterii violenței în familie promovează ideea genului în calitate de contruct social (adică, dreptul de a alege identitatea de gen) și a sancționării atitudinilor critice față de LGBT.

Dacă considerați că Moldova a fost ocolită de propaganda consumului de droguri, atunci vă înșelați amarnic. Necesitatea narcotizării populației este extrem de profitabilă pentru marile companii farmaceutice. Potrivit Barclays Bank, anul trecut volumul pieței legale de canabis a constituit 28 de miliarde de dolari, iar potrivit prognozelor Grand View Research, piața mondială de canabis, un produs din cânepă, precum și tehnologiile de producere și răspândire a lui spre anul 2025 va ajunge la 66 de miliarde de dolari.

Realizarea acestor mofturi ale sponsorilor ONG-urilor nu sunt deloc voluntare. De realizarea acestui program depind ajutoarele financiare oferite Moldovei din partea SUA și UE, precum și creditele FMI. Așa cum a declarat deschis eurodeputatul român Dragoș Tudorache, “cei care determină soarta Republicii Moldova la nivel de președinte și guvern au responsabilitatea deplină pentru ceea ce fac în Moldova în schimbul creditelor pe care le contractează, pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea condițiilor, pentru atitudinea față de partenerii externi, pentru că Republica Moldova este reprezentată de acești actori politici”.

Vrei, nu vrei – bea, Grigore, aghiazmă

Nu este un secret că principalii beneficiari ai asistenței externe sunt partidele de dreapta, care primesc din partea ONG-urilor un sprijin informațional, financiar și resurse umane. Nu vom arăta cu degetul, însă un șir de funcționari ai partidelor politice, deputați, miniștri, procurori etc. și-au început cariera în ONG-uri și invers: atunci când rămân fără un loc de muncă, se angajează în structurile fundațiilor internaționale și presa „independentă”. Practic, e imposibil să faci o separare între reprezentanții partidelor liberale și de dreapta și personalul ONG-urilor, pentru că sponsorii lor tratează eșecurile partenerilor lor la nivelul politicii interne drept un eșec propriu. Iată de ce se face o agitație directă pentru un anumit candidat în alegeri.

Pentru obținerea victoriei de către cei de dreapta au fost mobilizate toate forțele „armatei postmoderniste”, așa cum numește Țîrdea această alianță. E vorba nu doar de o activitate coordonată a unei armate numeroase de jurnaliști ai “imperiului Soros”. Europa este dispusă, la nevoie, să recurgă la forță. În decembrie 2017, Departamentul de Stat al SUA a anunțat un concurs pentru organizarea și desfășurarea în Moldova a programului de “susținere a presei independente”. În martie 2018, a fost lansat un program de granturi pentru ONG-uri, al Departamentului de Stat al SUA, sarcina căruia este “restabilirea încrederii în parcursul european al Moldovei”. Centrul de Documentare NATO a inițiat programul “Jurnalismul în domeniul protecției și securității”.

Așa cum nota Sputnik, între 24 și 27 octombrie 2019, la Chișinău a avut loc conferința CampCamp2019, oganizată de Centrul Societății Civile de la Praga (Prague Civil Society Centre, PCSC). Centrul beneficiază de finanțare din bugetul de stat al SUA, alocat în cadrul legii “Cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor” (CAATSA). La evenimentul organizat în condițiile unei conspirații totale, unde au reușit să ajungă jurnaliștii Sputnik Moldova, profesioniștii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Georgia, Armenia și alte zeci de state din Europa de Est și-au împărtășit experiența răsturnării puterii în țările lor și a contracarării “influenței rusești”. Pentru astfel de schimburi de experiență, între 2018-2019 au fost alocați 250 de mii de dolari.

Dar nu se limitează totul la activiști de stradă. Potrivit șefului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, americanii pregătesc un scenariu “revoluționar” și pentru Moldova, care în noiembrie urmează să-și aleagă președintele… Există informații despre pregătirea expedierii în Moldova a unui grup de specialiști americani în “revoluții colorate”, care trebuie să îndeplinească niște sarcini concrete.

E destul de verosimil, dacă ar fi să ne amintim de implicarea deschisă în campania electorală a lui Donald Tusk și Annegret Kramp-Karrenbauer. Corului de agitatori s-a alăturat și România. Potrivit declarației MAE al României, după întrevederea dintre șeful diplomației române și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, “ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situația din Republica Moldova și a reiterat poziția consecventă a României de susținător al parcursului european al Republicii Moldova, aceasta fiind singura opțiune în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a acesteia în beneficiul direct al cetățenilor săi. Cei doi oficiali au agreat ca SUA și România să păstreze o coordonare apropiată pe această temă”.

Poporul Moldovei a fost privat de dreptul de a alege.

Ce-i este permis lui Jupiter...

Lansarea studiului amplu al lui Bogdan Țîrdea a fost tratat ca o amenințare în adresa propriei „armate” de către reprezentanții UE. Potrivit ambasadorului UE la Chișinău, Peter Mihalko, “pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența și oferă mai multe împuterniciri cetățenilor”. Diplomatul a pus la îndoială dorința Moldovei de a respecta Acordul de asociere. E adevărat că secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova, Ana Guțu, a fost mult mai sinceră, declarând că singura sarcină a ONG-urilor este “contracararea amenințării rusești”.

Însă ONG-urile își distrag atenția de la misiunea lor principală și se ocupă, de pildă, de combaterea corupției, ceea ce este important, “însă nu trebuie să se preocupe de ea în dauna geopoliticii, în timp ce societatea moldovenească este divizată pe criterii geopolitice: unii își văd viitorul cu Rusia, alții – cu Europa”. Totuși, cum rămâne cu progresul, democrația și oportunitățile cetățenilor??? Nu cumva Europa dă dovadă de ipocrizie aici?

Să ne amintim că anume sub presiunea UE în Moldova a fost adoptată legea cu privire la ONG-uri, care nu limitează în niciun fel finanțarea lor externă. Mai mult, ONG-crația a primit dreptul de a oferi servicii partidelor politice, iar partidele politice își pot înființa proprii ONG-uri. Recent, Curtea Constituțională a permis organizațiilor neguvernamentale să ofere partidelor servicii contra cost, ceea ce, în esență, va deveni un transfer de granturi dintr-un buzuran în altul. Adică, țara și-a deschis larg porțile influenței și manipulării din afară, imixtiunilor externe în problemele interne și finanțării externe a proceselor politice. Pentru orice tentative de a apăra suveranitatea țării, Moldova este amenințată cu “revoluții”.

Pe de altă parte, statele care sponsorizează ONG-urile se protejează activ de orice imixtiune. În anul 1939, în SUA a fost adoptată legea cu privire la agenții străini (Foreign Agents Registration Act, FARA), care cere înregistrarea și dezvăluirea informațiilor de către “agentul principalului străin” (foreign principal) fie direct, fie prin altă persoană implicată în activități politice, care servește în calitate de consultant în relații cu publicul, agent de publicitate, colaborator al agenției de informații sau consultant politic, solicită, colectează, plătește sau distribuie cotizații, împrumuturi, bani sau alte obiecte de valoare pentru principalul strain sau în interesele lui, reprezintă interesele principalului strain în fața oricărei agenții sau a demnitarului guvernului SUA.

Informația care se răspândește din partea unei surse străine trebuie să fie marcată, iar agenții străini se înregistrează în mod obligatoriu. Pentru nerespectarea legii este prevăzută privarea de libertate până la cinci ani, o amendă de 250 de mii de dolari. Așa cum precizează site-ul Ministerului Justiției din SUA, “FARA este adoptată pentru asigurarea transparenței influenței străine în Statele Unite prin asigurarea faptului că guvernul SUA și societatea cunosc sursa unei informații a agenților străini, destinată influențării opiniei publice americane, politicii și legislației”. Anume cu astfel de activități se ocupă ONG-urile din Moldova.

Legea cu privire la agenții străini a fost adoptată și în Israel. Toate ONG-urile sunt obligate de raporteze simestrial sumele primite din afara țării. Organizațiile sunt obligate să informeze publicul cu privire la producția informațională, elaborată în cadrul proiectelor realizate cu finanțare străină. Ignorarea acestor cerințe este penalizată. În Australia agenții străini, persoanele care activează sub controlul guvernelor străine, trebuie să-și introducă informații cu privire la activitățile lor într-un registru public. Încălcarea acestei reguli este sancționată cu o amendă sau privațiune de libertate de până la cinci ani. În Ungaria parlamentul țării a adoptat o lege care înăsprește controlul asupra ONG-urilor cu finanțare străină în valoare de peste 24 de mii de euro pe an. ONG-urile trebuie să se înregistreze în calitate de “organizații care beneficiază de finanțare străină”, să indice acest fapt la toate evenimentele și publicațiile, să prezinde un raport anual cu privire la activitatea sa. În Germania, organizațiile care beneficiază de finanțare străină și care au cetățeni străini în organele de conducere trebuie să ofere rapoarte suplimentare.

Inclusiv Marea Britanie intenționează să se apere de imixtiuni străine, fapt care nu a împiedicat-o deloc să-și construiască o rețea de influențare a altor state “Inițiativa onestității”, controlată de serviciile de informații britanice, care activează inclusiv în Moldova.

Oare nu este vorba de niște standarde duble? Resursele financiare enorme ale ONG-urilor, influența lor, protejarea “artileriei grele” în persoana guvernelor occidentale și organizațiilor internaționale, pătrunderea în structurile de stat și paridele politice ne permite să vorbim despre o capturare a Moldovei de către ONG-uri. Oare au nevoie cetățenii țării de acești ocupanți? Cred că întrebarea este una retorică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Moldova, alegeri, ONG
Tematic
Legea cu privire la ONG-uri, care a generat scandal, a fost votată de Parlament


Загрузка...
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, frescă

Calendar Ortodox 2020: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie

0
(reînnoit 13:34 30.10.2020)
Calendar Ortodox 2020: În luna lui Brumar creștinii urmează să se pregătească de Postul Nașterii Domnului. Tot în noiembrie, creștinii îl vor cinsti pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, dar și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Sputnik Moldova vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din luna noiembrie. Iată care sunt acestea:

19 octombrie / 1 noiembrie - Duminica a XXI după Rusalii.

22 octombrie / 4 noiembrie - Icoana Maicii Domnului din orașul Kazan. Sf. Mc. Gherman (Poleanschi)

24 octombrie / 6 noiembrie - Icoana Maicii Domnului ”Bucuria tuturor celor necăjiți”

25 octombrie / 7 noiembrie - Pomenirea morților. 

26 octombrie / 8 noiembrie - Duminica a XXII după RusaliiSfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

28 octombrie / 10 noiembrie - Sfântul Cuvios Iov de Poceaev.

1 / 14 noiembrie - Sfinții Cosma și Damian, doctori fără de arginți. Tot în această zi este cinstită sfânta muceniță Iuliana.

2 / 15 noiembrie - Duminica a XXIII după Rusalii. 

8/21 noiembrie - Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

9 / 22 noiembrie - Duminica a XXIV după rusalii. Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina.

11 / 24 noiembrie - Sfântul Mucenic Mina.

13 / 26 noiembrie - Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

14 /27 noiembrie — Sfântul Apostol Filip. 

15 / 28 noiembrie — Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Începutul postului Nașterii Domnului.

16 / 29 noiembrie — Duminica a XXV după rusalii. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cele mai importante sarbatori, luna noiembrie, calendar ortodox 2020 stil vechi
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2020
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători creștine din luna Ianuarie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna februarie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna martie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna aprilie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna mai
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna august
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna octombrie


Загрузка...